Sirtaki

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi'nde 2022-2023 sezonunda, üç takımımız, Yunan başantrenörler ile sezona giriş yapacak. Yunanistan Milli Takımı'nda da birlikte olan koç Dimitris Itoudis ve öğrencisi Nick Calathes, Fenerbahçe Beko'nun Avrupa'da yeniden çıkışı için çalışacak. Geçen sezon arasında Galatasaray NEF'in başına geçen Andreas Pistiolis, sarı kırmızılı ekip ile hedef büyüttü. Tofaş, Dimitris Priftis yönetiminde yeni bir sayfa açtı. Yunanistan'ın genç oyuncularından Nikos Rogkavopoulos ise, Yukatel Merkezefendi formasıyla kendini kanıtlamak istiyor.

Sirtaki
02 Ekim 2022 - 11:35

ZİRVE



ZİRVE
DIMITRIS ITOUDIS
FENERBAHÇE BEKO

 
Ustalık döneminde 2 EuroLeague Yılın Koçu Ödülü, 2 EuroLeague kupası, 6 F4 ve 5 VTB Ligi şampiyonluğu yaşayarak, yeni bir meydan okumaya, olgunluk dönemini yaşamak için ustası Obradoviç’in Sarı Mirası’nı yeniden zirveye taşımak için, “Fenerbahçe Ailesi, all toghether” dedi!
 
EGEMEN İSAR
 
Guard’larıyla Avrupa basketbolunda fark yaratmış köklü Yunanistan basketbol kültürünün saha kenarındaki büyük aklı. Dimitris Itoudis’i betimleyecek olursak en uygun kelime öğretmen olur. Öğrencilerine problemleri çözmeleri için formülü gösterir, öğrencileri uygun işlemlerle sonuca gider! 
 
Profesyonel basketbol koçluğuna 20 yaşında başlayan Itoudis, parkenin tozunu erken yaşta soluma fırsatı bulduğu için, bugünlerde iki file arasındaki kültüre farklı bir hava katıyor. Hırvatistan’ın KK Zagreb'in U-18 takımında maceraya atılan Dimitris Itoudis, sonrasında kulübün A takımının yardımcı antrenörlüğüne yükseldi. 
 
Bu ilk deneyimden sonra acemi dönemlerinde PAOK, Panionios, Philippos Thessaloniki ve MENT takımlarında yardımcı koçluk ve başantrenörlük görevlerinde bulunarak, Avrupa basketbolunun yaşayan efsanesi Zejiko Obradovic ile 11 yıllık bir pişme süreci yaşayacaktı…
 
Koç İtoudis, Zeljiko ile rahmetli basketbol efsanesi Duda sayesinde bir turnuvada tanıştığını, Obradovic’in yardımcı antrenör olmasında ilk temasların burada sağlandığını söylemişti. Bir efsane ile diğer bir efsaneye, genç bir efsane adayı önergesi. Hikâyenin başladığı buluşma.
 
Daha koçluk kariyerinin 7. yılında zor koşullarda büyük başarılara imza atmış Zeljiko Obradovic, onu GOAT yapacak Yunan spor kültüründen Panathinaikos’un başına geçti. Yıl 1999, yardımcısı Dimitris Itoudis. 
 
Obra, yardımcı antrenör seçimlerinde, kendi oyun aklının zıttı isimleri tercih ederdi. Ki yardımcı antrenörde İtoudis seçimi hem onun hem kendine farklı dünyalar açmasında doğru bir tercih oldu. Zelmir Zeljiko, oyunu kontrol etmeyi, Dimitris ise oluşturduğu alan içerisinden oyuncularına fırsatlar tanır…
 
Dejan Bodiroga, İbrahim Kutluay, Saras Jasikevicus, Dimitris Diamandidis, Vasilis Spanulis, Fragiskos Alvertis ve Dominique Wilkins gibi yıldız isimler ile basketbol severleri büyüleyen kadrolarla geçen 11 yılık deneyimde 8 kez Final Four başarısı gösterdi, Itoudis-Obra ikilisi. 
Bu ikili 5 EuroLeague şampiyonluğunun yanında, 11 Yunan Ligi ve 7 Yunanistan Kupası kazandı ve zirvenin zirvesinde OAKA hikâyesini bitirdiler. Itoudis için ustalık ve olgunluk dönemlerini yaşama vakti gelmişti.
 
Obra’lı yıllardan sonra, başantrenörlükle kariyerine yeni bir sayfa açan Yunan koç, Bandırma ekibi Banvit ile bu sayfanın ufak bir nüshasını doldurdu. Kulübe tarihinin en başarılı lig sezonunu geçirtti, öyle ki Süper Lig’in normal sezonunu sadece 2 yenilgi ile lider bitirdiler. Ligde yarı finalde Galatasaray’a kaybetmelerinin yanında, EuroCup’ta son 32 turu başarısı gösterdi Itoudis'in Banvit'i. Bu dönemi ona Moskova’nın kapılarını açtı…
 
2008’deki şampiyonluğundan beri EuroLeague’de istediği sonucu elde edemeyen CSKA Moskova, dümeni Avrupa’da rüzgâr estirecek Dimitris’e, bu durumdan habersiz vermişti. İlk yılında takımı 2015 Final Four’una taşıdı fakat Olimpiakos kâbusu ordu takımının üstüne bir kez daha indi. Ertesi sene üç kısalı sistemini De Colo-Teodosic’in yanına Higgins’i ekleyerek oluşturdu. İkinci Final Four’unda ise finalde rakip Fenerbahçe idi. Kaderin cilvesi ve hakem facialarıyla geçen maçta Itoudis, hocasının elinden kupayı aldı. 
 
Takıma Sergio Rodriguez ve Clyburn eklmesi yapan Itoudis, müthiş bir hücum takımı kurmasına karşın 2 sene final göremedi. Yine kaderin bir cilvesi ki 2 Türk takımının F4 yaptığı finalde, Efes’i finalde karşısında buldu ve mağlup etti. 2 kupasını da Türk takımlarından söktü aldı Dimitris Itoudis. 
 
Covid nedeniyle iptal edilen sezon (2019-20) sonrası yine iddialı bir kadro ile sahneye çıkan Itoudis’in CSKA’sı, play-off’ta yarım takımlı Fenerbahçe’yi süpürdü; ama Efes, 2 sene öncesinin intikamını alarak, Yunan koça bir hayal kırıklığı yaşattı.
 
Geçtiğimiz sezon inişli çıkışlı bir sezonun ardından, Avrupa’dan ihraç edilen CSKA’da ayrılığa hazırlanan Itoudis, VTB finalinde Pasqual’in Zenit’ine 3-2 kaybederek, başarıyla dolu Moskova macerasına hüzünlü veda etti.
 
Ustalık döneminde 2 EuroLeague Yılın Koçu Ödülü, 2 EuroLeague kupası, 6 F4 ve 5 VTB Ligi şampiyonluğu yaşayarak, yeni bir meydan okumaya, olgunluk dönemini yaşamak için ustası Obradoviç’in Sarı Mirası’nı yeniden zirveye taşımak için, “Fenerbahçe Ailesi, all toghether” dedi!
 
DIMITRIS ITOUDIS
Doğum tarihi: 8 Eylül 1970
Doğum yeri    Veria, Yunanistan
 
ANTRENÖRLÜK KARİYERİ
1990-1992    Zagreb U-18
1992-1995    Zagreb (asistan)
1995-1996    PAOK (asistan)
1996    PAOK
1996-1997    Panionios (asistan)
1997-1999    Philippos Thessaloniki
1999    MENT
1999-2012    Panathinaikos (asistan)
2013-2014    Banvit
2014-2022    CSKA Moskova
2022-            Fenerbahçe


 
ŞEF
NICK CALATHES
FENERBAHÇE BEKO


Kariyerinin başından beri en büyük eksiği olan şut sorununu hâlâ çözemeyen Calathes; olağanüstü saha görüşü, dominant ribaund sezgileri, ilerleyen yaşına rağmen bilgisi ve fiziğiyle etkili olduğu savunma yönüyle birlikte Fenerbahçe Beko’nun parkedeki şefi olacak. Edwards, Motley, Jekiri gibi oyuncular için onun kalitesinde bir şefin varlığı büyük şans…
 
LEVENT LEVENTCİ

Dimitris Itoudis ile yeni bir yola çıkan Fenerbahçe Beko; takımın direksiyonunu, EuroLeague tarihinin en çok asist yapan oyuncusu olan Yunan yıldız Nick Calathes’e bırakacak…
 
Fenerbahçe Beko, ligi şampiyonlukla tamamladıktan sonra önemli bir değişime yöneldi. CSKA Moskova ile iki kez EuroLeague şampiyonluğu yaşamış Dimitris Itoudis, Ataşehir’in yolunu tuttu. Itoudis’in gelişi, kadro yapısında önemli değişiklikleri de yanında getirdi.
 
Milli takımımızın da formasını giyen atıcı guard Scottie Wilbekin ve kolej kariyerindeki skorer kimliğiyle kendisine NBA’de yer bulmayı başaran atıcı guard Carsen Edwards, Fenerbahçe Beko kadrosuna dahil oldu. 
 
Şut odaklı oynanan modern basketbola kağıt üzerinde iyi uyum sağlayabilecek; ancak yönlendirme ihtiyacı olan ikili bulmuş oldu sarı lacivertli ekip.
 
CSKA Moskova’da EuroLeague şampiyonlukları yaşarken skorer yıldız kısaların yanında Aaron Jackson, Daniel Hackett gibi topu paylaşmayı seven ve savunmada fark yaratan kısaların bulunmasının önemini iyi anlayan Dimitris Itoudis, yakından tanıdığı Calathes’i Ataşehir’de yeni takımının direksiyonunda görmek istedi.
 
7 Şubat 1989’da Florida’da hayata gözlerini açan Nick Calathes, kolejde iki yıl Florida Gators forması giydi. ABD ve Yunanistan vatandaşlıkları bulunan 1.98’lik başarılı oyun kurucu, 2009 NBA Draft’ında 45. sıradan Minnesota Timberwolves tarafından seçildi. Ancak profesyonel kariyeri, baba tarafının köklerinin dayandığı Yunanistan’da başladı.
 
2009-10 sezonunda Panathinaikos formasıyla profesyonel kariyerine adım atan Calathes, burada üç sezon forma giydi. Diamantidis, Jasikevicius, Spanoulis gibi Avrupa basketbol tarihine damga vuran oyuncularla birlikte Panathinaikos’ta oynadı Calathes.
 
Aynı zamanda Panathinaikos’ta forma giydiği üç sezon boyunca Zeljko Obradovic ile çalışan başarılı oyuncu, o dönem Obradovic’in yardımcılığını yapan Dimitris Itoudis ile bu süreçte yakından tanışmış oldu.
 
Üç sezon içinde Panathinaikos ile bir kez EuroLeague şampiyonluğu yaşayan çift yönlü guard, ardından EuroCup’ta boy gösteren Rus ekibi Lokomotiv Kuban’ın yolunu tuttu. EuroCup’ta En Değerli Oyuncu seçilerek takımına şampiyonluğunu getiren Florida doğumlu yıldız, etkileyici performansı sayesinde ABD’ye dönüş biletini cebine koydu.
 
2013 yılında Memphis Grizzlies formasıyla NBA’in yolunu tutan Calathes, Memphis’in savunmasıyla ve takım oyunuyla gözde bir ekip olduğu dönemlerde defansif özellikleri ile adından söz ettirmeyi başardı. Hücumda pek etkili olamayan Florida Gators çıkışlı guard, iki sezonluk NBA kariyerinin ardından çok daha büyük bir rolle birlikte rotasını yeniden Avrupa’ya çevirdi.
 
2015 yılında Panathinaikos’a dönen ve aralıksız beş sezon boyunca Atina temsilcisinin formasını giyen Calathes, Avrupa basketboluna damgasını bu beş sezonda vurdu. Özellikle Xavi Pascual ve Rick Pitino dönemlerinde takımın lideri olarak önemli fark yaratan Nick Calathes, Panathinaikos’u Final Four’a taşıyamamasına rağmen istikrarlı bir TOP 8 takımına dönüştürmeyi başardı.
 
Calathes’in başarılı Panathinaikos kariyerinde, akıllarda yer etmiş iki tane çarpıcı olay var. Bunlardan ilki; 1 Şubat 2019’da Panathinaikos’un temsilcimiz Anadolu Efes’i mağlup ettiği maçtan sonra Rick Pitino’nun ‘’Magic, Bird ve birçok büyük yıldıza karşı koçluk yaptım; ancak hayatımda gördüğüm en iyi pasör Nick Calathes’’ diye açıklama yapması. 
 
Aynı sezonun ilerleyen döneminde Calathes’in Buducnost karşısında triple double yapması, diğer çarpıcı olay oldu. Nick Calathes, Nikola Vujcic’in ardından modern EuroLeague tarihinde triple double yapan ikinci oyuncu oldu.
 
2020 yazında eski takım arkadaşı Sarunas Jasikevicius’un koç koltuğunda oturduğu Barcelona’ya imza atan Yunan oyun kurucu, yıldızlarla dolu Barca kadrosuyla EuroLeague şampiyonluğuna ulaşamadı. Yıllardır giydiği Yunanistan A Milli Takım formasıyla EuroBasket 2022’de istediğini bulamayan Calathes, aslında kupalara aç şekilde İstanbul’a geldi.
 
Kariyerinin başından beri en büyük eksiği olan şut sorununu hâlâ çözemeyen Nick Calathes; olağanüstü saha görüşü, dominant ribaund sezgileri, ilerleyen yaşına rağmen bilgisi ve fiziğiyle etkili olduğu savunma yönüyle birlikte Fenerbahçe Beko’nun parkedeki şefi olacak. Edwards, Motley, Jekiri gibi oyuncular için Calathes kalitesinde bir şefin varlığı büyük şans…

NICK CALATHES
Doğum tarihi: 7 Şubat 1988
Doğum yeri: Florida, ABD
Boy: 1.98 m.
Pozisyon: Guard

KARİYERİ
2009-2012    Panathinaikos 
2012-2013    Lokomotiv Kuban
2013-2015    Memphis Grizzlies
2015-2020    Panathinaikos
2020-2022    Barcelona
2022-            Fenerbahçe


 
POTANSİYEL
ANDREAS PISTIOLIS
GALATASARAY NEF

 
Yıldız oyuncularla iletişim becerisi ve potansiyelli oyuncuları yıldız seviyesine çıkarma konularında Obradovic ve Itoudis'ten önemli eğitimler aldı. Belli bir kısmını uygulayabilir birisi olduğunu Galatasaray NEF’deki kısa sezonuyla gösterdi. Ekrem Memnun sonrası çok keskin bir başarı elde etti. Koç şansı da yanındaydı, oynatmak istediği oyunla eşleşen bir kadroya sahip olması onu rahatlattı. Koç seyredilesi bir takım yarattı.
 
BURÇİN BADEM
 
Andreas Pistiolis, Yunanistan’ın Panagiotis Yannakis ve Nikos Gallis’ten bu yana basketbol zekâsının yetiştirdiği antrenörlerden biri olarak göze çarpıyor. Artık rahatlıkla ekol diyebileceğimiz Yunan basketbolunun gelişmesine büyük katkı sağlayan Sırp koçlar Dusan Ivkovic ve tabii ki Zeljko Obradovic’in en verimli olduğu dönemlerde yetişen basketbolcularla beraber antrenörler de oldu. 
 
Oyunculuğu, üst seviye olamayacağını anlayınca genç yaşta bıraktı ve 18 yaşında Panathinaikos altyapısında çalışmaya başladı. Yaklaşık 10 sezon altyapıda görev yaparken A Takım koçu Obradovic ondaki potansiyeli fark etti ve Pistiolis'i yardımcı koç olarak yanına aldı. O artık 7 yıl boyunca Obra Akademi üyesiydi. Obra Akademi’nin karakteristik özelliklerinden tempoyu elinde tutacak stabil oyun kurucuya sahip ol ve under size bile olsa mutlaka becerikli oyun kurucu özellikte 3,5 - 4 numaran olsun… 
 
Andreas Pistoilis bunu Panathinaikos, Banvit ve CSKA’da hem Obradovic hem de Dimitris Itoudis'le az sorumluk çok tecrübeyle yaşadı. Özellikle yıldız oyuncularla iletişim becerisi ve potansiyelli oyuncuları yıldız seviyesine çıkarma konularında ise yine bu ikiliden önemli eğitimler aldı. 
 
Belli bir kısmını uygulayabilir birisi olduğunu Galatasaray NEF’deki kısa sezonuyla gösterdi. Özellikle Ekrem Memnun sonrası çok keskin bir başarı elde etti. Koç şansı da yanındaydı, oynatmak istediği oyunla eşleşen bir kadroya sahip olması onu rahatlattı. Üstüne iyi oyun salonu da doldurmaya başladı ve koç seyredilesi bir takım yarattı.
 
Peki, neleri yapıyor? Andreas, öncelikle birbirinden farklı kafa ve beceriye sahip kazanmaya odaklı 3 kısadan Voltran’ı yarattı. Melo Trimble, Isaiah Canaan ve Dee Bost ile tempoyu yönetti. Hem dışarıdan tehdit olup hem de penetre ile adam eksiltebilen kısalarla; koşan, zıplayan ve kaliteli pas veren, ceza şutlarını sokan uzunları güzel karmalayınca keyifli alan veren takım oldular. 
 
Andreas Pistiolis’in gördüğüm kadarıyla hocalarından ve rakiplerinden bazı farklılıkları var. Arka ajandası yok. Neyse o. Oyuncuyla ilişkisini yıpratacak işlerden kaçınıyor. Kendini takımın lideri: ama bir parçası olarak konumlandırıyor. Sahne çalmıyor. Bu sadece Galatasaray için seçtiği bir yöntem değil; kişiliği başka bir davranışı yapabilecek gibi durmuyor.
 
İlk kez kendi kurduğu takımla bir sezona başlayacak. Oyuncu kişiliklerinin yapısı onun gibi koçlar için çok önemli. İyi niyetli adamların bir arada olması lazım… Eğer Pistiolis’in zaafı varsa 'iyi niyetli takım oyuncusu' olmasıdır diyebilirim. Problem kişilikler takımında yer alırsa onu suiistimal edebilir. Sadece koçluğunu yapabileceği konfor alanından çıkmaması lazım. Bence Galatasaray NEF’de ona bu alanı sağlayabilecek bir ekip var. Sağlıklı ve keyifli bir sezon dilerim. 
 
ANDREAS PISTIOLIS
Doğum tarihi: 6 Temmuz 1978
Doğum yeri    Atina, Yunanistan

ANTRENÖRLÜK KARİYERİ
2005-2012    Panathinaikos (asistan)
2013-2014    Bandırma BK (asistan)
2014-2022    CSKA Moskova (asistan)
2022-            Galatasaray NEF


 
İDEALİST
DIMITRIS PRIFTIS
TOFAŞ

 
Çalıştırdığı takımlarda ofansif gücüyle bilinse de savunma yönünde başarılı olan Yunan koç, set hücumlarında özellikle sıralı perdelerden çıkan oyuncularını iyi kullanıyor. Mevcut kadroya göre maksimum verimi alabilen Priftis, bu sezon Tofaş ile sürpriz bir çıkış yaparak kariyerine yepyeni başarılar ekleyebilir.
 
HÜSEYİN DEMİR
 
Türk basketbolunun lokomotif takımlarından TOFAŞ; her zaman basketbola yatırımlarını devam ettiren, altyapısı sürdürülebilir hâle getiren ve imkânları doğrultusunda makul bütçeler ile iddialı kadrolar kuran bir yapıya sahip oldu. Altyapıda basketbol fabrikası olan Tofaş, A takıma yetiştirdiği genç oyuncularla da bilinir. 
 
2021 sezonunda; Hakan Demir yönetiminde, yeniden dizayn edilen kadroda; beklentileri karşılayamayan koç ile yollar ayrılmıştı. Daha sonra göreve gelen Ahmet Çakı ise Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finale kalma başarısını gösterirken Süper Lig’de play-off dışında kalarak hayal kırıklığı yarattı.
 
2022-23 sezonunda TOFAŞ, takımın başına deneyimli ve tecrübeli antrenör Dimitris Priftis’i getirdi. Şu ana kadar Tofaş’a gelen ikinci Yunan koç… Küme düşülen sezonda Illias Zouros macerası Tofaş için hüzünlü sona ermişti. 
 
Peki yeni sezonda Priftis, kulüpte nasıl bir değişim yaratacak? Kendi oyun sistemini takımına yansıtabilecek mi? Yerli ve genç oyuncular, yeni transferler ile soru işaretlerini akıllarda bırakıyor.
 
Bursa ekibi, bu sezon takımını yenileyerek lige hazırlanıyor. Geçen sezon bir süreliğine Panathinakos‘u da çalıştıran idealist koç Dimitris Priftis’in şimdi Türkiye macerası başlıyor. 2021 sezonu öncesinde Panathinaikos ile sözleşme imzalayan Dimitris Priftis, Yunanistan Süper Kupası şampiyonluğu yaşayarak başladığı sezonda, nisan ayında ayrıldı. Priftis ayrıca 2008-2012 yılları arasında ve 2014'ten bu yana Yunanistan A Milli Erkek Basketbol Takımı’nda da görev aldı. 
 
Bu sezon Basketbol Süper Ligi’nde Yunan koçlar kapışacak… Yunan koçların sahadaki mücadelesini, Akdeniz esintisini bu yıl iyice hissedeceğiz. Fenerbahçe Beko’da Dimitris Itioudis, Galatasaray NEF’te Andreas Pistiolis ve Tofaş’ın başında Priftis’in rekabetini basketbolseverler merakla bekliyor.
 
Yeni kurulan takımları yönetmek her zaman risklidir; çünkü yeni oyuncular, yeni takım, yeni sistem ile takımın kimyasını kurmak zor olur. Yöneticilerin, taraftarların ve oyuncuların beklentileri de farklı olabilir. Başarılı antrenör bu beklentileri, baskıları ve krizleri yönetebilme beceresine sahip olandır… 
 
Takımın başına yeni geçen antrenör eğer uzun vadeli düşünerek sabırlı olursa istediği sonucu elde edebilir. Bir takıma yeni gelen koç, ilk hafta içerisinde antrenmanlarda vermek istediği mesajı, teknik ve taktiği, genel olarak oyun felsefesini aşılamaya çalışır. 
 
Dimitris Priftis, çalıştırdığı takımlarda ofansif gücüyle bilinse de savunma yönünde başarılıdır. Koç, set hücumlarında özellikle sıralı perdelerden çıkan oyuncularını iyi kullanıyor. Mevcut kadroya göre maksimum verimi alabilen Priftis, bu sezon Tofaş ile sürpriz bir çıkış yaparak kariyerine yepyeni başarılar ekleyebilir.
 
Koç Dimitris Priftis’in takım listesinde şu an nitelikli ve geniş bir kadro var. Yunan antrenörün elindeki malzemeye göre iyi bir takım oluşturacağını düşünüyorum. Belki sezon ortasında bir - iki ek takviye ile takım daha da iyi olabilir. 
 
İyi bir antrenör iyi bir aşçıya benzer, mutfakta ne kadar kaliteli malzeme varsa o kadar lezzetli yemek yapar. Panathinaikos’ta mütevazı kadro ile takımına iyi bir hücum sistemi yaratmıştı. Koç, daha önce çalıştığı takımlarda oyuncularından nasıl verim alabileceğini biliyor.
 
Priftis'in, Tofaş ile hem hücumda hem savunmada iyi bir sistem kurarak seyir zevki yüksek, mücadeleci bir takım kuracağından eminim… Bu sezon Tofaş; EuroCup Mvp’si Rob Gray, Khyri Thomas, Suleiman Braimoh, Cecil Williams ve Boubacar Toure gibi önemli oyuncuları transfer etti. Özellikle Rob Gray, takıma liderlik yaparak koçun oyun felsefesini sahaya etkili bir şekilde yansıtabilir. 
 
Gençlere ve gençlerin gelişimine de önem veren koç Panathinaikos’ta 15 yaşındaki genç yetenek Neoklis Avdalas’a üç maçta süre vermişti. Tofaş’a baktığımızda altyapısından yetişerek A takıma çıkan oyuncuları var. Berke Büyüktuncel ve diğer genç oyunculara şans ve fırsat vermesini bekliyorum.
 
İlk haftalarda takımın düzenini ve sistemini oturtmak belki biraz zaman alabilir. Dimitris Priftis, düzenini ve istediği oyun sistemini hemen kurabilirse Bursa temsilcisini, Avrupa ve Basketbol Süper Ligi’nde üst seviyelere çıkararak büyük başarılara imza atacaktır…
 
DIMITRIS PRIFTIS
Doğum tarihi: 27 Ekim 1968
Doğum yeri: Atina, Yunanistan

KARİYER
1998–2000    Esperides Kallitheas (kadın takımı)
2001–2002    Dafni (asistan)
2002–2003    Ionikos Nikaias (asistan)
2003–2009    AEK (asistan)
2008–2012    Yunanistan Milli Takımı (asistan)
2009–2010    Aris (asistan)
2010–2012    Kavala
2012–2013    Ikaros Kallitheas
2013–2014    Kolossos Rodou
2014    Panathinaikos (asistan)
2014–2017    Yunanistan Milli Takımı (asistan)
2014–2017    Aris
2017–2021    UNICS Kazan
2021–2022    Panathinaikos
2022–            TOFAŞ


 
GENÇ POTANSİYEL
NIKOS ROGKAVOPOULOS
YUKATEL MERKEZEFENDİ BASKET

 
Genç bir kadro ile lige tutunmak için mücadele verecek olan Yukatel Merkezefendi Belediyesi, bir bakıma sil baştan dedi. Bazı isimler, genç yaşta ülkemize gelip bir sıçramaya imza atıyor. Nikos Rogkavopoulos da o isimlerden biri olabilir…
 
BERTAN ERMAN
 
2020-2021 sezonunda Misli.Com TBL şampiyonu olarak Basketbol Süper Ligi’ne yükselen Yukatel Merkezefendi Belediyesi, geçen sezon ilk maçlarda müthiş bir mücadele ortaya koysa da bunu neticelendirmekte bir hayli zorlandı. Ancak sezon içinde Galatasaray NEF, Pınar Karşıyaka, Darüşşafaka ve Frutti Extra Bursaspor karşısında sürpriz ve değeri sonradan daha da artacak galibiyetler alan Denizli ekibi, ligde kalmayı başardı. Önümüzdeki sezon da bu ligde kalıcı olmak ilk hedefleri…
 
Geçen sezonki tecrübenin ardından takım kadrosunu yenileyen Yukatel Merkezefendi Belediyesi, hem yerli rotasyonda hem de yabancı oyuncularda genç isimlere yöneldi. Geçen sezon yüzde 45.3’lük dış atış isabeti kaydeden ve maç başına yaklaşık 10 sayı ortalama tutturan Nate Sestina, Türk Telekom’a geçti. Denizli ekibi, Sestina’nın yerini dolduracak ismi Komşu'dan buldu.
 
Profesyonel kariyerine henüz 16 yaşında AEK Atina’da başlayan Nikos Rogkavopoulos, FIBA Kıtalararası Kupa ve Yunanistan Kupası xampiyonlukları yaşadı. Altyapı için Yunanistan’ın gelecek vadeden isimlerinden biri olan Rogkavopoulos’a AEK öncesinde Real Madrid’in bir amatör kontrat teklifi olmuştu; ancak genç Niko, ülkesinde kalmayı tercih etmişti.
 
Rogkavopoulos için sıkıntı şuradaydı; AEK, bu sezonlarda, Avrupa’da deneyimli isimlerle çalıştı ve bu genç oyuncunun rotasyonda süre bulması pek kolay değildi. Bundan dolayı Niko’nun kendini gösterebilmesi için yeni bir yer gerekiyordu. O da Yunanistan’ın EuroCup’taki temsilcisi Promitheas Patras idi. 
 
Rogkavopoulos, geçen sezon Patras ekibi ile EuroCup’ta 16 maça çıktı ve 13 kez ilk 5 başlayıp, 8.8 sayı, 5.6 ribaund, 1.4 asist ve 1.4 top çalma ortalamalarının yanı sıra 2 sayılık basketlerde yüze 48, 3 sayılık basketlerde ise yüze 40’a yakın bir isabet kaydetti. Rogkavopoulos’un Yunanistan Ligi’ndeki ortalaması, EuroCup’a göre düşüktü; normal sezonda 6.5 sayı, 4.3 ribaund ve 1.1 asist ortalamaları kaydetti.
 
Patras ile yollarını ayıran Nikos Rogkavopoulos, ilk defa Yunanistan dışına çıkıyor. Real Madrid’i genç yaşta reddeden Rogkavopoulos’un yeni durağı Denizli oldu. Nikos Rogkavopoulos için avantaj şurada; Yukatel Merkezefendi, AEK ve Promitheas’a göre, kendisinin daha çok süre alabileceği bir takım. Türkiye’de birçok Anadolu takımı, potansiyelli oyuncuların sıçrama yaptığı yer olabiliyor. 
 
Şut tehdidi yüksek olan Rogkavopoulos, yeri geldiğinde, bu genç takıma saha içinde önderlik de yapabilir. Merkezefendi’nin birçok maçında öne çıkan isim olma ihtimali de söz konusu. Türkiye, Cory Higgins’in Gaziantep’ten çıkıp EuroLeague’in önemli bir oyuncusu olduğunu, Khem Birch’ün Uşak’ta başlayan macerasının kısa sürede Olympiacos ve ardından Orlando Magic’e taşındığını gördü. Nikos Rogkavopoulos’un da, Yukatel Merkezefendi’den çıkıp iyi yerlere gelmesi de muhtemel bir durum.
 
NIKOS ROGKAVOPOULOS
Doğum tarihi: 27 Haziran 2001
Doğum yeri: Maroussi, Atina
Boy: 2.03 m.
Pozisyon: Forvet
 
KARİYERİ
2017-2021 AEK Atina
2021-2022 Promitheas Patras
2022-         Yukatel Merkezefendi Bld. Basket


YORUMLAR

  • 0 Yorum