İyi ki basketbol var

BiDEV Gönüllüsü ve Köylerde Basketbol İçin BiDEV Adım Projesi Doğu ve Güneydoğu Sorumlusu Emre Mahmut Şimşek, "Basketbolun içerisindeki güzel bir aile kenetlendi. BİDEV Ailesi, TÜBAD ve TBF; Basketköy Konteyner Kent yapımı ile insanların yıkılan umutlarını yeniden hayata tutunmalarını sağlanmaları için harekete geçti" diyor.

İyi ki basketbol var
06 Şubat 2024 - 11:11 - Güncelleme: 06 Şubat 2024 - 11:19
HÜSEYİN DEMİR

'Hayat nedir?' sorusuna herkes farklı bir şekilde cevap vermiştir. Kimi 'cehennem' demiş, kimi 'savaş' kimi 'sanat' kimi 'mücadele' kimi 'eğitim' kimi de 'imtihan dünyası' diye yanıt vermiştir. Bunların içinde bana en yakın gelen 'imtihan' ama nasıl bir imtihan? Bana göre önceden planlanan, doğduğumuz anda bağlayan, dünya yaşamında bir imtihan... İnişli, çıkışlı... Hastalıkta, sağlıkta, doğal afetlerde, varlıkta ya da yoklukta, savaşta - barışta, karşılaştığımız iyi veya kötü bütün olaylarda, tasada, kaygıda, sevinçte ve kederde karşılaştığımız tüm güçlüklerde, dünya hayatında topyekün büyük bir imtihan...
 
HATAY, KAHRAMANMARAŞ, ŞANLIURFA, ADANA, ADIYAMAN, DİYARBAKIR, OSMANİYE, KİLİS, MALATYA, GAZİANTEP illerimizde büyük bir deprem yaşandı ve hepimiz bir imtihandan geçtik. Çok zor bir süreç yaşadık, ateş düştüğü yeri yakıyor... Spor salonları, umutları, dünyası yıkılmış, ailesini ve her şeyini kaybetmiş insanlar var... Yaşananları bir basketbol spor müsabakası şeklinde düşündüm ve yola çıktım. Henüz ilk periyotta yenilmiştim ama ikinci çeyrekte kapanmayacak farkı kapatmamız gerekiyordu. Üçüncü ve dördüncü periyotlarda da daha organize olup çocukların gülümsemelerine sebep olmak istiyorduk. Amacımız; bir nebze de olsa maçı berabere bitirmek, onlara mum olmak karanlık dünyalarını yeniden aydınlatmak...
 
Basketbolun içerisindeki güzel bir aile kenetlendi. BİDEV Ailesi, TÜBAD ve TBF; Basketköy Konteyner Kent yapımı ile insanların yıkılan umutlarını yeniden hayata tutunmalarını sağlamaları için harekete geçti. Deprem bölgelerine, yıkılan sahalara ve köylere BİDEV tarafından basketbol sahaları, malzeme ve eğitim ile psikolojik destek sağlandı. Ayrıca antrenör arkadaşlarımıza maddi, manevi destek olundu. Kız ve erkek çocuklarımızın basketbola daha fazla yönlendirilmesi sağlandı. 

Bu süreç bana aslında evimizin çok küçük olmadığını öğretti... Yuvamızın çok soğuk olmadığını, yattığımız yatağın, üstümüzdeki yorganın markasının çok da önemli olmadığını, yemeğin tuzu, salçası az olunca da karın doyurulabileceğini, öve öve bitiremediginiz telefonumuzun, arabamızın modelinin, yazlık, kışlık, evlerimizin çok önemli olmadığını, milyonlarca liraya alinan konutun belki de mezarınız olabileceğini öğrendim. 
 
Üşümeyelim diye bir köşede duran battaniyenin kıymetini, kalbini kırdığınız bir insanın gönlünü almaya vaktinizin olamayacağını, kaçırdığınız trenin, vapurun, dolmuşun arkasından telaş yapmanın ne kadar gereksiz oldugunu, üzerinizde uyudugunuz yorganın yerine, moloz yığınlarının altında kalabileceğimizi, bu afetler, felaketler, hep ders olmalı... Bunların unutulmaması gerektiğini öğrendim. Hayat paylaştıkça güzel bunu gördüm bunu yaşadım… İşte bu yüzden iyi ki basketbol var. İyi ki bu güzel camianın içerisindeyim...
 
Bu süreçte destek olan ve yardımlarını hâlen insanlarımızdan esirgmeyenlere teşekkür ediyorum. Basketbol camiasının değerli insanlarına, BİDEV Ailesi'ne Projeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Arif Aytekin'e, BİDEV Proje ekibi: Mütevelli Heyeti Üyeleri Serhat Toptancı, Murat Toz ve Turhan Koray, Genel Sekreter Çoşkun Teziç’e  teşekkür ediyorum. Projeye destek veren sponsorlar; Polimeks Holding ile Erol Tabanca başta olmak üzere Trendyol, Sportive Spor Malzemeleri, Under Armour Türkiye'ye çok teşekkür ediyorum. Destek olan, kalbi basketbol için atan herkese sonsuz teşekkürü borç bilirim iyi ki basketbol var.



SPORUN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ

"Hatay'ı anlamak için kelimeler gerçekten yeterli değil... Burada sporun iyileştirici gücüne sarılıp BİDEV’in yaptığı gibi ekstra sahalarla yöredeki çocuklarımıza daha güzel bir dönem yaşatabiliriz."
 
SERKAN KAHVECİOĞLU
Belen Basketbol Köyü Konteyner Yerleşkesi Basketbol Okulu Koordinatörü 

 
Depremin birinci ayında Polimeks Holding önderliğinde BİDEV (Basketbol İçin Destek Ve Eğitim Vakfı) ve TÜBAD (Türkiye Basketbol Antrenörler Derneği) Hatay'da ikamet eden basketbol antrenörleri ile iletişime geçti. Öncelikle temel ihtiyaçlar karşılandı. Daha sonra Basketbol Köyü kuruldu. İnsanların barınma ve beslenme ile giyim ihtiyaçları çözüldükten sonra yavaş yavaş şehre geri dönüşler başladı. Sosyal ve sportif etkinliklerin buradaki çocukların hayatlarını değiştireceği göz önüne alınarak BİDEV önderliğinde bir basketbol projesi başlatıldı.

Yazın üç ay çocuklarımızla beraber çalışmalara başladık. Haftada 3 gün yaklaşık 80 çocuğun katıldığı bir organizasyon oldu. Çocuklar inşa edilen basketbol sahasında Federasyon'un da dağıttığı toplarla her zaman kendilerine göre oynayabilirlerdi ama biz bu işi düzenli hâle getirdik. Köyde kalan çocukların hiçbiri daha önce profesyonel düzeyde basketbol eğitimi almamışlardı. Çocuklarımız için farklı bir eğitimin kapılarını açtık. Havalar güzel olduğunda kasım ayına kadar açık sahada çalışmalarımıza devam ettik. Şu an hava şartlarından dolayı çalışmaları pek yapamıyoruz. Havalar tekrar iyi olduğunda yaz sonuna kadar yine bir kurs planımız var. Tabii ki bu süreçte BİDEV öncülüğünde bütün basketbol malzemeleri eksiksiz olarak köyümüze getirildi.
 
Bütün çocuklarımıza spor ayakkabısı, basketbol topu, şort ve tişörtler hediye edildi. TÜBAD antrenörlerin eğitimini ücretsiz olarak sağladı. BİDEV Yönetimi bize her türlü maddi olanağı sundu. Başkan Hasan Arat bizi arayarak bölgedeki çalışmalar için teşekkürlerini iletti. 
 
BİDEV ve Polimeks Holding Grubu, Samandağ Mağaracık Bölgesi'ne büyük bir saha daha kazandırdı. Kırsal bölgede basketbola ulaşamayan çocuklar için mükemmel bir seçim oldu. Elbette çocuklarımız için yaşanılan büyük bir travma sonrasında basketbolla iyileşme süreci oluşturmaya çalıştık. Hayatlarında basketbolla hiç tanışmamış bu çocukların haftanın 3 günü düzenli eğitim almaları onların sosyal yaşamlarını da değiştirdi. Bütün ailelerden duyduğumuz güzel sözler bizleri mutlu ediyor. 

Deprem felaketinde en büyük yıkımı yaşayan ve en çok kaybı veren şehiriz… Antakya Merkez, Defne, Samandağ ve Kırıkhan'da kentlerin %90'ı yok oldu diyebiliriz. Hatay'ı anlamak için kelimeler gerçekten yeterli değil... Burada sporun iyileştirici gücüne sarılıp BİDEV’in yaptığı gibi ekstra sahalarla burada kalan çocuklarımıza daha güzel bir çocukluk dönemi yaşatabiliriz... Mağaracık Bölgesi kırsal yer olmasına rağmen buradan kız basketbol takımlarının çıkması ve bu eğitimin desteklenmesi çocukların okumasını ve spor yapmasını da sağlayacaktır. BIDEV depremde hasar gören bazı kapalı spor salonlarını da tamir ettirmeyi ve yeni sahalar kazandırmayı planlıyor. En başta bununla beraber 'Basketbol Köyü'nde ve Mağaracık Samandağ'da eğitimlerimiz şubat ayıyla beraber devam edecek. 
 
Şehrimizin bütün kültürel yapılarını da maalesef kaybettik… Kadın basketbol takımımız için ligde işler iyi gitmiyor, voleybol takımımızda öyle futbol takımımızda... Bizim burada daha çok kapalı alanlara ihtiyacımız var. Antakya Merkez'in yüzde 90'ının yaşanmaz hâle gelmesiyle beraber İskenderun’a ciddi bir insan göçü yaşandı ve doğal olarak nüfusumuz arttı. 300 binlik İskenderun'da bir tane kapalı spor salonu var. Burada en büyük isteğimiz antrenman salonlarının, üstünün kapalı olması... Çünkü açık havada 5-6 yıl daha yıkımın sonuçları olan asbest sorunu olacak... Çocuklarımız dışarıda kolay kolay spor yapamayacak. Gerçekçi yaklaşımlarla önce buna odaklanılmasını isteriz. En Başta Polimeks Holding Grubu'ndan Erol Tabaca'ya BİDEV Başkanı Hasan Arat'a, bizi hiç yalnız bırakmayan BİDEV Yönetim Kurulu Üyeleri Coşkun Tezic, Turhan Koray, Mahmut Şimşek'e ayrıca eğitim faaliyetlerini organize eden Derya Özyer ile Murat Özyer'e teşekkür ediyorum.




YARALARI SPORLA SARIYORUZ

 
"Depremin yaralarını sporla ve basketbolla sarmaya çalışıyoruz. Çocukların severek yapacağı ilk şey şüphesiz oyundur. Burada, basketbol adeta kanayan yaraya merhem oldu..."
 
TANER ERGEN
Belen Basketbol Köyü Konteyner Yerleşkesi Basketbol Okulu Antrenörü

 
BİDEV (Basketbol İçin Destek ve Eğitim Vakfı) üyeleri ile yakın bir zamanda tanıştık. Yaklaşık 1 ay içerisinde 100'e yakın öğrenci ile yetenek taraması sonrasında çalışmalarımıza başladık. Sporcularımız, veliler ve öğrenciler gayet memnun... Önümüzdeki aylarda yetenek taramalarımıza devam edeceğimiz için hedefimiz tüm şehri kapsayan taramalar yaparak basketbolu tanıtmak ve sevdirmek. Daha fazla öğrenciye ve çocuğa ulaşabilmeyi hedefliyoruz.

Depremin yaralarını sporla ve basketbolla sarmaya çalışıyoruz. Çocukların severek yapacağı ilk şey şüphesiz oyundur... Burada basketbol kanayan yaraya merhem oldu... Yakalanan ivme her açıdan şehre büyük bir motivasyon sağlayacaktır. Açılan sahalar aktif kullanıldığı sürece basketbol sevgisini farklı kitlelere hızlı bir şekilde yaymayı planlıyoruz. Basketbolcu ve sporcu sayısı arttığında yarışmacı gruplarımız daha iyi olacaktır. Oyuncu havuzunu geniş tuttuğumuzda sıkıntı yaşamayız. Çalışmalarımıza keyifli bir şekilde devam ediyoruz. Velilerden olumlu geribildirimler alıyoruz. 
 
Deprem bölgesinde yardımlaşma ve dayanışma ağını ören BİDEV-TÜBAD ve basketbol ailesi olarak önümüzdeki dönemlerde daha farklı projeleriniz olacak. Toplumsal farkındalığı ve toplumsal bilinç için elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Zamanlar süreç ilerledikçe takımlarımız ve sporcularımız gelişecek. 
 
İlerleyen dönemlerde burada 3X3 gibi özel turnuvalar gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Belki bu bölgede ortak bir turnuva organizasyonu da olabilir. Tabii ki bunun için bölgede yer alan spor kulüpleri ve antrenörler olarak sürekli iletişim hâlinde olmamız gerekiyor.
 
Güzel bir gelecek için çocukların basketbol eğitimini sürdürmeye çalışıyoruz. Burada yer alan bütün antrenörler sporcularımızın gelişimi için çok çalışıyor. Spor, herkesin el birliğiyle büyütmesi gereken bir olgudur. Spor federasyonlarının ve spor kulüplerinin deprem bölgesindeki sportif faaliyetlere sahip çıkması için gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor. Ülkemizin geleceğini çocuklara emanet ederken en büyük desteğimiz spor olmalıdır...
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum