Altyapı hamlelerine devam

Türkiye Basketbol Federasyonu Altyapı Erkek Milli Takımı Koordinatörü Fikret Doğan, "Liglerin oynama statüleri ve BGL'nin oluşturulması gibi yeni yapılanmanın başlangıç kısımları geçildi. U14 ve U13 jenerasyonlarında geniş bir katılım ile taramalar yapıldı. Altyapılara çok daha hazır oyuncu yetişmesi için yeni projeler de olacak" diyor.

Altyapı hamlelerine devam
11 Ağustos 2019 - 09:11 - Güncelleme: 12 Ağustos 2019 - 09:27
RÖPORTAJ: TOLGA YENİGÜN

- Önümüzdeki altyapı milli takım şampiyonalarıyla başlasak... Kamp süreci nasıl geçiyor?

- Avrupa Şampiyonası'nda mücadele edecek olan U20’ler mayıs sonu, U18’ler haziran başı, U16’lar ise haziran ortası olmak üzere yoğun bir şekilde çalışmalara başladı ve hazırlıkları devam etmekte. Bunun yanı sıra U15, U14, U13 takımlarıyla belirli periyotlarda toplanıp fundamental ağırlıklı olmak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz.

YENİLİKLERİ TAKİP EDECEĞİZ

- Geleceğe dönük planlamalara ilişkin bilgi verir misiniz?


- Öncelikli hedefimiz, bizden sonrakilere bayrağı teslim ederken, önceki dönemin üstüne bir şeyler koyarak bunu gerçekleştirmek. Camiamızın da takip ettiği, Türkiye Basketbol Federasyonu Eğitim Kurulu'nun antrenör eğitimi, geliştirme departmanımızın, liglerin oynama statüleri ve BGL'nin oluşturulması gibi yeni yapılanma döneminin başlangıç kısımları geçildi. Bu dönem içerisinde, U14 ve U13 jenerasyonlarının geniş bir katılım ile Türkiye geneli taramaları titizlikle yapıldı.

Daha önce uygulanan sistem iyice analiz edilip yeni planlama dahada detaylı hâle getirilerek uygulandı. Yakın dönem içinde uygulanan yenilikleri izleyerek geliştirilmesine vakit ayıracağız Önümüzdeki yıllarda altyapılardan çok daha hazır oyuncuların yetişmesi ile ilgili katkı sağlamasını düşündüğümüz çalışmalarında hazırlıkları olacaktır.

BİZ KALİTEYİ YÜKSELTMELİYİZ

- Jenerasyon olarak ileriye dönük gördüğünüz en parlak yaş grubu hangisi?


- Her yaş grubunun kendine göre bir önemi vardır. Bizim burada hedefimiz jenerasyonların içindeki hedef oyuncu sayılarını fazlalaştırmaktır. Çoktan seçme yaparak kaliteyi yükseltmektir. Buna bağlı olarak kulüplerimizle ortak ilerlememiz gerekiyor...

- Fundamental eğitimi,
- Çocuklarımızın oynatılacağı pozisyon, 
- Çalışma metodu, 
- Takım düzenleri

Bunların yanında şunu belirtelim, altyapılar çocuk grubudur, gelişimleri farklı senelerde olabilir.

OYNAYACAKLARI YERDE OLMALILAR

- Bir dönemin altın jenerasyonu Süper Lig ve A Milli Takımımız da aynı başarıyı gösteremedi, bunun nedeni ne olabilir?


- Esasında biz onları erken bekliyorduk. Kulüp A takım antrenörleri haklı olarak oyuncunun hazır bir şekilde gelmesini ister. Kariyer planlamalarında ’Oynayacakları yerde bulunmak’
önemliydi bence...

- BSL'de yabancı sayısının 6'dan 5'e düşmesi ve BGL gibi yerli basketbolcular adına olumlu gelişmeler yaşandı, Oyuncuların gelişimi adına farklı adımlar atılmasına ilişkin
düşünceleriniz?


- Tabii ki bu konuda yeni adımlar atılması gerekli; ama önce gerçekleştirdiğimiz bu adımları takip edip değerlendirmeliyiz. Daha sonra ihtiyaç duyulduğunda farklı adımları da atmalıyız.

TİPLEME
- En beğendiğiniz oyuncu?

- Magic Johnson
- En iyi koç?
- Aydın Örs
- En iyi ilk 5'iniz?
- Milli Takım'ın ilk 5'i...
- En zorlu deplasman?
- Karşıyaka
- İki kelime ile Türk Milli Takımı...
- En sevdiğim

YORUMLAR

  • 0 Yorum