Karşıyaka diye yazılır basketbol diye okunur

Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Turgay Büyükkarcı, "Karşıyaka Spor Kulübü'nün basketbol takımı, uzun yıllardan beri Türkiye Basketbol Süper Ligi'nde yer alan takımlardan biri oldu. Köklü bir tarih ve tecrübeye sahibiz ve çok rahat söyleyebiliriz ki: Karşıyaka basketbolda bir ekoldür..." diyor.

Karşıyaka diye yazılır basketbol diye okunur
02 Eylül 2021 - 13:43 - Güncelleme: 02 Eylül 2021 - 13:46
RÖPORTAJ: HÜSEYİN DEMİR
 
İzmir’de basketbol denince ilk akla gelen kulüp Karşıyaka’dır. Türkiye liglerinde şampiyonlukları bulunan ve ekol haline gelen kulüp, Yaşar Holding’in desteğiyle Pınar Karşıyaka olarak parkelerde İstanbul ve Avrupa takımlarına kafa tutuyor. Tarihinde şampiyonluk kupasını iki kez İzmir’e getiren, Avrupa’da finaller ve final- four'lar oynayan Pınar Karşıyaka'yı,; kulübün 1 numarası Turgay Büyükkarcı ile konuştuk. Gelin lafı daha fala uzatmadan, Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Turgay Büyükkarcı ile yaptığımız röportaja geçelim.
 
- Öncelikle Karşıyaka’nın basketbol şubesini nasıl tanımlarsınız?
 
- Karşıyaka Spor Kulübü'nün basketbol takımı, uzun yıllardır Türkiye Basketbol Süper Ligi'nde  yer alan önemli bir basketbol ekolüdür...  İnişli çıkışlı zamanlarımız oldu; ama bugüne kadar müzemizde; iki Türkiye Süper Lig Şampiyonluğu, iki Cumhurbaşkanlığı ve bir Türkiye Kupamız var. Avrupa’da ülkemizi en iyi şekilde temsil ederek 2013’de EuroChallenge'ta finale kaldık, bu yıl da FIBA Şampiyonlar ligi finaline kalarak ikinci olduk.
 
Basketbol da tüm branşlarda olduğu gibi pandemiden etkilendi. Ancak bu dönemin taraftar açısından en önemli olayı, onların tabiriyle ‘Başbakan’ Ufuk Sarıca’nın takıma dönmesiydi.
 
- Ufuk Sarıca’nın takıma dönüşü ve geçen iki yıldaki süreci nasıl değerlendirirsiniz?
 
- İki sene önce Ufuk Sarıca’nın gelmesiyle beraber kulüpte yeni bir yapılanmaya gittik. Bütün branşlar da olduğu gibi basketbolda önemli adımlar attık. Bu yapılanmaya giderken hedeflerimiz yine ligde üst sıralarda yer alıp, basketbol heyecanını tekrar İzmir’e kazandırmak oldu. Son iki yıl içerisinde kurduğumuz kadro, sponsor desteği ve taraftarımız ile hedefimizi başardık.
 
Pandemi’den önce 2019-2020 sezonunda her şey yolunda gidiyordu; ama araya Covid-19 girdi. Taraftarımızın desteği ile o sezonu ikinci bitirdik. Bilindiği üzere Anadolu Efes’e son saniye basketiyle yenildik, o yıl FIBA Cup ’da kesin favori gösterildiğimiz turnuva da pandemiden dolayı maçlar oynanmadığı için maalesef kupayı alamadık. Böylelikle önümüze çıkan Avrupa kupası fırsatını bir kez daha kaçırmış olduk.


 
HEDEFLERİMİZDEN ASLA VAZGEÇMİYORUZ
 
- Şampiyonlar Ligi’nde finale kalan Kaf Kaf, İzmir’e ilk Avrupa kupasını getiren takım olacaktı ve bir ilki başaracaktı; fakat olmadı. Bu sezon Avrupa hedefleri için neler söylersiniz?

 
- 2020-2021 sezonunu en büyük gücümüz olan taraftarımızdan yoksun geçirdik. Taraftarsız, eksik, yoksun sezonu üçüncü olarak tamamladık. Hak etmediğimiz eksi bir puana rağmen ING Basketbol Süper Ligi'nde üçüncü olduk.
 
Avrupa kupasında dar rotasyonlu kadromuza rağmen önemli bir final oynadık; ama maalesef kaybettik. Finalde kaybetmek bizi çok üzdü; fakat o seviyelerde yer almak çok önemli…
 
Şampiyonlar Ligi, Avrupa’nın en güçlü ve en büyük ikinci kupası diyebiliriz. Çok istiyorduk İzmir’e, Karşıyaka’ya bu kupayı getirelim; ama maalesef olmadı. Hedeflerimizden tabii ki de vazgeçmiyoruz. Son iki yıldır pandeminin de etkisiyle bir türlü şansızlıkları kıramadık. Geçen sezon çok iyi bir kadro kurduk, kâğıt üzerinde belki Karşıyaka tarihin en iyi kadrolarından birini oluşturduk. Hedefimiz yine büyük. 
 
En büyük arzumuz taraftarımız ile bir araya gelerek oyunun heyecanını paylaşmak, hep onlarla birlikte olmak istiyoruz. Taraftarımızın desteğini tekrar hem kendi salonumuzda hem deplasmanlarda görmek ve onlarla buluşmak için sabırsızlanıyoruz.
 
- Mütevazı bir bütçe ile THY EuroLeague takımlarına karşı galip gelmeniz, o takımlara karşı mücadele etmek zor bir iş… Pınar Karşıyaka basketbol ’da önemli başarılara imza atıyor. Basketbol yönetim politikanızı nasıl değerlendirirsiniz?

 
- Hem kadromuzla hem antrenörümüz Ufuk Sarıca ile ve yenilenen organizasyonumuz sayesinde hedeflerimizi gerçekleştirebilecek güçteyiz. Yönetim olarak doğru ilkeleri ve finansman kaynaklarımızı bir araya getirdik. Basketbolu çok iyi seviyeleri taşıdık, bundan sonra daha iyi olacağından eminim.
 
Hem takımımıza hem de teknik heyetimize sonuna kadar güveniyoruz. Potansiyelimiz taraftar desteği ile birleşince bu gücün önünde çok az takım durabilir.
 
EuroLeague takımlarının genel bütçeleri, bizimkilerin neredeyse on katı kadar yüksek! Karşıyaka’da çok köklü bir basketbol geleneği var. Türkiye’nin bence tek basketbol şehri Karşıyaka’dır! 
 
Karşıyaka basketbolda bir ekol olduğu gibi aynı zamanda Karşıyaka taraftarı da basketbolu çok iyi bilir. Karşıyaka’nın taraftarı basketbol kültürüne sahiptir. Taraftarlarımız her zaman coşkusu ile sahada ki oyuncuları ayağa kaldırır, onları hep motive eder.


 
25 YILDIR DESTEKLEYEN BAŞKA SPONSOR YOK...
 
- Takım organizasyonlarında her zaman sponsor ve taraftar desteğinin öneminden bahsedilir. Sponsorunuz hakkında neler söylemek istersiniz?

 
- Karşıyaka’da; taraftar gücü, doğru teknik kadro yapılanması, doğru bütçe yapılanması ve sponsorumuz sayesinde gelen başarıların nasıl ortaya çıktığı belli oluyor. Yaşar Holding ile yaklaşık 25 yıldır sponsorluğumuz var. Dünya üzerinde 25 senedir aynı kulübü gönülden destekleyen çok az sponsor vardır.
 
Hatta basketbolda uzun yıllar destek veren sponsor neredeyse hiç yok. Futbolda ve diğer branşlarda bilmiyorum; ama basketbolda bizim sponsor desteğimiz kadar uzun yıl birlikte olan bir sponsor yok. Yaşar Holding, basketbolda isim sponsorluğumuzu yapıyor, çok uzun yıllardan beri de sponsorumuz. Onların desteği bizim çok önemli o yüzden kendilerine kulüp olarak teşekkür ediyorum.
 
- Pınar Karşıyaka’nın bu sezonki kadro yapılanması hakkında neler söyleyeceksiniz. Kadroda istikrarı koruduğunuzu düşünüyor musunuz?

 
- Türk sporunda en büyük sorunlardan biri istikrardır. Biz bu sezon oyuncularımızın büyük bir kısmını elimizde tutarak son iki sezonda gösterdiğimiz istikrarı devam ettirmek istiyoruz. Takıma yeni gelen oyuncuların da önemli katkısı olacaktır. Geçen sezon kadroda rotasyon sıkıntısı yaşamıştık, bazı oyuncuların sakatlanması, pandemi ve 22 günde oynanan 12 maç bizi çok zorladı.
 
Bu sezon doğru hamleler ile yerinde transferler yaparak; Blackmon, Akil Mitchell, Bonzie Colson, Can Korkmaz, Berkan Durmaz ve yeni gelecek oyuncular ile de kadro derinliğini genişletmek istiyoruz. Bu sezon; daha iyi, daha atletik bir takım oluşturarak Karşıyaka taraftarının sevdiği mücadeleci, son topa kadar mücadele eden, karakterli oyun anlayışını Ufuk Hoca'nın önderliğinde devam ettirmek istiyoruz.
 
STADYUMDAN SONRA SIRA SALONA GELECEK
 
- Pınar Karşıyaka altyapılarda Türk basketboluna önemli isimler kazandırdı. Altyapı ile ilgili çalışma ve projeleriniz var mı?

 
- Bu sene altyapılarda önemli projelerimiz olacak. Tesislerimiz ve organizasyonumuz büyüdükçe daha iyi işler yapacağız. Türkiye’nin her bölgesinde geniş kapsamlı oyuncu taramaları yapmak istiyoruz. Önümüzdeki üç yıllık altyapı planı ile hedeflerimizi gerçekleştirdik.
 
Bizim göreve geldiğimiz sürede ilk çalışmamız stadyum ve salon oldu. Önce stadyumu bitirip sonra salon projesini gerçekleştirmek istiyoruz. Stadyumda artık sona geldik, protokol aşamasındayız. Spor salonumuz taraftarlarımıza yetersiz kalıyor. Salonun proje ve mimarı her şeyi hazır.. Stadyumdan sonra spor salonun projesi aksiyona geçecek. Uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yapmak istiyorsak en az 10 bin kişilik bir salon olması gerekiyor.
 
Geçen sezon Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finalleri'ne ev sahipliği yapmak istiyorduk fakat olmadı. Şuan İzmir’de salon ve tesis sıkıntısı yüzünden uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yapamıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum