NEF SÖYLEŞİLERİ | Göksenin Köksal

"Savunma içten gelen dürtülerle ve sezgilerle ortaya çıkar. Daha çok istek, azim ve mücadele ile belli olur. Küçüklüğümden beri hep savaşçı bir ruhum olduğu için basketbolda da hep savunmacı kimliğim ön plana çıktı. İyi bir savunma oyuncusunun savunmayı ve hücumu iyi okuması gerekiyor. Tabii ki bazen ben de hatalar yapabiliyorum; ama topa baskıyı yapmak kolay iş değil."

NEF SÖYLEŞİLERİ | Göksenin Köksal
02 Nisan 2022 - 09:42 - Güncelleme: 02 Nisan 2022 - 16:53
RÖPORTAJ: HÜSEYİN DEMİR



- Basketbola altyapısında başladığın Galatasaray NEF'i nasıl anlatırsın?

 
- Galatasaray altyapısından çıkarak A takımda kaptan olmak benim için çok özel bir duygu ve eşsiz bir hissiyat oluşturuyor. Galatasaray’da oynamak çocukluluğumdan beri en büyük hayallerimden biriydi… Hayallerim gerçekleştiği için Galatasaray NEF’e olan aidiyet duygum kelimelerle anlatılamayacak kadar güçlü bir tutku içerisinde... Kulübü hep ailemin bir parçası olarak görüyorum…
 
- 2014 sezonu hariç bugüne kadar hep sarı kırmızılı formayı giydin.  2016 yılında EuroCup şampiyonluğu yaşadın... O muhteşem sezonu takım içi uyumu ve atmosferi için neler söylersin? 

- 2014 sezonunda kiralık olarak Darüşşafaka Doğuş forması giydim daha sonra Galatasaray’a geri döndüğümde Ergin Ağabey (Ataman) ile beraber ligde şampiyon olduk. Ergin Ağabey ile EuroCup şampiyonu olduğumuz sezon gerçekten inanılmazdı. O sezonki atmosfer, taraftar ruhu, takım içi uyum ve ahenk çok başka bir boyuttaydı… Takım içi arkadaşlık, uyum ve birliktelik çok iyiydi.
 
Özellikle taraftarlara ayrı bir parantez açmak istiyorum. Avrupa’da hiçbir takım o sezon bizim takım ruhunu ve tribün atmosferini unutamamıştır. Seyircimizin ne kadar büyük olduğunu orada herkes gördü. EuroCup şampiyonu olduğumuz sezon ‘taraftarlarımız’ her maça çok yoğun ilgi ve destek gösterdi. Taraftar gruplarımızdan ’UltraAslan’ ve seyircilerimizin dışında o atmosferi yaşatabilecek bir taraftar grubunun olabileceğini düşünmüyorum. Umarım tekrardan o eski şanlı günlerimize kavuşarak Avrupa’da yeni başarılara imza atarız ve kupaları müzemize götürürüz.


 
YENİ KOÇ PISTIOLIS İLE İVME YAKALADIM

- Bu sezonki performansını ve bireysel gelişimini nasıl değerlendirsin? Sezonun geri kalan kısmı için kendin ve takımın adına neler söylersin? 


- Bu yıl bazı ufak tefek sakatlıklar ve sağlık sorunları yaşadım. Elime darbe aldıktan sonra yaklaşık bir ay sahalardan uzak kaldım. O yüzden sezon başında müsabakalara çok hazır değildim; ama şimdi yeni koç Andreas Pistiolis ile beraber yeni bir ivme yakaladım. İnşallah eski performansımı yakalarım ve her şey daha da güzel olur. 

ING Basketbol Süper Ligi’nde play-off mücadelesi çok çekişmeli gidiyor. Bu süreçte maalesef çok talihsiz maçlar kaybettik. Takım olarak elimizden gelen en iyi mücadeleyi sergileyerek play-off’a en iyi yerden gireceğimizi düşünüyorum. Bireysel olarak tekrar eski formuma ve performansıma ulaştığımı düşünüyorum, şu an takım olarak çok iyi durumdayız.
 
SAKATLIKLAR, HASTALIK, COVID ÜST ÜSTE GELDİ!

- Çok iyi bir başlangıç yaptığınız FIBA Şampiyonlar Ligi istediğiniz gibi bitmedi Avrupa serüveniniz için ne söylersin?


- FIBA Şampiyonlar Ligi’nde iyi bir başlangıç yapmıştık, esasında grubumuzda çok zor değildi. Sakatlıklar, hastalıklar, Covid vakaları derken her şey üst üste geldi ve saha avantajımızı koruyamadık. Her ne kadar çok iyi mücadele etsek de sonuç olarak Avrupa’dan elendik. Gruptan çıksaydık eğer seyirci desteğini alarak daha iyi bir Avrupa serüveni yaşayabilirdik; ama maalesef olmadı. Şampiyonlar Ligi’nde belki final four veya şampiyonluk yaşayabilirdik. Bu sezon istediğimiz gibi olmadı o yüzden taraftarlarımız adına da çok üzgünüz… Ama şunu bilsinler ki takım olarak birbirimize kenetlenmiş durumdayız.
Takım içinde hep yardımlaşma ve dayanışma halindeyiz… Koç, bana hangi görevi verirse, kaptan olarak o görevi hem saha içinde hem de saha dışında en iyi şekilde uygulamaya çalışıyorum. Benim için süre almak veya almamak hiç önemli değil. Ben böyle büyük bir camianın kaptanı olduğum için gururluyum. Galatasaray’a yakışır şekilde davranış sergilemeye çalışıyorum. 
 
- Ekrem Memnun sonrası yeni bir koç yeni sistem.. Pistiolis'in sana biçtiği görev için düşüncelerin neler?

- Yeni Koç ve yeni takım sistemi ile birlikte ING Basketbol Süper Ligi’nde bütün maçlarda elimizden gelen en iyi performansı sergileyerek kusursuz bir şekilde ilerlemek istiyoruz. Umarım takım olarak daha da iyi yerlere geliriz…
 
GALATASARAY'IN HEDEFİ HER ZAMAN ŞAMPİYONLUK

- ING Basketbol  Süper ligi play-off mücadelesi için ne düşünüyorsun? Sezon sonu hedefiniz nedir?


- Play-off hedefimiz, ligi mümkün olan en iyi sırada tamamlamak. Sonrasında da Galatasaray NEF olarak hedefimiz şampiyonluk. Galatasaray’ın olduğu yerde hedef her zaman şampiyonluktur. Tabii ki şampiyonluk süreci hiçbir zaman kolay değildir. Anadolu Efes, Fenerbahçe Beko gibi birbirinden zorlu ekipler ve yüksek bütçeli takımlar var. Çeyrek final olsun, yarı final olsun gidebileceğimiz yere kadar gitmek istiyoruz. Umarım finale kadar çıkarız.
 
- Deneyim ve tecrübe olarak basketbolda belirli bir olgunluğa ulaştın. Sahada hep 'hırslı' ve 'mücadeleci' Göksenin Köksal'ı izliyoruz. Özellikle savunmada toplu oyuncuya baskıyı çok iyi yapıyorsun... Hafızalarda hep savunmacı özelliğiniz ve savaşçı ruhunuz yer ediniyor.. İyi bir savunma oyuncusunun nasıl bir gelişim göstermesi gerekiyor?

- Savunma benim için gerçekten çok önemli. Basketbolda savunma teori ve pratik olarak da çok mühimdir… Savunma içten gelen dürtülerle ve sezgilerle ortaya çıkar. Daha çok istek, azim ve mücadele ile belli olur. Küçüklüğümden beri hep savaşçı bir ruhum olduğu için belki basketbolda da hep savunmacı kimliğim ön plana çıktı. İyi bir savunma oyuncusunun savunmayı ve hücumu iyi okuması gerekiyor. Tabii ki bazen ben de hatalar yapabiliyorum; ama topa baskıyı yapmak kolay iş değil.

İyi bir savunma oyuncusunun fiziksel olarak her zaman kendisini en şekilde hazırlaması gerekiyor. Bence savunmada en önemlisi de rakip hücum oyuncu kim olursa olsun vazgeçmemektir. Geri adım attığınızda, vazgeçtiğinizde hücum oyuncusu sizi rahatlıkla geçebilir. Oyun içerisinde daha çok 2 ve 3 numara oynuyorum; ama savunmada 1 numaradan 5 numaraya kadar herkesi tutabileceğimi düşünüyorum.


 
HEM SAHA İÇİ HEM DE SAHA DIŞINDA KAPTANIM
 
- Takım kaptanı olarak arkadaşlarına  liderlik yapıyorsun. Takımınızda sürekli gelişim gösteren genç oyunculara ne gibi tavsiyelerde bulunuyorsun?


- Takım kaptanı olarak hem saha içi hem saha dışı elimden geldiğince takım arkadaşlarıma, genç kardeşlerime yardımcı olmaya çalışıyorum. Takımımızda çok yetenekli kardeşlerimiz var. Onlara, kenarda her zaman hazır olmalarının gerektiğini söylüyorum. Sürekli genç oyuncularla konuşuyorum, takım içerisinde onlarla iletişimim çok iyi… Ben de kariyerimin ilk yıllarında; beraber oynadığım Haluk Yıldırım, Sinan Güler, Tutku Açık, Ender Arslan bize hep ağabeylik yaparak yol gösterdi. Ben de aynı şekilde genç kardeşlerime kaptan olarak yardımcı olmaya çalışıyorum.
 
- A Milli Takım'ın Dünya Kupası elemelerindeki hayal kırıklığı yaşatan performansını ve jenerasyon geçişi hakkında düşüncelerini de merak ediyoruz?

- A Milli Takım'da Orhun Ağabey (Ene) ile beraber iyi bir çıkış göstermiştik; fakat en son maalesef Yunanistan’a yenildik. Umarım jenerasyon değişimi ile beraber tekrar iyi yerlere geliriz. Şu an alınan sonuçlar her ne kadar hayal kırıklığı gibi görünse de bir şekilde diğer maçlara konsantre olup kazanmamız gerekiyor.

TİPLEME
- En beğendiğin koç?

- Ergin Ataman
- En beğendiğin oyuncu? 
-Shane Larkin
- En iyi ilk 5'in?
- Vasilije Micic, Shane Larkin, Will Clyburn, Nikola Mirotic, Sertaç Şanlı
- En zorlu deplasman? 
-Karşıyaka
- Tek kelime ile Galatasaray...
- Aile

YORUMLAR

  • 0 Yorum