Sakatlıklardan muzdarip Rockets

Houston Rockets, 2000'lerin ikinci yarısında, kağıt üzerinde şampiyonluk kazanabilecek bir takıma sahipti. Ancak yaşanan sakatlıklar buna mani oldu.

Sakatlıklardan muzdarip Rockets
24 Mayıs 2020 - 16:39
NBA’deki bahtsız takımlar serimize devam ediyoruz. Yolculuğumuz bu sefer Teksas’a ve 2000’lerin ikinci yarısındayız.

Teksas Eyaleti, 2000’li yıllarda NBA’de bereketli sezonlar geçirdi. Dallas Mavericks’in 2006 yılındaki finali, San Antonio Spurs’ün 2003, 2005 ve 2007 yıllarında kazandığı şampiyonluklar halen daha hafızalarda. Hepsi birbirinden iyi takımlardı. Ancak Teksas’ta kıvılcımı ateşleyen Houston Rockets olmuştu. Michael Jordan’ın olmadığı zamanlarda, 1994 ve 1995 yıllarında kazanılan şampiyonluklar, Rockets’ı popüler bir takım haline getirmişti. 1997’deki konferans finali sonrasında, Teksas’ın kırmızı renkli takımı, bir müddet etkili olamadı. 1999-2003 yılları arasında Play-off göremeyen bir Rockets vardı. Artık taze kana da ihtiyaç vardı. Şimdi 2000’lerin başına dönmekte fayda var.

BİR DEVİN GELİŞİ VE ETKİSİ

2001-2002 sezonunda Houston’a iki mutlu son yaşatan Hakeem Olajuwon’un kariyerinin son sezonunda Toronto Raptors’a gitmesi, Roket’tin iyice çakılmasına neden olmuştu. Gücünü kaybeden Rockets, bu sezonu 28 galibiyet ve 54 mağlubiyetle Batı Konferansı’nı 11. sırada tamamlamıştı; ancak 2002 NBA Draftı’nın ilk sırasını kazanmıştı. Güçlü bir pivota ihtiyaç vardı ve Rockets’ın seçimi, 2.29 metrelik Çinli dev Yao Ming olmuştu. Yao’nun Houston Rockets’a etkisi, kendisi gibi büyük olmuştu. 82 maçta 13.5 sayı, 8.2 ribaund ve 1.8 blok ortalamalarıyla oynayan bu dev adam, Rockets’ın sezonu 43 galibiyet ve 39 mağlubiyetle tamamlamasını sağlamıştı. Ancak Rockets, 1 galibiyet farkla Play-off biletini Phoenix Suns’a kaptırmıştı. İkinci önemli değişiklik, 2003-2004 sezonu öncesinde oldu. Efsane koç Rudy Tomjanovic ile yollar ayrıldı ve yerine Jeff Van Gundy geldi. Ayrıca, Rockets’ın logosu değişti ve kırmızı renkli formaya geri dönüldü. Kan tazelenmesi devam ediyordu. Mevcut kadro ile 45 galibiyet ve Batı Konferansı 7.’liği ile Play-off görülmüştü. Ancak Teksas ekibi, Play-off 1. tur serisinde çok kuvvetli bir Los Angeles Lakers’a denk geldi ve seriyi 4-1 kaybederek sezonu bu noktada tamamladı.

SÜPER İKİLİ OLUŞTURULDU


Tracy McGrady, 2005-2010 yılları arasında Rockets için mücadele etti

Takvimler 29 Haziran 2004’ü gösterdiğinde, NBA’de bazı dengelerin değişeceği sinyallerini veren bir takas oldu. Atletik olmasına karşın sorunlu bir oyun kurucu olan Steve Francis, şutör gard Cuttino Mobley ve takımın uzunlarından Kelvin Cato, takasla Orlando Magic’e gönderilmişti. Karşılığında alınan isim, Toronto’dan Orlando’ya gittiğinde yıldızını parlatan ama takım olarak bir türlü somut başarı elde edemeyen Tracy McGrady ve yanında Juwan Howard, Tyronn Lue ile Reece Gaines gelmişti. Howard ve Lue yardımcı rolde olacak isimlerdi. Gaines’in ismini pek hatırlamıyoruz ama herkes T-Mac’in nasıl bir basketbol efsanesi olduğunu bilir. Şut ve atletizmi olan, döneminde Kobe Bryant ile kıyaslanan bir gard / forvet oyuncusuydu. O dönem Shaquille O’Neal’ın Miami’ye transfer olmasıyla Batı’da Shaq & Kobe ikilisi gitmiş ve T-Mac & Yao ikilisi gelmişti. Ayrıca Dikembe Mutombo, Bob Sura, Vin Baker, Rod Strickland gibi deneyimli oyuncular da Rockets kadrosuna dahil olmuştu. Artık daha da güçlenen Rockets, normal sezonu 51 galibiyet ve 31 mağlubiyetle Batı Konferansı beşincisi oldu. Ancak Play-off’ta ezeli rakip Dallas Mavericks karşısına çıktı. Kıran kırana geçe Play-off serisi, Mavericks’in 4-3’lük galibiyetiyle sonuçlanmıştı. Rockets yine tur atlayamamıştı.

BAHTSIZLIĞIN ADRESİ: SAKATLIKLAR

2000’lerin ikinci yarısında, kağıt üzerinde kuvvetli Houston Rockets kadroları görüldü ama bu kuvvet hep kağıt üzerinde kaldı. Kariyerinin ilk yıllarında sadece 2 maç kaçıran Yao Ming, 2005-2006 sezonu öncesinde, sol ayak baş parmağındaki kemik iltihaplanması (osteomiyelit) nedeniyle ameliyat oldu ve bir müddet sahalardan uzak kaldı. Bu sakatlık ilerleyen dönemlerde yine Yao’nun canını acıtacaktı. Biz yine 2005-2006 sezonu içinde kalalım. Diğer yıldız Tracy McGrady de sezon içinde birkaç kez sırt spazmı yaşadı ve toplamda 47 maça çıkabildi. Dişli çarklardan birinin aksaması, makinenin iyi işlememesi anlamına gelir ki, bu da Rockets’a yansıdı. Normal sezonda 34 galibiyet alabilen Rockets, Play-off’a kalamadı. Teksas ekibi adına bireysel anlamda en iyi istatistik Yao Ming’e ait oldu; ameliyat sonrası dönüşte 57 maçta 22.3 sayı, 10.2 ribaund ve 1.5 blok ortalamaları… Bir de T-Mac’in Spurs’e karşı 35 saniyede 13 sayı atarak maç kazandırması…

UTAH KABUSLARI OLDU

2006-2007 sezonuna gelindiğinde, Batı Konferansı’nda birçok kuvvetli takım vardı. Dallas, San Antonio, Phoenix, Utah, Lakers ve sürpriz bir Golden State… Rockets da bu listede T-Mac ve Yao ikilisinin ne yapacağını merakla bekliyordu. Nitekim sakatlıklar yine baş ağrıtıyordu. Tracy McGrady’nin sırtındaki sorun, sezon başında birkaç maç kaçırmasına neden olsa da, ilerleyen zamanlarda bir iyileşme süreci yaşadı ve yeniden kıpırdandı. Ancak Yao Ming, kariyerinin zirve dönemlerini yaşayacağı sırada; bir önceki sezonda, 10 Nisan 2006 tarihinde oynanan Utah Jazz maçında sol ayağındaki kemiğinin kırılması, 2006-2007 sezonunu da etkilemişti. O sezonun ilk yarısını kaçıran ve hiçbir zaman %100 kendini gösteremeyen Yao, yine sayı ve ribaundlarda çift haneli istatistiklere imza atsa da, bunu takıma yansıtamıyordu. Tabi, o dönem iyi oyuncu takviyeleri de vardı. Shane Battier ve Bonzi Wells, T-Mac’i dinlendirecek isimlerdi. Bunların arasına Vassilis Spanoulis’i de ekleyebilirdik ama onun Avrupa basketbol anlayışı NBA’e uymadı ve yetersiz kaldı. (31 maçta 2.7 sayı ortalaması) Houston öyle ya da böyle, sorunlara rağmen normal sezonu 52 galibiyet ve 30 mağlubiyetle tamamladı ve Play-off’ta Utah Jazz karşısında saha avantajına da sahip oldu. Evindeki ilk 2 maçta, özellikle Yao Ming’in etkili performanslarıyla galibiyete uzanan Rockets, seride 2-0 öen geçmesine karşın deplasmanda galibiyet elde edemedi. Son maça kalan seri, Houston’da kıran kırana geçen mücadelenin sonunda Utah Jazz’in oldu. 35 sayı ve 14 ribaundla muazzam işler yapan Carlos Boozer durdurulamadı ve sahasında 103-99 yenilen Rockets, elenmekten kurtulamadı. Sezon sonunda Jeff Van Gundy takımdan ayrıldı; yerine Sacramento Kings’i çalıştıran ve Play-off’ta önemli deneyimlere sahip olan Rick Adelman takımın başına getirildi.

2007-2008 sezonu, Rockets adına daha iyi bir sezon oldu. Kadro önemli ölçüde korunurken, Baskonia ile EuroLeague’de önemli işlere imza atan Arjantinli uzun forvet Luis Scola transfer edildi; bir sonraki sezon takımı sırtlamaya çalışacak oyun kurucu Aaron Brooks draft edildi. Fakat iki süperstarın; Tracy McGrady ve Yao Ming’in sakatlık sorunları bir türlü bitmiyordu.

Yao’nun sezonun ikinci yarısında sol ayağında stres kırığı yaşaması, normal sezonda 55 maç oynayabilmesine neden olmuştu. McGrady ise, dönem içinde dirseğinden, ayak bileğinden ve kariyerinin bir anda iyice düşüşe geçişine sebep olacak sol dizindeki sakatlık ve akabinde oluşacak ağrılar, yine Rockets’ın %100’ünü veremeyeceğinin garantisiydi. Buna rağmen iyi yardımcı oyunculara sahip olan Teksas ekibi, normal sezonu 55 galibiyetle tamamladı ve Play-off’a kaldı. Ancak Houston Rockets karşısında yine Utah Jazz vardı. Ayrıca Rockets, sakatlığı nedeniyle Yao’dan yoksundu. Mehmet Okur’un boyalı alanı domine ettiği seri, Jazz’in 4-2’lik üstünlüğüyle sona ermişti ve Teksas ekibinin Utah kabusu bu yılda da sürmüştü.

NEFESLERİ YETMEDİ


Yao Ming, 2009 NBA Play-off Konferans Yarı Final Serisi 2. maçında Lakers karşısında

2008-2009 sezonu, bu ikili için son bir şanstı. Ancak yine sakatlıklar ortaya çıkacaktı. Tracy McGrady, sol dizindeki sorun nedeniyle normal sezonda sadece 35 maça çıkabildi ve Play-off’u göremedi. Yao da 77 maçta görev almasına karşın, ayağındaki sakatlık nedeniyle çok verimli olamadı. Yine her şeye rağmen, yardımcı oyuncularla işi götürmeyi başaran Rockets, normal sezonu 53 galibiyetle Batı Konferansı’nı 5. sırada tamamladı. İlk turda genç ve dinamik Portland Trail Blazers vardı. Fakat Yao’un  sorumluluklar sezon başında transfer edilen Ron Artest’in, Aaron Brooks’un, Chuck Hayes’in, Luis Scola’nın üzerindeydi. Deplasmanda elde ettikleri galibiyetin kıymetini bilen Rockets, evinde yenilmedi ve seriyi 4-2 kazandı. Konferans yarı finalinde karşılarına şampiyonluk için bilenmiş Los Angeles Lakers çıktı. Serinin ilk maçında Yao Ming’in 28 sayı ve 10 ribaundluk performansı, Rockets’a Lakers deplasmanında 100-92’lik galibiyeti getirmişti ve eşleşmenin favorisi olan Kaliforniya ekibi için bir kırmızı alarm vardı. Nitekim bu zorluğu çözebilecek bir Kobe Bryant’a sahip olan Lakers, Houston’da bir maç alarak saha avantajını yeniden takımına kazandırmıştı. Seride 2-1 geriye düşen Houston Rockets’ta Yao Ming’in ayak sorunu yeniden oluştu ve kalan maçlarda forma giyemedi. Buna rağmen iyi bir direniş gösteren Rockets, seriyi son maça taşısa da Lakers’a elenmekten kurtulamadı.

2009-2010 sezonunda Yao Ming, ayağındaki sorundan dolayı hiç oynayamadı. Tracy McGrady de sezon arasında takasla New York Knicks’e gitti. Rockets, James Harden gelene kadar kuvvetli bir takım olamadı.

Fotoğraf kaynağı: Houston Rockets
 


YORUMLAR

  • 0 Yorum