SÜPER LİG'İN YILDIZ ADAYLARI: BERKAN DURMAZ

SÜPER LİG'İN YILDIZ ADAYLARI: BERKAN DURMAZ
01 Mayıs 2018 - 20:31



TOFAŞ altyapısının yetiştirdiği, gelecek vadeden isimlerinden 1997 doğumlu Berkan Durmaz, Koç Orhun Ene'nin gençlere verdiği şansı en iyi şekilde kullanıyor. Geçen ay TBL'de Sigortam.net Basket forması giyerken geçirdiği talihsiz sakatlık sonrası, parkelere dönen çifte lisanslı basketbolcu ile yaptığımız röportajın yanında; Berkan'ı TOFAŞ Altyapı Teknik Koordinatörü Erhan Toker, koç Orhun Ene ve genel menajer Tolga Öngören'e sorduk...

Onur YENİGÜN

Berkan Durmaz'ı bir de senden dinleyelim...

- 1997 yılında Bursa’da doğdum. Basketbola ilk adımı 7 yaşındayken Oyak-Renault’da attım. Sırasıyla TOFAŞ’ın U17, U18 ve U19 altyapı takımlarında görev yaptıktan sonra 2015-2016 sezonunda Türkiye Basketbol Ligi’nde 6 maçta süre alırken, Türkiye Basketbol 2. Ligi'nde de TOFAŞ Gelişim farmasıyla 18 maça çıktım. Son iki yıldır da Basketbol Süper Ligi'nde TOFAŞ forması giyiyorum.  

- TOFAŞ altyapı organizasyonunun diğerlerinden farkı ne? Kendi jenerasyonundan oyuncularla konuştuğunda nasıl farklar görüyorsun? 
- Özellikle İstanbul takımlarına karşı en büyük avantajımız güzel bir tesise sahip olmamız. Birçok yerde antrenman salonu sıkıntısı yaşanıyor. Biz salonu günün her saati kullanıyoruz ve antrenörlerimiz bize özel idmanlar yaptırarak eksik olan yerlerimizi daha çabuk kapatıp üst seviyeye hazırlanıyoruz.

ORHUN ENE BİZİM ŞANSIMIZ

- Orhun Ene’yle çalışmak nasıl? Özel yönlerinden bahseder misin?

Öncelikle Orhun Abi eğitimin önemini çok iyi bilen biri. Okulda sınavlarım olduğu zaman okula (İstanbul’a) gitmeme  izin verir. Saha içinde ise açık fikirli olup takımdaki herkesten fikrini söylemesini ister ve bu fikirlerden ortak bir sonuç çıkarıp uygulamaya koyar. Bir konuda problemimiz olduğu zaman bize vakit ayırır ve yardımcı olmaya çalışır. Bence oyuncular olarak Orhun Ene gibi bir koça sahip olduğumuz için çok şanslıyız.

 - Kariyer hedefi olarak NBA mi EuroLeague mi daha ön planda?
-  16 yaşımdan beri NBA için çalışıyorum 2019 draft’ı benim için hedef sene. Tabii ki de önce orayı denemek istiyorum. Ama iyi bir Euroleague organizasyonunda da oynamak isterim.


FUTBOLDA DOĞDUĞUM ŞEHİR BURSASPOR'U DESTEKLİYORUM

- Basketbol dışında sevdiğin bir spor veya hobin var mı? Futbolda bir takım tutuyor musun?

- Basketbol dışında dalışla ilgileniyorum. Su altındaki huzur, oradaki farklı canlıların yaşamını görmek çok hoşuma gidiyor. Futbolda fanatik bir taraftar değilim ama ülkemizi Avrupa’da temsil eden takımları ve doğduğum şehrin takımı Bursaspor destekliyorum. Futbolla ilgili en büyük hedefim birçok takımın maçını kendi sahasında izleyip dünya derbilerine gitmek. 

- Eğitim hayatınla basketbol hayatın bir arada nasıl gidiyor? O alandaki hedeflerin neler?
- Az önce bahsettiğim gibi derslerimi online alıp sınavlar için izin alıyorum. Bu tabii ki çok yorucu ama böyle olmak zorunda. Keyif alarak yaptığım için zorluklarını görmüyorum bile. Hedefim öncelikle bir diploma sahibi olmak; ama daha sonrası için o günün koşullarına göre bir proje üretebilirim.


BU SEZONKİ GELİŞİMİNİ GURURLA TAKİP EDİYORUM

TOFAŞ Altyapı Teknik Koordinatörü Erhan Toker 


Berkan, TOFAŞ ailesine dahil olduğu günden bugüne hem yetenekleri, hem zekası, hem de kişiliğiyle beklenti içerisinde olduğumuz oyuncularımızdan birtanesiydi. Başlarda yaşadığı zorlukların başarıyla üstesinden gelebildi; bunu hem karekteri hem de herdaim arkasında sağlam bir destek olan ailesi sayesinde yaptı. Bizler TOFAŞ Spor Kulübü çalışanları ilerlemesi ve kendisini geliştirmesi için ona destek olurken ve yol gösterirken, ebeveynleri de ona çok doğru rol model oldu. Eğitim ve basketbol hayatında tam destek verdiler. 
Berkan oynadığı pozisyon itibarıyla altyapıda biraz zorluk yaşadı, uzun ve ince olması zaman zaman dezavantaj yaşamasına sebep olsa da; bunu her zaman zekası ve atletizmi ile aşmasını bildi. Kendi gelişimine devam eder ve ilerlerken oynadığı takımlarda da bütünün bir parçası olmayı hep başardı. Berkan'ın son bu sezonki gelişimini gururla takip ediyor daha iyi performanslarını izleyip A milli takım formasıyla başarılı maçlar çıkardığı günleri görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. 

 


KENDİNİ GELİŞTİREN, SABIRLI, ÇALIŞKAN VE HEDEFİNE İNANAN...

TOFAŞ Koçu Orhun Ene 


Bursa altyapısından yetişmiş, TOFAŞ'a sonradan Emine Örnek’ten gelmiş bir oyuncu. Bursa’nın basketbol altyapısında zaten geçmişten gelen güzel organizasyonları var ve bu organizasyonlar çok oyuncular yetiştirdi. Berkan da, Emine Örnek altyapısında aldığı eğitimin ardından TOFAŞ’ta altyapı hocaları ve son olarak Erhan Toker tarafından yetiştirilmiş bir oyuncu. Biz onu vitrine çıkarmaya başladık; ama Berkan’a daha çok basketbol yeteneklerini geliştirme ve kullanma anlamında katkı sağlamaya çalışıyoruz. Hem fiziksel olarak, hem pozisyon olarak hâlâ gelişen bir oyuncu. 
Berkan’da beni en heyecanlandıran özellik ise çok sabırlı olması. Süre alamadığı zaman asla pes etmiyor, demoralize olmuyor ve çalışmasına devam ediyor. Hedefi bir an önce 20 dakika, 30 dakika oynamak değil. Hem kendisinin, hem ailesinin bu konularda çok olgun ve soğukkanlı olması Berkan’ın ileriye dönük planlarını gerçekleştirmesi adına onu daha şanslı yapıyor. Ve tüm bunlar da daha az hata yapmasına sebep oluyor. O yüzden basketbolda en yetenekli insanlar en iyi takımlara, en iyi pozisyonlara gelmiyor. Bu anlamda ileriye dönük kendini geliştirebilen, sabırlı olan, daima çalışan ve hedefine inanan oyuncular daha şanslı. Berkan Durmaz da bu oyuncular içerisinde en güzel örneklerden.



KARAKTERLİ VE ÖZEL BİR OYUNCU

TOFAŞ Genel Menajeri Tolga Öngören


Berkan Durmaz; Berkan’ın kendisi ile ilgili görüşlerimden önce ailesine ait birkaç şey söylemek isterim. Durmaz ailesi, Berkan’ı gerek basketbol konusunda gerekse de akademik eğitimi konusunda en doğru şekilde destekliyor. Kesinlikle Berkan’ın ve antrenörlerinin verdiği kararlara saygı duyuyorlar. Bugün Berkan, herkesin örnek gösterdiği biri  ve yakın gelecekte önemli bir basketbol oyuncusu adayı ise ailesinin vermiş olduğu destek ve bakış açısının çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Berkan, basketbol olarak geç gelişen oyunculardan. Bunun nedeni de boyunun hızlı uzaması ve fiziksel olarak da zayıf olmasıydı. Bu eksikliklerini yıldız ve genç takım senelerinden zekası ile kapadı. Son 2 yılda yapmış olduğu kuvvet çalışmaları ve uyguladığı beslenme diyetiyle çok kuvvetlendi. 100 kilogram civarına geldi. Aynı süreçte yapmış olduğu özel basketbol antrenmanlarıyla da oyun görüşünü ve tecrübesini artırdı. Son dönemde önemli bir çıkış yakalamışken yaşamış olduğu şansız sakatlık, hepimizi üzse de sezon sonuna doğru Berkan’ın tekrar eski ritmine gireceğini bekliyorum. Bu sene ki gelişmesine ait olarak Bakırköy Spor Kulübü’nün katkısını da belirtmem lazım. Çifte lisans uygulaması ile Bakırköy Kulübü’nde geçirmiş olduğu antrenman ve maçlarla gerçekten çok gelişti ve özgüveni çok arttı. Önümüzdeki süreçte Berkan’ın gelişimine devam ederek  A Takımımızın önemli bir parçası olmasını planlıyoruz. Ayrıca göstereceği performansla da A Milli takım düzeyinde oyuncu olacağına dair güvenimiz tamdır. TOFAŞ Spor Kulübü olarak böyle karakterli ve özel bir oyuncunun yetişmesine destek olduğumuz için çok mutluyuz.

BERKAN DURMAZ

Yaş: 21
Boy: 2,06
Pozisyon: Kısa Forvet
Ülkesi: Türkiye

BSL İSTATİSTİKLERİ
MAÇ:    9
DAKİKA:    7.4
SAYI:    2,4
RİBAUND:    1.5
ASİST:    0.1

TBL İSTATİSTİKLERİ
MAÇ:    15
DAKİKA:    21.2
SAYI:    9.3
RİBAUND:    5.4
ASİST:    1.6   


YORUMLAR

  • 0 Yorum