TÜRK KADININA İNANIN

Kaldırmadık kupa bırakmayan Yakın Doğu Üniversitesi Başkanı Işık Eyigüngör, yıllardır kadın basketboluna verdiği desteğin karşılığını almanın keyfini sürüyor...

TÜRK KADININA İNANIN
01 Ocak 2018 - 11:41 - Güncelleme: 01 Ocak 2018 - 11:57


Kaldırmadık kupa bırakmayan Yakın Doğu Üniversitesi Başkanı Işık Eyigüngör, yıllardır kadın basketboluna verdiği desteğin karşılığını almanın keyfini sürüyor... Işık Eyigüngör ‘pozitif ayrımcılık’ın gerekliliğini ise “Kadına verilen destek başarıya daha çabuk dönüyor. Sponsorların sadece basketbolda değil, tüm spor branşlarında kadınlara destek olması çok önemli” şeklinde özetliyor... Türkiye Kupası, EuroCup ve Kadınlar Ligi Şampiyonluğu derken son olarak Fenerbahçe’yi farklı devirerek Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı da müzesine götürmeyi başaran Yakın Doğu Üniversitesi’nin başkanı Işık Eyingör ile takımının müthiş başarısı ve ‘kızlarım’ diye söz ettiği oyuncuları üzerine keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Spine Tower’daki makam odasında bir araya geldiğimiz Başkan Eyigüngör’ün Ribaund’un ‘özel’ sayısına yaptığı ‘özel’ açıklamalar ise şöyle..
 
RÖPORTAJ: TOLGA YENİGÜN
 
■ Oyunculuk kariyerinizdeki Eczacıbaşı günlerinden başlasak...
 
- Basketbolculuk dönemimde en popüler kulüp Eczacıbaşı’ydı. Eczacıbaşı’nın daha o zamanlarda kapalı salonları vardı. Sonrasında kulüp, spor hayatına basketbol yerine kadın voleybolunda devam etti. Oradan gelen bir basketbol kültürüm var. Daha sonra Fenerbahçe’de ‘Kadın Basketbol Şube Sorumlusu’ olarak 6 yıl görev yaptım.
 
Ardından basketbol hayranlığım nedeniyle 6 yıl önce Basketbolu Geliştirenler Derneği (BGD) ile başlayan, Yakın Doğu Üniversitesi ile devam eden süreç başladı. Hâlâ da devam ediyor. Bu süreçte Türk basketboluna bir katkım olduysa ne mutlu bana. Türk kadın basketbolunu bir yere getirmek için federasyon ile birlikte çalışmalarımıza devam ediyoruz. Burada hem federasyona hem de diğer kulüplere çalışmaları için teşekkür etmek gerekiyor.
 
KKTC BAYRAĞI İLK KEZ WIKIPEDIA’YA GİRDİ...
 
- Aziz Akkaya (Beşiktaş) ile de bir araya geldik. Sayın Akkaya kadın basketbolunun başarılara rağmen gerekli ilgiyi göremediğinden yakındı. Siz maddi imkansızlıklarla boğuşan bir spor dalına finansal destek sağlıyorsunuz. Sizi kadın basketboluna yönelten asıl sebep nedir?
 
- Kadınlarımıza herkesin destek olması lazım. Çocukları dünyaya getiren ve bu ülkeye hizmet etmesi için yetiştiren onlar. Erkekler her kulvarda kadınları desteklemeli. Ben ve bu işi birlikte yürüttüğüm bütün arkadaşlarım aynı kafada. O nedenle hayatımıza bu şekilde devam ediyoruz. Buradan Türkiye’deki bütün iş adamlarına sesleniyorum; lütfen herkes kadın sporuna destek olsun. Sadece basketbol demiyorum. Kadınların yer aldığı bütün branşlara destek olunsun.
 
Emekler erkek sporuna göre daha çabuk geri dönüyor. Galatasaray Kadın Basketbol Takımı’nın biraz yatırımla önce EuroCup, ardından EuroLeague şampiyonu olması buna güzel bir örnek.
 
Biz de geçen sene ilk defa EuroCup’a katıldık ve şampiyon olduk. Bayrağımızı göklerde dalgalandırdık. Herkesin malumu; Yakın Doğu Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Sahipleri İrfan Günsel ve Suat Günsel bize çok büyük destekler veriyor. Biz onlardan ayrı bir kurum değiliz. Ben kulüp başkanı olarak görev yapıyorum. İlk defa Avrupa şampiyonu olduğumuz için Wikipedia’da Kıbrıs bayrağı dalgalandı. Bu çok önemli bir şey. Bize büyük bir gurur verdi. Geçen sene takımımız Türkiye Kupası ve Türkiye Ligi’nde de şampiyonluğa ulaştı. Fenerbahçe’yi yenip, 4’üncü kupayı (Cumhurbaşkanlığı) almak da büyük moral oldu.
 
UMARIM FENERBAHÇE İLE FINAL-FOUR’DA OLURUZ

- Son iki yılda çok önemli bir kadro kuruldu. Geçen sene kaldırılmadık kupa bırakmadınız. Şimdiki hedefl eriniz neler?

 
- Türkiye’de Türkiye Kupası, Türkiye Ligi ve Cumhurbaşkanlığı Kupası var. Hepsini kazanmak istiyoruz. Avrupa’da ilk defa EuroLeague’de oynuyoruz. Burada Final-Four oynamayı hedefliyoruz. Şu anda grubumuzda lider konumdayız ve inanıyorum ki en kötü ihtimalle ikinci sırada tamamlarız. Çok güçlü bir grupta mücadele ediyoruz. Diğer grupta ise Dinamo Kursk dışındaki tüm takımlar denk güçte. Eşleşmeler sonrası Final Four’a bizim gruptan 3, diğer gruptan 1 takımın çıkmasını bekliyorum. Belki 2’şer takım da çıkabilir. İnşallah iki Türk takımı Final-Four’da olur. Hem Yakın Doğu Üniversitesi hem Fenerbahçe bayrağımızı orada dalgalandırır. Final-Four aşamasından sonra ne olur bilmiyorum. İddia ediyorum; EuroLeague’de 3 tane muhteşem kadroya sahip takım var. Bunlar; biz, Kursk, ve Ekaterinburg. Tabii ki kağıt üzerinde şampiyon olunmuyor. Her şey sahada belli olur.
 
ANLAMLI KUPA İÇİN BÜTÜN KIZLARIMI KUTLUYORUM
 
- Farklı kazandığınız Cumhurbaşkanlığı Kupası finali için ne diyeceksiniz?
 

- Basketbolumuz için çok büyük önem taşıyan, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan adına düzenlenen bu kupayı da müzemize koymayı başardık. Ben oyuncularıma kızlarım diyorum... Başta kızlarımı,
teknik ekibimizi ve yönetici arkadaşlarımızı bu anlamlı kupayı Yakın Doğu Üniversitesi müzesine kazandırdıkları için kutluyorum.
 
- Normalde 3 Büyükler ortaklık yapmak adına daha göz önündeler. Yakın Doğu Üniversitesi sizinle bir ortaklık kurma yoluna gitti. Bunun nedenleri nelerdir?
 
- Yakın Doğu Üniversitesi ve biz BGD olarak Yalova’da düzenlenen turnuvada birlikte 2. Lig’den 1. Lig’e çıktık. Orada İrfan Günsel ile konuştuktan sonra o yıl ayrı ayrı devam ettik. Sonrasında sene içinde birlikte bir takım kurma yolunu seçtik. Yakın Doğu Üniversitesi adı altında İstanbul merkezli olarak kulübümüz hayatına devam etti. İrfan Bey Galatasaraylı, ben Fenerbahçeliyim. Ayrıca yönetim kurulumuz Beşiktaşlı, Fenerbahçeli, Galatasaraylı ve Trabzonsporlu isimlerden oluşuyor. Belki de bu Türkiye’de tektir. Sporda kavga ile bir yere gelinemeyeceğinin de kanıtıdır bu durum...

 


 
YAKIN DOĞU’DA TRANSFER HİÇBİR ZAMAN BİTMEZ
 
- Son 2 yıldır Fenerbahçe’den yaptığınız transferler çok konuşuldu. Bu rakibi zayıflatma hamlesi olarak da lanse edildi. Transfer çalışmalarında neleri ön planda tutuyorsunuz? Eleştiriler için ne diyorsunuz?
 
- Sözleşmesi sona erdiyse sporcu istediği kulüple görüşebilir. Bu iddialar yanlış ve asılsızdır. Benim zamanımda Fenerbahçe Spor Kulübü istediği oyuncuyu tutardı. Sonrasında da tutmaya devam etti. Geçen sene ne oldu bilmiyorum. Çünkü Fenerbahçe Yönetim Kurulu’nda görev yapmıyorum. Konuşulan isimlerden Sadrine Gruda’ya gelecek olursak... Gruda Fenerbahçe ile sözleşme yapmadı. Fransa’nın Lyon takımında 12 maça çıktı.
 
Arkadaşım Hulki Kahvecioğlu ile milli takım arasında Fransa’ya gittim. Gruda’nın 2 maçını izledik. Sonrasında kendisiyle ve eşiyle konuşup, ikna ettik. Aslında sezon başında bize gelmek istiyordu; ama bizim kadro doluydu. Mersin Büyükşehir Belediyesi ona çok yüklü bir kontrat teklif etti ama o EuroLeague’de oynamak istediği için reddetti. 7 Aralık’ta da Sandrine Gruda’yı kulübümüze kazandırdık.
 
Biraz önce bahsettiğim EuroLeague’de favori olan 3 takımda da 4 uzun var. Başka hiçbir kulüpte 4 uzun yok.
Sezon içinde sakatlıklar olabiliyor. Kadronuzu ona göre kurmak zorundasınız. Buradan İrfan kardeşime destekleri için tekrar teşekkür etmek istiyorum. Bir aile ortamıyla yolumuza devam ediyoruz.
 
- Başka transfer yapacak mısınız?
 
- Şu an transferi kapattığımızı söylüyoruz ama Yakın Doğu Üniversitesi’nde transfer asla bitmez.
 
- Lavender ile geçen sezon final serisi sırasında anlaştığınız iddia edildi. Bu doğru mu?
- Lavender ile 1 Eylül 2017’de sözleşme yaptık. Fenerbahçe ile görüşmeleri bir süre devam etti. Fenerbahçe yöneticisi olmadığım içi bu konuda bir ayrıntı vermek istemem ama bir şekilde anlaşamadılar. Mersin BŞB, Gruda transferi olmayınca Lavender’e teklif yaptı. Lavender EuroCup’ta oynamayacağını bildirmiş. Sonrasında bir Çin faktörü çıkmış. Ağustos sonu görüşmelerimizde anlaştık ve 1 Eylül gibi de sözleşme imzaladık. Ann Wauters varken Jantel Lavender’i transfer etmek gündemimizde değildi. Ama temmuz ortasındaki görüşmelerimizde EuroLeague’de Final Four hedefi koyduk. Bu hedefin ardından Lavender ya da Gruda’yı transfer etme planı yaptık. Önce Lavender’i kadromuza kattık. Sonrasında Gruda’yı da formamızı giydirmek nasip oldu.
 
- Kadın basketbolunda önemli başarılara tanık oluyoruz. Medyada başarıya paralel şekilde yer bulduğunu düşünüyor musunuz?
 

- Aslında kadın basketbolu medyada çok az yer alıyor. Ama şahsi olarak medyaya teşekkür etmem gerek. Çünkü Yakın Doğu Üniversitesi’ne yüksek oranda yer verildi. Ama yine de yeterli değil. Daha fazla yer almamız lazım. EuroCup şampiyonu olduğumuz zaman manşetten girmeleri lazımdı. Birkaç gazete dışında manşette yer almadık. “3 Büyükler” olsaydı daha farklı yaklaşılırdı. Bu gayet normaldir ama basınımız spora sadece futbol merkezli bakmayıp, bütün sporlara ilgi gösterirse Türk sporu yükselir.


 
ZAFER KALAYCIOĞLU İLE BİRBİRİMİZİ ANLIYORUZ
 
- Uzun zamandır bu alanda yöneticilik koltuğundasınız. Size çalıştığınız en iyi hocayı sorsam kimin ismini verirdiniz? Sizde yeri farklı olan biri var mı?
 
- En iyi hoca olarak kimseyi Fenerbahçe’deyken de vardı. Orada 6 yıl beraber çalıştık. Şimdi 2 yıldır bir
aradayız. Bende yeri farklı olan bir isim... Zafer Kalaycıoğlu ile birbirimizi iyi tanıyoruz. Birbirimizin ne demek istediğini anlıyoruz. Hiçbir sorun olmadan devam ediyoruz.
 
- Çok önemli isimleri kadronuza kattınız. Takımda görmek istediğiniz başka bir oyuncu var mı?
- Türkiye’de çok kaliteli oyuncular var. Kaptan Bahar Çağlar, Olcay Çakır, Cansu Köksal, Quanitra çok önemli
isimler. Quanitra onlara göre biraz daha ayrı bir durumda. Onunla 2 yıl daha sözleşmemiz var. Kayla McBride ile bir yıl daha bir sözleşmemiz bulunuyor. Aynı şekilde Vandersloot ile bir yıl daha mukavelemiz var. Olcay, Bahar ve Cansu’yla da sözleşmelerimiz aynı şekilde.
 
Dikkat ederseniz kemik kadromuzu oluşturan oyunculara uzun vadeli sözleşmeler sunuyoruz. Diğer isimler konusunda da o yılki performanslarına göre hareket ediyoruz.
 
Bu sene Dinamo Kursk’ta oynayan Sonya Petrovic’i transfer etmek için 2017’nin ocak ayında Prag’a gittim. O
zamanlar USK Prag’da forma giyiyordu. Kendisi Avrupa’nın en iyi 3 numarası. Dünyanın da sayılı basketbolcularından. Menajeri ile birlikte toplantı yaptık. Bazı şeyler oldu çok duygulandı. Biz iki yıllık sözleşme teklif etmiştik. Daha sonra Ruslar bizim verdiğimiz rakamın iki katını teklif edince Dinamo Kursk’a transfer oldu. Türkiye hâlâ bunu algılayamıyor ama Avrupa’da transferler mart ayında bitiyor.
 
- Son olarak eklemek istediğiniz şeyler var mı?

 
- Sporcularımızdan çalışanlarımıza kadar birlik olmuş, başarılı bir aileyiz. Hem sporcuların hem de çalışanların maaşını gününde yatıran tek kulübüz. Buradan sanayicilere Türk kadınına destek vermeleri için tekrar sesleniyorum. Dediğim gibi geri dönüşünü çok çabuk alacaklar. Burada şunu iftiharla söylemek istiyorum; birçok sporcu Yakın Doğu Üniversitesi’nde basketbol oynamak için menajerleriyle haber yolluyor. Kulübümüzde oynamaya can atıyorlar. Bu da bize büyük bir gurur veriyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları