Nadir

"Durant’siz, 2015 model Golden State daha sempatik olabilir. Hatta Durant’i belki de son kez Warriors formasıyla izlemiş olabiliriz. Hem modern, hem geleneksel basketbola bu kadar yakışan ve farklı değerler üzerine oturtulmuş bir yıldızı izlemenin keyfini çıkaralım."

Nadir
08 Haziran 2019 - 11:06 - Güncelleme: 09 Haziran 2019 - 11:42
ALİ KONAVİÇ

Kevin Durant’in NBA basketbolu içerisinde kapladığı hacmi ve sahip olduğu önemi tekrar tekrar vurgulamaya gerek yok. Kimilerine göre o, tarihin en büyük skoreri. Ancak böyle düşünmeyenler için bile en azından A sınıfı skorerlerden biri.

Bununla birlikte değişen basketbola uygunluğu, topu yönlendiren oyuncudan tutun; tepedeki pivota kadar her pozisyonu oynayabilmesiyle, hakikaten modern basketbol için özel üretilmiş bir robot gibi. Ve bu robot, tarihin en robotik basketbol yapılarından birine ekleniyor. Neticeyse şaşırtıcı değil; 2 yüzük. Finallerde kaybedilen sadece tek maç…

Bugünlerde Kevin Durant için ana gündem sakatlığı. Müthiş başladığı play-off’ların sakatlığın gölgesinde kalması üzücü. Golden State’in onun yokluğunda 2015 ayarlarına dönmesi ve daha akıcı bir basketbol oynaması üzerine konuşulmaya değer bir konu; ancak tartışmaya çok da açık olmayan bazı noktalar var.

Kevin Durant parkedeyken basketbolun en etkili silahlarından biri. Hem de, büyük büyük denklemlere ve sistemlere gerek duyulmaksızın! Geçtiğimiz sezon başlarına bela olan ve belki de, Chris Paul son iki maçta sağlıklı kalabilse elenecekleri Houston’a karşı, beklenenin çok altında yıpranarak 6 maçta bu işi çözmelerinin altında Durant’in imzası var.

Play-off’un başından, sakatlandığı Rockets serisinin 5. maçına kadar ortalamalarını hiç zorlanmadan 30 sayı bandına yaklaştıran Durant, bununla da yetinmeyip her zaman olduğu gibi ribaund ve blok katkısıyla da takımının merkez oyuncusu olmayı sürdürüyor.

Onun yokluğunda Curry önderliğindeki Golden State’in zorluk yaşamadığını iddia edebilirsiniz; ama isterseniz 4-0’lık Portland serisinin içeriğine biraz daha göz atalım. 2 maçta 17 sayı geriye düşmüş bir Warriors gördük. Hakeza 3. maçta 18 ve 4. maçta yine 17 sayıya çıkmış farklar vardı Portland lehine.

Evet, Golden State oralardan Durant’siz döndü; ancak bu farkların bu noktalara çıkması da parkede Durant’i aradıkları bölümlerde gerçekleşti. Final serisinde de Durant’siz bir senaryoda bu kadar rahat dönebilirler mi? Veya mental olarak da Batı Finali'ne geldiğinde tatmin olan ve sezonu kapatan Portland ile Milwaukee veya Toronto’nun agresifliği aynı
olur mu? Şüphesiz hayır. Ve bununla mücadele etmek için ihtiyaç duyacağınız isim Kevin Durant.

Durant’siz Warriors, NBA’in en iyi takımı olabilir. Ancak Durant’li Warriors’la karşı karşıya gelmiyor ki! Portland-Denver serisinde de gördüğümüz ve yeniden hatırladığımız bir gerçek var. Basketbol, formüller üzerinden de okunabilir ve bu küçümsenecek bir hadise değildir.

Ancak küçümsenmemesi gereken bir şey varsa, o da parkedeki gerçekler ve 'iş bitiricilik' McCollum bunu bize hissettirdi. LeBron da, -belki de topa girmemesi gereken şu dönemde- bunun altını çizdi.

Basketbolu çok daha basit okuyabilirsiniz ve bunu Durant üzerinden yapmak hiç de zor değil. Bazı oyuncular fantastiktir. Sağ forvette topu ona teslim edersiniz. İster post oynar, ister tek adımla bitirir, ister şut gösterir ve çembere patlar.

Repertuarında her şey varsa ve bunları play-off atmosferinde ortaya koyabilecek kadar 'büyüdüyse' saf bir basketbol silahına sahipsiniz demektir. İşte Kevin Durant, o gücü size veren isimlerin belki de en özeli.

Kevin Durant’siz, 2015 model Golden State daha cazip ve sempatik olabilir. Hatta Durant’i belki de son kez Warriors formasıyla izleyemiş olabiliriz. Çok da önemli değil. Hem modern, hem de geleneksel basketbola bu kadar yakışan ve farklı değerler üzerine oturtulmuş, farklı on yılları domine edebilecek bir basketbolcuyu canlı izlemenin keyfini çıkaralım. Çünkü bazı şeyler çok nadirdir. Kevin Durant gibi...

YORUMLAR

  • 0 Yorum