Sert düşüş

Basketbolumuzun önemli isimlerinden Cem Akdağ, "Eğer basketbol kültürü, bir ülkede tam olarak yerleşmemişse; jenerasyon değişiklikleri sırasında böyle sert düşüşler yaşanabilir. Ekole sahip ülkelerin farkı, jenerasyon değişiklikleri sırasında hiç düşüş yaşamamaları veya yaşasalar da çok çabuk toparlanmalarıdır" diyor.

Sert düşüş
11 Ağustos 2019 - 09:00 - Güncelleme: 12 Ağustos 2019 - 09:11
RÖPORTAJ: TOLGA YENİGÜN

- Kadın Milli Takımımızın İspanya'dan sonra Sırbistan'da da büyük hayal kırıklığı yaşatmasını neye bağlıyorsunuz?


- Eğer basketbol kültürü, (bazıları buna ekol diyor) bir ülkede tam olarak yerleşmemişse; jenerasyon değişiklikleri sırasında böyle sert düşüşler yaşanabilir. Ekole sahip ülkelerin farkı, jenerasyon değişiklikleri sırasında hiç düşüş yaşamamaları veya yaşasalar da çok çabuk toparlanmaları. Dolayısıyla sorunuzun cevabının, jenerasyon değişikliği olduğunu söyleyebilirim.

KEŞKE 2003 KADROMUZ OLSA...

- Millilerin performansının 2003'e geri döndüğü eleştirileri için neler söylersiniz?


- Bakın 2003 yılında hiç hazırlık maçı yapmayan ve eleme gurubu maçlarından önce sadece bir hafta kamp yaparak giden bir milli takımımız vardı. Ayrıca, iki vasat yabancı oyuncu ile mücadele eden , Türk oyuncuların domine ettiği Avrupa kupalarında ses getiren kulüp takımlarımız vardı. Dolayısıyla bugünün şartları ile o günün şartlarını mukayese etmek pek doğru değil. Nitekim iki yabancı ile mücadele den o takımlardan oluşan o kadro, 2005’den sonra gelen başarıların sahibi oldu. Keşke şu anda 2003 yılındaki kadromuz olsa...

BİR TURNUVA İLE DEĞERLENDİRİLEMEZ

- Koç Ceyhun Yazıcıoğlu'nun EuroBasket performansı için neler söylersiniz?


- Ceyhun otuz yıldır kadın basketbolunun içinde, bence kadın basketbolunun içindeki üç-dört tecrübeli antrenörlerinden biri. Onun koçluğunu Avrupa Kupası'ndaki performansı ile değerlendirmek çok yanlış.

Ayrıca kulüplerde başarılı olmak için gereken kriterler pek milli takımlara benzemez. Yabancı oyuncu seçimi, kulübün bütçesi, yönetici kalitesi, bütçe gibi birçok farklı konular var.

U18'LERİN FARKLI PROGRAMA İHTİYACI VAR

- Zeynepgül Ene önderliğinde altyapı yapılanması ve seçmeler hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

-
 Zeynepgül kadın basketboluna hem oyuncu olarak, hem de yönetici olarak önemli hizmetlerde bulunmuş çok önemli bir basketbol sevdalısı. Yakından izlediğim çok iyi niyetli çalışmaları var. Tecrübeme dayanarak ve Zeynepgül’ün hoşgörüsüne sığınarak küçük bir tavsiyede bulunmak istiyorum... A takıma yakın olan yani U18 ve üstündeki oyuncuların, alt kategorilerdeki oyunculardan çok daha farklı bir programa ihtiyaçları var.

BİRSEL VE NEVRİYE SONRASI SIKINTI VAR

- Nevriye sonrası uzun sıkıntısı, Birsel sonrası oyun kurucu sıkıntısı var mı?


- Nevriye sonrası ve Birsel sonrası oyuncu sıkıntısı var. Işıl sonrası ve Bahar sonrası da oyuncu sıkıntısı çok daha da fazla olacak. Bu sorunu kadın basketbolu ilgililerinin çözmesi gerekiyor. Ancak küçük bir katkım olacaksa, ilgililerin Avrupa Şampiyonası'nda yenildiğimiz takımlardaki oyuncuların yıllık kazançları ile bizim milli oyuncularımızın kazandıkları ücretleri karşılaştırmalarını tavsiye ederim. Bu kıyaslama, bazı gerçekleri görmemizi sağlayacak ve belki de boşa kürek çekmemize mani olacaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum