İspanya zamanı

Büyük turnuvaların büyük oynayan takımı 2006 Dünya Şampiyonu İspanya, Çin'in ev sahipliğinde düzenlenen 2019 FIBA Dünya Kupası'na beklentileri fazlasıyla karşılayarak altın madalyaya uzandı.

İspanya zamanı
15 Eylül 2019 - 10:21
Uzun yıllar sonra Gasol Kardeşler’den yalnızca Marc ile yola çkmak zorunda kalan İspanya, Dünya Kupası macerasına C Grubu'na 101-62'lik Tunus galibiyetiyle 'merhaba' derken, Porto Riko'yu 73-63, İran'ı ise 73-65'lik skorlarla devirerek adını bir üst tura yazdırdı.

İspanyollar, J Grubu'nda çapraz eşleşme sonucu turnuvanın bir numaralı kürsü adaylarından Sırbistan ve her kupanın gizli favorilerinden İtalya ile karşılaştı. İtalya'yı Ricky Rubio ve Juancho Hernangomez'in muhteşem uyumu ile saf dışı bırakan Matadorlar, Bogdan Bogdanovic'in sırtladığı Sırbistan müsabakası için gerekli motivasyonu sağlamıştı.

Nitekim Bogdan'ın dış atışlarla kâbus gibi çöktüğü karşılaşmada ilk çeyrek İspanyollar için tatsız başladı. Rubio ve bench'ten gelen Victor Clever'in katkılarıyla rüzgârı arkasına alan İspanya, altın madalyanın en büyük iki adayından Sırbistan'ı 81-69 mağlup ederek hem adını çeyrek finale yazdırdı hem de rakibinin hayallerini kara bulutlarla süsledi.

Çeyrek finalde turnuvanın sürpriz ekiplerinden Polonya ile kozlarını paylaşan Rubio ve arkadaşları, kupayı ne kadar istediklerini bir kez daha tüm basketbolseverlere kanıtlamak için parkede boy gösterdi. Rubio'nun şapkadan tavşan çıkarttığı, Rudy Fernandez'in ise 5'te 5 dış atış isabeti ile oynadığı karşılaşmada İspanya, 90-78'lik skorla yarı final biletini cebine koydu.

Yarı finalde Dünya Kupası'nın bir diğer flaş ekibi Avustralya ile final mücadelesi veren Matadorlar'da bu defa sahne alan NBA'de yüzüğü parmağına takan Marc Gasol oldu. Toronto Raptors'ın yıldızı, yarı finalde sergilediği 33 sayı, 6 ribaund, 4 asistlik performansla 'ben de buradayım' mesajını verdi.

Birden fazla dünya yıldızını barındıran İspanya'da çarklar, her oyuncusundan maksimum düzeyde verim alan Sergio Scariolo'nun istediği gibi işlemeye devam ediyordu. Avustralya'yı 95-88 yenerek ismini bir kez daha FIBA Dünya Kupası Finali’ne yazdıran İspanya'nın finaldeki rakibi ilk kupa şampiyonu Arjantin oldu.

Sergio Llull, Rudy Fernandez, Facundo Campazzo, Gabriel Deck ve Nicolas Laprovittola olmak üzere Real Madridli 5 oyuncuyu bir araya getiren Dünya Kupası Finali'nde, İspanya daha konsantre bir görüntü sergiledi. Sergio Llull, Marc Gasol ve turnuvanın MVP'si Ricky Rubio ile fırtına gibi esen İspanyollar'a, tanıdık yüzler Deck, Campazzo, Laprovittola ile direnmeye çalışan Arjantin, finalde istediği oyunu bir türlü ortaya koyamadı.

OĞULCAN ÇOKSAYAR

Turnuva boyunca son tangosunu yapan Scola'nın altın madalya maçında İspanya'nın sert savunması karşısında etkisiz kalması, madalyanın sahibini belirleyen temel faktörlerden oldu. Çin'deki basketbol şöleninde Arjantin'i 95-75 gibi farklı bir skorla parkeden silen İspanya, 2006'dan sonra yeniden dünya şampiyonluğuna ulaştı.

20. yüzyılda Dünya Kupası, EuroBasket ve Yaz Olimpiyatları'nda toplam 6 madalya kazanabilen İspanya, 2000 sonrası ise 3 Olimpiyat, 2 Dünya Kupası ve 8 de EuroBasket madalyası olmak üzere toplam 13 madalya ile tarih yazdı.

Birçok kesimin beklediği Birleşik Devletler-Sırbistan finali, hayallerde kalırken, İspanya büyük şampiyonlarda asla gözardı edilmemesi gerektiğini yeniden hafızlara kazıdı. Uzun yıllar Avrupa'ya kendi basketbol ekolünü ilmek ilmek işleyen Matadorlar, bir kez daha adını basketbol tarihine altın harflerle yazdırmayı başardı.

Birçok ilke sahne olan Dünya Kupası'nda, aynı yıl içinde Toronto Raptors formasıyla NBA şampiyonluğu yaşadıktan sonra İspanya ile Dünya Kupası şampiyonluğuna ulaşan Marc Gasol, Lamar Odom'dan (2010) sonra aynı yıl içinde hem NBA'i hem Dünya Kupası'nı kazanan ilk oyuncu olma onuruna erişerek, Avrupa basketbolunun yükselişine göz kırptı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum