Mütevazı ve kalıcı

Gaziantep Basketbol Genel Menajeri Boray Dai, "Sportif başarı için kurulan yüksek bütçeli takımlara koyulan büyük hedeflerin garantisi olmamakla birlikte, ilerleyen senelerde telafisi olmayan ve gittikçe büyüyen zararlar gördüğüne de şahit oluyoruz. Gaziantep Basketbol olarak hedefimiz; mütevazı bütçelerle ligde kalıcı olmak ve bu sezonda da olduğu gibi sürpriz başarılarla ismimizden söz ettirip, her sene bu değerli ligde Gaziantep’i temsil etmek" diyor.

Mütevazı ve kalıcı
05 Nisan 2019 - 16:15
RÖPORTAJ: TOLGA YENİGÜN

Gaziantep Basketbol, bu sezon Süper Lig'e damga vuran ekipler arasında yer alıyor. Sezonu hedeflerinizin üzerinde tamamlayacağınızı düşünüyor musunuz?


- Şu anda bulunduğumuz konumun, sadece bizim değil, herkesin beklentilerinin üzerinde olduğunu düşüyorum. Sezon sonu için, hedef koymak gibi düşüncemiz olduğunu söyleyemem. Fakat kalan maçlardan mümkün olduğunca galibiyet çıkarıp, sezonu bitirebileceğimiz en iyi yerde bitirmek istiyoruz. Genel olarak sezon hedeflerimizin zaten üzerine çıktığımızı rahatlıkla söyleyebilirim.

AVRUPA KUPALARINDA TECRÜBELİYİZ

- Avrupa kupalarında mücadele etme isteğiniz, bilinen bir gerçek. Bu hedef doğrultusunda yapılan çalışmalar nelerdir?


- Daha önce, Avrupa kupalarında çeşitli organizasyonlarda mücadele ettik. 2013-14 sezonunda Eurochallenge’da FinalFour’a kalarak 3. olduk. Avrupa kupaları bizim gibi Anadolu takımları için çok kolay olmamakla birlikte, diğer yandan şehir için bir prestij ve ayrı bir heyecan yaratıyor. Başta bahsettiğim gibi, Avrupa kupalarında tecrübeli bir ekibe sahibiz.
Burada mücadele etmek için ekstra bir bütçe arttırımına gitmeden, mütevazı bir şekilde iki kulvarda birden yarışımızı sürdüreceğiz.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU'NUN TEK TEMSİLCİSİYİZ

- Süper Lig’deki tek Güneydoğu Anadolu temsilcisi Gaziantep Basketbol. Gaziantep Basketbol’un bölgedeki lokomotif kulüp olmasının sırrı ne?


- Şu anda ligimizde mücadele eden 15 takımın 11’i Marmara, 2’si Ege, 1’i İç Anadolu ve biz de Gaziantep Basketbol olarak Doğu ve Güneydoğu’nun tek temsilcisi konumundayız. Bu bölgede basketbolu sevdirmek ve yaymak, en büyük misyonlarımızdan bir tanesi.

Aslında Anadolu da çok uzun süre kalıcı ve sürdürülebilir olmak çok kolay değil. Son 7 - 8 yılda, bu konuyla ilgili birçok örnek mevcut. Bir alt lige düştükten sonra çeşitli sebeplerle devam edemeyip kapanan kulüp sayısı çok fazla.

Bizim kalıcı olmamızdaki temel nedenlerden bir tanesi, mümkün olduğunca organizasyonda üzerine koyarak ilerlememiz, ayağımızı yorganımıza göre uzatıp, sadece mevcut sezon değil, bir iki sezon sonrasını da düşünerek planlamaya gitmemiz.

Sportif başarı için kurulan yüksek bütçeli takımlara koyulan büyük hedeflerin bir garantisi olmamakla birlikte, ilerleyen senelerde telafisi olmayan ve gittikçe büyüyen zararlar gördüğüne de şahit oluyoruz. Gaziantep Basketbol olarak hedefimiz; mütevazı bütçelerle ligde kalıcı olmak ve bu sezonda da olduğu gibi sürpriz başarılarla ismimizden söz ettirip, her sene bu değerli ligde Gaziantep’i temsil etmek.

HER KATEGORİDE 2-3 TAKIM KURDUK

- Gaziantep ve çevre illerdeki yetenekleri basketbola kazandırmak üzere bir projeniz var mı?


- Gerçekçi olmak gerekirse ilk 4-5 yılımızda altyapılara fazla zaman ve bütçe ayıramadık. Bunun çeşitli nedenleri var. Fakat bence öncelikle organizasyonu sağlam kurmayıp, bu tür
yatırımlara girildiği zaman, A takım bir alt lige düştüğünde yada kulüp kapanma noktasına geldiğinde yaptığımız altyapı çalışmaları da boşa gidiyor. Bu sebeple öncelikle A takımı kalıcı kılacak bir sistemi oturtmak hedefindeydik.

Biz iki sezon önce altyapı çalışmalarına hız kazandırdık. Özellikle 'Basketbol Federasyonu’muzun Basketbol Gençler Ligi’ni (BGL) yürürlüğe koymasıyla, işimiz daha da kolaylaştı. Altyapılarımızın başına, Mahir Bayrak gibi uzun yıllar Türk basketbolunda mücadele etmiş, tecrübeli bir ismi getirdik. Ekibini Gaziantepli genç antrenörlerden oluşturduk. Her kategoriden en az iki yada üç takım kurduk. Çünkü bu bölgedeki en büyük sıkıntı oyuncuların yeteri kadar maç oynamamaları ve tecrübe kazanamamaları olarak gördük.

Son iki yılda alt yapılardan 3 oyuncumuz çeşitli kategorilerde milli takımlara davet edildi. Bu da iyi yolda olduğumuzun bir göstergesidir. İlerleyen yıllarda daha oturmuş bir yapıyla alt yapılarımızı sürdürüp, A takımımıza buralardan oyuncu çıkarmak hedefindeyiz.

YERLİLER KENDİNİ GÖSTERMELİ

- Türk basketbol liglerinde uygulanan 5 yabancı oyuncu kuralı hakkında ne düşünüyorsunuz?


- Bu kural yerli oyuncuların sürelerini ve gelişimlerini arttırmak amacıyla getirildi. Sistemi olan antrenörler ve takımların, bu kuralla birlikte bir adım önde olduklarını düşünüyorum. Sonuçta bu kural belirli bir süreliğine getirildi. Sürenin sonunda işin karar merci kişiler tarafından sonuçları değerlendirilecektir. Bu yüzden Türk oyuncularının mümkün olduğu
kadar bu kuralı iyi değerlendirip fırsata çevirmeleri, kendilerini göstermeleri ve ileride tekrar bir kural değişikliğine gidildiğinde hak ederek formayı elde etmeleri gerektiğini düşünüyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları