TON FARKI: A Milli Takım Olimpiyat ön elemelerini geçer mi?

Ribaund yazarları Burçin Badem ile Ünal Özüak, 12 Dev Adam'ın İstanbul'daki Olimpiyat ön elemeleri öncesi görüşlerini kendine has üsluplarıyla ifade etti...

TON FARKI: A Milli Takım Olimpiyat ön elemelerini geçer mi?
11 Ağustos 2023 - 12:18
NET ÇIKARIZ
BURÇİN BADEM


Her ay olduğu gibi dergimizin değerli sahibi, yeni Don Kişot’umuz Tolga Yenigün ile yaptığımız içerik sohbetinde konulardan biri Olimpiyat Ön Elemeleri oldu. Soru net: Çıkar mıyız? Cevap net: Evet…

Peki, Neden ve nasıl bu kadar net cevap verdim…

Açıkçası bu cevabım sırasında rakiplere bakmadan, sağlıklı bir takım olarak sahada yerimizi alırsak her ülkeyi yenecek kapasiteye sahip olduğumuzu düşünüyorum. Bu maçları da evimizde oynayacağız. Biz kendi salonumuzda oynamayı seviyoruz. Ön elemeleri geçeceğimize inancım tam.

Son derece başarılı bir sezon tamamlayan Alperen Şengün, bence milli takımda bu sefer başarılı olmak için daha fazla mücadele edecek olan Shane Larkin, takımın doğal liderleri Cedi ve Furkan’dan dakika çalmaya hazır olduğuna inandığım Onuralp Bitim, Erkan Yılmaz, sezonun değerli oyuncuları Doğuş Özdemiroğlu, Sadık Kabaca, Yiğitcan Saybir, Ercan Osmani, Kenan Sipahi ve sene içinde istediği gibi oynayamasa da bence turnuvada hazır olacak Sertaç Şanlı, Şehmuz Hazer, Ömer Yurtseven, Berk Uğurlu, Yiğit Arslan… Her saniye hazır olduğuna inandığım Erten Gazi, Berke Büyüktuncel…

Hepsi ama hepsi oyunu değiştirebilecek kapasitede isimler. Rakiplerden her hangi birine bu isimlerden her hangi birini versen işler değişir… O nedenle her pozisyonda eksiğimiz yok, fazlamız var. Önemli olan ev sahibi gerilimine hazır olmaları…

12-20 Ağustos’ta Sinan Erdem’de mücadele edeceğimiz rakiplerimize bakarsak…
C Grubu: Türkiye, Ukrayna, Bulgaristan, İzlanda
D Grubu: Hollanda, Hırvatistan, Belçika, İsveç

Bu sekiz takım içerisinde kendimizi yenmezsek; Hırvatistan dışında bize sert gelebilecek takım olduğunu düşünmüyorum! Tabii ki kimse bize “Buyrun efendim” diye ikram yapmayacak. Özellikle potaya topu adam eksilterek götürme işini iyi yapmalıyız. Pasör uzunlarımız, her pozisyonda şut sokabilen oyuncularımız; yakın atışlarla herkesi dövebilecek yetenekte agresif penetrecilerimiz var.

Ama kolayı kolay yapabilecekken zorlaştıran huylarımız da var. O yüzden aklı başında, sorumluğu dengeli paylaşan, geçmişten ders alan bir ekip olabilirsek herkesi yeneriz.

Bundan sonra iş onların kimi, neyi, ne kadar, nasıl, ne zaman oynatacağına karar verecek olan kenar yönetime kalacak. Sezonun başı ve ortasında çok bocalayan ancak son çeyreğinde anı yaşamaya dönen Ergin Ataman ve ekibinin bu maçların altından kalkacağına inanıyorum.



RASTGELE...
ÜNAL ÖZÜAK


Turgay Demirel’in FIBA Avrupa Başkanlığı'ndan ayrılmasından sonra zihni açılan FIBA, 2024 Paris Olimpiyat Ön Eleme Turnuvası'nı icat edip, onu da 12-20 Ağustos tarihinde İstanbul’da gerçekleştirmek üzere bize son bir şans daha verdi. 

Millilerimiz; Ukrayna, Bulgaristan ve İzlanda ile tek devreli lig usulü şeklinde karşılaşacak. Gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar ise yarı finalde mücadele etmeye hak kazanacaklar. Millilerimizin çapraz grubunda ise; Hollanda, Hırvatistan, Belçika ve İsveç yer alıyor. 1 ve 2’lerin eşleşmelerinden galip gelen ülke takımları finalde karşılaşacak. Final maçının galibi olarak turnuvayı şampiyon tamamlayan milli takım, 24 ülkenin katılacağı; FIBA Olimpiyat Elemeleri’ne gitmeye hak kazanacak.

Köprüden önceki son çıkışa geldik ama biz zaten köprüyü geçene kadar ayıya dayı diyoruz…Eşzamanlı milli takım koçluğu yapan Ergin Ataman içinde son şans bu… Çünkü A Milli Basketbol Takımımızı tarihinde ilk kez uluslararası kupalardan uzağa savuran kendisi.

Ataman yönetiminde geçtiğimiz yaz hem FIBA 2023 Dünya Kupası Elemeleri'nde hem de FIBA 2022 Avrupa Şampiyonası'nda beklemediğimiz derecede kötü sonuçlar alarak, her iki organizasyona da erken veda etmiştik. 

Millilerimiz eğer 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'na katılım sağlayamazsa; Letonya, Kıbrıs Rum Kesimi ve Finlandiya'nın ev sahipliğinde düzenlenecek olan FIBA 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası'na kadar herhangi bir önemli FIBA organizasyonunda yer alamayacak. Ve A Milli Takımlar düzeyinde son 30 yılın en başarısız sonuçları ile karşı karşıya kalmış olacağız.

Peki ön elemeyi geçer miyiz?

Olimpiyat Elemeleri’nde 24 takım yer alacak. 'Eleme Turnuvaları’nda mücadele edecek 24 ülke, 6’şar takımlı 4 ayrı turnuvaya dağılacak. Her turnuvanın kazananı Olimpiyat Oyunları’na katılım hakkı kazanacak… Çok zor gözüken 'Olimpiyat Elemeleri'nin kendisinden önce İstanbul’a bakacak olursak…

Sırat köprüsünden bizi geçirecek olan büyük ihtimalle Hırvatistan’la oynayacağımız son tek maç olacaktır. Bu yaz hazırlık dönemini nasıl geçireceğimize bağlı ama Ergin Ataman'da bilmediğimiz hiçbir şey yok. Yay gerisine bütün takımı dizilecek ve salla bol oynayacaktır. Mevlam kayırırsa elemelere atarız kapağı… Gerisi rastgele...

YORUMLAR

  • 0 Yorum