Misli.com TBL Röportajları | Fenerbahçe Safiport & Çağdaş Bodrumspor

Misli.com Türkiye Basketbol Ligi Röportajları'nda bu sayı TBL'nin yeni ekipleri Fenerbahçe Safiport ile Çağdaş Bodrumspor'u ağırladık. Sarı lacivertli takımdan Ahmet Can Duran ile koç Ertuğ Tuzcukaya ve Bodrum ekibinin tecrübeli oyuncusu Yiğtican Turna'yla genel sekreter Göktürk Aslan'la bir araya geldik.

Misli.com TBL Röportajları | Fenerbahçe Safiport & Çağdaş Bodrumspor
02 Ağustos 2022 - 15:39 - Güncelleme: 02 Ağustos 2022 - 16:56
RÖPORTAJ: ECE ERGEZ



YETENEK
AHMET CAN DURAN

 
“Benim planlarım ilk olarak burada Fenerbahçe forması altında yeniden A takıma çıkabilmek. Ardından THY EuroLeague’de süre alıp kariyerimde gidebildiğim en iyi yere kadar gitmek istiyorum.”
 
Basketbola küçük yaşta kendi isteğimle başladım. Ailem de bana bu yolculuğumun ilk adımımda desteklerini esirgemedi. Onlardan da aldığım destekle Kütahya’da Termik Spor’da basketbol kariyerime başladım.
 
2014’teki Türkiye Şampiyonası sonrasında ise Fenerbahçe’ye transfer oldum. Altyapıda pek çok kez milli formayı giyme şansım oldu. Ama benim için en değerli başarımız 2016'da U17 Dünya Şampiyonası’nda 2. olmamızdı. Oradaki duygularımı tarif edebilmem çok zor... Ay yıldızlı forma altında başarılı olmanın çok farklı bir yeri var bende.
 
Fenerbahçe Koleji projesinde yer almamdaki ilk ve en büyük etkenlerden biri elbette burada büyümüş bir oyuncu olmamdır. A takımdayken bana her anlamda çok destek olan Maurizio Gherardini ile yaptığımız konuşma ve koçumuz Ertuğ Abi’nin (Tuzcukaya) projeye olan inancı ve beni dahil etme isteği, bu projeye dahil olmamı sağladı.
 
Geçen sezon bence en çok sıkıntı çektiğimiz konu, çok genç bir takım olduğumuz için tecrübesizlik oldu. Maçların bazı anlarında tecrübe eksikliğimiz ortaya çıkıyordu. Ama sezon sonunda isteğimiz ve agresifliğimiz sayesinde bu eksikliğimizi de kapattığımızı düşünüyorum. Tabii ki bu sertliği kazanmak da kolay olmadı. Bazı idmanlar fazlasıyla sıkıntı çektiğimizi söyleyebilirim
 
Geçen sezon gibi çalışmalara bu sezon da erkenden başladık. Yine çok genç bir takım olacağız. Hep birlikte gidebileceğimiz yere kadar gideceğiz. Sahada da elimizde geleni yapacağız.
 
Benim planlarım ilk olarak burada Fenerbahçe forması altında yeniden A takıma çıkabilmek. Ardından THY EuroLeague’de süre alıp kariyerimde gidebildiğim yere kadar gitmek istiyorum.
 
Açıkçası altyapıdan çıktıktan sonra çoğu oyuncu süre alamadığı için gelişimleri sekteye uğruyor. Bu tür takımlar oyuncuların süre alıp biraz daha adapte olması için birebir. Altyapı Fenerbahçe’de önemli, Sertaç (Komşuoğlu) Bey de bu projeni mimarı... O, gençlere inanıyor ve Sertaç Bey'in desteği sayesinde şimdi Misli.com Türkiye Basketbol Ligi'ndeyiz. Misli.com TBL'de de elimizden gelen çabayı göstereceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. 
 

 
GELİŞİM
 
“Genç oyuncuların A takıma (Fenerbahçe Beko) entegre olabilmeleri için bir ara basamağa ihtiyaç duymaları, Fenerbahçe Koleji oluşumunu gerekli kılan ana unsur oldu. Bu proje hem Fenerbahçe hem de Türk basketboluna katkı sağlayacak.”
 
ERTUĞ TUZCUKAYA

Fenerbahçe Koleji fikrinin ortaya çıkışında, genç takımımızın namağlup şampiyonluk kazanması bence büyük etkenlerden biriydi. Kulübümüzün, neredeyse kırk yıla yakın bir süre sonra yaşadığı gençler şampiyonluğunun, camiamızı ve yönetimimizi mutlu ve böyle bir planlama için motive ettiğini düşünüyorum.
 
Genç oyuncuların A takıma entegre olabilmeleri için bir ara basamağa ihtiyaç duymaları, Fenerbahçe Koleji oluşumunu gerekli kılan ana unsur oldu. Benim de Fenerbahçe ve Türk basketboluna faydalı olacağını düşündüğüm bu projeye dahil olma sürecim aslında, daha planlanma aşamasında başlamıştı.
 
Geçtiğimiz sezonda yaşadığımız şampiyonluk benim için, genç takımda yaşadığımız şampiyonluk gibi çok özeldi. Aslında geçtiğimiz sezonu üç ayrı ana dönem olarak değerleniyorum. İlki çok yoğun ve yıpratıcı olan lig maçları başlayana kadar ki periyot; genellikle takımlar 6-8 haftalık bir hazırlık dönemi tercih ederken, biz oldukça zorlayıcı farklı bir yol seçtik. Kasımda başlayacak olan lig için temmuz ayında antrenmanlara başladık. Dört ay boyunca çok ciddi yol kat etmiştik.
 
İkinci dönem ise bizim için lig dinamiklerini anlayıp analiz ederek geçti. Bu dönem mental açıdan çok zorlayıcıydı. Üçüncüsü ve belki de en önemlisi ise ligin mottoları ve süregelmiş dinamiklerini kabul etmemek oldu.
 
Zekamıza, çalışmamıza ve yeteneklerimize güvenmeyi tercih ettik. Bulunduğumuz tüm alanlarda kriterleri biz belirlemeye çalıştık ve bunda da çok başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Geçtiğimiz sezon için beklentimden daha önemlisi, oyuncuların ne istediğiydi. Daha sezonun en başında hepimiz, her şeyi istiyorduk. Potansiyelimizi gördükten sonra da daha fazla kenetlendik.
 
Geçmiş yıllara oranla şu an kulüplerde altyapıya verilen öneminin artması bence Türk oyuncuların takımlarındaki rollerinin öneminden kaynaklanıyor. Performans, taraftar desteği ve başarı için yerli oyuncular takımlarının lokomotifi olmalı, bunun birçok örneğini başarı elde etmiş takımlarda görmek de mümkün.
 
Altyapı ve gençlere yapılacak yatırımın, hem çok daha donanımlı basketbolcuların yetişmesine katkıda bulunacağını hem Türk Milli Takımlarına güç kazandıracağını hem de kulüplerin finansal yüklerini azaltacağını düşünüyorum. Burada bir parantezde Türk antrenörleri için açıp, ülkemizde gösterilen saygı ve verilen değerin artması gerektiği kanaatindeyim.
 
Geçtiğimiz sezon da kadromuzda olan oyuncular içerisinde, üçünün genç takım yaşı devam ediyor. Fenerbahçe’nin talep ettiği her kulvarda özveriyle mücadele edeceklerine eminim. Yoğun geçecek önümüzdeki sezonumuzda ağırlıklı olarak bizimle birlikte olacaklar.
 
Fenerbahçe Koleji’nin hedefi, orta ve uzun vadede; A takımımıza ve Türk basketboluna donanımlı basketbolcular kazandırmak. Yeni sezonda, kriterlerimiz doğrultusunda, sporcu karakterine sahip potansiyelli oyuncular ile ilgilendik. Aynı zamanda, gelişime açık yetenekli oyuncuları da takip
etmeye devam ediyoruz. Yabancı basketbolcu seçiminde de aynı kriterleri göz önüne alarak değerlendirme yapıyoruz. Yetenekli ve potansiyelini göstermek isteyen oyunculara sahip olduğumuzu düşünüyorum. Misli.com Türkiye Basketbol Ligi'nde çok mücadeleci ve iyi basketbol oynayan bir ekip olacağımıza inanıyorum.
 

 
MEYDAN OKUMA

“Son yıllarda Misli.com TBL’de özellikle Türk oyuncuların süre ve sorumluluklarının arttığını görüyorum. Çok fazla gelişim gösteren, üst ligde aradığını bulamayıp buraya gelip meydan okuyan oyuncu var. Organizasyonlar her geçen gün daha güçleniyor. Tüm bunlar ligin marka değerini arttırmaya
başladı.”
 
YİĞİTCAN TURNA
 
Eski takım arkadaşlarım Erkan Veyseloğlu, Onur Aksoy gibi isimlerin Çağdaş Bodrum organizasyonunda olmasından dolayı zaten geçen yıldan beri takımı takipteydim. Sonraki süreçte yaptıkları transferler, oluşturdukları ekiple basketbola uzun sureli hizmet edecek bir yapı olduğunu görmüş olduk.
 
Ben de geçen yıl Merkezefendi’de özellikle ligin 2. yarısında aldığım sürede azalma olunca ritmimi tekrar bulmak, eski sorumlulukları, alışkanlıkları geri kazanmak için misli.com TBL’ye dönmeyi düşünüyordum. Hedefleri olan güçlü bir organizasyon Bodrum’dan teklif alınca çok düşünmedim ve teklifi kabul ettim. Eski takım arkadaşlarımla da yollarımız tekrar kesişmiş oldu.
 
Hakan'la (Yapar) yaklaşık 6 yıldır aynı takımlarda forma giyiyoruz. Oynadığımız takımlarda da üst lige çıkmayı her seferinde başardık. Onunla birlikte Misli.com TBL’de her türlü başarıyı da yaşadık sanırım. Şampiyon olarak Süper Lig'e çıktık, Basketbol Federasyonu davetiyle çıktık, pandemiden dolayı lig sonlandırıldı öyle de çıktık! Yani bir şekilde aynı takımda olunca misli.com TBL’den üst lige çıkıyoruz.
 
Son yıllarda misli.com TBL’de özellikle Türk oyuncuların süre ve sorumluluklarının arttığını görüyorum. Çok fazla gelişim gösteren, üst ligde aradığını bulamayıp buraya gelip meydan okuyan oyuncu var. Organizasyonlar her geçen gün daha güçleniyor. Tüm bunlar ligin marka değerini arttırmaya
başladı.
 
Bence misli.com TBL’de yatırım yapan takım sayısı o sene ligin kalitesini de belirliyor. Sakarya’da şampiyon olduğumuz yıl Acıbadem, Eskişehir, Bursaspor kadroları 2-3 yabancı takviyesiyle BSL’de play-off yapabilecek yeterlilikteydi.
 
Misli.com TBL’de yatırım yapan takımlar olması, Misli.com gibi güçlü sponsorların gelmesi üst ligdeki oyuncuları buraya çekebiliyor. Yatırım yapan takım olunca maddi olarak da BSL-TBL makası daralıyor. Süre ve sorumluluk anlamında 2 yabancılı sistem daha cazip geldiği için birçok oyuncu için artık misli.com TBL bir tercih sebebi olmaya başladı.
 
Aslında şu an misli.com TBL’de oynayıp BSL’de çok daha iyi işler yapabilecek bir çok oyuncu var. Aynı zamanda BSL’de olup, TBL’ye gelince çok fazla zorlanacak bir sürü oyuncu da var. Son yıllarda oyuncuları iyi tanıyan, potansiyellerini görebilen antrenörler gelince bu biraz kırıldı, çok da iyi oldu.
 
Hem BSL’de hem misli.com TBL’de önemli takımlarda önemli başarılarım oldu. Bunlara bir yenisini daha eklemek için Bodrum’a geldim. Geriye dönüp baktığımda keşke dediğim bir şey hiç yok. Ama basketbolu bırakmadan smaç yapmak istiyorum! Eğlenceli bir insan olduğum için kamp dönemleri takım arkadaşlarımla da uyum yakaladığımda çok eğlenceli geçiyordu.
 
Bir anımı da paylaşayım... Tofaş’ta oynadığım sene maça giderken yemek için mola vermiştik. Hepimizde tek tip Tofaş logolu takım kıyafetleri vardı. Tam yemeğe başladık, bir amca yanımıza gelip “Sizi Allah yolladı benim arabamın parçası hala gelmedi. Bir bakın şuna!” dedi. Amca bizi serviste çalışıyoruz sanmış. (Gülerek)
 

 
SORUMLULUK

“Bu kulübün kuruluş amacı başta Bodrum olmak üzere bu bölgedeki insanlara sosyal sorumluluk projesi olarak hizmet edebilmektir. Bizi A takımla şampiyon olmamızdan daha fazla heyecanlandıran şey bundan 5 sene sonra bu bölgeden 2-3 çocuğu profesyonel liglerde oynarken görebilmek...”
 
GÖKTÜRK ASLAN
 
Çağdaş Holding ve Bitci spora uzun yıllardır önemli destekler veriyorlardı. Ben de uzun yıllardır spor hukuku alanında avukatlık yapmaktayım. Onlara eskiye dayanan bir yakın ilişkimiz var. Onlar da Bodrum’da sporu her dalda destekliyorlardı. Bu spora verdiğimiz desteklerin tek bir çatı altında olmasına karar verdik ve kulübün oluşmasında ilk temelleri atılmış oldu.
 
İlk kurulduğumuz zaman üst liglerden haklarını bizlere devretmek isteyenler de olmuştu; ama biz sıfırdan başlamak istediğimiz için bu tekliflerle ilgilenmemiştik. Hem buradan yavaş yavaş yukarıya çıkarak da, bu yolda tecrübe elde etmiş oluyoruz. Hazır çıkmayı değil de bu yolculuğu kendimiz yaşamayı tercih ettik.
 
Bu kulübün kuruluş amacı başta Bodrum olmak üzere bu bölgedeki insanlara sosyal sorumluluk projesi olarak hizmet edebilmektir. Bizi A takımla şampiyon olmamızdan daha fazla heyecanlandıran şey, bundan 5 sene sonra bu bölgeden 2-3 çocuğu profesyonel liglerde oynarken görebilmek.
 
Bizim kurulma amacımız dediğim gibi bölgemiz içindeki gençlere spor alışkanlığı kazandırmak. Bu kulüp ticari bir hedefle yola çıkmadı. Seneye en az 3 kategoride altyapı faaliyetlerine başlıyoruz. A takımımıza tecrübeli oyuncularla anlaşmamızın sebebi şuydu: Genç ve gelecek vadeden oyuncuları almak, bu amaçla sonuca giderken henüz kariyerlerinin başındaki basketbolcuları desteklemek...
 
Altyapı faaliyetlerinde tecrübeli oyunculardan daha sağlıklı yararlanacağımızı düşündüğümüz için kadromuzu bu şekilde kurduk. Biz yönetim olarak diğer takımlarda olan kazanma baskısını takımımıza uygulamıyoruz. Çünkü biz başarının istikrardan geçtiğini biliyoruz. Bu yüzden planlama yapma şansımız daha yüksek oluyor.
 
Bazen maçı kaybetsen de arka planda çok şey kazanmış olabiliyorsun, maçı kazandığın zamanlarda ise bazen aslında büyük resimde fark etmediğin kayıpların olmuş olabiliyor. Bu yüzden planlama ve istikrarın, yolun sonunda bizi başarıya götürdüğüne inandığımız için takıma bir baskımız asla olmuyor.
 
Döviz kurunda yaşanan beklenmeyen artış tüm takımları olduğu kadar bizleri de etkiledi. Aynı zamanda Türk oyuncularda da yaşanan ciddi fiyat artışı hepimizi çok zora soktu diyebilirim. Ama bizim şöyle bir avantajımız var. Birincisi yönetim kısmı gerçekten işin profesyonellerinden oluşuyor. Holding bünyesinde olduğumuz için oradaki iktisatçılarla da çalışmak bizlere avantaj sağladı. Biz mevcut bütçelerimizi de döviz bazında düşünerek daha az zararla çıktık diyebilirim.
 
Bodrum pandemi döneminde büyükşehirlerimizden çok fazla göç aldı. Burada futbol takımı da 1. Lig'e çıktı; ama insanlardan o kadar ilgi görmedi. Bizim başarımız, maçlarımız daha çok ilgi gördü. Bu biraz da buradaki insanların sosyo-ekonomik durumlarıyla da ilişkili diyebiliriz. Burada basketbol gerçekten daha çok seviliyor. Sezon boyunca tribünlerimiz hiç boş olmadı. Bir de burası yazları çok hareketli olur; ama kış ayları daha durağan geçer. Bu sebeple de onlarla aramızda bu kadar erken ve güçlü bir bağ kurduğumuzu düşünüyorum. Umarım yeni sezonda da bizleri aynı şekilde desteklemeyi sürdürürler.
 
Bu seneki hedefimizin net olarak Misli.com TBL şampiyonluğu olduğunu söyleyebilirim. Çok güçlü rakiplerimiz var... Bunun farkındayız; ama biz daha iyi olmak için elimizden geleni yapacağız. Sezonun en iddialı takımlarından biri olarak şampiyonluk yolunda ilerleyeceğiz. 4-5 sezon içinde de Avrupa kupaları oynayan bir kulüp olmak için elimizden geleni yapacağız.

YORUMLAR

  • 0 Yorum