İmza | Ender Arslan & Oğuz Savaş

Ender Arslan ve Oğuz Savaş'ı, geçen seneye kadar aynı veya farklı takımlarda parkede sık sık gördük. İkisi de oyuncu olarak birlikte 2010 yılında Dünya Şampiyonası'nda ikincilik sevinci yaşadı. Kulüp bazında Darüşşafaka'da 2 sezon birlikte oynadı. Geçen sezon Frutti Extra Bursaspor forması ile aynı parkede takım arkadaşı olarak izledik. Şimdi ise takımlar aynı ama roller farklı. İki arkadaş; Oğuz Savaş Bahçeşehir Koleji için saha içinde mücadele veriyor. Ender Arslan ise saha kenarında, eski takım arkadaşının antrenörü olmuş durumda...

İmza | Ender Arslan & Oğuz Savaş
02 Ekim 2021 - 13:57
BERTAN ERMAN

AİLE
ENDER ARSLAN

 
"Hani hep vardır lafta aile ortamı veya kolej ortamını hissediyoruz. Bahçeşehir Koleji'nde hakikaten bunu çok rahatlıkla hissedebiliyorsunuz. Bu sezon çok daha güzel bir hikâye olacak Bahçeşehir Koleji için. Bahçeşehir, kendi değerlerine, mezunlarına önem veren ve çok ciddi yatırımlar yapan bir okul."
 
Bizim için Bursaspor'daki geçen sezon, başı ile ortasına kadar sancılı geçti. Covid-19 salgını nedeniyle… Sonrasında benim bir sakatlığım oldu. Biraz sıkıntılı başladık. Türk oyuncular olarak Tutku (Açık) Hoca’nın başarılı olmasını çok istiyorduk. Sonrasında bir şekilde toparlamayı başardık. Oyuncu değişiklikleri, Dusan Alimpijevic’in takıma katkısıyla, sezon sonunda açıkçası mutlu bir son yaşadık.
 
Bütün basketbolseverler gibi, bizim için hayatımızın en önemli ve en değerli turnuvası 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası oldu. Kulüp takımlarıyla kazandığımız başarıları bir kenara bırakırsak, A Milli Takım ile yaşadığımız apayrı bir şey. Çünkü bambaşka duygular… 
 
2010’da zaten çok uzun süredir bir arada oynayan takımdık. Aslında 2004’te başladı; ama 2006’dan sonra kadro istikrarı da geldi. Artık kaşla gözle birbirini anlayan, çok zor anda bile kimin ne tepki vereceğini bilen, kenetlenmiş bir takımdık. 
 
Çok kötü bir hazırlık dönemi oynamıştık. Oğuz da hatırlar. Basından, insanlardan bize tepki vardı. Turnuvada pek başarılı olamayacağımıza dair inanç güçlüydü. Bunlar aldığımız sonuçlar neticesinde başlamıştı; ama bizim kendi içimizde hiçbir zaman soru işaretimiz olmadı. Kendimize çok güveniyorduk ve inançlıydık. Zaten turnuvanın başlamasıyla birlikte de inanılmaz bir performans sergiledik. Benim hayatımda her şey bir yana ama 2010 Dünya Şampiyonası bir yanadır.
 
Geçen yıl Bursa'da takım arkadaşıydık, bu yıl roller biraz değişti ben yardımcı antrenör oldum. Bu sezon Bahçeşehir'deki durumumuzda da benim için açıkçası bir farklılık yok. Geçen sezon çok zorlu bir dönemden geçtiğimizi için zaten Oğuz ile sık sık konuşuyorduk. Oyun içinde bir şey olduğu zaman her zaman söyleyen bir oyuncuydum.
 
Zaten antrenör olduğumda farklı davranışlara bürünecek bir karakter yapısına sahip değilim. Ve de şansıma ki, son 2 sezon eski takım arkadaşlarımla oyuncu-antrenör ilişkisi yaşadım. Önce Serkan Erdoğan, sonra Tutku Açık ile... 
 
Açıkçası o da bana bir tecrübe oldu. Onların bana yaklaşımı, benim onlarla ilişkim… Ben bu tarafa geçerken, son 2 sezonun böyle geçmesi güzel bir tecrübe oldu. Bir fark yok. Bir şey görünce Oğuz’a veya genç bir oyuncuya onu söylemeye gayret ediyorum. Zaten gitgide pozisyonlarımıza alışıyoruz. 
 
Oğuz takımımızın kaptanı.  Oğuz Bahçeşehir ile anlaşmıştı ve ben geldiğimde, Bahçeşehir’in yönetimine, antrenörlerimize en önemli transferimizin Oğuz Savaş olduğunu söyledim. Çünkü Oğuz karakterindeki oyuncuların takımda olması, saha içinde ve saha dışında birçok şeyin hallolmuş olması anlamına gelir. O yüzden benim adıma da Oğuz’un burada olması çok güzel oldu.
 
Ben kulübe geldiğim andan itibaren şunu söyleyebilirim; organizasyon olarak ben de Oğuz da yıllarca EuroLeague takımlarında oynadık. Bahçeşehir Koleji en ufak bir eksiği olmayan, her şeyin tıkır tıkır işlediği, oyuncuların bütün isteklerinin anında yerine getirildiği, saha içi ve saha dışı hiçbir organizasyonun aksamadan yürüdüğü bir kulüp.
 
Aynı zamanda hakikaten laf olsun diye değil; ilk kez bu kadar aile ortamına girmiş gibi hissettim. Genel menajerimiz Alpaslan Aydın, takımımızın malzemecisi Salih ile oturup bir şeyler içtiği, takımımızın herhangi bir yöneticisinin herhangi bir oyuncuyla bir şeyler paylaştığı, kulüp içindeki bütün çalışanların, tüm bireylerin birbirleriyle paylaşımda bulunduğu, samimi bir ortam hissediyorsunuz. 
 
Hani hep vardır lafta aile ortamı veya kolej ortamını hissediyoruz. Bu kulüpte hakikaten bunu çok rahatlıkla hissedebiliyorsunuz. Zaten çok kaliteli bir kadro kuruldu. Açıkçası önceki yıllarda da hiç fena kadrolar kurulmuyordu. Önemli olan, bu kadronun doğru yapıyla ve doğru mentalite ile sahada olması. Kazanma alışkanlığı elde edinebilmesi ki, hazırlık maçları da istediğimiz gibi gitti. 
 
Bu sezon çok daha güzel bir hikâye olacak Bahçeşehir Koleji için. Bir kere Bahçeşehir Koleji, proje olarak çok güzel bir proje. Okulun öğrencilerine her zaman öncelik tanıyan… Bizim bir ekibimiz var seyahatlerimizi, organizasyonu düzenleyen. Hepsi de Bahçeşehir mezunlarından, öğrencilerinden kurulmuş çok değerli bir ekip. Bu anlamda Bahçeşehir Koleji, kendi değerlerine, mezunlarına önem veren ve çok ciddi yatırımlar yapan bir okul. 
 
Yine maçlarda da her zaman ilk önceliği, “Öğrencilerim gelsin. Sporu, basketbolu sevsin, iyi vakit geçirsin” mantalitesinde. Çok güzel bir ortam oluyordu biz deplasmana geldiğimizde de. Bu sene kaliteli oyunculardan kurulu bir takım. Keyif veren bir basketbolumuz var. Bu sene açıkçası, okulun dışından da taşma durumu olabilir.
 
TİPLEME
- En beğendiğiniz koç?

- Ergin Ataman,
- En beğendiğiniz oyuncu?
-  Luka Doncic
- En iyi 5'iniz?
- Kobe Bryant, Michael Jordan, LeBron James, Tim Duncan, Shaquille O’Neal
- En zorlu deplasman?
- Panathinaikos
- Tek kelime ile Bahçeşehir Koleji...
- Aile
 
ENDER ARSLAN
Doğum tarihi: 13 Ocak 1983
OYUNCULUK KARİYERİ
2000-2006, 2006-2011 Anadolu Efes
2006-2007 Olimpija Ljubljana
2007 Baskonia
2007 Panionios
20111-2015 Galatasaray
2015-2017 Darüşşafaka
2017-2019 Türk Telekom
2019-2021 Frutti Extra Bursaspor
ANTRENÖRLÜK KARİYERİ
2021- Bahçeşehir Koleji (Yardımcı antrenör)
 

 
SİSTEM
OĞUZ SAVAŞ

 
"Bahçeşehir Koleji olarak bu seneki en büyük avantajımız, Türk oyuncularından, yabancısına; herkes aynı anda destek verebilecek bir kadronun olması... Bir yabancımıza yüklenip gideceğimiz bir takım yok. Yüklendiğimiz yabancı, ertesi gün bu takımda olmadığında, hiçbir sıkıntı olmadan devam edecek sistem ve düzen var. Bu sene keyif veren, kaliteli bir basketbol oynayacağız."
 
Geçen sezon Frutti Extra Bursaspor ile kötü başlayan bir sezon, bizim için sonlara doğru daha güzel bir hale geldi. Takım performansı dışında, pandemi ortamında oynadığımız bir sezondu. Zaten bunun da sıkıntıları vardı. Takımda neredeyse herkes Covid-19 geçirdi. 
 
Sezon boyu bunlarla uğraştık. Tabii ki bir yandan bunların getirdiği düşüncelerle, “Nasıl olacak? Nasıl bitecek?” soru işaretleriyle de geçen bir sezon oldu. İnşallah bu sezonu, Bahçeşehir Koleji ile bu tarz soru işaretleri ve sıkıntıları yaşamadan geçirebiliriz.
 
Kesinlikle, 2010 Dünya Şampiyonası’nda o takımın en önemli özelliği, bir arada olmasıydı. Yani basketbol olarak çok kaliteli bir kadroydu, onu söylemeye gerek yok. Hep bir arada olan takımdı. Hazırlık sürecinde beraber keyif alan bir takımdı. Hiç kimse, “Ben oynayayım. O oynadı, ben oynamadım...” Böyle şeyler çok konuşulmuyordu. 
 
Herkes birbiriyle iyi anlaşıyordu. Daha doğrusu, herkes nerede ne yapması gerektiğini iyi biliyordu ve herkes sınırını biliyordu. Öyle olunca da müthiş bir takım uyumu ortaya çıktı. Zaten başarının en büyük sebebi de o uyumun olmasıydı. O uyum sadece o sene olmadı. Ondan 3 - 4 sene öncesine kadar bir kadro istikrarı sağlandı. 2010 da onun meyvesini topladığımız sene oldu.
 
Ender’i (Arslan) ben antrenör gibi çok hissetmedim. Beraber antrenman yapacakmışız gibi sahaya girdiğinde… Tabii ki garip yani. Ender ile geçen sezon beraber oynadığımız için, onun kafasında olan şeydi antrenörlük. Konuşurken paylaşıyordu. 
 
Geçen sezon oyuncuydu ama antrenörlüğe hazırlık gibi geçirdiği için, sanki ben de bu döneme hazırlanmışım gibi oldu. Bu sene tekrar buluşmamız gibi bir plan yoktu; fakat buluşmamız çok güzel oldu. Geçen sene ben Ender’i antrenörlüğe hazırlık kafasında gördüğüm için herhalde kendimi de alıştırdım. 
 
Ender’in geçen sezon sonunda, yavaş yavaş antrenörlük tarafına geçiyor gibiydi… O yüzden çok garip gelmedi; ama tabii ki bazen antrenmanda oluyor, kenardan bir şey söyleyince durup bakıyorum, gülmemek için kendimi zor tuttuğum oluyor. Ama alıştık. 
 
Bir aydan fazla süre oldu. Sonuçta Ender ile 2010’dan öncesinde de milli takımlarda, 15 sene veya daha fazla birlikte oynamışlığımız vardır. Daçka’da 2 sene beraber geçirdik. Alışılması kolay bir süreç olmadı.
 
İnşallah güzel bir hikâye olacak bu sene Bahçeşehir Koleji'nde... Ben de oyuncu olarak geldiğim ilk günden beri aile ortamında herkes iyi niyetli, gerçekten içten gelerek bir şey yapmaya çalışıyorlar. Başta genel menajerimiz Alpaslan Aydın olmak üzere, malzemeci Salih’e kadar herkes bir şeyler yapmak için uğraşıyor.
 
Gerçekten çok güzel bir ortam var. Yani, bugüne kadar 1 buçuk ay oldu birlikte çalışmaya başlayalı... Antrenmanlar, antrenman dışında kamplarda geçirdiğimiz vakit…  Tabii ki bir şeyleri söylemek için biraz erken. Ama çok değerli bir kadro kuruldu. 
 
Bu seneki en büyük avantajımız, Türk oyuncularından, yabancısına; herkes aynı anda destek verebilecek bir kadronun olması. Bir yabancımıza yüklenip gideceğimiz bir takım yok. Yüklendiğimiz yabancı, ertesi gün bu takımda olmadığında, hiçbir sıkıntı olmadan devam edecek sistem ve düzen var. İnşallah bunu bütün bir sezon götürebiliriz.
 
Bu sene keyif veren, kaliteli bir basketbol oynayacağımızı düşünüyorum. Basketbol seyircisi, sadece Bahçeşehir’in okul bünyesinde olanlardan değil de, dışarıdan da basketbolseverlerin bizim maçlara keyifle geleceğini düşünüyorum. 
 
Pandemiden önce deplasmanda bu ortamlarda bulunduk; ama salgın şartlarından dolayı seyirci kapasitesi, aşı ile maça gelinmesi… Seyirci oranını tabii ki etkileyecektir.
 
Bahçeşehir, organizasyon kısmını da çok iyi yapan bir ekip. Eskisi gibi olmayacak tabii ki, belli kontroller altında olacağından dolayı, eskisi gibi olmasa da elinden geleni yapacaktır. Hep söylüyorum... Oyuncular olarak sorumluluğumuz da var. 
 
Eğitim kurumunun oyuncularıyız ve bunun bize sahada kazanmak dışında başka sorumluluklar da yüklediğini düşünüyorum. Bizi izleyen ana okulu öğrencisi de var, üniversite öğrencisi de var. Bizlerin de doğru örnek olmamız; sadece sahada mücadele ederken değil. Antrenman yaptığımız yerde çocuklar da oluyor. Antrenman yaptığımız yer okulun içinde. O yüzden oralara da dikkat etmek gerekiyor. İnşallah hem saha içinde hem saha dışında güzel bir sezon geçirebiliriz.
 
TİPLEME
- En beğendiğiniz koç?

- Ergin Ataman ve Zeljko Obradovic
- En beğendiğiniz oyuncu? 
- Tim Duncan
- En iyi 5'iniz?
- Luka Doncic, Michael Jordan, Hidayet Türkoğlu, Dirk Nowitzki, Shaquille O’Neal,
- En zorlu deplasman?
- Partizan
- Tek kelime ile Bahçeşehir Koleji...
- Aile

OĞUZ SAVAŞ
Doğum tarihi: 13 Temmuz 1987
Boy: 2.11 m
Pozisyon: Pivot

KARİYERİ
2004-2006 Ülkerspor
2006-2014 Fenerbahçe
2015-2019 Darüşşafaka
2019-2020 Beşiktaş
2020-2021 Frutti Extra Bursaspor
2021- Bahçeşehir Koleji

YORUMLAR

  • 0 Yorum