Misli.com ile BSL Röportajları | Erkan Yılmaz & Erdem Can

Ankara ve Türk basketbolunun en önemli temsilcilerinden Türk Telekom, sezona inanılmaz bir başlangıç yaptı. Başantrenör Erdem Can ve genel menajer Önder Külçebaş önderliğinde yepyeni bir kimliğe bürünen Telekom, hem EuroCup da hem BSL de çok başarılı bir şekilde yoluna devam ediyor. Biz de bu müthiş başlangıç ve bu sezonki hedeflerini koç Erdem Can ve takımın en iyilerinden Erkan Yılmaz'dan dinledik.

Misli.com ile BSL Röportajları | Erkan Yılmaz & Erdem Can
16 Ocak 2023 - 12:54 - Güncelleme: 17 Ocak 2023 - 09:34
RÖPORTAJ: ECE ERGEZ


 
ENERJİK
ERKAN YILMAZ 

 
"Enerji benim işim oldu. Buralara gelmemde bu krediyi kazanmamda, bu süreler almamda en büyük kaynağım oldu. O yüzden enerjiden hiç vazgeçmiyorum. Bu olumlu enerji sayesinde sahada kaldım ve kalmaya devam ediyorum."
 
Bahçeşehir Koleji'den ayrıldıktan sonra başka kulüp ve koçlarla görüşmüştüm. Bu görüştüğüm koçlardan biri de Erdem Ağabey (Can) idi. Yazın Erdem Ağabey ile oturup konuştuğumuzda benim ve Türk Telekom hakkındaki düşünceleri öğrendim. Bana burada vereceği sorumluluktan, rolden, görevden bahsedince benim için karar vermek çok da zor olmadı. Süre, sorumluluk ve rol... Bunlar karar verme sürecinde benim için en önem verdiğim şeyler oldu. 
 
'Şu an verdiğim karardan memnun musunuz?' diye sorarsanız 'Evet çok memnunum ve burada gerçekten çok mutluyum' derim. Takım olarak yakalanan bu çıkışı ve bireysel olarak daha iyiye gittiğimi gördükçe, doğru bir karar verdiğimi bir kez daha görüyorum. Önder Abi (Külçebaş) ve Erdem Abi ile beraber buraya gelme kararı verdiğim için mutlu olduğumu rahatlıkla söyleyebilirim. 
 
Erdem Abi ile sezon başında ilk iki ay çok ciddi ve sert idmanlar yaptık. Bugün ise o yoğun idmanların meyvelerini aldığımızı söyleyebilirim. Bize ne dediyse, hep o dediklerinin daha iyisini yapmaya başladığını gördük. Bizden istediklerinin, bize söylediklerinin doğruluğunu gördükten sonra; hepimiz tam konsantre olarak kendimizi ona ve staff'a bırakmaya başladık. Çünkü bireysel olarak da takım olarak da bir gelişim süreci gerçekleşiyor. 
 
Sonuçta buraya gelene kadar herkes daha farklı düzenlerde çalışmalar yapıyordu; ama oyuncular değişiyor, gelişiyor. Ekipteki herkesin bunu bilerek bizlere yaklaşması, bu süreçte bizlerin işini daha da kolaylaştırdı ve güvenimizle birlikte inancımızı da arttırmış oldu. 
 
Erdem Abi ile takım olarak yakaladığımız en büyük uyumumuz basketboldaki inancımız. Bunun yanında iş ahlakı, herkesin basketbolu sevmesi gibi ortak noktalarımız da var. Bir de Erdem Abi bize takım toplantılarında ne dediyse hepsine uyduk ve gördük ki söylediklerine sadık kalıp, gösterdiği yoldan şaşmadıktan sonra başarı da bizi buldu. Bunların sayesinde benim de bireysel performansım daha yukarı çıktı. Gelen galibiyet serileriyle takımda şu an herkes mutlu. Zaten takımımızdaki herkes hem insan olarak hem de azimleri ile çok muhteşemler. Tabii ki başarı da bunun yanına eklenince uyum ve kimya yakalamak biraz daha kolaylaşıyor. Kesinlikle şu an için her şey beklendiği gibi geçiyor. Tabii ki de gün geçtikçe bazı hayaller değişiyor ve büyüyor. Biz de bu hayallerimizin arkasından gidiyoruz.
 
'Her gün daha iyiye' ve 'Burada olmamızın bir sebebi var' tarzında iki mottomuz var. Bunların arkasından daha büyük hayallere doğru koşacağımız bir sezon olması dileğiyle ilerlemek istiyoruz. 
 
Lig çekişmeli; ama biz de yeni bir takım olmamıza rağmen; ne kadar iyi olduğumuzu şu ana kadar kanıtladık. Burada bir değişim başlattık. Hepimizin burada olması için bir sebebi vardı. Hedefimiz her gün daha iyiye gitmek istiyoruz. Hedefin sonunu kendimizin belirleyeceğini düşünüyorum. O yüzden maç maç gidiyoruz. 
 
Enerji benim işim oldu. Buralara gelmemde bu krediyi kazanmamda, bu süreler almamda en büyük kaynağım oldu. O yüzden enerjiden hiç vazgeçmiyorum. Onun yanında tabii ki de her sene eklenen başka şeyler de oluyor; ama enerji benim için her zaman ayrı bir yerde ve bunu koruyarak daha yukarıya taşımaya çalışıyorum. Bu enerji sayesinde sahada kaldım ve kalmaya devam ediyorum.
 
Her Türk basketbolcunun hayali milli takımdır. Evet, oralarda çok bulunma şansı yakaladım. Geniş kadroda seçilerek idmanlarda ve kamplarda yer aldım; fakat ana kadroya seçilip ilk maçıma bir türlü çıkamadım. Buna ulaşana kadar da çalışmaya ve mücadele etmeye devam edeceğim. Umarım bir gün gerçekleşir.
 
Misli.com TBL zor ve dinamikleri BSL'den çok farklı bir lig. Aslında orada bir çıkış yapmak da yerli oyuncu için kolay değil. Evet ben bunu Mamak Belediyesi'nde oynadığım sezonda başardım ve BSL'de kendime yer bulabildim. Ama iş sadece aşağıdan yukarıya çıkmakla da bitmiyor. Burada da ana rotasyondan biri olabilmek için daha önce gösterdiğiniz emeği belki de daha fazlasını vermeniz gerekiyor. 
 
Yaşadıklarımızın hepsi bir yol ve bu yolculuk kolay değil... Hangi lig olursa olsun değer görebileceğiniz, süre ve sorumluluk alabileceğiniz yerlerde olmalısınız. Hep yukarısını hedefliyorsanız, kariyeriniz boyunca buna dikkat ederek ilerlemeniz gerekiyor. Ben buraya da bu sebeple geldim. Çünkü daha başarmam gereken hedeflerim var. BSL'de oynadığım tüm takımlarda adım adım ilerleyerek bu ligde tutundum. Özellikle son 3 - 4 senede doğru zamanda, doğru yerde ve doğru kişilerle çalışma fırsatını yakaladım. Bunun çok önemli olduğu kanısındayım, sorumluluk ve süre alarak başarılı oluşumların içerisinde olmaya çok dikkat ediyorum.
 
TİPLEME
- En beğendiğin koç? 

- Erdem Can
- En iyi oyuncu?
- Tony Taylor
- En iyi ilk 5'in?
- Tony Taylor - Jerian Grant - Erkan Yılmaz - Nate Sestina - Tyrique Jones
- En zorlu deplasman?
- Türk Telekom
- Tek kelime ile Türk Telekom
- Kaizen


 
LİDER
ERDEM CAN

 
"Oyuncuların karakterleri, fiziksel performansları geçmişleri, beslenme özellikleri ve aile yapılarına kadar her konuda çok çalıştık. Doğru yapıyı kurmak için özen gösterdik. İnanıyorum ki bu detaylı ve prensipli çalışmanın beraberinde doğru kimyayı yakalayabildik. O yüzden de bu süreç daha kısalmış gibi görünüyor." 
 
Öncelikle sezona iyi başlangıç yaptığımızı söylemek mümkün. Bizim sezon başındaki hedefimiz şuydu... Her gün daha iyiye giderek gerçekten doğru mücadeleyi veren, doğru kimyayı oluşturan, sahada insanların mücadelesini izlediği bir takım hâline gelmek istiyoruz. Ondan sonra kazanacağınız maçlardan çok uzun vadede geleceğiniz seviye önemli oluyor. Sonuçta başarılı bir takım, sezon sonunda; doğru zamanda doğru maçları kazanarak oluyor. Bizim için bu maç kazanmak ve doğru mücadeleyi vermekle doğru orantılı. 
 
Yeni kurulan takımlarda doğru kimyayı yakalama anlamında reaksiyon almak çok kolay değil. Ama biz tüm ekip olarak yardımcı antrenör arkadaşlarımız Ümit Temoçin, Can Akın, İlter Türkmen, Savaş Kaynak, Nezih Özbakır, kondisyonerimiz Serhat Güneş ve genel menajerimiz Önder Külçebaş'la birlikte bu yaz çok detaylı çalıştık. 
 
Oyuncuların karakterleri, fiziksel performansları geçmişleri, beslenme özellikleri ve aile yapılarına kadar her konuda çok çalıştık. Doğru yapıyı kurmak için özen gösterdik. İnanıyorum ki bu detaylı ve prensipli çalışmanın beraberinde doğru kimyayı yakalayabildik. O yüzden de bu süreç daha kısalmış gibi görünüyor.
 
Salon tamamen dolduğunda Ülker Arena, BSL'deki kesinlikle en zor deplasman diyebilirim. Tabii ki bizim maçımızda da EuroLeague karşılaşmalarında olduğu gibi tamamen dolu bir atmosfer yoktu. Ancak gelen Fenerbahçeli taraftarların çok güzel bir yaklaşımı vardı. Çok sportmence alkışlayarak karşıladılar bizi. Tabii ki orada geçirdiğimiz yılların, anıların güzel bir neticesinde oldu bu... O yüzden gerçekten çok duygulu da bir andı. Ancak Türkiye'nin en büyük spor kulübü Fenerbahçe, hem de bu kadar formdayken, onlara karşı deplasmanda kazanmak; yeni kurulan bir takımın özgüveni açısından çok önemli. O yüzden bu galibiyet tabii ki çok mutluluk vericiydi. 
 
Burada koç olarak, tüm Türk oyuncularımızın daha önceki senelere oranla takımda daha fazla sorumluluk aldığını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Rollerinin farklılaştığını, beklentilerimizi onlara açıkça ifade ettiğimizi ve güven vermeye çalıştığımızı söyleyebilirim. Tüm basketbolcularımızın bir gelişim süreci içerisinde olduğunun farkındayız. 
 
Erkan Yılmaz hem atletik kabiliyeti hem basketbol zekası gerçekten üst düzeyde olan özel bir oyuncu. Ancak tabii ki bunu, oyun tecrübesiyle sahada birleştirmesi ve oyuna konsantre kalması gerekiyor. Bunun üzerine konuşuyoruz, çalışıyoruz, taktik olarak da Erkan her pozisyonda kullanabileceğimiz bir oyuncu. Onu hem savunmada hem hücumda birçok yönde kullanabildiğimiz için biz de çok mutluyuz. Umarım onun gelişimine de doğru faydayı verebiliriz. 
 
Şunu hep söylemek istiyorum, bizim Türk oyuncularımızın hepsi çok değerli, çok karakterliler. Takımla birlikte olmaktan mutlu oluyorlar. Doğru kimya için ve onların kendi gelişimleri için bu çok önemli. Bugün en genç oyuncumuzla en tecrübeli basketbolcumuz Semih Erden'e kadar; hepsinin takımın iyiliği ve gelişimi için ellerinden gelen her şeyi yapması mutluluk verici. 
 
Bu konularda idealist davranan biri olarak kafamdaki en büyük hedeflerden biri burada inşa edeceğimiz yapının, Ankara'daki o geçmişi büyük basketbol kültürünü de tekrar canlandırmasıydı. Eğer bunu yapabilirsek gerçekten dünyanın en mutlu insanlarından biri olacağım. Çünkü önemli bir şeyi başarmış olacağız. Ben bir röportajda da söylemiştim. Bu salonun kapasitesi 10 bin 500 ve ben bu salonda 10 bin 490 kişiyi gördüğümde bile hâlâ 10 bin 500'ü yakalamak için mücadele edeceğim. Çünkü Ankara basketbolu, buradaki kültür bunu yapabilecek durumda. Umarım biz salonu tamamen dolu günlerine getirebiliriz. Sahanın, tribünlerin dolu olup bizi desteklediği günlere getirebiliriz. En büyük hayalimiz bu. 
 
İlk günden bu yana başta genel menajerimiz Önder Külçebaş, asbaşkanımız Savtekin Bey ve başkanımız Yusuf Kıraç olmak üzere kendi içimizde her gün daha iyiye gitmek, daha iyisini yapmakla ilgili bir hedefimiz var. O her gün daha iyi olma hâli bizi nereye götürecekse onu başarmak istiyoruz. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum