Marka değeri | Barış Göktürk

Yükselen Çelik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Barış Göktürk, "Fenerbahçe kadın basketbol hem Türkiye’de hem de yurt dışında önemli bir marka ve bizim şirketimizin bilinirliğini arttırma yolunda son derece önemli bir araç. Kadın basketbola ve Fenerbahçe’ye katkı sağladığı kadar bize de katkısı olacak kanaatindeyiz" diyor.

Marka değeri | Barış Göktürk
28 Aralık 2022 - 14:27
 RÖPORTAJ: TOLGA YENİGÜN

- Fenerbahçe Alagöz Holding'e sponsor olma fikri ilk ne zaman doğdu?

 
- Şirketimiz halka açık ve Borsa İstanbul nezdinde işlem gören bir şirket. 2019 yılında halka açıldıktan sonra sosyal sorumluk ve sürdürülebilirlik kapsamındaki projelere yatırımlarımız yoğunlaştı. Bu kapsamda önce eğitim ve burs konularını ağırlık verdik. Bu konuları içinde bulunduğumuz ekosistemi destekleyici çevreci politikalar ve yine çevre kuruluşları ile yapılan iş birlikleri takip etti. Burs ve akademik destekler kapsamında Yıldız Teknik Üniversitesi ve Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliğimiz bulunuyor. Yıldız Teknik Üniversitesi başta olmak üzere yüksek öğretim kurumlarda öğrenim gören çok sayıda öğrenciye burs imkânı tanıyoruz. Bununla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı kapsamında ‘Kütüphanesiz Okul Kalmasın’ projesi adı altında ilköğretim kurumları ve liselere kütüphaneler inşa ederek faaliyete sokuyoruz. İçinde bulunduğumuz topluma, ülkemize ve ülkemiz insanına kazançlarımızdan pay ayırarak sosyal sorumluluk projelerimizi hayata geçirmeye gayret gösteriyoruz.
 
Bu süreçte kurumsal iletişim departmanımız genç sporcuların gelişimi ve özellikle profesyonel kadın sporculara katkı sağlayacak iş birlikleri tesis etme fikrini ortaya koydu. Bunun üzerine aklımıza ilk gelen, gönül verdiğimiz takım Fenerbahçe oldu. 
 
Fenerbahçe Spor Kulübü’nün yönetim kurulu üyeleri ile yaptığımız görüşmelerde iki konuyu ön plana çıkardık. Birincisi, Fenerbahçe’nin tarihsel olarak belki de en başarılı şubesi olan kadın basketbol ve amatör branşlarda ise kürek takımı. Bunlarla ilgili iş birliği tesis etmek istediğimizi ve kadın basketbol ile amatör branşlarda kürek takımı için sponsorluk anlaşması yapmayı arzu ettiğimizi kendilerine aktardık.

Kürek takımının hâli hazırda Tüpraş ile anlaşması olması nedeniyle bu iş birliği gerçekleşmedi. Ancak kadın basketbol takımımızın resmi sponsorluk alanında müsaitlik olması sayesinde resmi sponsor olduk ve beraberinde forma arkası reklamını aldık.
 
Bu bir sosyal sorumluluk projesi olması dışında aynı zamanda ticari bir iş birliği; çünkü Fenerbahçe kadın basketbol hem Türkiye’de hem de yurt dışında önemli bir marka ve bizim şirketimizin bilinirliğini arttırma yolunda son derece önemli bir araç. Kadın basketbola ve Fenerbahçe’ye katkı sağladığı kadar bize de katkısı olacak kanaatindeyiz.


 
UZUN SOLUKLU BİR İŞ BİRLİĞİ ARZU EDİYORUZ
 
- Bu sezonu kapsayan sponsorluk bittikten sonra basketbol odaklı uzun vadeli ya da farklı çalışmalarınız olacak mı?

 
- Fenerbahçe kadın basketbol ile 2022-2023 sezonu için resmi sponsor olarak anlaşmış bulunuyoruz. Bu iş birliğinin önümüzdeki yıllarda ekonomik koşullar elverdiğince devam etmesini arzu ediyorum. Hem Fenerbahçe kadın basketbola hem de Yükselen Çelik’e faydası olduğu kanaatindeyim. Bu tür sponsorluk anlaşmaları kulüplere kaynak sağlayarak sporcu kalitesinde artış ve arzu edilen sportif başarı yolunda ekonomik destek imkânı yaratıyor. Beraberinde bizim gibi halka açık şirketler için de reklam ve bilinirliğin artması gibi avantajları var. Ayrıca aile olarak da basketbola ilgi duyduğumuz için bu alanda Fenerbahçe ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğinin uzun soluklu olmasını temenni ediyoruz.
 
Ne yazık ki futbol, yerli kulüplerimizin uluslararası arenada büyük başarılara imza attığı veya büyük kupaları kazandığı bir seviyeye ulaşamamış durumda. Bugün dünyada futbol dediğinizde Türkiye akla gelen ilk 5 ülke arasında yer almıyor. Bununla birlikte memnuniyetle söyleyebiliriz ki Türkiye basketbolda dünyadaki önemli ekollerden biri ve hem kadın hem de erkek basketbol takımlarımız Avrupa’nın zirvesinde yer alıyor.
 
Takımlarımız uluslararası arenada büyük bir önem arz ediyor. Ülkemizin gurur kaynağı hâlindeler. Bizim gibi halka açık şirketler için bu tür sponsorlukların Türkiye’deki sporcuların ve takımların başarılı olduğu alanlarda ortaya çıkması olağan bir durum.
 
Türkiye ekonomisi makro göstergelerde ileriye gittikçe Türk basketbolunun da dünyada üst seviyedeki pozisyonunu korumaya ve geliştirmeye devam edecektir.
 
BASKETBOLDA AVRUPA'DA BELİRLEYİCİ GÜCÜZ
 
- Spor için çok değerli ve önemli olan sponsorlukların son yıllarda özellikle basketbolda eskiye göre arttığını söyleyebiliriz. Sizce bunun en büyük sebebi nedir?

 
- Söylediğim gibi basketbol Türkiye’de çok ileri bir spor. Uluslararası arenada Türk takımlarının önemli bir yeri var. Biz ülke olarak hem kendi sporcularımızla hem de yerli takımlarımızla gurur duyuyoruz. Futbolun aksine Avrupa’da bu sporu yani basketbolun kaderini belirleyici bir güce sahibiz. Uluslararası arenada bu kadar söz sahibi olduğumuz bir platformda başta halka açık olan şirketlerin ve diğer kurumların sponsor olarak yer alması zamanla daha da artacaktır diye düşünüyorum.
 
- Erkek basketbolundan da bahsedersek, Itoudis önderliğindeki Fenerbahçe Beko bu yıl hem lige hem de Avrupa'ya müthiş başladı. Son 2 sezonun şampiyonu Efes ya da Fenerbahçe'nin bu yılkı Final Four şansları için neler söylersiniz?
 
- Efes de Fenerbahçe de Ülker de geçmişte Türk basketbolunun gelişiminde büyük pay sahibi olan kulüpler ve takımlar. Ben Fenerbahçeli olduğum için ebetteki Fenerbahçe’nin kazanmasını ve kupayı kaldırmasını arzu ediyorum. Efes gibi köklü takımların Türk basketbolunun gelişimindeki öneminin de farkındayım. Gönül ister ki daima iki Türk takımı Final Four’da oynama imkânı bulsun. Futbolda nasıl Barcelona - Real Madrid çekişmesi İspanya’da futbolu ve İspanya ligini yukarı taşıdıysa; Türkiye’de de basketbolu bu iki kulüp arasındaki rekabet bu noktaya taşımıştır. Bir Fenerbahçeli olarak gönül ister ki bir her maçı Fenerbahçe kazansın; ama elbette mümkün olmuyor. Bu bağlamda hem Fenerbahçe’ye hem Efes’e Türkiye ve Avrupa’da başarılar diliyorum.
 
ÖZELLİKLE KADIN BASKETBOLUNDA SPONSORLUKLAR ÇOK ÖNEMLİ
 
- Gerçekleştirdiğiniz sponsorluk ile kadın basketboluna destek veriyorsunuz. Türkiye'de kadın basketbolunun gelişmesi, daha popüler hâle gelmesi adına ne gibi hamleler yapılabilir? 

 
- Türkiye’de ne yazık ki basketbol daha çok erkek sporu gibi kabul ediliyor. Açıkçası ABD’de de böyle. Nedeni belirsiz; fakat voleybol kadın, basketbol ile futbol ise erkek sporuymuş gibi bir algı var. Bu küresel bir algı ve bunu yıkmak kolay değil. NBA’e veya Avrupa liglerine baktığımızda, kadınların erkeklere nazaran daha az izlendiğini ve dolayısıyla çok daha az gelir elde ettiğini de görüyoruz. İşte bu nedenle kadın basketbolunun sponsorlukları büyük önem arz ediyor. Dolayısıyla kadın basketbolunun özellikle Türkiye’de gelişmesi ve daha fazla izleyici çekebilmesi adına resmi otoritelerin birçok faaliyet yürütmesi gerekiyor.
 
Bu alanda resmi sponsor olarak yeni faaliyete başlamış biri olarak, konu hakkında yorum yapmanın uygun olmadığını düşünüyorum: Kadın basketbolun dinamiklerine çok hakim olmamakla birlikte uzmanı olmadığım bir konuda fikir beyan ederek haddimi aşmak da istemem. Bununla birlikte ilerisi için kadın sporcuların daha yüksek gelir elde ettiği, kadın basketbolunun daha fazla seyirci bulduğu ve kadın basketbol şubelerinin refah seviyesinin arttığı bir yarışma modeline doğru ilerlememizi temenni ediyorum. Hem küresel olarak hem de Türkiye özelinde basketbolun yalnızca erkek spor olmadığını ve kadın basketbolun da son derece kıymetli bir alan olduğunu hep birlikte göstermemiz gerektiği kanaatindeyim.

YORUMLAR

  • 0 Yorum