Türk oyuncu havuzunu büyütmek

Hakan Yavuz, "Basketbolumuzu ileri götürmek adına yapılan gelişmeler yeterli mi? Altyapıdan, Süper Liglere kadar hem Basketbol Federasyonu hem de kulüplerin üzerine düşen görevleri yapması gerekiyor. Bu adımlardan en önemlisi ise Türk oyuncu havuzunu büyütmek..." diyor.

Türk oyuncu havuzunu büyütmek
02 Nisan 2022 - 09:55
Yaşları ve fizikleri büyüdükçe alt yapıdan gelen oyuncuları neden daha büyük havuzlara aktaramıyoruz ? Bu havuzun küçük kalmasının sebepleri birazdan değineceğim sorularla ne kadar ilgili acaba?

1- Yeteri kadar düzgün kulüp organizasyonumuzun olmaması mı?
2- Var olan kulüplerin maddi yeterliliklerinin devamlılığı nereye kadar?
3- Var olan kulüplerin kaçı önce insan, sonra sporcu ve basketbolcu yetiştirecek bilince sahipler?
4- Bu kulüplerin kaçı iyi eğitimden geçmiş yönetici ve antrenör ekibine sahip?
5- Bu kulüplerin kaçı yarışmacı olduğu kadar yetiştirici misyona sahip?
6. Yetiştiriciliği misyon edinmiş kulüplerimizin adedi ne?
7- Bu kulüplerin kaçı yeterli çalışma şartlarına (tesis, lokasyon, kalifiye iş gücü, bölgelerinde ve bir sezonda yaptiklari maç adedi vb.) sahip?
8- Bu kulüplerin kaçı yeteri kadar oyuncu bulma, gence ulaşma imkânına sahip?
9- Kulüp, okul, aile iş birliği ile çalışan kulüp adedimiz kaç?
10.Türkiye Basketbol Federasyonu'nun (TBF) organizasyonları yeterli mi?
11. Antrenör eğitimleri yeterli mi ?
12. Menajerlik müessesesinin sisteme katkısı ne? Katkısı olmalı ise ne olmalı?
13. Altyapıda maddiyat niye önemli hale geldi?
14- Ülkemizdeki ilk/ortaöğretim sistemi, bir gencin derslerini ve sosyal faaliyetlerini aksatmadan düzenli şekilde bir spor branşına yatırım yapmasına imkân tanıyor mu?

Bir çoğunu daha ilave edebileceğimiz bu soruların karşımıza getirdiği sorunların tümü çok önemli... Çünkü hepsi birbirine bağlı zincirin halkaları...

Şunu diyenler de muhakkak olacaktır: Büyük oyuncu illa dört dörtlük organizasyonlardan mı yetişir? Tabii ki hayır, bazı istisnalar mutlaka olacaktır. Ve bunlar sahiden büyük oyuncu olduklarında; bir hikâyeleri olup kendinden sonra geleceklere ve imkânsızlıklar içinde boğuşan gençlere örnek olacaklardır.

Ama doğru organizasyonların sayısı ne kadar artarsa oyuncu havuzunu o oranda büyütebileceğiz. Ve daha büyük ortamları, organizasyonları, havuzları oluşturup oralara geçişleri sağlayabileceğiz.

Burada en önemli görevlerden biri de alt yapi antrenörlerine düşüyor. Yarışmacı bir kimlikten ziyade yetiştirici mentalitesiyle işlerini yapmaları, oyuncuların gelişimi açısından büyük önem arz ediyor.

Tabii ki başlarındaki yöneticilerin de maç kazanmaktan ziyade oyuncu yetiştirilmesine önem veren bir düşünceye sahip olması gerekir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları