Altına Hücum

Amerika Birleşik Devletler'in her zaman doğal favori olduğu Olimpiyat Oyunları'nda Fransa, İspanya, Arjantin ve Avustralya da Tokyo'da madalya peşinde olacak. ABD ve diğer başat takımların, Tokyo Olimpiyat Oyunları'ndaki şanslarına gelin birlikte göz atalım...

Altına Hücum
07 Temmuz 2021 - 11:43 - Güncelleme: 07 Temmuz 2021 - 14:27

A GRUBU 
İran
Fransa
ABD
Çekya

B GRUBU 
Avustralya
Almanya
İtalya
Nijerya

C GRUBU 
Arjantin
Japonya
İspanya
Slovenya

YENİ BİR RÜYA
ABD

 
"Olimpiyatlar denince akan sular durur. Birleşik Devletler burada her zaman favoridir. Hem de bir numaralı favori. 1992 yılından bu yana (2004 Atina hariç) herkesi ezip geçen ABD, günün sonunda yine altın madalyayı kapacak dibi duruyor."
 
BERTAN ERMAN

 
Eğer basketbolda Olimpiyat’tan bahsediyorsak, NBA oyuncularının işe dahil olmasından bu yana ABD her zaman gözler kapalı bir şekilde bir numaralı favoridir. Bunu kime sorsanız, kesinlikle böyledir.
 
1992 yılında, Barcelona’da herkesi perişan eden Rüya Takım’ı herkes biliyor. ABD için bu süreçte en büyük hayal kırıklığı, 2004 Atina’da Arjantin engeline takılmaları olmuştur. Ancak daha sonra kim gelirse gelsin, ABD yine ABD…
 
2016 yılında Steph Curry, LeBron James gibi süperstarlar yoktu ve herkesin gözü daha çok Klay Thompson’da idi. Tabii ki o dönem birçok süperstarın kadroda olmamasında Brezilya’daki Zika Virüsü’nün de etkisi vardı. Avustralya ve Fransa’nın zorladığı anları hatırlarsınız. Ama günün sonunda Sırbistan’ı perişan eden bir Birleşik Devletler ve yine altın madalya…
 
Fakat ABD, en büyük şoku 2019 yılında, Çin’de düzenlenen Dünya Kupası’nda yaşadı. A Milli Erkek Basketbol Takımımız, deyim yerindeyse ABD’yi elinden kaçırdı. Daha sonra çeyrek finalde Fransa’ya yenildi ve turnuvayı da 7. sırada tamamladı. O kadroda yer alan Kemba Walker, Jayson Tatum, Donovan Mitchell, her ne kadar bir LeBron, Harden, Durant, Curry etmeseler de, takımlarının öne çıkan isimleriydi. Olimpiyatlar’a Dünya Kupası’ndan daha çok önem verilse de, yaşanan bu hayal kırıklığı, ABD için bir ders olmuştur.
 
Az önceki cümlede de yazdığım gibi, basketbolda Olimpiyatlar, Dünya Kupası’ndan daha büyük bir önem arz ediyor. ABD de bunun bilincinde olan bir ülke ve buna göre bir kadro oluşturdu. Kevin Durant adı ile Devin Booker da yaptıkları ile öne çıkan isimler.
 
Kevin Durant’in ABD forması ile neler yaptığını söylemeye gerek var mı; biraz üzerinde durmak gerekecek. O dönem yakından takip edenler, Durant’in Seattle Supersonics ve devamı olan Oklahoma City Thunder’daki ilk 2 sezonunda neler yaptığını biliyordu. Ancak Durant’in bir anda dünya çapında isim yapmasına 2010 Dünya Kupası’nda şahit olmuştuk. Milli Takımımız karşısında oynanan final maçında göstermiş olduğu performansla kupanın Birleşik Devletler’e gitmesini sağlamıştı. NBA’de hangi takıma gitse, orada öncü ve stardı. Amerika’nın yeniden Amerika olması için Durant gibi bir isim
şarttı. O da Olimpiyat ortamının bilincinde biri. Yeni, genç süperstarlar arasında önemli bir tecrübe olacak.
 
Bu sezon Phoenix Suns ile harikalar yaratan Devin Booker da ABD kadrosunda yer alacak. Booker’ın skor opsiyonu bir hayli geniş ve rakiplerin NBA’deki gibi olmayacağını (1-2 ülke haricinde daha kolay rakipler) düşünürsek, bu turnuvada şov yapması işten bile değil.
 
ABD’de en büyük pozisyon sorunu pivotlarda olacak gibi duruyor. Kevin Love, tecrübeli bir isim, ama pivot olarak nasıl kullanılacak; zira Love’ın öne çıktığı pozisyon uzun forvet. Rotasyondaki bir diğer isim ise Miami Heat’in genç yıldızı Bam Adebayo; o da her türlü teknik yeteneğe sahip ve sıklıkla pota altında kullanılacak. Draymond Green’in Adebayo’ya vereceği destek çok önemli. Yoksa Adebayo için yıpratıcı bir Olimpiyat olabilir.
 
Olimpiyatlar denince akan sular durur. ABD burada her zaman favoridir. Hem de bir numaralı favori. 1992 yılından bu yana (2004 Atina hariç) herkesi ezip geçen ABD, günün sonunda yine altın madalyayı kapacak dibi duruyor.
 

 

YÜKSEK KALİBRE
İSPANYA

"Olimpiyatların her daim favorisi olan ABD’nin karşısında direnebilecek, hatta kafa tutabilecek kalibredeki takımların başında gelen İspanya, her zamanki gibi madalyanın peşinde olacak."

SERDAR SÖZKESEN

Tokyo’da bir yıllık zorunlu gecikmenin (pandemi) ardından düzenlenecek Olimpiyat Oyunları’nda İspanya; ev sahibi Japonya’nın yanı sıra 2016'da üçüncülük maçına çıktığı Arjantin ile aynı grupta yer alacak.

Son 3 Olimpiyat Oyunları’nda iki gümüş, bir de bronz madalyanın sahibi olan İspanya, istikrarını Tokyo’da da sürdürmenin peşinde olacak. 2008 Pekin ve 2012 Londra’da ABD’ye finalde kaybeden Boğalar, 2016 Rio’da ise üçüncülük maçında Avustralya’yı devirmişti. Şüphesiz bu sonuçları elde eden altın jenerasyonun da büyük emekleri vardı.

Pau-Marc Gasol, Jose Calderon, Juan Carlos Navarro, Felipe Reyes, Ricky Rubio, Rudy Fernandez, Serge Ibaka, Sergio Llull ve Sergio Rodriguez ile yakaladıkları sinerji, onları sürekli madalyanın peşinde koşturdu. Fakat bu oyuncuların çoğu yaş itibariyle emeklilik çağına geldi ve İspanya da diğer tüm ülkelerde olduğu gibi jenerasyon değişikliğine kısmi şekilde gitti.

Çin’de düzenlenen 2019 Dünya Kupası’nda Arjantin’e 20 sayı fark atarak (95-75) şampiyon olan İspanya, son dönemde NBA patentli oyuncuların yanı sıra her daim EuroLeague’e damga vuran Real Madrid ve Barcelona takımlarında forma giyen yıldız isimleri de ekleyerek yine rekabet gücü yüksek bir ekip haline geldi.

Minnesota’da çok uzun zaman sonra tek haneli istatistik rakamlarına ulaşsa da (8.6 sayı, 6.4 asist) özünde çok iyi bir oyun kurucu olan Ricky Rubio, NBA’de takımlarında benç oyuncusu olsalar da maçların sonucuna etki eden performanslara imza atan Willy – Juan Hernangomez Kardeşler, ilk akla gelen yıldız oyuncuları arasında... Real Madrid’de ilk sezonunda pozitif işlere imza atan Carlos Alocen ve Alberto Abalde, NBA serüvenlerini sona erdirip Barcelona ile ülkelerine dönen ve takımlarının EuroLeague Finali olmasına büyük yardımları olan Nikola Mirotic ve Alex Abrines…

İspanya’nın kadro genişliği bunlarla da bitmiyor. Her ne kadar kariyerlerinin son Olimpiyat Oyunları’nı oynayacak olsalar da, bu yıl Olimpia Milano’yu EuroLeague üçüncüsü yapan 35’lik Sergio Rodriguez ve aynı şekilde bir diğer şutör gard Sergio Llull da Tokyo’da madalya peşinde olan İspanya Milli Takımı’nın önemli neferleri olacak gibi görünüyor. Geçtiğimiz yıl Los Angeles Lakers’a gelerek son büyük transferini yapan 36 yaşındaki Marc Gasol da kariyerinin son büyük organizasyonuna imza atmanın peşinde olacak.

Son olarak NBA’de 12 sezondur forma giyen ve bu yıl dördüncü farklı takımı olan Los Angeles Clippers’la belindeki sakatlığından ötürü sadece 41 maça çıkan Serge Ibaka, takımını Tokyo’da yalnız bırakacak. İspanya’da tecrübesi ile fark yaratacak çok önemli isimler arasında yer alan 32 yaşındaki Ibaka, Clippers’la 11.1 sayı ve 6.7 ribaund ortalaması tutturmuştu. Pota altında Nikola Mirotic ve Marc Gasol’a büyük iş düşeceği kesin.

26 Temmuz’da Tokyo’da ilk maçını Japonya ile oynayacak olan İspanya, 18 Temmuz’da ABD ile hazırlık maçında karşı karşıya gelecek.                


 
HEDEF MADALYA
FRANSA


"Fransa son 10 yılda Avrupa şampiyonu oldu, Dünya Kupası’nda üçüncülükler aldı. Şimdi sıra geldi 2000 yılından beri erişemedikleri o Olimpiyat madalyasına…"

ALP ULAGAY
 
Tony Parker’ın önderliğindeki Fransa Milli Takımı tarihinin en iyi dönemini yaşadı 2010’larda. 2013’te yıllardır kovaladıkları Avrupa şampiyonluğunu yakaladılar. İki kez dünya üçüncüsü oldular. Ancak, Rio 2016’dan sonra Parker, milli formasını rafa kaldırınca yeni bir dönem açıldı Fransa için.
 
Bazı soru işaretleri söz konusuydu. Gerçekten de Parker’sız Fransa, EuroBasket 2017’de tarihinin en kötü sonuçlarından birini alarak 12’nci olabildi. Ancak bu sonuç bir istisnaydı. 2009’dan beri başantrenör görevindeki Vincent Collet kısa
sürede takımı toparladı. 2019 Dünya Kupası’nda çeyrek finalde ABD karşısında aldıkları muazzam galibiyet sonrası gelen bronz madalya doğru yolda olduklarının işaretiydi.
 
Bu yılın başında EuroBasket 2022 elemelerinde NBA ve EuroLeague oyuncularının yokluğunda Büyük Britanya karşısında aldıkları hezimet herkesi şaşırtsa da Fransa hâlâ Avrupa’nın en güçlü takımlarından birisi.
 
Tokyo 2020’ye eleme oynamadan katılma hakkı elde eden Fransa’nın bu kez hedefi 2000’den beri ıskaladığı Olimpiyat madalyasını almak. Bu amaçla Collet mümkün olan en güçlü kadroyu toplamayı başardı.
 
2019’da forma giyen 8 oyuncu Olimpiyatlar’a da gidecek. Tokyo’da, yine NBA-EuroLeague karması bir Fransa izleyeceğiz. Öncelikle Batum, De Colo gibi iki tecrübeli liderin yanına oyun kurucu Heurtel’i yeniden eklemek için özel bir çaba gösterdi Collet. Barcelona tarafından serbest bırakılan Heurtel’e ASVEL’e gidip oynaması için telkin etti. Böylece hızla forma giren Heurtel’i tıpkı söz verdiği gibi 12 oyuncu arasına dahil etti.
 
NBA’in en iyi savunmacısı Utah Jazz’lı Rudy Gobert bir kez daha Fransa’nın boyalı alandaki muhafızı rolünü üstlenecek. Yine Celtics’ten Fournier ve Knicks’ten Ntikilina takımın önemli iki kozu olacak. Ancak Oklahoma Thunder’da yıldızı parlayan Théo Malédon bu yazı özel bir bireysel gelişim programıyla geçireceği için kadroya dahil edilmedi. Bunun yanı sıra iki yıl önceye kıyasla kadronun dört yeni ismi arasında Heurtel’in yanı sıra üç oyuncu var:
 
Bir dönem BSL’de Sakarya Belediyespor forması da giymiş Moustapha Fall kadrodaki pivot yedeği. Brooklyn Nets’ten Timothé Luwawu-Cabarrot ise Batum’u yedekleyecek. ASVEL ile özellikle Fransa Ligi’nde yıldızlaşan dört numara 2.03’lük Guerschon Yabusele ise bu sezon geliştirdiği dış şut tehdidi sayesinde Collet’nin planlarında ilk 5’e yerleşti bile. Bir süredir
kulüp takımı çalıştırmadığı için tüm vaktini milli takıma ayıran Collet’nin en çok tereddüt ettiği tercih ise Poirier’ydi. “Real Madrid’e dönmese muhtemelen kadroya almazdım” demekten de çekinmedi.
 
Fransa takımı 23 Haziran’da toplandı ama lig maçları geç bittiğinden ASVEL’li oyuncular kampa geç katıldı. Ayrıca aralarında Gaziantep Basketbol’dan Mouhammadou Jaiteh’nin bulunduğu 9 oyuncuyu da idman partneri olarak kampa dahil etti Vincent Collet.
 
Fransa, temmuz ayı başında ikisi İspanya’yla toplam üç maç yaparak Olimpiyatlar’a hazırlanacak. Peki Fransa, Tokyo 2020’de ne yapar?
 
En zorlu grupta yer alan Frensa turnuvayı ABD maçıyla açacak. İki yıl önce Japonya’da aldıkları galibiyet hâlâ akıllarda. Ayrıca NBA’de sezon çok geç bitecek. LeBron, Curry, Paul, Davis gibi oyuncular oynamayacaklarını çoktan duyurdu. Kısacası ABD eski gücü ve tazeliğinde olmayabilir.
 
Bu sebeple ilk maçta alınacak bir galibiyet çeyrek final sıralaması öncesi Fransa’yı seri başı konumuna getirebilir. Mağlubiyet halindeyse elemelerden gelecek takımla 28 Temmuz’da yapacakları maç anahtar olacak. Koç Collet, Heurtel’in dönüşüne karşın onu DeColo ve Fournier ile aynı anda sahada tutup EuroBasket 2017’de düştüğü hatayı bir daha
yapmayacağını açıkladı. Gobert’in savunmadaki dominant oyununa katkıda bulunacak dış oyuncular var. Fransa için kilit nokta 4 numarada Yabusele’den alacakları verim olacak.

 

SCOLA VE ARKADAŞLARI
ARJANTİN 

 
"Luis Scola liderliğinde beşinci kez arka arkaya Olimpiyat Oyunları’na gelen Dünya Kupası ikincisi Arjantin, mücadeleci yapısı ve örnek adanmışlığıyla yine keyif verecek…"
 
LEVENT LEVENTCİ
 
1990’larda Arjantin’de yaşanan ekonomik krizin ardından birçok genç yeteneğin İspanya ve İtalya’ya gitmesi, Tangocuların basketbol tarihinin gidişatını derinden etkiledi. Ginobili, Nocioni, Scola, Oberto, Delfino gibi yıldızları kadrosunda bulunduran Arjantin, basketbol dünyasının en önemli 3-4 aktöründen birine dönüştü 2000’lerde.
 
Ginobili’nin liderliğinin etrafında birçok kaliteli oyuncuyla kadrosunu şekillendiren Tangocular, 2002’de Dünya Kupası finalinde Yugoslavya’ya kaybettikten sonra 2004’te Atina Olimpiyatları’nda şampiyonluğa ulaşarak büyük sükse yaptı. 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları’nda üçüncü sırayı alan Arjantin, 2012 Londra’da dördüncü sırada kendine yer buldu.
 
Bu noktada parke içindeki uyumdan ziyade Arjantin Milli Takımı’nda yaşanan dostluğu vurgulamak gerekiyor. Kulüpteki durumları ne olursa olsun yazın milli takım için oynamayı kendileri adına hem görev hem büyük keyif olarak gören Arjantinli yıldızlar, herkese örnek gösterilebilecek adanmışlıklarını yeni kuşaklara da aktarmayı başardı.
 
Beşinci kez Olimpiyat Oyunları’nda forma giymek için gün sayan 41 yaşındaki Luis Scola, 2012’den beri milli takımın önemli bir parçası olan yıldız guard Facundo Campazzo ile birlikte takımın lideri rolünde.
 
2019’da Çin’de düzenlenen Dünya Kupası’nda takımı finale taşıyan Campazzo/Scola ikilisi, hem çalışkanlıkları hem de hırslarıyla tüm takım arkadaşlarının performanslarını yukarı taşıyor. Dünya Kupası’nda özellikle Sırbistan ve Fransa galibiyetleriyle herkesi şaşırtan Tangocular, Tokyo’ya güçlü bir oyun kurucu rotasyonuyla geliyor.
 
Facundo Campazzo, Nicolas Laprovittola, Luca Vildoza gibi üç tane top yönlendirme meziyeti yüksek oyun kurucuya sahip Arjantin, uzun oyuncular konusunda sınırları olan bir takım.
 
2019’da Dünya Kupası’nın 'En İyi Beş'ine seçilen Scola’nın altı maçlık resitali (17.9 sayı, 8.2 ribaund) sayesinde boyalı alanda rakiplere ezilmemeyi başaran Tangocular, bu sezonu İtalyan ekibi Varese’de geçiren veteran yıldızdan yine benzer bir katkı almak zorunda.
 
Forvet rotasyonunda ise özellikle NBA’in yolunu tutan Gabriel Deck, sakatlıklarla boğuşan EuroLeague tecrübeli Patricio Garino ve İspanya Ligi’nin çok yönlü forvetlerinden Nicolas Brussino’ya güveniyor Tangocular.
 
Genellikle yorucu sezonların ardından oyuncularının dinlenmek istemesi sebebiyle milli takıma gitmemesi gibi sıkıntıları yıllar boyunca hiç yaşamayan veya çok az yaşayan Arjantin, bu turnuvada da benzer sıkıntılardan kaçınmalı. Dar ve biraz kısa ağırlıklı bir kadroya sahip olan Tangocular; 2019 Dünya Kupası’nda 13.2 sayı, 7.8 asist, 1.9 top çalma ortalamalarıyla takımda dişlilerin dönmesini sağlayan Denver Nuggets oyun kurucusu Facundo Campazzo’nun liderliğine ihtiyaç duyuyor.
 
Arjantin, İspanya çekişmesinin büyük tat katacağı kesin... Enerjik, koşmayı seven yapısı ve ev sahibi avantajıyla Japonya, gruba renk katacak; ancak önemli bir aktör olmaları pek kolay gözükmüyor.
 
Ancak diğer takımlar için grupta kıyasıya bir rekabet yaşanması muhtemel. Tangocular için ilk hedef gruptan çıkmak. Sonrası; oluşacak eşleşmelere, Scola’nın enerjisine, kısaların formuna ve forvetlerin sağlık durumuna göre netleşecek…
 

 
SÜRPRİZ
AVUSTRALYA

 
"Avustralya, madalya kazanmadan 14 kez en çok olimpiyatlara katılan ülkelerden biri oldu. NBA'de oynayan yıldızlarının da etkisiyle basketbolun hızla yükseldiği ülke halkı, Tokyo'da takımlarından başarı bekleniyor."
 
HÜSEYİN DEMİR
 
Avustralya'da basketbola olan ilginin artmasında ve bu sporun beğenilmesinde tabii ki NBA’e giden oyuncuların etkisi büyük... NBA’ de oynayan dokuz Avustralyalı oyuncu Ben Simmons, Matthew Dellavedova, Joe İngles, Aron Baynes, Patty Mills, Jonah Bolden, Thon Maker, Dante Exum ve Ryan Broekhoff bulunuyor. 2015 yılında NBA’ e rekor sayıda oyuncu gitmesiyle Avustralyalılar için basketbol popüler bir spor oldu.
 
Okyanusya’da 1979 yılında ulusal basketbol ligi NBL'nin kurulmasıyla Avustralya basketbol ile çok geç tanıştı. Avustralya ve Yeni Zelenda’nın en iyi takımlarından oluşan ligin kalite seviyesi düşük, çok iyi rekabetin yaşanmadığı takımlardan oluşuyor. Avustralya’da basketbolun popülerliği, medyanın ilgisi ve katılımı 2010’lu yıllarda arttı.
 
NBL’de Asyalı oyuncuların yer almasıyla beraber Asya coğrafyasının da ligi takip etmesi sonucu ligin izlenebilirliği, sürdürülebilirliği sağlandı. Avustralya Basketbol Ligi; NBA ve EuroLeague’den sonra dünyanın en yüksek katılımlı üçüncü basketbol organizasyonu olarak görülüyor.
 
Boomers, Avustralya’yı uluslararası arenada temsil eden erkek basketbol takımının adı. Boomers, 19 kez FIBA Okyanusya Şampiyonluğu, 1 FIBA Asya Şampiyonluğu, 1 kez de İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları'nı kazandı. Olimpiyatlara ise devamlı katılan ülkelerden biri olarak en iyi başarısını 2016 Rio Olimpiyatları'nda sergiledi.
 
Avustralya, madalya kazanmadan 14 kez en çok olimpiyatlara katılan ülkelerden biri oldu. Avustralya aynı zamanda FIBA Dünya Kupası'na da 12 kez katıldı. Kanada ve Porto Riko ile beraber dünya kupasını en çok oynayan üç ülkeden biri oldu.
 
2000 Sidney Olimpiyatlarına ev sahipliği yapan Avustralya, madalya hedefine ulaşamasa da turnuvayı dördüncü bitirerek önemli bir başarı elde etti. Boomers, 2004 Atina Olimpiyatları'na Andrew Bogut’un katılımıyla turnuvaya daha istekli ve arzulu gitti. Madalya için giden Boomers, turnuvayı dokuzuncu tamamladı.
 
2008 Pekin Olimpiyatlarında Andrew Bogut, Patty Mills, Matthew Nielsen gibi isimlerle sahaya çıkan Avustralya, çeyrek finale kalarak turnuvayı 7. sırada bitirdi. 2011’de Melbourne doğumlu bir numaralı NBA draft seçimi olan Kyrie Irving, 2012 Olimpiyatlarında Boomers için yarışmayı düşünse de sonradan ABD Milli Takımı'nı seçti. Kangurular, 2012 Londra Olimpiyatları'nda yine çeyrek finale kalma başarısını gösterdi.
 
2016 Rio Olimpiyatları'nda ise Patty Mills, Matthew Dellavedova, Joe İngles, Aron Baynes’lı kadrosuyla tarihinin en iyi performanslarından birini sergileyerek, yarı finalde İspanya yenilgisi ile turnuvayı dördüncü bitirdiler.
 
2019 FIBA Dünya Kupası öncesi Boomers, hazırlık maçında Ingles ve Bogut’un skorer oyunu ile Amerika’yı yenerek tarihinde bir ilke imza atmıştı. Hemen hemen her turnuvaya katılan Kangurular, olimpiyat tecrübesi olan oyunculardan oluşuyor.
 
Avustralya’da üçer kez olimpiyatlarda oynamış Joe Ingles ve Patty Mills gibi tecrübeli oyuncular var. Ayrıca NBA’de oynayan Aron Baynes, Matthew Delladova, Dante Exum, Josh Green gibi önemli basketbolcularla Olimpiyatlarda sahaya çıkacak.
 
Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda Avustralya’nın aday kadrosu eksiksiz bir şekilde yer alıyor. Kadrosunda 9 NBA oyuncusu, iki NBA patentli oyuncu ve ülkemizde Galatasaray’da forma giyen Brock Motum da bulunuyor.
 
Olimpiyatlarda sürekli boy gösteren, turnuva oynama alışkanlığı olan Avustralya, sahaya rahat ve özgüvenli çıkacaktır. Avustralya gruptan çıkma hedefiyle bu turnuvada rakiplerine sürpriz yaparak adını çeyrek finale belki de yarı finale yazdırma umudunu taşıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum