BSL'NİN SON 10 YILI

2020 yılına girmeye sayılı günler kaldı. 2010’lu yıllarda Türk basketbolu, birbirinden unutulmaz anlar yaşadı. Bazıları kendi şehrini, bazıları da tüm Türkiye’yi sevindirdi ve gururlandırdı; adlarını tarihe yazdırdı. Avrupa’da zaferler elde edildi. İşte, Türk basketbol tarihine adını altın harflerle yazdıran 2010’ların unutulmaz takımları…

BSL'NİN SON 10 YILI
15 Aralık 2019 - 13:23
GÜLŞAH AKKAYA - BERTAN ERMAN 

1- AVRUPA'NIN ZİRVESİ / 2016-17 FENERBAHÇE


2016 yılında, Berlin’de CSKA Moskova’ya kaptırılan EuroLeague şampiyonluğundan sonra daha da istekli bir Fenerbahçe, 2016-17 sezonunda inanılmaz işler çıkardı. Kadronun büyük bir çoğunluğunu koruyan sarı lacivertliler, o dönem ilk kez uygulanan formatta, THY EuroLeague’i nomal sezon beşincisi olarak tamamladı.

Play-off’ta Panathinaikos ile eşleşen Fenerbahçe, Avrupa’nın en zorlu deplasmanlarından biri olan OAKA’da, özellikle Bogdan Bogdanovic’in muazzam performansıyla 2 maç kazandı. Serinin üçüncü maçında da Yunanistan temsilcisini 79-61 mağlup eden Fener, üst üste 3 kez Final Four’a kaldı. Ancak bu Final Four, öncekilerinden çok daha farklıydı.

Madrid ve Berlin’de deneyimlenen Fenerbahçe, bu sefer kendi ülkesinde, kendi şehrinde, binlerce taraftarının önünde Avrupa’nın 1 numaralı kupasını kaldırmaya hazırdı. Heyecan dolu yarı final maçında Real Madrid’i 84-75 yenen Kanarya, finalde Olympiakos’a nefes aldırmadı ve 80-64’lük galibiyetle tarihindeki ilk EuroLeague zaferini kazandı.



2- İLK EUROCUP ZAFERİ / 2015-16 GALATASARAY

2014-15 sezonu kâbus gibi geçen ve Basketbol Süper Ligi’nde normal sezonu 8. sırada tamamlayıp play-off 1. tur serisinde ezeli rakibi Fenerbahçe’ye elenen Galatasaray, A Lisanslı Fenerbahçe ve Anadolu Efes ile BSL Şampiyonu Pınar Karşıyaka’ya B Lisansı ve Darüşşafaka’ya Wild Card verilince EuroLeague’den de uzak kalmıştı.

2015-2016 sezonunda, bir sonraki sezon yeniden EuroLeague’e dönmek için tek çaresi EuroCup şampiyonluğu olan Aslan, ilk turda Neptunas, AEK, Volgograd, Nizhny Novgorod ve Hapoel Jerusalem’in olduğu F Grubu’ndan 7 galibiyet ve 3 mağlubiyetle çıkmayı başardı. Son 32’de Zaragoza, S. Olaj ve Sassari’nin yer aldığı grubu 4 galibiyet ve 2 mağlubiyet alarak N Grubu’nu lider tamamladı.

Eleme turlarında, sırasıyla Pınar Karşıyaka, Bayern Münih ve Gran Canaria’yı geride bırakan Galatasaray, finalde Strasbourg ile eşleşti. İlk maçı 66-62 kaybeden Galatasaray, Abdi İpekçi’deki rövanşı 78-67 kazandı ve Türkiye’ye EuroCup’ı getiren ilk takım oldu.



3- MUCİZELER / 2017-18 DARÜŞŞAFAKA

Yapılan yatırımlar doğrultusunda, Basketbol Süper Ligi’ndeki ilk sezonunun ardından 2 kez EuroLeague’e katılan ve ikinci sezonda, takımın başına geçen David Blatt yönetiminde play-off’a kalma başarısını gösteren Darüşşafaka, format gereği 2017-2018 sezonunda EuroCup’ta mücadele etti.

EuroLeague’den EuroCup’a geçilince de, takım kadrosunda da değişiklikler oldu. Scottie Wilbekin haricinde tüm yabancı oyuncular yenilendi. Grup aşamalarında 2-3 mağlubiyet alan Daçka, play-off’a gelene kadar çok zorlanmadı. Daha önce bu turnuvaya damgasını vuran Alba Berlin, Gran Canaria ve 2016 şampiyonu Galatasaray’ı geride bırakan Daçka, çeyrek final serisinde Buducnost Voli’yi 2-0’la geçti. Darüşşafaka, yarı final ve final serilerinde mucizelere imza attı. Kıran kırana geçen yarı final serisinde Bayern Münih’i, final serisinde de hiç kaybetmeyen Lokomotiv Kuban’ı süpürdü ve EuroCup şampiyonu oldu.



4- KUPA AVCISI / 2011-12 BEŞİKTAŞ

2010’lu yılların başları, Beşiktaş basketbolu için heyecan vericiydi. 2010 yılında yapılan Allen Iverson transferiyle basketbol piyasasında dikkatleri üzerine çeken Kara Kartal, ertesi sezon başantrenörlük görevine Ergin Ataman’ı getirdi.

NBA’de lokavtın olmasıyla New Jersey Nets’in ABD’li yıldızı Deron Williams ve o dönem Cleveland’da forma giyen milli basketbolcu Semih Erden’i İstanbul’a getiren siyah beyazlılar, lokavtın bitmesinden sonra Deron Williams’ı ülkesine yolcu etti ve yerine bir başka NBA oyuncusu, Porto Rikolu oyun kurucu Carlos Arroyo’yu transfer etti.

Beşiktaş o dönem Avrupa’nın üçüncü uluslararası büyük kupası olan EuroChallenge’ta mücadele etti. 1996'dan o zamana kadar Avrupa şampiyonluğuna hasret kalan Türkiye, 17 yıl sonra Beşiktaş ile uluslararası bir turnuvada zirveye çıktı. Finalde Elan Chalon’u yenen
Kara Kartallar, EuroChallenge’ı şampiyonlukla tamamladı. Ayrıca Beşiktaş, Türkiye’de de hem ligi hem de kupayı mutlu sonla bitirdi.



5 - PERİ MASALI / 2014-15 PINAR KARŞIYAKA

Yüksek bütçeli İstanbul takımlarının hakimi olduğu Türk basketbolunda kimse böyle bir son beklemezdi. Tabii ki inanan Karşıyaka taraftarları hariç… Ufuk Sarıca’nın başantrenörlüğe gelişi ile 2012-13 sezonunda EuroChallenge şampiyonluğunu deyim yerindeyse pisi pisine kaçıran ve 2013-14 sezonunda Türkiye Kupası’nı müzesine götüren Pınar Karşıyaka, muhteşem ikilisi Bobby Dixon ve Jon Diebler’ı takımda tuttu.

Yabancı rotasyon için yapılan D.J. Strawberry, Kenny Gabriel ve Juan Palacios takviyeleriyle kuvvetlenen, ilerleyen süre içerisinde yerli rotasyonuna Erkan Veyseloğlu ve Cemal Nalga’yı ekleyen Kaf Kaf, sezona EuroLeague için iddialı bir takım kuran Fenerbahçe’yi yenip Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı kazanarak başladı.

Ligde normal sezonu 4. sırada tamamlayan Pınar Karşıyaka, play-off’ta peri masalını mutlu sonla bitirdi. Çeyrek final serisinde, EuroCup yarı finalisti Banvit’i 2-1, yarı final serisinde EuroLeague dördüncüsü Fenerbahçe’yi 3-1 ve final serisinde EuroLeague çeyrek finalisti Anadolu Efes’i 4-1 ile geçip 28 yıl sonra kupanın sahibi oldu.



6- HIZLI ÇIKIŞ / 2017-18 TOFAŞ

2014-15 sezonunda küme düşen ve yeni bir oluşumun ilk temellerini alt kümede atan Tofaş, başantrenörlüğe Orhun Ene’nin geçmesiyle kısa süre içinde büyük bir değişime girdi. TBL’den Best Balıkesir ile birlikte BSL’ye çıkan Bursa ekibi, özellikle kendi yetiştirdiği yerli oyuncularla öne çıkmaya başladı.

Yeniden BSL takımı olduktan sonra, logosunu ve renklerini değiştiren TOFAŞ, ilk sezonda play-off’a kalmayı başardı. İkinci sezonda BSL’de beklenmedik bir çıkış yapan Bursa ekibi, sezona 10’da 10 galibiyetle başladı. Kendinden kuvvetli birçok rakibe ne kadar güçlü olduklarını kanıtlayan Tofaş, play-off 1. turda Beşiktaş Sompo Sigorta’yı, yarı final serisinde ise final için önemli bir aday olan Anadolu Efes’i eleyip 18 yıl sonra final serisine kaldı. Bursa temsilcisi, şampiyonluğu Fenerbahçe’ye kaptırsa da, kısa süreli büyük çıkışıyla takdirleri topladı.



7 - 23 YILIN MEYVESİ / 2016-17 BANVİT

Her sezon yabancılarını büyük ölçüde değiştiren ve basketbol fabrikasından çıkan yerli oyuncularla dinamik bir yapısı olan Banvit, (Tek Süt Bandırma) 1994 yılında, Bandırma’daki tavuk fabrikasında çalışanların spor yapmak amacıyla kurduğu bir takımdı. 2000’li yılların ikinci yarısında bir BSL takımı olan Bandırma, her sezon üzerine ekledi. Yapılan yatırımların meyveleri ise, 2016-17 sezonunda ortaya çıktı.

Sırasıyla Beşiktaş, Galatasaray ve Anadolu Efes’i elemeyi başaran Banvit, Türkiye Kupası’nda şampiyonluğa uzanarak, tarihinde ilk kez büyük bir kupayı müzesine götürdü.
Ayrıca Bandırma, o sezon ilk kez düzenlenen Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde finale kaldı; fakat kupayı Final Four’a ev sahipliği yapan Iberostar Tenerife’ye kaptırdı.



8- RUH GERİ DÖNDÜ / 2018-19 ANADOLU EFES

Türk basketbolunun lokomotifi olan Anadolu Efes için 2010’lu yıllar, aslında pek parlak geçmedi. 2009 yılında 13. lig şampiyonluğuna uzanan Efes, uzun bir süre Avrupa’da hayal kırıklıkları yaşarken, BSL’de de önemli fırsatları değerlendiremedi.

2012’de Beşiktaş’a, 2015’te Pınar Karşıyaka’ya ve 2016’da Fenerbahçe’ye lig şampiyonluklarını kaptıran lacivert beyazlılar, iyi oyuncular alsa da, başarılı antrenörleri getirse de, kendileri adına istedikleri büyük başarılara bir türlü ulaşamadı. Bunun da en önemli sebebi, Efes’in 1990’lar ve 2000’lerdeki ruhunu kaybetmesiydi. O ruh, İstanbul ekibini son kez lig şampiyonu yapan Ergin Ataman’ın, 2017-18 sezonu içinde takımın başına geçmesiyle geri döndü.

Bu ruhun yansıması ise geride bıraktığımız 2018-19 sezonunda oldu. İstediği sistemi oturtan Ataman, Efes’i yeniden zirvelerin takımı hâline getirdi. EuroLeague’de ikinci olan Efes, BSL’de ise Fenerbahçe Beko ile çekişmenin hiç azalmadığı final serisini 4-3 kazanıp 10 yıl sonra lig şampiyonu oldu.



9- TEK SEZONLUK FIRTINA / 2014-15 TRABZONSPOR

Futbolda 4 büyükler adı verilen kavramda Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor’dan bahsedilir. Ancak Trabzonspor’u futbol harici branşlarda pek göremeyiz. 2010’lu yıllarda basketbol sahnesinde adından bahsettiren bordo mavililer, en parlak dönemini 2014-15 sezonunda geçirdi.

Sezon içinde Hakan Demir ile yollarını ayırıp Nenad Markovic’in başantrenörlüğe getiren, mütevazı bir kadro ile büyük işler başarmak ve Karadeniz’e gurur yaşatmak için yola çıkan Trabzonspor, EuroChallenge’taki performansıyla Beşiktaş’tan sonra bu kupayı ikinci kez Türkiye’ye getirmeye çok yaklaştı.

Final Four’a da ev sahipliği yapan Trabzon, şampiyonluk için Fransa’nın başarılı takımlarından Nanterre 92 ile kıran kırana bir mücadele vermişti. Ancak EuroChallenge şampiyonluğu, Nanterre’in son saniye basketiyle Trabzon’dan Fransa’ya gitmişti. Bordo mavililer, BSL’de de, play-off 1. tur serisinde Darüşşafaka’yı eleyerek bir sürprize imza atmıştı.



10- DÜNYA İKİNCİSİ DEVLER / 2010 TÜRK MİLLİ TAKIMI

Türkiye’de basketbol heyecanı, 2010 yılında bambaşka bir seviyeye çıkmıştı. Çünkü ülkemiz, 2010 FIBA Dünya Şampiyonası’na ev sahipliği yapacaktı ve ay yıldızlılar, 9 yıldır bir madalya hasreti çekiyordu. Türkiye’nin son madalyası da, yine ülkemizde düzenlenen EuroBasket 2001’de gelmişti ve finalde Sırbistan Karadağ’a kaybeden A Milliler, gümüş madalyanın sahibi olup Avrupa ikinciliğinde kalmıştı.

Bir kez daha ev sahibi olduğu bir turnuvada zirve için mücadele eden Türkiye, Başkent Ankara’da oynanan C Grubu maçlarında Rusya, Fildişi Sahilleri, Yunanistan, Porto Riko ve Çin’i yenip namağlup lider olarak Son 16’ya kaldı.

Çeyrek final için NBA yıldızlarıyla dolu Fransa’yı sahadan silen Milliler, 95-77’lik galibiyetle kendini ilk 8 içine atmayı başardı. Son 8'de yükselen değer Slovenya’nın rakibi olan Türkiye, bir kez daha farklı kazandı. Slovenler’i 95-68 yenen A Milliler, yarı finalde turnuvanın en kuvveti takımlarından Sırbistan’ı konuk etti. Kalplerin dayanmadığı maçın son saniyesinde Kerem Tunçeri’nin hep akıllarda kalacak turnikesi geldi. 83-82 öne geçen
Türkiye, Sırbistan’ın kısa süreli hücumunda Semih Erden’in yaptığı blok sonrası maçı kazandı.

Hem EuroBasket 2001’in rövanşını alan hem de madalyayı garantileyen Türkiye, finalde yıldız adaylarıyla dolu ABD ile karşı karşıya geldi. Özellikle Kevin Durant’i durdurmakta zorlanan ay yıldızlılar, karşılaşmadan 81-64 mağlup ayrılmasına karşın dünya ikincisi olarak, Edirne’den Kars’a kadar herkese büyük bir gurur yaşattı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum