Misli.com TBL Röportajları | Balıkesir BŞB

Misli.com Türkiye Basketbol Ligi Röportajları'nda 2022'nin son konukları Balıkesir BŞB'den Berke Aygündüz ile genel menajer Anıl Uyanık oldu...

Misli.com TBL Röportajları | Balıkesir BŞB
28 Aralık 2022 - 14:08
RÖPORTAJ: ECE ERGEZ 



UMUT
BERKE AYGÜNDÜZ

 
"Bu sezon Balıkesir'i tercih etmemde ise Ozan Abi (Bulkaz) ile transfer döneminde yaptığım telefon konuşması çok önemli bir etken oldu.  Şu ana kadar verdiğim karardan dolayı çok memnunum... Her şey hem takım hem de benim için çok güzel gidiyor. Umarım daha da güzel gitmeye devam eder."
 
Basketbola 8 yaşımdayken başladım. Babam da gençliğinde basketbol oynamış biriydi. Onun merakı, ailedeki spora düşkünlük ve boyumun yaşıtlarıma göre daha uzun olmasıyla basketbola küçük yaşlarda yönlendirildim. Basketbolu bir yere kadar okulla birlikte götürsem de maalesef artık bunu
başaramıyorum. Şu an İstanbul Üniversitesi Coğrafya ve Anadolu Üniversitesi Lojistik Bölümü öğrencisiyim ve okulla basketbolu birlikte götürmekte zorlanıyorum.
 
Basketbola Fehmi Sadıkoğlu Okulları'nda başladım. Ardından sırasıyla Fenerbahçe ve İTÜ'de oynadım. Devamında Banvit'e transfer oldum. Burada geçirdiğim 1 yıldan sonra Karşıyaka'nın TB2L takımına transfer oldum. O sezonun sonrasında ise Pınar Karşıyaka idmanlarında kendime yer bulmaya başladım. 18 yaşında TB2L'de mücadele ederken hiç beklemediğim bir anda kendimi BSL ve FIBA Şampiyonlar Ligi'nde ilk 5 başlarken buldum. Bu benim için inanılmaz kıymetli bir tecrübe oldu, o sezon çok şey öğrendim. Ayberk Alen, Murat Ersöz, İnanç Koç, Sinan Aksoylar, Djordje Sijan, Trifunovic, Özhan Çıvgın, Derya Günay, A takım senelerimde gelişimime çok yardımcı oldu.
 
Ben genç oyuncuların oynaması gerektiğini düşünenlerdenim. Genç yaşımda Karşıyaka'da çok tecrübeli oyuncular ve bir ekiple çalışmam benim için çok değerli bir fırsattı. Hepsinden bir şeyler öğrendim. O tecrübelerim olmasaydı şimdi bu performansımı elde edememiş olabilirdim. Sezon bittikten sonra ise Karşıyaka ile 5 yıllık profesyonel bir anlaşma imzaladım. Ama A takımda ilk sezonlarımda daha iyi süreler alırken devamındaki yıllarda aldığım dakikalar oldukça azaldı ve sonrasında kiralık olarak başka takımlara gönderildim.
 
Elbette orada olmak çok önemli bir tecrübeydi; ama daha fazla süre alabilseydim her şey pozitif anlamda daha farklı olabilirdi... 'A takımda bana daha fazla süre verilebilir miydi?' derseniz, bence verilebilirdi. Ancak hayat bazen istediğiniz gibi olmuyor. Afyon'a kiralık olarak gitmeyi tercih etme sebebim ise gençlerden kurulacak bir oluşumda fırsat bulacağıma inanmamdı. Ancak orada da beklediğim süreleri alamadım, Afyon'da daha fazla süre almayı hak etmiştim. Şimdi geriye dönüp baktığımda o sezon Afyon'da oynamak yerine daha fazla süre şansı bulabileceğim bir TBL takımında oynamayı tercih ederdim. Ama benim için şanssız geçen bu sezonda da Halil Atlı ve Erhan Yetim'in yaptırdıkları idmanların gelişimime katkısı oldu.
 
Geçen sezonu ise misli.com TBL'de mücadele eden Bornova Belediyesi Karşıyaka ile geçirdim. Açık konuşmak gerekirse sezon başında bu organizasyonun içinde yer almaya çok da istekli değildim. Süper Lig'de oynamak istiyordum ve zaten gelen tekliflerde olmuştu. Ama Karşıyaka böyle bir organizasyon kurunca bizleri de bu takıma vermeyi tercih etti. En başta istekli olmasam da benim için iyi bir sezon oldu. Özellikle sezonun sonlarına doğru daha da iyi bir oyun göstermeye başladım. Birbirini çok iyi tanıyan, iyi de basketbol oynayan bir takımdık. Aslında sondaki şanssızlıklarımız olmasa ligi daha da iyi yerlerde bitirebilirdik. Geçen sezon kendi performansımın %50 ya da 60'ında kaldım. Bu sezonda henüz potansiyelime ulaşmadığımı söyleyebilirim.
 
Bu sezon Balıkesir'i tercih etmemde ise Ozan Abi (Bulkaz) ile transfer döneminde yaptığım telefon konuşması çok önemli bir etken oldu. Benim hakkımdaki düşüncelerini, bana vereceği rolü, BSL hedefiyle yola çıkacağımızı açıkça dile getirdi. Konuşmadan sonra buranın benim için çok doğru bir tercih olacağını düşünerek zaman kaybetmeden kararımı verdim. Şu ana kadar verdiğim karardan dolayı çok memnunum... Her şey hem takım hem de benim için çok güzel gidiyor. Umarım daha da güzel gitmeye devam eder.
 
Benim amacım misli.com TBL'de bu sezon tam potansiyelimi ortaya çıkararak iyi bir sezon geçirmek ve sonraki sezon daha iyi bir ritim ve oyunla BSL'de oynayabilmek. BSL'de de neler yapılabileceğimin farkındayım, zaten genç yaşta oraları da tecrübe edinmiş bir oyuncuyum. O yüzden Süper Lig'e en hazır şekilde gitmek için bu sezonu iyi geçirmeye çalışacağım. En büyük hedefim iyi bir BSL oyuncu olmak ve EuroLegaue'de mücadele etmek.
 
Misli.com TBL'de bu sezonki en büyük hedefim Balıkesir BŞB ile BSL'ye çıkmak. Lige şanssız başlasak da devamında çok iyi ritim yakalayıp arka arkaya önemli galibiyetler de alarak, şampiyonluk yarışında 'bizde varız' dedik. Balıkesir BŞB zaten BSL'yi hak eden bir organizasyon. Taraftarımız bizleri hiçbir iç saha maçında yalnız bırakmıyor, verdikleri destek çok kıymetli.
 
Kendini eleştirenlerden biriyim. Hatta zaman zaman çok acımasız da olabiliyorum. Üst seviyeye çıkabilmem için çok iyi bir savunmacı olmam gerektiğinin farkındayım. Bir de saha içinde bazı tercihleri çok daha net yapmam gerektiğini düşünüyorum. Bunların üstesinden oynadıkça geleceğim.
 
Ben küçüklüğümden beri her yaz kendimi geliştirmeye, antrenmana vakit ayırıyorum. Hep çok çalışan bir oyuncu oldum. Maç eksiğim olduğu sezon sonralarında da hep aynı ritmi gösterebilmemdeki en büyük etken de çabalarım oldu.
 
Bu sezon transfer döneminde erken davrandım. Erken davranmasaydım BSL'den de teklif gelebileceğini de düşünüyorum. BSL ya da TBL tercihi tamamen oyuncuya bağlı. Bu tercihlerden yola çıkarak oyuncu ile ilgili başarılı ya da başarısız yakıştırmalarına katılmıyorum. Her oyuncu kafasındaki
hedef, plan doğrultusunda kariyerinde ilerlemeyi tercih ediyor. Hiçbirimiz kariyerimize sosyal medya eleştirileri ile yön vermeye çalışmıyoruz.
 
Geçenlerde oynadığımız TED Kolejliler maçına '41 sayı atmalıyım' diye çıkmamıştım, tamamen kendiliğinden gelişti. Ritmimi buldum, elim ısındı ve takım arkadaşlarım topu benle buluşturmaya çalıştı. Benim için özel bir gündü. Bu tür performanslara sezon içinde tekrar ulaşabileceğimi düşünüyorum.
 
TİPLEME
- En beğendiğin koç? 

- Ozan Bulkaz
- En beğendiğin oyuncu? 
- Kahlil Dukes
- En iyi ilk 5'in?
- Erdem İlter, Kahlil Dukes, Tobin Carberry, Hakan Yapar, Radoslav Pekovic
- En zorlu deplasmanlar? 
- Samsun ve Mersin
- Tek kelime ile Balıkesir BŞB... 
- Aile


 
HEDEF ODAKLI
ANIL UYANIK

 
"Balıkesir'in bu sezonki hedefi ligi ilk 6 sıra içinde girmek. Sonrasında play-off'u iyi geçirip adımızı finale yazdırmak. Çünkü final oynayıp BSL'ye çıkmamamız için bir sebep göremiyorum. Bu organizasyon er geç BSL'deki yerini alacak ve orada kalıcı hâle gelecek."
 
Bu organizasyon 2014 yılının aralık ayında Karesispor ismiyle dönemin Karesi Belediye Başkanı şu an Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ın girişimleriyle kuruldu. Aradan geçen bu 8 senede ismini önce Karesi olarak kazandığı sportif başarılarla Türk basketbol camiasına ezberletti. Ve son 6 sezondur Türkiye Basketbol Ligi'nde mücadele eden, taraflı tarafsız herkesin saygısını kazanmış, etik değerleri önceleyen, güven ve saygı kavramlarıyla özdeşleşmiş TBL'nin en saygın birkaç kulübünden biri hâline geldik.
 
Bugün bu organizasyon bu marka değerine kavuşulduysa bunun arkasındaki isim Yücel Yılmaz'dır. O, Balıkesir gibi basketbolun çok sevildiği bir şehre böyle kurumsal bir kulüp armağan etti. Desteğini ve ilgisini hiç esirgemedi. Takip etmemiz gereken değerleri ortaya çok net bir şekilde koydu. Biz sadece bu vizyon doğrultusunda teknik ve organizasyonel yapıyı oluşturduk ve her sezon çıtayı biraz daha yukarıya taşımaya çalışıyoruz. Ben Anıl Uyanık olarak bu yapının sadece bir emekçisi ve ferdiyim. Evet profesyonel bir iş yapıyoruz. Ama önce liyakatı sonra kalbimizi ve en sonunda da vicdanımızı dinleyerek çalışıyoruz. Ve bu muhteşem şehri ülke sporunda şerefle temsil ediyoruz.
 
Balıkesir bir basketbol şehri. Bu tartışmasız bir gerçek. Yine bir basketbol mabedi olan Kurtdereli Spor Salonu her maçta 2000 basketbolsevere ev sahipliği yapıyor. Kazansak da kaybetsek de onlar hep orada arkamızdalar. Altyapımızda bazı tohumlar attık. Üst yapı zaten belirli bir noktaya geldi. Şimdi sıra altyapımızda daha profesyonel bir yapılanmaya gidip, Balıkesir'de Banvit'ten sonra oluşan boşluğu tamamlamak. Atacağımız adımları önümüzdeki süreçte basketbol kamuoyuyla paylaşacağız.
 
Ozan Abi (Burkaz) geçtiğimiz sezon takım gerçek anlamda 'down' durumdayken aramıza katıldı. Bu kararı kulüp başkanımız sayın İrfan Sarıgül'le birlikte aldık. Ozan Burkaz'ı o dönemde takımın başına getirmek hayatımızda verdiğimiz en doğru ve en kritik kararlardan biri oldu diyebilirim. Geldi ve takımı ayağa kaldırdı. Sonra yabancı oyuncu değişikliğine gittik. Kahlil Dukes de ona eşlik etti. O da Ozan Abi gibi bizim için çok değerli. Benim için sahada, bench'te verdiğimiz resim çok önemli. Genel menajeriyle, koçuyla tüm staff'ıyla güçlü, sağlam, şık bir duruşumuz olmalı. Ve bu bizim olmazsa olmazımız.
 
Balıkesir'in bu sezonki hedefi play-off'a ilk 6 sıra içinde girmek. Sonrasında play-off'u iyi geçirip adımızı finale yazdırmak. Çünkü final oynayıp BSL'ye çıkmamamız için bir sebep göremiyorum. Ama bu organizasyon er geç BSL'deki yerini alacak ve orada kalıcı hâle gelecek.
 
Misli.com sponsorluk anlaşması bu lig için çok önemli. Kulüplerimize hiç de azımsanmayacak bir maddi destek sağlanıyor. Buna bir de TRT Spor Yıldız canlı yayınlarını eklemek istiyorum. Bu yayınlar bu ligi çok değerli hâle getirdi. Misli.com TBL son 5 yılda seviye atladı. Başkan Hidayet Türkoğlu ve başkanvekili Ömer Onan nezdinde Türkiye Basketbol Federasyonu'na bu kazanımlar için teşekkürü hem kendi adıma hem de tüm misli.com TBL kulüpleri adına bir borç bilirim.
 
Bu lig için diğer basketbol liglerinden farklı olarak bütçenin ilk kriter olduğunu düşünmüyorum. Misli.com TBL haftada tek maç oynadığınız, dar rotasyonun size dezavantajdan çok avantaj sağladığı, doğru yabancı seçiminin belirleyici olduğu, mücadele gücü yüksek oyuncuların fark yarattığı, bütçe ve disiplinin çok önemli olduğu kendine özgü bir lig. Bu sezonda 3-4 takım bütçeleriyle diğerlerinden ayrışıyor olsa da, net bir favori yok. BSL'ye yükselmek için kimin ne kadar şansı varsa bizimde o kadar şansımız var.
 
Türk basketbolunun yazılı basında lokomotifi olan Ribaund Dergisi'ne de Tolga Yenigün'ün nezdinde teşekkürü bir borç bilirim. İyi ki varsınız...
 
TİPLEME
- En beğendiğiniz koçlar?

- Ozan Bulkaz, İlker Salman
- En beğendiğiniz genel menajer?
- Emre Ekim
- En beğendiğiniz oyuncu?
- Kahlil Dukes
- En iyi ilk 5'iniz?
- Kahlil Dukes, Merthan Mutlu, Berke Aygündüz, Ali Işık, Radoslav Pekovic (son oynadığımız maçın ilk 5'i)
- En zorlu deplasman?
- Mersin BŞB
- Tek kelimeyle Balıkesir BŞB... 
- Hayat

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları