RİBAUND ÖZEL| Gherardini: Dünya eskisi gibi olmayacak

Fenerbahçe Beko Genel Menajeri Maurizio Gherardini, koronavirüsün basketbol ve basketbolcu üzerindeki olası etkilerini değerlendirdi.

RİBAUND ÖZEL| Gherardini: Dünya eskisi gibi olmayacak
13 Nisan 2020 - 14:11

Fenerbahçe Beko Genel Menajeri Maurizio Gherardini: “Koronavirüs’ün spor ve sporcuya yönelik etkilerinin nasıl olacağını söylemek için henüz çok erken. Tüm yaşananların ışığında dünyamızın asla aynı olmayacağını söylemek kolay. Sporu, bilinen alışkanlıklarını, sınırlamalarını, genel iş yapma şeklini ayarlamak zaman alacaktır...”

Sezonun şimdiye kadar oynanmış kısmı için düşünceleriniz neler?

Hem ING Basketbol Süper Ligi, hem de THY EuroLeague sezonu heyecan verici ve rekabetçi anlara sahne oldu. Şimdiye kadar oynanan bölümde üst sıralarda veya play-off yarışında olsun, hiç olmadığı kadar çok sıralama ve zirve değişimi yaşandı. Birden fazla takım liderlik potasına girdi. Bu sezon genel olarak, farklı Avrupa ülkelerinde de yerel düzeyde önceki sezona göre belirgin bir rekabet artışı oldu. Türkiye, Efes'in her iki yarışmadaki liderliğini sürdürmesi ve zirveyi zorlayan performansı ile çok rekabetçi bir lig olduğunu doğruladı. Çünkü her iki kulvarı da zirvede götüren bir takım bulabilmek, bu seviyelerde çok da mümkün değil. Hem Euroleague'de hem de Basketbol Süper Ligi'nde, birden fazla potansiyel yarışmacı ile çok heyecan verici bir play-off resmi bekleyebiliriz. Bu türden keyifli bir rekabet için tüm unsurlar mevcut.

ÖNCE OYUNCU SAĞLIĞI DÜŞÜNÜLÜR

Seyircisiz oynama sonrası, alınan erteleme kararı için neler söylemek istersiniz?

Spor organizasyonlarının ertelenme kararı alınması çok doğru ve yerinde bir karardı. Çünkü böyle bir karar alınırken oyuncu sağlığı düşünülür. Oyuncuların sağlığı ve genel olarak insan sağlığı her zaman bir resmi değerlendirme önceliğidir. Olan şey, yani koronavirüs salgını dünyanın daha önce hiç tanık olmadığı bir şey. İnsanlık olarak önlemlerimizi almalıyız ve gereken neyse onu yapmalıyız. Çünkü bu yaşanan durum gelip geçici bir şey değil, hayatımızın geri kalanını da sonsuza dek etkileyecek bir şey.

DRAMATİK SON

EuroLeague Yönetimi, koronavirüs'ün ne kadar hızlı yayıldığı ve tehlike seviyesinin farkında olmasına rağmen, erteleme kararı almakta gecikti. Bu durum hakkındaki düşünceleriniz neler?


Koronavirüs gibi bilinmeyen bir 'düşman' ile karşı karşıya olduğumuz için, hâlâ bilinmeyen cevaplarla uğraşırken, izlenmesi ve değerlendirilmesi gereken bir acil durum resmine ihtiyaç duyuyoruz. Bence EuroLeague Yönetimi, organizasyonları mümkün olduğunca devam ettirmek için elinden geleni yaptı. Çünkü dünya genel olarak hâlâ yaşanan salgının ve gelişen olayların bir şekilde kontrol edilebileceğini umuyordu. Bir salgın, henüz bir pandemi olayı değildi; ama yayılmaya devam etti ve bu tam olarak dönüştüğü şeydi. Ve nitekim bu olay küresel bir sorun haline geldi. Eminim ki birçok ülke önce Çin'de, daha sonra İtalya ve Güney Kore'de olanlardan etkilendi ve önlem almaya çalıştı. Bu durum muhtemelen daha az etkilenilecek, yerel bir afete dönüştürülme şansını artırmaya yardımcı oldu. EuroLeague, diğer tüm spor organizasyonları gibi, sadece yaşanan afetin dramatik bir şekilde kötüleşeceğini fark etmeye devam etti.

 



HERKES ÇOK DAHA DİKKATLİ OLACAK

Sizce yaşanan koronavirüs salgını, sporcu ve sporcu psikolojisi üzerinde nasıl etkiler bırakacaktır?

Koronavirüsün spor ve sporcuya yönelik etkilerinin nasıl olacağını söylemek için henüz çok erken. Bu duruma tam anlamıyla kanaat getirmek için tüm pandemi olayının kontrol altına alınmasını beklememiz gerekiyor ve bu çok uzun bir süreç olacak. Bugün dünyamızın asla aynı olmayacağını söylemek kolay. Sporu, sayılarını, alışkanlıklarını, sınırlamalarını, genel iş yapma şeklini ayarlamak için zaman alacaktır. İnsanlık, kendi kişisel hijyen alışkanlıklarndan başlayarak, birçok ayrıntıya daha fazla dikkat edecek. Basketbol oyuncularının ne zaman tekrar 'Çak bir beşlik' temasını yaptığını göreceğimizi merak ediyorum. Herkes birçok ayrıntıda daha dikkatli olacak. Ama bu söylediğim gibi, bilim dünyasının koronavirüsün cevabını bulmadan ve herkese 'Birbirinize sarılabilir ve kutlama sevinci yapabilirsiniz' iznini vermeden, insanların birbirlerine karşı olan temaslarının eskisi gibi olmasını bekleyemiyorum.

ENDİŞELİ AMA UMUT DOLU

Pandeminin en etkili olduğu yerlerden bir tanesi de ülkeniz İtalya. Oradaki durum hakkında neler söylemek istersiniz?

İtalya'daki koronavirüs etkileri o kadar yıkıcı ki, aslında başka hiçbir şeye odaklanmanız mümkün değil. Spor ve kahramanları benimki gibi bir ülkenin acı dolu gerçekliğinden çok uzak görünüyor. Herkes henüz yaşanan yıkımı değerlendirme kriterleri oluşturmadığımızı fark ediyor, çünkü kimse bu trajedinin etkisini henüz anlayamıyor. Bazı şeylerin anlaşılması için ne yazık ki beklemek ve görmek zorundayız. Ancak daha önce de belirttiğim gibi, spordaki resim çok etkilenecek ve alıştığımız şeye geri dönmek zaman alacak. Tüm bu yaşananların ışığında hepimizin gelecek ve bugün için endişeli ama umut dolu olduğuna inanıyorum.
 


YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları