Kokoskov hakkında her şey

Fenerbahçe Beko, 2020-21 sezonunda NBA’de çalışan ilk Avrupalı koç unvanının sahibi Igor Kokoskov ile yeni başarı kovalayacak. Yedi yılın ardından efsane koç Zeljko Obradovic’in emin ellerinden ayrılan sarı lacivertliler, Sloven çalıştırıcı ile yeni bir sayfa açtı. Biz de Kokoskov'un kariyerini, oyuncularla taraftarla ilişkisini ve Fenerbahçe'de onu bekleyenleri işin uzmanlarına sorduk. BARIŞ CEVAHİR

Kokoskov hakkında her şey
06 Ağustos 2020 - 14:51 - Güncelleme: 07 Ağustos 2020 - 11:14
HÜCUM NAMI VAR

"Şunun altını çizmememiz gerekir ki, Kokoskov'un hücum yaratıcılığı konusunda bir namı ve saygısı var. Eminim ki bunu Suns’ta koçluk yaptığı sırada da gösterdi ve bu dersleri yurt dışına da götürecektir."

GINA MIZELL
The Athletic eski yazarı, Valley Tales basketbol yazarı

- Suns’ta koçluk yaptığı sırada Kokoskov’un oyunculara karşı tavrı nasıldı? İlk başantrenörlük deneyimiydi ve sizce sınavı başarıyla geçti mi?

- Igor Kokoskov ve oyuncular arasında iyi bir ilişki vardı; fakat zaman zaman genç kadroyla iletişim kurmak için boğuştu. Kişiliği oldukça ketum ve daha veteran bir takım için daha iyi olabilirdi. Bu durum, genç oyuncuları yönlendirmek yerine taktiksel planlarına odaklanmasını sağlayabilirdi.

Avrupa’da taraftarlar NBA’e göre biraz daha fazla oyunun içinde ve kulüplere etki ediyor. Bu da koçun seçimlerini direkt bir şekilde etkiliyor.

- Suns’ta Kokoskov’un taraftarla ilişkisi nasıl gidiyordu ve EuroLeague’de nasıl olacak?

- Taraftarlar Igor Kokoskov’un kanaatleri konusunda bölündüler. Bazıları onun kötü bir kadroya sahip olduğunu düşündü, en önemlisi, Suns da Kokoskov’un yaratıcı hücumunu kontrol etmek için yeterli noktaya sahip değildi. Dolayısıyla burada başarılı olma şansını hiçbir zaman yakalayamadı.

Diğerleri de onun kenardaki sabırlı tutumları nedeniyle huzursuzlaştı. Hakemlere yeterince meydan okumadığına ve oyuncularla bir bağının olmadığına inanıyorlardı. Öte yandan birçok kişinin şu an Suns’ın koçu olan Monty Williams’ı Kokoskov’un gelişmiş sürümü olarak görebileceğine inanıyorum.

- Messina örneğine baktığımızda, deneyimli çalıştırıcı EuroLeague şampiyonlukları yaşadı ve Spurs’te Popovich önderliğinde harika işler başardı. Ardından yeniden EL’e döndü; fakat Milano’yla ilk sezonunda eski günlerinden uzak gözüktü. Buradan yola çıkarsak Kokoskov’u EuroLeague’de neler bekliyor?

- EuroLeague'de büyük tecrübesi olan Ettore Messina’nın deneyimi üzerinden Kokoskov’un kariyerini karşılaştırmak benim için zor olsa da Slovenya Milli Takımı ile yaşadığı deneyim, ona Avrupa’da koçluk yaptığı süre içinde yardımcı ve faydalı olacaktır.

- Genel olarak Kokoskov’un oyunu okuma ve diğer yetenekleri hakkında ne düşünüyorsun?

- Daha önce de belirttiğim gibi Kokoskov'un hücum yaratıcılığı konusunda bir namı ve saygısı var. Eminim ki bunu Suns’ta koçluk yaptığı sırada da gösterdi ve bu dersleri yurt dışına da götürecektir.



OYUNU İYİ OKUR

"Igor Kokoskov birçok NBA takımında yer aldı ve harika koçlar ile çalıştı. Uluslararası basketbolda da başarılar yaşadı. Oyunu inceliyor ve bir planı var. Bu biraz da işe yarayıp yaramama meselesi."

DUANE RANKIN
Arizona Republic Suns yazarı

- Suns’ta koçluk yaptığı dönemle başlasak, Kokoskov'un takım üzerindeki etkisi ve ilk başantrenörlük deneyimi nasıldı?

- Oyuncular için beklentileri vardı. Ancak en iyi oyuncunuz antrenmanlarda sakatlığı nedeniyle sınırlı kalınca takıma sezon sırasında yeni oyuncular eklendi. Sanırım o da takımı ve durumu anlamaya çalışıyordu. Tecrübeli ve deneyimli oyunculara sahip yaşı yüksek bir takımla daha iyi olurdu. Sanırım 19-63 derecesi bir başarısızlık. Ancak çeşitli sebepler buna yol açtı ve tüm sezonun hepsinde de koç sorumlu tutulamaz.

Avrupa’da taraftarlar NBA’e göre biraz daha fazla oyunun içinde ve kulüplere etki ediyorlar. Bu da koçun seçimlerini direkt bir şekilde etkiliyor.

- Suns’ta Kokoskov’un taraftarla ilişkisi nasıl gidiyordu ve EuroLeague’de nasıl olacak?

- Tabii ki EuroLeague'de oyuncularla nasıl ilişkisi olacağına dair sizlerin daha iyi fikirleri vardır. Ancak daha önce yurt dışında koçluk yapmayı başarmıştı. Kazanmak her durumu iyileştirir. Phoenix’te bir ailesi vardı. Ailesi de burada yaşıyordu. Burada başarının bir parçasıydı. Burada hayran kitlesinde de bir bölüm onu destekliyor ve takdir ediyor. Ancak bazıları da hakemlere karşı reaksiyon göstermediğinden ve oyunculara bağlı kalmamasından dolayı onu eleştiriyor.

Kötü düdükler olduğunu düşünmesine rağmen bunların peşine düşmedi. Ancak tek bir sezonda benim gördüğüm; hakemlere bağırıp çağırmak onun doğasında olmayan bir şey.

- Ettore Messina örneğinden yola çıkarsak, Milano'ya dönüşü sonrası eski formundan uzak gözüktü, Kokoskov'u EuroLeague'de neler bekliyor?

- Oyun her zaman çağa adapte olup değişiyor; ama bu yine de oyuncularla nasıl ilişki kurduğunuza, onlara felsefenizi ne derece benimsettiğinize ve daha sonrasında da bu işi nasıl yapacağınıza bağlı. Koçlar ünlerini asistan olarak kazanır; fakat biz onları başantrenör olduklarında tanırız.

Kokoskov birçok NBA takımında yer aldı ve harika koçlar ile çalıştı. Uluslararası basketbolda da başarılar yaşadı. Oyunu inceliyor ve bir planı var. Bu biraz da işe yarayıp yaramama meselesi.

- Genel olarak Kokoskov’un oyunu okuma ve diğer yetenekleri hakkında ne düşünüyorsun?

- Hücumu biliyor. Bu konuda şüphem yok. Düzen ve saha yerleşimi. Bunu ise aşağı çekti ve her zaman doğru düzenlemeleri yaptığı görülmedi. Ancak bunların ne kadarı onunla alakalıydı, bu tartışılır. Çünkü elinde en yetenekli üç oyuncusu 22 yaşında ya da daha altında olan genç bir ekip vardı.



YENİ MEYDAN OKUMA

"Fenerbahçe basketbolu için yeni ve heyecanlı bir meydan okuma olacak. Aynı yorumu Igor Kokoskov için yapmak da yanlış olmayacaktır çünkü kariyerine baktığımızda Kokoskov yeni başlangıçlar için en uygun isim olarak öne çıkıyor."

İHSAN BAYÜLKEN
Basketbol antrenörü ve yorumcusu

- Kokoskov'un NBA'deki ilk başantrenörlük dönemi olan Suns'taki deneyimi için neler söylersiniz?

- Kokoskov, basketbol organizasyonları içinde devamlılığı sağlama konusunda zamanın ihtiyacı olan bir başantrenör. NBA arenasında bunu yakalamak çok kolay değil. Hele hele bir de sistem olarak yetenekli kısalara sahip değilsen. Igor Kokoskov belki de uzun süre asistan koçluk konusunda uzmanlaştığı için oyunculara bireysel dokunmasını bilen bir koç.

Başantrenör olduğunda ise bütünün içinde bireysel dokunmalar gerekir. NBA için kısaca oyuncular ile ilişkisi iyi; fakat elinde olgun bir kadro ve kalite olmayınca sorun yaşadı diyebiliriz.

- Avrupa’da taraftarlar oyuna ve koçun seçimlerine NBA’dekinden daha fazla etki ediyor. Bu açıdan Kokoskov - taraftar ilişkisi nasıl olacak Obradovic’ten sonra?

- Fenerbahçe Yönetimi, Obradovic sonrası öyle bir isim ile anlaşmalıydı ki oluşacak tepkiler kontrol edilsin. Igor Kokoskov bu bakımdan yerinde bir tercih oldu. Aslında bu soruyu Fenerbahçe taraftarına sormak gerekiyor. Tabii ki Obradovic bir kültür yarattı büyük bir başarı hikâyesine taraftarı da yanına alarak yürümeyi başardı.

Cevap Fenerbahçe taraftarından gelecek. Beklentim Obradovic sevgisini ve saygınlığını unutmadan Kokoskov ve Fenerbahçe basketbolunda yeni başarılara yürüyüşte takımın yanında olmasıdır.

- EuroLeague'de Igor Kokoskov'u nasıl bir sezon bekliyor?

- EuroLeague ile NBA arasında mekik dokuyan Messina örneği ile başlarsak Milano'da sadece sahadaki oyuna değil organizasyon yapısına da müdahale etmek zorunda kaldı. Kokoskov en büyük şansı idari yapılanma olarak üst düzey bir organizasyona dahil olması.

İki tane ciddi handikap var tabii ki. Birincisi Kokoskov geldiğinde EuroLeague içindeki üst düzey oyuncular tercihlerini yapmışlardı. Yani Kokoskov istediği takımı tam kurma şansına sahip olmayabilir.

İkincisi ise uzun lig maratonunda takımın performansını devamlı hâle getirecek düzenlemeler konusunda ciddi gelişim göstermesidir.

- Genel olarak Kokoskov’un oyunu okuma ve diğer yetenekleri hakkında ne düşünüyorsun?

- Kokoskov ve Obradovic’in oyuna bakış açısında farklılıklar net. Kokoskov'un oyuncuya özgürlük veren bir yapısı var, özellikle topa yön veren oyunculara. Oyuna müdahil olması ve oyuncuları kullanım şekli çok etkileyici. Slovenya Milli Takımı'nda oynadığı setleri Phoenix ile oynama şekli değerlendirildiğinde ibre Avrupa'da daha sonuca giden oyun oynattığıdır.

Toparlamak gerekirse Fenerbahçe basketbolu için yeni ve heyecanlı bir meydan okuma olacak. Aynı yorumu Kokoskov için yapmak da yanlış olmayacaktır; çünkü kariyerine baktığımızda Kokoskov yeni başlangıçlar için en uygun isim olarak öne çıkıyor.



EN MÜHİMİ TAKIMLA İLETİŞİMİ

"Üst düzey bir koç olduğuna şüphe yok. Biz bazen oyun okumayı, oyuna müdahaleyi abartıyoruz. Bu biraz takımla kurulan iletişime bağlı. Hele ki Kokoskov’un durumunda, onun istediklerine yanıt verilmesi çok daha önemli."

KAAN KURAL
Basketbol antrenörü ve yorumcusu

- Suns’ta koçluk yaptığı sırada Kokoskov’un oyuncularla karşı tavrı nasıldı? İlk başantrenörlük deneyimiydi ve sizce sınavı başarıyla geçti mi?

- Suns dönemi Kokoskov için pek iyi geçmedi açıkçası. Oyuncularla olan iletişimi çok problemliydi. Hatta direkt oyuncular onu dinlemiyordu bile. Bir türlü de istediği iletişimi kuramadı. Ama tabii Kokoskov’un kısalara özgürlük verme düzeninde, takımın en önemli yaratıcısı Devin Booker’ın hem atıcı hem yaratıcı olması teknik problemler oluşturdu.

Ancak Suns deneyimi tek kelimeyle felaket oldu. Takım da o gittikten sonra daha iyi durumdaydı. Yine de bu deneyimi onun başarısızlığı gibi çok nitelememek lazım.

- Fenerbahçe taraftarlarıyla nasıl bir ilişkisi olacağına dair görüşlerinizi merak ediyorum?

- Obradovic’ten sonra kimi getirirsen getir, işler koç için ağzıyla kuş tutsa dahi çok zor olacaktı zaten. Ama doğal olarak bir alışma sürecinden sonra hangi kısalarla oynayacağının ortaya çıkmasıyla birlikte alacağı sonuçlar belirleyici olacak. Alacağı sonuçlar üzerinden değerlendireceklerdir. Obradovic’ten sonra işinin zor olacağı kesin, ona şüphe yok.

- Fenerbahçe Beko'nun başarılı olmaya alıştığı EuroLeague'de Kokoskov'u neler bekliyor?

- Her şeyden önce EuroLeague deneyimi çok farklı bir tecrübe. Kokoskov için de hiç kolay olmayacaktır. Bu biraz kafasındaki oyunu oynatıp oynatamayacağına veya eldeki kadrodan verim alacak bir oyuna yönelip yönelmeyeceğine bağlı. Şu ana kadar çok isabetli ama biraz, en tepenin bir altında transferler yaptı Fenerbahçe. Şut konusunda da biraz sorun var gibi takımda. Yani 'son eklemeler nasıl olacak, kadro nasıl şekillenecek?' bunlar önemli.

Kokoskov’un istediği türde yaratıcı kısa temelli bir kadro yok gibi şu anda. Kaldı ki Fenerbahçe o kadar yüksek bir standarda alıştı ki basketbolda başarı ve kadro düzeyi olarak, başta o alışkanlığı tekrar kazanmak -üstelik basketbol felsefesi değişirken- kolay olmayacaktır.

Öte yandan EuroLeague deneyimlerine alışmak, yani her maçın en üst düzey ciddiyette oynandığı ortama adapte olmak da Kokoskov için başka bir zorluk. Bir süreç gerekecek Fenerbahçe ve Kokoskov için.

- Son olarak Kokoskov'un koçluk yetenekleri için neler söylersiniz?

- Kokoskov’un üst düzey bir koç olduğuna kesinlikle bir şüphe yok. Ama aslında, bu bir tercih meselesi. Bazı koçlar optimizasyon koçudur. Messina ya da Obradovic gibi. Sahada oyuncuların duracağı yerleri milimetrik olarak belirlerler. Açılarını, perdelerini, her şeyi milimetrik ve en ince detayına kadar hesaplayarak yaparlar.

Kimi koçlar da belli ana şemalar üzerinden oyuncuların yaratıcılığını daha ön plana çıkarır, çıkarmaya çalışır. Kokoskov’un genelde ikinci tipi daha çok sevdiğini görmüştük özellikle Slovenya Milli Takımı’nda. Biraz Suns’ta da yapmayı çalıştı ama o sonuç vermedi. Booker öyle bir liderlik gösteremedi.

Burada olup oyuncularla kuracağı ilişki ve onlardan alacağı verimle çok alakalı. Ama üst düzey bir koç olduğuna şüphe yok. Biz bazen oyun okumayı, oyuna müdahaleyi abartıyoruz. Bu biraz takımla kurulan iletişime bağlı. Hele ki Kokoskov’un durumunda da onun istediklerine yanıt verilmesi, istediklerinin yerine getirilmesi çok çok daha önemli.

YORUMLAR

  • 0 Yorum