Yırtıcı

Arjantinli yıldız Facundo Campazzo, "Real Madrid ile anı yaşıyorum. NBA, benim aklımın %100 olarak yoğunlaştığı bir yer değil. Bu sebeple kulübümle beş yıllık yeni sözleşme imzaladım. Burada geçirdiğim her günden keyif alıyorum ve olabileceğimin en iyisi olmaya çalışıyorum" diyor.

Yırtıcı
15 Aralık 2019 - 14:12
LEVENT LEVENTCİ

Luka Doncic’in NBA’e gitmesinin ardından Real Madrid’in kısa rotasyonunda sorun yaşayabileceği düşünülüyordu. Ancak oyununda büyük gelişim gösteren çift yönlü yıldız oyun kurucu Facundo Campazzo, İspanyol devinin geri adım atmamasını sağladı.

Dünya Kupası’nda Luis Scola ile birlikte liderliğini yaptığı Arjantin’i finale çıkaran Campazzo, uluslararası basketbolun en popüler figürlerinden birine dönüştü. Avrupa basketbolunun yırtıcı yıldızı Campazzo, Ribaund Dergisi’nin sorularını yanıtladı.

- Real Madrid’deki en önemli oyunculardan birisin. Takımdaki rolünü nasıl açıklarsın?

- Real Madrid’de oyun kurucu olarak rolüm; parkeye enerji getirmek, savunmada iyi performans sergilemek, hücumda takım oyununa yardım etmek. Real Madrid gibi büyük bir kulüpte önemli hedefler için oynarken koç Pablo Laso ile iyi ilişkiye sahip olmak, bana çok yardımcı oluyor.

- Son yıllarda oyununda büyük bir gelişme kaydettin. Pablo Laso’nun senin oyununa kattığı en önemli şeyler neler?

- Açıkçası koç Pablo Laso’nun oyunculuk döneminde oyun kurucu olması bize çok yardımcı oluyor. Bana, Sergio Llull’e, Nicolas Laprovittola’ya oyunu okuma ve tempoyu ayarlama konusunda sürekli bir şeyler öğretiyor. Koçla iyi ilişki içinde olmanın, onun mesajını anlama ve bunu sahaya yansıtma konusunda çok önemli olduğunu düşünüyorum.

- İlk Real Madrid döneminle ikinci Real Madrid dönemin arasında büyük bir fark var. Kiralık olarak Murcia’da geçirdiğin iki sezon basketbol ve mental olarak sana neler kattı?

- Mental olarak değiştim, olgunlaştım. Real Madrid gibi bir takımda oynamak istiyorsanız, geçmeniz gereken bazı aşamalar var. %100 olmanız, hem saha içi hem saha dışında profesyonel davranmanız, her gün çalışmanız ve iyi alışkanlıklara sahip olmanız lazım.



- Arjantinli oyuncuların İspanyol basketbolunda önemli bir yeri var. Sence İspanya’da bu kadar başarılı olmanızın sırrı ne? Real Madrid’de üç Arjantinli oyuncu olmanız nasıl hissettiriyor?

- Arjantinli oyuncular olarak basketbolseverlerin bizi izlemekten zevk aldıklarını düşünüyorum. Oyun yoğunluğumuz yüksek, mücadeleciyiz, her pozisyon için ve takım arkadaşlarımız için sonuna kadar efor sarf ediyoruz. Arjantin basketbolu olarak iyi bir noktadayız. Real Madrid’de toplam üç Arjantinli oyuncu olduğumuz gururluyum. Arjantin basketbolu hakkında güzel şeyler söyleniyor, umarım bu büyüyerek devam eder.

- Dünya Kupası’nda müthiş oynadınız. 2012 yılında "Altın Jenerasyon" ile Londra Olimpiyatları’nda boy göstermiştin. O kadroyla 2019 kadrosu benzerlik kuruyor musun?

- Dünya Kupası’ndaki finalimize gelecek olursak; kendimizi "Altın Jenerasyon" ile karşılaştırmak istemiyoruz. Bence tamamen farklı iki kuşak. "Altın Jenerasyon" bize nasıl mücadele edeceğimizi, takım içi değerleri, sıkı çalışmayı ve milli takım forması giymenin önemini öğretti.

Yeni kuşak kendi değerlerini sergilemeye çalışıyor. Ancak dediğim gibi kıyas yapmamak gerekiyor. Herkes, kendisi gibi oynamalı. Dünya Kupası’nda böyle yaparak mücadeleci olduğumuzu herkese gösterdiğimizi düşünüyorum. Finale kalmamız, birçok kişiyi şaşırttı. Gelecekte bu Dünya Kupası’nda başardıklarımızın önemini daha iyi anlayacağız.

- Kariyerin boyunca büyük oyuncularla birlikte oynadın. Manu Ginobili, Luis Scola, Sergio Llull, Luka Doncic… Bu dört yıldızı kısaca özetler misin?

- Kariyerim boyunca onlarca büyük yıldızla birlikte oynadım. Manu Ginonili, her maça her pozisyona her duruma uyum sağlayabilen çok zeki bir oyuncuydu. Luis Scola, önemli bir winner ve önemli bir kaptan. Birlikte oynadığım en iyi oyunculardan. Sergio Llull de önemli bir winner. Herkes takımında onun gibi birini ister. Luka Doncic, inanılmaz bir yetenek. Madrid’de kazanmamıza yardım ediyordu.

- Küçükken kendine rol model olarak seçtiğin oyuncu kimdi? Tarihte ya da günümüzde hangi oyuncunun tarzını, kendi tarzına benzetiyorsun?

- Buna cevap vermek zor çünkü kendi ülkemden birçok oyuncuyu beğeniyordum. Ancak belki herkesin üstünde Steve Nash veya Jason Kidd’i söyleyebilirim. Şu an benimle benzer özelliklere sahip bir oyuncu hatırlamıyorum… Oyuncuları her zaman kendimden farklı şekilde ele alır ve onların değişik özelliklerini oyunuma eklemeye çalışırım.

- 28 yaşındasın, formunun zirvelerindesin ve Real Madrid ile sözleşme uzattın. NBA’e gitmeyi hiç düşündün mü?

- Real Madrid ile anı yaşıyorum. NBA, benim aklımın %100 olarak yoğunlaştığı bir yer değil. Bu sebeple Real Madrid ile beş yıllık yeni sözleşme imzaladım. Burada geçirdiğim her günden keyif alıyorum ve olabileceğimin en iyisi olmaya çalışıyorum.

- Kariyerindeki en güzel ve en kötü anlar hangileri?

- Kariyerimde birçok güzel an olduğu için minnettarım ve içlerinden sadece bir tanesini seçmenin haksızlık olacağını düşünüyorum. Ancak Dünya Kupası’nda finale ulaşmamızı hayatım boyunca hatırlayacağım. Kötü anılarım da oldu. Real Madrid ve Arjantin formasıyla kaybettiğim maçlar… Ancak bu yenilgiler, oyuncu olarak olgunlaşmamı sağladı.



CAMPAZZO'NUN İZ BIRAKTIĞI 5 MAÇ

1- ARJANTİN-SIRBİSTAN - 10 Eylül 2019 (18 sayı, 6 ribaund, 12 asist, 3 top çalma):

Çoğu otorite, Sırbistan’ın Dünya Kupası’nda madalya kazanacağını düşünüyordu. İkinci turdaki İspanya maçının kaybedilmesiyle birlikte sarsılan Sırbistan, asıl şoku çeyrek finalde Arjantin karşısında yaşadı. Campazzo/Scola ikilisiyle Sırbistan’ı bozguna uğratan ve 97- 87’lik skorla maçı kazanan Arjantin, yarı finalin yolunu tuttu. Çok yönlü oyunuyla Sırbistan kısalarına büyük üstünlük kuran Campazzo, maçtan sonra ilgi odağındaki oyuncuydu. Campazzo, etkileyici kariyerindeki en özel performanslarından birini Sırbistan karşısında sergiledi.

2- REAL MADRIDPANATHINAIKOS - 19 Nisan 2019 (13 sayı, 7 ribaund, 9 asist, 5 top çalma):

Real Madrid, Rick Pitino ile önemli bir çıkış yakalayan Panathianikos ile Top 8’de eşleşti. Müthiş bir seri geçiren Arjantinli guard için ikinci maç, adeta zirve noktasıydı. Çok yönlü oyunuyla maçı domine eden Campazzo, Calathes’in 11’de 0 saha içi isabetiyle oynayarak sadece bir sayı üretmesine sebep oldu. Madrid’in 78-63 kazanarak seriyi 2-0’a getirdiği maçta Campazzo, maça tam anlamıyla damga vurdu.

3- BASKONIA-REAL MADRID -  19 Haziran 2018 (17 sayı, 1 ribaund, 7 asist):

Campazzo’nun istatistik bazında bundan daha iyi onlarca performansı var. Ancak 2017/18 sezonunda THY EuroLeague’i kazanan Real Madrid, İspanya Ligi final serisinin ilk maçında iç sahada Baskonia’ya kaybederek saha avantajını kaybetmişti. Sonraki iki maçı kazanan Madrid, seriyi 2-1’e getirdi.

Baskonia’nın sahasında yaklaşık 15 bin seyircinin önünde oynanan dördüncü maçta sazı eline alan Campazzo, Rudy Fernandez ile birlikte takımını şampiyonluğa sırtladı. Maçı 85-96 kazanan Real Madrid, serinin son maça kalmasına izin vermedi ve şampiyonluğa ulaştı.

4- REAL MADRID-BARCELONA - 22 Eylül 2019 (16 sayı, 5 ribaund, 5 asist):

Kadrosunda Arjantin Milli Takımı’ndan üç oyuncu bulunduran Real Madrid, bu sezonun başında oyuncularının fazla dinlenememesine rağmen İspanya Süper Kupası’nı kazanmayı başardı.

Yıldızlar karması kuran Barcelona ile finalde karşılaşan Real Madrid, Campazzo’nun liderliğiyle ezeli rakibini 89-79 devirerek kupaya uzandı. Campazzo, Fuenlabrada ve Barcelona karşısındaki performansları sayesinde İspanya Süper Kupası’nın en değerli oyuncusu seçildi.

5- ZENIT-UCAM MURCIA - 26 Ekim 2016 (22 sayı, 5 ribaund, 7 asist, 6 top çalma):

Murcia’da geçirdiği iki sezon, Campazzo’nun kariyerinde belirleyici oldu. En üst seviyede bir takıma liderlik yapabileceğini Murcia’da ispatladı Arjantinli oyun kurucu. EuroCup’ta zorlu Zenit deplasmanında müthiş bir performans ortaya koyan ve takımını galibiyete taşıyan Campazzo, çok yönlü oyunuyla Avrupa basketbolunda fark yaratabileceğinin sinyallerini verdiği maçlardan birini oynadı.

Ayrıca Murcia’daki spektaküler oyun tarzıyla Campazzo’nun kendisine özel bir hayran kitlesi kazandığını vurgulamak gerekiyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum