TBL Röportajları | Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket

Türkiye Basketbol Ligi Röportajları'nda konuğumuz Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket Kaptanı Ümit Sonkol ile koç Şahin Ateşdağlı oldu...

TBL Röportajları | Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket
02 Ekim 2020 - 16:38 - Güncelleme: 02 Ekim 2020 - 16:47

RÖPORTAJ: ONUR YENİGÜN



ÜST BASAMAK
ÜMİT SONKOL

“Takım olarak moralimiz yerinde ve sadece hedeflerimize odaklandık. Bu sezon oynayacağımız maçlarda elimizden gelenin en iyisini yaparak yarım kalan hikâyeyi tamamlayıp, ait olduğumuz yere; ING Basketbol Süper Ligi'ne yükseleceğiz...”

"Geçen yıl da bu yıl da hedefimiz Merkezefendi Denizli Basketbol'u hak ettiği yer olan ING Basketbol Süper Ligi'ne taşımak. Geçen sene pandemi nedeniyle bu hedefimiz yarım kalsa bile bu sene hedefimize ulaşacağız. İyi bir projeye sahibiz ve yapılanmamız hedeflerimize ulaşabilecek düzeyde. Takım olarak moralimiz yerinde ve sadece hedeflerimize odaklandık. Bu sezon oynayacağımız maçlarda elimizden gelenin en iyisini yaparak yarım kalan hikayeyi tamamlayıp, ait olduğumuz yere; ING Basketbol Süper Ligi'ne yükseleceğiz.

Pandemi nedeniyle uzun bir ara vermek zorunda kaldık. Bu dönemde de ciddi anlamda basketbolu çok özledik. 6 ay aradan sonra hepimiz yeniden basketbola döndük. Açıkçası hazırlık maçlarında takım gayet iyi gözüktü. Ama tabii ki biraz zamana ihtiyacımız olduğu aşikar. En kısa sürede hazır hale gelip önce kupaya sonra lige iyi bir başlangıç yapmak istiyoruz. İyi bir başlangıç yaparak bizi hedefimize götüren bir ivme yakalamak istiyoruz. Hazırlık sürecindeki formumuzu sezonun geneline yayarak hedeflediğimiz başarılara rahatlıkla ulaşabileceğimize inancım tam.

Kısa vadeli hedef olarak, takımımın başarısı dışında aklımda bir şey yok. Şu an odaklandığım tek nokta Merkezefendi Denizli Basketbol'un hak ettiği Süper Lig'e çıkmasına yardımcı olabilmek. Parkeye yüzde yüzümü koyarak takımımın başarıya giden yolunda emek harcamak haricinde bir planım yok. Süper Lig'e çıktıktan sonra daha farklı hedefler koyarak Merkezefendi Denizli Basketbol'a katkıda bulunmanın yollarını arayabilirim. Özetle kulüp olarak öncelikle Süper Lig'e çıkıp Denizli'yi Avrupa kupalarında temsil etmek istiyoruz.

Basketbolda her şey çok değişti. Oyun tarzları, kulüp yapıları, yabancı sayıları... Bazı kulüpler için işler iyi gitse de basketbol genel anlamda hiç iyi yerlere gitmiyor. Kulüpler teker teker kapanıyor. Türk oyuncular değersizleşiyor. Umarım bir an önce bu gidişata bir son verilip yeniden Türk basketbolu açısından güzel günlere kavuşuruz."

TİPLEM
- En beğendiğin koç?

- Zeljko Obradovic
- En beğendiğin oyuncu?
- Michael Jordan
- En zorlu deplasman?
- Karşıyaka
- En iyi 5'in?
- John Stockon, Michael Jordan, Kobe Bryant, Dirk Nowitzki, Shaquille O'neal
- Tek kelime ile Merkezefendi Denizli...
- Mücadele
 

TEMPO
ŞAHİN ATEŞDAĞLI

Bizim sistemimizde ana nokta 12 oyuncunun da olaya dahil olacağı, yüksek tempolu bir basketbol oynamak var. Sezona iyi başlamak ana hedefimiz. Sonrasında diri kalacağımızı ve tempomuzu daha da arttırarak fark yaratacağımızı düşünüyorum...”

"Geçen sezon Türkiye Basketbol Ligi'ndeki ilk sezonumuzda başlangıçta kemik kadromuzu koruyarak hedefi de play-off olarak belirledik. Ancak ilerleyen haftalarda ligi tanıdıkça ve şehrin de istek ve desteği ile beraber hedefi revize ederek Süper Lig olarak değiştirdik. Tabii ki bu değişim sürecinde bazı kötü maçlar kaybettik. Ama sezon sonunda hedeflediğimiz form düzeyini yakaladığımızda beyaz sezon ilan edilmesi ile ligi noktalamak zorunda kaldık. Bu sene ise hedefimiz direkt olarak şampiyonluk.

Biz kulüp olarak belirlediğimiz bir sistemi oyun felsefesine dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bunun için değerli yönetimimizin de çabaları ile kadromuzdaki tecrübeli ana karakterler ile devam edebildik. Bu kadronun gelecekte ana karakteri olmaya uygun genç arkadaşlarımızı da olaya dahil ederek takımı harmanladık. Bu şekilde hedeflediğimiz basketbol felsefesini uzun süre devam ettirmek amacındayız.

Daha öncede dediğim gibi bir kulüp felsefesi oluşturmak istiyoruz. Bunun ana noktası A takım olsa da temel noktası altyapı olmak zorunda. Burada başkanımız Sayın Veli Deveciler ve yönetimimize ayrı bir parantez açmak istiyorum. Daha göreve geldikleri ilk günden itibaren Denizli'de Denizlili oyuncuların ağırlıkta olacağı bir altyapı için her daim çalışma içerisindeler. Bu yönde yaptığımız toplantılar ve onların yaptığı çalışmalar ile çok da iyi bir proje hazırlandı. Fakat pandemi süreci ve bunun getirisi olan negatif çalışma olanakları bu projenin bu sene hayata geçmesini engelledi. Ancak bence ocak ayında eğer ki pandemi süreci istenilen şekilde azalır ve çalışma olanakları artar ise bu proje hayata geçmeye başlayacak. İçi çok dolu sözde kalmayan fiziksel olarak da herkesin somut olarak göreceği bir sistem oluşacak.

Bizim sistemimizde ana nokta 12 oyuncunun da olaya dahil olacağı, geniş rotasyonlu, yüksek tempoda mücadele gücü yüksek ve göze hoş gelen bir basketbol oynamak var. Sezona iyi başlamak ana hedefimiz. Sonrasında diri kalacağımızı ve tempomuzu daha da arttırarak fark yaratacağımızı düşünüyorum.

Bu sene inanıyorum ki TBL seyir kalitesi anlamında Süper Lig'in önüne geçebilir. Bu sene bizim dışımızda en az 5 takım daha çok kaliteli. Ben finansal şartların ve doğru kadro derinliğinin belirleyici olacağını düşünüyorum.

TİPLEME

- En beğendiğiniz oyuncu
- Harun Erdenay
- En beğendiğiniz koç
- Ergin Ataman
- En zor deplasman
- Karşıyaka
- En iyi 5'iniz
- Orhun Ene, Furkan Korkmaz, Ufuk Sarıca, Mehmet Okur, Mehmet Döğüşgen
- Tek kelime ile Merkezefendi Denizli...
- Yükselen yıldız


YORUMLAR

  • 0 Yorum