Lider | Marina Malkjovic

“Bu sezon mental olarak çok sert, agresif savunma yapan, hücumda sabırla en iyi çözümü bulan; takım, oyuncular ve taraftarlar için elinden gelen her şeyi sahaya koyan bir Fenerbahçe izleyeceğinizi söyleyebilirim.”

Lider | Marina Malkjovic
02 Ağustos 2022 - 12:28
RÖPORTAJ: ECE ERGEZ
 
Fenerbahçe’yle anlaşma sürecim adeta Hollywood casus filmlerinden The Bourne's Identity’deki (Geçmişi Olmayan Adam) yaşananları aratmadı. Teklifi öğrendiğimde Japonya'dan Belgrad'a gidiyordum ve ardından hak ettiğimi düşündüğüm birkaç haftalık tatil için ABD'ye gidecektim. Belgrad'da bir gece kaldıktan sonra ertesi gün uçağa bindim ve İstanbul’a geldim. Yani, olaylar çok ilginç bir şekilde gelişti.
 
Fenerbahçe'ye teknik direktörlük yapma fırsatı elime geçtiğinde bir an tereddüt etmedim. Savaşmaya ve kazanmaya duyduğum büyük tutku sebebiyle Japonya'da çok iyi organize edilmiş pek çok şeyi geride bıraktım.
 
Kulübümle aynı hedeflere sahibiz. Bu hedefler, her zaman şampiyonluklar kazanmaktır. Çalışma sistemimde herhangi bir değişiklik olmayacak. Ana hedefim, takımımın her maçı kazanması için elimden gelenin fazlasını yaparak oyuncularımı en iyi şekilde hazırlamak. Yapmamız gereken çok şey var. Zorluklara ve bu zorluklarla savaşmaya hazır olduğumuzdan emin olmalıyım. Elbette benden EuroLeague şampiyonluğu vaadinde bulunmamı bekliyor olabilirsiniz. İşinde ciddi olan biri bunu asla yapmaz; ama takımını EuroLeague şampiyonluğuna hazırlamak için her şeyi yapar.
 
Geldiğimde mevcut oyuncuların basketbol kalitesi vardı. Takım ise güçlüydü. Ancak hedefe ulaşamadığınızda ve beklentileri karşılayamadığınızda kendinizden şüphe duymaya başlarsınız. İşte tam da o şüpheden takımı kurtarmam gerekiyordu. Bunun için de çok çalışmak zorundaydım. İşimin yüzde 95’inde oyuncularımın mentalitesine odaklandım. Çok kısa bir zamanımız olmasına rağmen Herbalife Nutrition KBSL’de harika bir geri dönüş yaparak şampiyonluğu kazandık. Bizim için bunu başarmak hiç kolay olmadı. ‘Her zaman daha iyisini, daha fazlasını yapabilirsin’ bu beni harekete geçiren, çalışma ve gelişme arzusu kazandıran mottomdur.
 


Fenerbahçe çok büyük bir aile. Tarihsel olarak çok güçlü kökleri var. Umarım hep birlikte mutlu ve kupalar kazanarak yolumuza devam ederiz. Taraftarlar için oynuyoruz. Onlar için elinizden gelenin en iyisini yaptığınızı hissettiklerinde sizi destekliyor ve sizin için tezahürat yapıyorlar. Bu bizim için çok şey ifade ediyor. Sahada %100’ünüzden fazlasını verebilmemiz için gereken gücü bize onlar veriyor.
 
Bu sezonda da taraftarlarımızın ‘altıncı oyuncu’ olmasını çok istiyorum. İlk geldiğimde 20 sayı geriye düştüğümüz bir maç hatırlıyorum. Tezahürat yapmayı ve destek olmayı asla bırakmadılar ve harika bir geri dönüşle maçı kazandık. Taraftarlarımızın bizi son saniyeye kadar desteklemesi ve zor anlarda bizi yukarı çekmeleri için tek yapmamız gereken iyi basketbol oynamaktır.
 
Eskiden sadece erkeklerin egemen olduğu basketbol dünyasında bugün bir kadın olarak yer almaktayım. Eğer basketbol oyununa saygı duyuyorsanız, basketbol size bu saygıyı birçok yönden geri verecektir. Her zaman daha geniş bir perspektife sahip olun ve insanların iyiliği için elinizden geleni yapın. Ben elimden geldiğince bunları yapmaya çalıştığım için insanların saygı ve sevgisini hissedebiliyorum.
 
İstanbul harika bir şehir benim için çok uzun zamandır büyük önem taşıyor. Burası uluslararası bir merkez ve birçok yönden New York’a benziyor. Ama bu şehrin New York’a göre çok daha fazla tarihi var. Trafik ve kalabalığı umursamıyorum. Çünkü burada yaşamayı seviyorum. Deniz kenarında olmayı çok seviyorum. Sokakları ve küçük zanaat dükkanlarını seviyorum. Ve tabii ki 'Belgrad'ıma yakın olmasını da seviyorum.
 
Türkiye ve Fransa ulusal liglerinin her zaman bana en uygun ligler olduğunu söyleyebilirim. Hiç şüphesiz Herbalife Nutrition KBSL yıllardır Avrupa’nın en iyisi. Takımlar arasında büyük bir rekabet var ve bizleri her zaman en iyi seviyeye götürecektir.
 
Bir kulübe geldiğimde ‘Kan, ter ve gözyaşı’ sözü veririm. Yani, hedeflerimize ulaşmak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız, çok çalışacağız. Evet, harika transferler yaptık. Öte yandan, bu tamamen yeni bir ekip ve çok çalışmamız gerekiyor. Bu sezon mental olarak çok sert, agresif savunma yapan, hücumda sabırla en iyi çözümü bulan; takım, oyuncular ve taraftarlar için elinden gelen her şeyi sahaya koyan bir Fenerbahçe izleyeceğinizi söyleyebilirim.


 
Ustaların ustası diye anılan babam Bozidar Maljkovic’in kariyerimde etkisinin büyük olduğunu söyleyebilirim. Ondan kariyerimle ilgili öğrendiğim en önemli şey iş ahlakı ve tutku. Sıkı çalışma her zaman sonuç getirmelidir.
 
Antrenörlük kariyerimin ilk yıllarında alt ligde mücadele eden bir kız basketbol kulübü kurmuştum ve yıllar sonra onları Yugoslavya’da en üst lige çıkarmıştım. İşte bunu başardığım o an; bana inanmayacağınızı biliyorum ama kariyerimdeki en unutulmaz andır! O gün benim için çok özeldi çünkü sadece 22 yaşında genç bir kızdım.

Meslektaşlarımın çoğu yaş almış erkek koçlardı. Ayrıca bu başarının bir parçası olan tüm kızlar kariyerlerine benimle 16 yaş altı takımında başladılar. Ve birkaç yıl sonra elit kesimdeydik. Kendime ve başkalarına ne yaptığımı bildiğimi açıkça belirttim. Daha sonra
kazandığımız tüm kupalar, o erken başarının bir yansımasıydı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum