Tokyo 2020'de basketbol heyecanı başlıyor!

COVID-19 salgını nedeniyle geçen yıl ertelenen ve bu yıl yapılan Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nda basketbol heyecanı yarın başlıyor. Hangi takımlar turnuvada yer alacak? Basketbolun Olimpiyat geçmişi ve daha fazlası haberimizde…

Tokyo 2020'de basketbol heyecanı başlıyor!
24 Temmuz 2021 - 15:08
Bertan ERMAN / RİBAUND DERGİ

Basketbolda ülkeler için en değerli turnuva olan Olimpiyat Oyunları’nda meşale yakıldı ve birçok branşta müsabakalar başladı. Erkeklerde basketbol heyecanı, yarın TSİ 04.00’te İran-Çekya maçıyla başlıyor. 12 ülkenin yer aldığı turnuvada favori, son 3 Olimpiyat’ta altın madalyayı kimseye bırakmayan ABD olsa da, hazırlık maçlarında göstermiş olduğu
performanslarla İspanya, Fransa, Arjantin ve Avustralya da altın peşinde olacak.


TOKYO 2020 GRUPLARI

A Grubu: ABD, Fransa, Çekya, İran
B Grubu: Almanya, İtalya, Avustralya, Nijerya
C Grubu: Japonya, Arjantin, İspanya, Slovenya

ABD’NİN DOMİNASYONU


1992 yılında, Barcelona'da altın madalya kazanan ve Rüya Takım olarak anılan ABD Milli Takımı (Fotoğraf: USA Basketball)
Soldan sağa Ayaktakiler: Mike Krzyzewski (Yardımcı antrenör), Lenny Wilkens (Yardımcı antrenör), Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson, Chris Mullin, Clyde Drexler, John Stockton, P.J. Carlesimo (Yardımcı antrenör),  Ed La Certe (Atletik performans antrenörü).
Oturanlar: David Fischer (Doktor), Scottie Pippen, Christian Laettner, Patrick Ewing, Chuck Daily (Başantrenör), David Robinson, Karl Malone, Charles Barkley.
Basketbolda erkeklerin Olimpik müsabakaları ilk olarak 1936 Berlin Olimpiyatları’nda düzenlendi. ABD, final maçında Kanada’yı 19-8 (Evet bu doğru) yenerek altın madalyanın sahibi oldu. 2. Dünya Savaşı sonrasında 1948 Londra Olimpiyatları’ndan 1968 Mexico City Olimpiyatları’na kadar ABD hep altın madalyayı kazanan ülke oldu. 1972 yılında, Münih Olimpiyatları’nda, altın madalya ilk kez el değiştirdi; dönemin siyasi ortamı nedeniyle her alanda ABD ile ciddi bir rekabet içinde olan SSCB (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği), 51-50’lik skorla altın madalyayı kazandı. 1980 Moskova Olimpiyatları’nda ABD, SSCB’nin Afganistan’ı işgal etmesinden dolayı, turnuvayı boykot etmiş ve bu turnuvada yer almamıştı. Moskova’da altın madalyaya ulaşan ülke, finalde İtalya’yı 86-77 yenen Yugoslavya olmuştu. 1992 Barcelona Olimpiyatları’ndan itibaren NBA yıldızlarını da kadrosuna dahil edebilme hakkına sahip olan ABD, o turnuvada Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson, Charles Barkley ve dönemin birçok yıldız isimlerinden oluşan Dream Team (Rüya takım) ile şov yapmış ve hiç mola almadığı turnuvanın finalinde, Yugoslavya’dan kopan Hırvatistan’ı 117-85 yenerek altın madalyayı kazanmıştı. NBA oyuncuları ile katıldığı Olimpiyatlar’da en büyük şoku 2004 yılında, Atina Olimpiyatları’nda yaşamıştı; yarı finalde, altın madalyanın sahibi olacak Arjantin’e elenmişti ve üçüncülük maçında Litvanya’yı yenerek bronz madalya ile idare etmek zorunda kalmıştı. ABD, 2008 Pekin Olimpiyatları’ndan bu yana hiç maç kaybetmedi ve son üç turnuvada altın madalyayı ülkesine götürdü.

OLİMPİYATLARDA ALTIN MADALYA KAZANAN ÜLKELER

ABD: 15 kez
SSCB: 2 kez
Yugoslavya: 1 kez
Arjantin: 1 kez

TOKYO 2020’de Türkiye’ye göre yarın oynanacak maçların programı şu şekilde:

04.00 İran-Çekya
07.40 Almanya-İtalya
11.20 Avustralya-Nijerya
15.00 ABD-Fransa

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum