Veliaht

“Higgins’te kazandığı şampiyonluklardan çok daha fazlası var. O, modern dönem basketbolun gerekliliklerine tamamıyla cevap verebilen bir oyuncu.”

Veliaht
05 Nisan 2019 - 15:56

KUZEY KILIÇ

Amerika’nın tarihi şehirlerinden olan Danville’de dünyaya gelen Cory Higgins, 16 yılını NBA’de geçiren Rod Higgins’in oğlu. Yıldız guard’ın vaftiz babası ise; basketbol tanrısı Michael Jordan…

Dev mirası NBA’de taşıyamasa da Avrupa’da devam ettiren Higgins, basketbolun bütün gerekliliklerini barındırıyor. Rus ekibi CSKA Moskova formasıyla fırtınalar estiren Kaliforniyalı'yı mercek altına alalım…

Colorado Üniversitesi, NBA’e belli seviyede oyuncular üretme konusunda çizgisini korumuştur. Chauncey Billups, Scott Wedman ve Jay Humphries’ı geçmiş yıllarda yetiştiren okul günümüzde ise Alec Burks, Spencer Dinwiddie, Andre Roberson ve Derrick White jenerasyonunu lige göndermiştir.

Cory Higgins, okulun turnuva başarısına paralel olarak draft başarısının da düşüşte olduğu yıllarda forma şansı buldu. 2011 yılında girdiği draft’ta hiçbir takım tarafından seçilmedi; ancak Higgins, dönemin yapılanma aşamasında olan takımı Charlotte Hornets’tan kontratı aldı. İki yıl Hornets formasını giydikten sonra Triumph Lyubertsy ve Royal Halı Gaziantep’te
oynadı.

NBA macerasında istediğini bulamayan Higgins, Gaziantep’te gösterdiği başarılı sezonun ardından 2015-2016 sezonun başında Rus devi CSKA Moskova ile anlaştı. Üzerindeki mirası NBA’de devam ettiremese de Avrupa’daki hikâyesini yazmaya hazırdı.

İlk sezonunda EuroLeague’de en çok üç sayı isabeti bulan oyuncu olmuştu. Aynı sezon CSKA Moskova ile EuroLeague’i kazanan Higgins hem oyun tarzını geliştirmiş, hem de liderliğe hazır hâle gelmişti. Ertesi sezon çılgın bireysel performanslarla geçilirken biraz gölgede kaldı; ama oyun repertuvarına ekledikleri insanları büyülemek için yeterliydi.

2016, 2017 ve 2018 yılında CSKA Moskova ile VTB Ligi’ni zaferle bitirdi. Kariyerine eklediği başarılar –şu an için- bunlardı. Ancak kazandığı şampiyonluklardan çok daha fazlası var Higgins’te…

Cory Higgins modern dönem basketbolun gerekliliklerine tamamıyla cevap verebilen bir oyuncu. Oyun kurucu ve şutör guard menşeili Higgins, rakibin saha dizilimine göre her pozisyonu savunabiliyor. İşin hücum yönünde ise daha renkli; tepeden, forvetlerden veya dip bölgelerden ortalama üç sayı isabet yüzdesine sahip olan Higgins, spin gücünü saniyelik reverse sekanslarıyla birleştirebiliyor.

Bazen potaya bir martı gibi süzülüyor, bazen de potanın limitlerini zorlayan smaçlar yapıyor. Tepe pick&roll oyunu dışında; backdoor cut olarak tabir edilen ve savunma oyuncusu topu kapmak için hamle yaptığında hücum oyuncusunun süratle potaya kat ettiği seti, Avrupa’da en iyi uygulayan isimlerden birisi. Onun dışında birebir hücumları, topu almadığı zamanda ise setin işlenişinde başrolde. Ama onu özel kılan yönü ise clucth anlarındaki keskinliği.

Higgins, bu sezon, EuroLeague’de clutch time’da 11/22 saha içiyle 39 sayı üretmeyi başardı. Pozisyon yönlülüğü, geniş hücum repertuvarı, savunma agresifliği, delici skorerliği ve taşıdığı mirasla ideal bir basketbol veliahdı Cory Higgins. Danville, Kaliforniya’nın sıcak ikliminde Moskova’nın soğuk iklimine sağladığı uyumu, parkelere de yansıtabilen yıldız oyuncu için sıradaki hedef, EuroLeague MVP’si olmak. Peki bunda başarılı olabilecek mi? Sorunun olumlu/olumsuz cevabı, yeni hikâyesinin de temeli olacak.


YORUMLAR

  • 0 Yorum