NEF SÖYLEŞİLERİ | Turgay Zeytingöz

Galatasaray NEF Genel Menajeri Turgay Zeytingöz, "Normal sezonda Fenerbahçe Beko'ya karşı Ataşehir'de aldığımız galibiyet hem ligdeki sıralamamız hem de taraftarımızın takımla bütünleşmesi açısından önemliydi. Bu galibiyetin yanında koç Andreas Pistiolis ile yakaladığımız uyum, Sinan Erdem'deki iç saha maçlarımıza 'Abdi İpekçi Ruhu'nu taşıdı. Pistiolis de Galatasaray NEF'e çok yakıştı. Uzun vadeli çalışma konusunda iki taraf da arzulu" diyor.

NEF SÖYLEŞİLERİ | Turgay Zeytingöz
02 Haziran 2022 - 10:15 - Güncelleme: 02 Haziran 2022 - 16:44
RÖPORTAJ: HÜSEYİN DEMİR


 
- Galatasaray NEF yaz döneminde alınan radikal kararlar ile yeni bir yapılanmaya giderek adeta küllerinden yeniden doğdu ve taraftarlarını heyecanlandıran transferler yaptı. NEF ile yapılan isim sponsorluğu ve yatırımlar Galatasaray'ın basketbol marka değerini yükseltti. Bu iş birliğinin Türk basketboluna kattığı değerler için ne söylersiniz?
 
- Öncelikle güzel düşünceleriniz ve söyleşi davetiniz için çok teşekkür ederim. Sporda doğru sponsorluk, doğru karar mekanizması ve istikrarlı organizasyonların başarılı sonuçlara yol açtığının güzel örneklerinden birisi olmuştur Galatasaray NEF... En başından itibaren Erden Timur, Barış Nane ve direktörümüz Kerem Tunçeri ile beraber altyapıyı, gelecekte neler yapabileceğimizi, istikrarlı finansal yapının önemini ve doğru bir organizasyon çatısı altında olması gereken her şeyi en ince ayrıntısına kadar konuşuyor, planlıyoruz. Tüm bunlarla eş zamanlı olarak da iddialı bir takım oluşturmak için de büyük uğraş verdik ve neticesinde Galatasaray NEF organizasyonu A takımıyla, altyapısı ile doğru ve kararlı bir şekilde yoluna devam ediyor. 
 
Organizasyonumuzun çatısı altında sağlık ekibimizden, idari personelimize; malzeme sorumlularımızdan, A takım ve altyapı teknik kadrolarımıza ve maç operasyonundan sorumlu arkadaşlarımıza kadar herkesin çok büyük katkısı var. Saydığım tüm bu insanların da bir nevi sözcüsü olarak, bu organizasyonun kurulması fikrini hayata geçiren başkanımız Burak Elmas, basketboldan sorumlu yöneticimiz Barış Nane ve ilk günden itibaren maddi ve manevi olarak büyük fedakarlıkta bulunan, organizasyonumuzun en başındaki isim olan Erden Timur’a çok teşekkür etmek isterim. 
 
AVRUPA MACERASI COVID'LE BİTTİ  AMA KUPA SENEYE BİZİM OLACAK
 
- Bu sezon Avrupa'da da keyif veren bir basketbol sergileyen Galatasaray NEF vardı. Orada yaşanan hayal kırıklığı içi neler söylersiniz? Gelecek sezon Avrupa'daki hedefleriniz neler?

 
- Sizin de söylemiş olduğunuz gibi, bu sezon Avrupa serüvenine çok iyi başladık ve Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde (BCL) ilk grubu lider bitirdik. Son 16 turunda eşleştiğimiz rakiplere bakınca da çeyrek final ve hatta Final Four’da yer alabileceğimizi hayal ettik. Ama bu düşüncemiz maalesef sahaya yansımadı. Bunda birçok şeyin etkisi olduğunu düşünmekle beraber, yaşadığımız Covid süreci ve aynı anda 9 oyuncumuzun Covid'e yakalanmasının en büyük etken olduğunu düşünüyorum. Bu süreçte doğal olarak maçlarımız da ertelendi, sonrasında 11 günde 6 karşılaşma oynamak durumunda kaldık ve üst üste aldığımız mağlubiyetler ile turnuvaya veda ettik. 
 
Önümüzdeki sene yine Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde yer alacağız. 3+2 senelik kontratımızın, 3. senesinde, başından itibaren en yukarıyı hedefleyen bir Galatasaray NEF olacak. İlk hedefimiz Final Four organizasyonunun içinde yer almak ve sonrasında bu değerli organizasyonu şampiyonluk ile taçlandıran ilk Türk takımı olmak...


 
KOÇ İLE BİRLİKTE UZUN VADELİ PLANLARIMIZ VAR
 
- Koç Andreas Pistiolis, takımın başına geldiğinde; play-off öncesi 7'de 7 galibiyet -play-off'lar ile 10'da 10 da oldu- elde ederek takım, önemli bir ivme yakaladı. Keza bu yüksek performans play-off'larda da devam etti Pistiolis ile daha önce de beraber çalıştınız. Oyun sistemi ve felsefesi hakkında neler söylemek istersiniz? Koç ile uzun vadeli çalışma planlarınız var mı?

 
- Bahsettiğiniz gibi, Andreas ile 2013-2014 sezonda Banvit'te beraber çalışmıştık. Pistiolis o dönemki başantrenörümüz Dimitris Itoudis’in yardımcısı olarak görev yapmıştı ve kendisi ile o günlerden itibaren süren bir arkadaşlığımız var. Bu süre içinde onunla sıkça konuştuk ve basketbol ile ilgili birçok konuda fikir alışverişinde bulunduk. Özellikle son 3 senedir konuşmalarımızda başantrenörlük hedefinden bahsediyordu ve ben onun bu konuda çok ciddi potansiyeli olduğuna inanıyordum.
 
Üst düzey basketbol bilgi ve birikiminin yanı sıra iddialı karakteri ile de Galatasaray Kulübü'ne çok yakıştığını ve bu transferin iki taraf adına da çok olumlu yol aldığını söylemek güç değil. Kendisi ile 1.5 senelik bir kontratımız var; ama daha da uzun vadeli çalışma konusunda iki tarafında ciddi arzusu olduğunu söyleyebilirim. 
 
DERBİ GALİBİYETİ ÖZLEDİĞİMİZ O RUHU GETİRDİ
 
- ING Basketbol Süper Ligi'nde Ataşehir'de oynanan derbide ezeli rakibiniz Fenerbahçe Beko'ya karşı özel bir galibiyet aldınız. Rekabetin yoğun olduğu özel bir maç oldu. Siz bu derbi karşılaşması ve takıma olan yansıması hakkında neler söylemek istersiniz?

 
- Galatasaray - Fenerbahçe karşılaşmalarının hangi branşta ve ne zaman olduğuna bakılmaksızın; her iki camia için de büyük önem taşıdığı hepimizin malumu. Bu sezon özelinde de Fenerbahçe Beko ile 4. kez karşı karşıya geldik ve iki kez kazandık. Son galibiyetimizin, rakibimizin saha ve seyircisi önünde olması ve play-off sıralamasında bizi yukarı taşıması ayrıca kıymetliydi bizim için... Bu tip galibiyetler takımın özgüveni ve taraftarla takımın bütünleşmesi adına da büyük önem taşıyor. Bence son galibiyetimiz ile elde ettiğimiz en büyük kazanım, taraftarımızın takımla daha çok bütünleşmesi ve sonraki iç saha maçlarımızda Sinan Erdem Salonu’na, EuroCup kazandığımız dönemki 'Abdi İpekçi Ruhu'nu taşıması oldu. 
 
Sezonun başından beri ısrarla dile getirdiğim bir konu var... Bu takımın her zaman, herkesle başa baş oynayacak ve kazanacak potansiyeli var. Bu potansiyeli sahaya yansıttığımızda çok daha farklı hayaller kurabiliriz. Ayaklarımız yere sağlam basacak; ama hayallerimizin peşinde koşmaktan da geri kalmayacağız. Bakalım sonu nereye varacak?
 
EFES'İN BU TARİHİ BAŞARISINI KUTLUYORUM
 
- ING Basketbol  Süper Ligi'nde play-off'larda birbirinden kıyasıya ve rekabetin yoğun olduğu maçlar oynanıyor. Ligin kalitesini ve takımların mücadeleci ruhunu nasıl görüyorsunuz?

 
- ING Basketbol Süper Ligi'nin (BSL) kalitesinin bizler zaten farkındaydık; ama yakın zamanda Avrupa’nın 3 değerli kupasında takımlarımızın final oynaması ve 2 kupanın Türkiye’ye gelmesi bu görüşümüzü perçinledi diye düşünüyorum. Çok zorlu ve rekabetçi bir lig oynuyoruz ve BSL'de Fenerbahçe Beko ve Anadolu Efes gibi büyük bütçeli ve çok değerli organizasyonların ardından ligi 3. sırada bitirmemizin ciddi başarı olduğunu düşünüyorum. Bu vesile ile EuroLegue Şampiyonluğu'nu üst üste 2. kez ülkemize getiren Anadolu Efes’i, FIBA Europe Cup Şampiyonu olan Bahçeşehir Koleji ve EuroCup’ta final oynama başarısı gösteren Frutti Extra Bursaspor’u tebrik etmek isterim.
 
Biz de Galatasaray NEF organizasyonu olarak, takımımızla, taraftarımızla ligimize çok önemli renk kattık ve play-off yarı finalinin ilk takımı olarak değer katmaya devam ediyoruz. 
 
YAKIN GELECEKTE G.SARAY ALTYAPISI KONUŞULACAK
 
- Galatasaray NEF'in altyapıya çok önem verdiğini biliyoruz. Sizin de altyapı organizasyonları konusunda kariyeriniz ortada... A takıma, milli takımlara oyuncu kazandırmayı ve genç oyunculara destek olma konusunda neler yapıyorsunuz?

 
- Bildiğiniz gibi ben Galatasaray NEF’te göreve başlamadan önce Türkiye’de bir altyapı oyuncu fabrikası olan Banvit’te 10 yıl, Ümit Milli Takım'da 6 sene çalışmış ve şu anda NBA ve Türkiye dahil Avrupa’nın önemli liglerinde yer alan birçok oyuncunun yetişmesinde aktif görev almış bir yöneticiyim. Dolayısı ile altyapı konusu benim için her zaman öncelikli oldu.
 
Galatasaray NEF özelinde ise burada sponsorumuz ve şu anda organizasyonumuzun karar merci pozisyonunda bulunan Erden Timur’un bu yöndeki vizyonu, isteği ile altyapı ile ciddi olarak ilgileniyor. Ayrıca yakın gelecekte Galatasaray NEF A Takımı'nda ve milli takımlarda 'Galatasaray Altyapısı'ndan yetişen oyuncular görmeyi çok önemsiyoruz. Bu sezon İstanbul ve Türkiye genelinde yapmış olduğumuz taramalar ile altyapımıza önemli yetenekler kazandırmayı amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra kurmuş olduğumuz ve şu an TB2L’de mücadele eden NEF Pilot Takımımız ile bu sporcuların A takıma daha hazır gelmelerini planlıyoruz. 

 

BÜYÜK TARAFTARIMIZLA GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ
 
- Galatasaray taraftarının basketbol tutkusu ortada... Ama son yıllarda kupa konusunda camiada bir özlem var. Galatasaray NEF'in tekrar 'Yenilmez Armada' günlerine kavuşması adına neler söylersiniz?

 
- Sezon başından itibaren konuşmalarımızda ‘Yenilmez Armada’ sloganını kullanıyor ve bu ruhun tüm camia tarafından tekrar benimsenmesi için uğraş veriyoruz. Burada tabii ki amaç oynadığımız her maçı kazanmaktan ziyade her karşılaşmanın sonuna kadar mücadele eden, sonuç ne olursa olsun her mücadeleden başı dik ayrılan ve taraftarıyla bütünleşen bir takım yaratmaktı. Gelinen noktada camiada ve taraftarlarımızda, organizasyonumuza ve takıma inancın oluştuğunu görmek bizler adına çok sevindirici. Biz çalışmaya ve organizasyonumuza değer katmaya devam edeceğiz. Umarım bu çabamız sonuçlara da yansır ve 'büyük Galatasaray taraftarı’ ile beraber çok daha güzel günler görürüz. 
 
 
TİPLEME
- En beğendiğiniz koç? 

- Andreas Pistiolis
- En beğendiğiniz oyuncu? 
- Michael Jordan (tüm zamanların en iyisi) 
- En iyi ilk 5'iniz? 
- Kerem Tunçeri, Harun Erdenay, Hidayet Türkoğlu, Mirsad Türkcan, Ömer Büyükaycan (gelmiş geçmiş en beğendiğim Türk oyuncular arasından seçtim)
- En zorlu deplasman? 
- Abdi İpekçi Galatasaray deplasmanı
- Birkaç kelime ile Galatasaray NEF?
- Adanmış hayatların umudu

YORUMLAR

  • 0 Yorum