İmza | Emre Tanışan & Tolga Öngören

Koç Dimitrios Priftis ile 3 yıllık bir anlaşma imzalayan TOFAŞ hedefler yüksek. Geçtiğimiz sezonu liglerde hedeflerinden uzak tamamlasalar da altyapıda önemli çalışmalara imza attılar. Yeni sezon öncesi Genel Menajer Tolga Öngören’den sezon hedefleri, altyapı çalışmalarını, başarılı genç oyuncusu Emre Tanışan’la da pilot takım tecrübesi ve BSL sezonunu dinledik.

İmza | Emre Tanışan & Tolga Öngören
02 Ağustos 2022 - 12:05

AZİM
EMRE TANIŞAN

 
“Çocukluğumun geçtiği, altyapısında büyüdüğüm bir kulüpte A takıma kadar yükselebilmek kesinlikle çok ayrı bir duygu. Başka bir takıma transfer olsaydım bu kadar yoğun bir duygu şüphesiz yaşamazdım. Ama Tofaş’ta bunu başarıyor olmak benim için çok özel bir durum. Aslına bakarsanız benim ilk hedeflerimden biri de buydu, onu da gerçekleştirmiş olduğum için ayrıca mutlu hissediyorum.”
 
Küçükken bir spora başlamak istiyordum ama henüz ilgimi çeken bir branşla tanışmamıştım. 2006 Dünya Şampiyonası’na 7 yaşındayken televizyonda denk geldim ve kendimi keyif alarak bu maçları izlerken buldum. Ben de oynamak istediğime karar verdim ve bir sonraki yıl İzmir Efes Pilsen Spor Okulu’na yazılarak basketbola ilk adımımı attım. Ege Kültür Basketbol’da minik takım, Bornova Belediyespor da ise küçük takımı oynadım. 14 yaşında da TOFAŞ altyapısına katıldım.
 
Geçen sezonu Misli.com Türkiye Basketbol Ligi'nde (TBL) Tofaş’ın da pilot takımı olan Gemlik’te geçirmek benim için kesinlikle çok doğru bir karardı. Gemlik’te kiralık oynama amacım, süre ve sorumluluk almaktı ve oyunumu yukarıya çıkarmaktı. Geriye dönüp baktığımda da amacımı yerine getirdim diyebiliyorum. Çünkü sahada benden istenileni yerine getirdiğimi düşünüyorum. O sezon ligi de yakaladığım yüksek istatistikle başarılı bir şekilde noktalamıştım. 
 
Geçtiğimiz sezon bilindiği gibi uzun yıllar sonra ilk kez Basketbol Süper Ligi'nde (BSL) play-off dışı kaldık. Şampiyonlar Ligi’nde ise çeyrek finale kadar gitmiştik. Hedefimiz ikinci senemizde 4'lü finale kalabilmekti ama olamadı. Önümüzdeki sezon daha iyi bir sezon geçireceğimize inancım tam. Benim açımdan ise geçtiğimiz sezonu yorumlayacak olursam, zaman zaman yaşadığım iniş çıkışlar oldu; ama olabildiğince istikrarlı oynamaya ve ritim yakalayıp onu devam ettirmeye çalıştım. Bu anlamda elimden geleni yaptığım bir sezon geride kaldı diyebilirim. 
 
Misli.com TBL ve BSL’nin birbirinden farklı dinamikleri var. En basitinden Misli.com TBL’de 2, BSL’de ise 5 yabancı var. Dolayısıyla süre ve sorumluluk için burada daha fazla mücadele etmek gerekiyor. Her gün aynı pozisyonda oynayan yabancı basketbolcular kadar performans göstermemiz gerekiyor.
 
Çocukluğumun geçtiği, altyapısında büyüdüğüm bir kulüpte A takıma kadar yükselebilmek kesinlikle çok ayrı bir duygu. Başka bir takıma transfer olsaydım bu kadar yoğun bir duyguyu şüphesiz yaşayamazdım. Ama Tofaş’ta bunu başarıyor olmak benim için çok özel bir durum. Aslına bakarsanız benim ilk hedeflerimden biri de buydu, onu da gerçekleştirmiş olduğum için ayrıca mutlu hissediyorum kendimi.
 
Oyunumda en beğendiğim özelliğim şutum diyebilirim. Şutumu geliştirmek ve istikrar yakalamak için çok çalışmıştım, elbette çalışmaya da devam ediyorum. Her özelliğimi daha da geliştirerek sahada takımıma çok iyi katkı vermek istiyorum. Onun içinde daha iyi olmak için çalışmama devam ediyorum.
 
Kariyerimde başarmayı çok istediğim iki hedefim var. EuroLeague seviyesinde bir takımda oynamak ve A  Milli Takım'da görev alan bir oyuncu olmak. Kariyerimi noktalamadan bu iki hedefimi gerçekleştirmeyi çok istiyorum ve bu hedeflerime ulaşmak için çalışmaya, hep daha iyisini yapmaya devam edeceğim.
 
TİPLEME
- En beğendiğiniz koç? 

- Pablo Laso
- En beğendiğiniz oyuncu? 
- Kobe Bryant
- En iyi ilk 5'iniz? 
- Stephen Curry, Kobe Bryant, Michael Jordan, Dirk Nowitzki, Shaquille O'Neal
- En zorlu deplasman? 
- Karşıyaka
- Tek kelime ile TOFAŞ... 
- Çocukluğum
 

 
İSTİKRAR
TOLGA ÖNGÖREN

 
"Tofaş Spor Kulübü olarak başantrenörün bir kulüpte uzun soluklu çalışmasına ve süreçlerde tüm tarafların doğru uyumu yakalamasının önemine inanıyoruz. Dimitri Priftis, AEK’da 3 sezon sonrasında Unics Kazan’da 4 sezon boyunca sürdürülebilir bir yapı kurarak belli hedeflere ulaşma başarısını gösterdi."
 
Son 7 sezonda Orhun Ene, Hakan Demir, Ahmet Çakı gibi çok değerli antrenörlerle çalışma şansımız oldu ve hepsi kulübümüze çok önemli katkılarda bulundu. TOFAŞ Spor Kulübü olarak başantrenörün bir kulüpte uzun soluklu çalışmasına ve süreçlerde tüm tarafların doğru uyumu yakalamasının önemine inanıyoruz. 
 
Dimitri Priftis, AEK’da 3 sezon sonrasında Unics Kazan’da 4 sezon boyunca sürdürülebilir bir yapı kurarak belli hedeflere ulaşma başarısını gösterdi. Kendisi Avrupa basketbolunda çok önemli bir tecrübe ve network'e sahip bir başantrenör. Kendisi ile yaptığımız görüşmeler ve Bursa ziyareti süresinde, ortak basketbol vizyonuna sahip olduğumuzu gördük. Dolayısıyla uzun soluklu bir birlikteliğin iki taraf için de doğru olacağına karar verdik.
 
Geride bıraktığımız sezon, Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde ikinci senemizde çeyrek finale geldik. Hedefimiz aslında 'Final Four' yapmaktı. Çeyrek finalde oynadığımız Tenerife maçlarını aynı şekilde 1’er sayı farkla kaybettik. Aslında 2 karşılaşmada toplam 300-350 pozisyon varsa bunların içinde karar anındaki 2 tanesini lehimize çevirsek, 'Final Four' yapıp belki de ülkemize bir Avrupa Kupası getirebilirdik.
 
Türkiye Ligi tarafında uzun zamandır ilk kez 16 galibiyet, 14 mağlubiyetle play-off dışında kaldık. Geçmiş yıllarda %50 galibiyet oranı play-off potasının içerisinde oluyordu, bu aslında ligimizin ne kadar yarışmacı bir hâle geldiğini ortaya koyuyor. Bizim açımızdan çok yakın kaybettiğimiz maçlardan 3 tanesini kazanmış olsak ligi ilk 4. sırada bitirme şansımız vardı.
 
Geçmiş sezonun bizim açımızdan en önemli kazanımlarından bir tanesi alt yapımızdan yetişen Emre Tanışan’ın göstermiş olduğu gelişimdir. Akran Gemlik ile yapmış olduğumuz pilot takım projemizin de doğru yolda olduğunu görmek bizi önümüzdeki seneler için motive ediyor.
 
Başantrenörümüz Dimitris Priftis’in basketbol anlayışı paralelinde bir kadro oluşturmaya çalıştık. Yabancı kadromuzda ciddi bir değişikliğe gittik. Geçen seneki kadromuzdan Tyler Ennis bizimle devam ediyor. Rob Gray, Khyri Thomas, Cecil Williams, Suleiman Braimoh ve Boubacar Toure kadromuzun diğer yabancı oyuncularımız olacaklar ve ilk defa Türkiye Ligi'nde oynayacaklar. 
 
Türk oyuncu kadrosunda kaptanımız Berk Uğurlu ile tekrar anlaşma sağladık. Altyapımızdan yetişmiş olan iki oyuncumuz Yiğit Arslan ve Muhsin Yaşar basketbol kariyerlerini başka takımlarda sürdürme kararı aldılar. Yine altyapımızdan yetişen İlkan Karaman’ı kadromuza kattık. 2001 jenerasyonunun önemli oyuncularından olan Mustafa Kurtuldum artık aramızda. 
 
Bu sene altyapımızdan yetişmiş olan Bora Satır, Batın Tuna, Berke Büyüktuncel ve lisans durumunun netleşmesine bağlı olarak Ege Demir A takım kadromuzda yer alacaklar. Kendilerinden beklentimiz oldukça yüksek.
 
Bu kadronun sezon içerisindeki ilerlemesi ve gelişimi nasıl bir Tofaş izleyeceğimizi belirleyecektir. Tabii ki burada ne derecede ilerleyeceğini belirleyecek olan, Türk oyuncularımızın vereceği katkı olacaktır.
 
Basketbol Gençler Ligi'nde (BGL) takımımız Cem Akdağ'a emanet... Cem Akdağ Türk basketbolundaki önemli antrenörlerden bir tanesi. Kendisi gerek erkek liglerinde gerek kadın liglerinde çok önemli başarılara imza atmıştır. Geçen sezon Gelişim Koleji BGL Takımı’nda görev alarak bilgi ve deneyimini genç oyuncularla paylaşma isteğini ortaya koydu ve Gelişim Koleji’ndeki oyuncuların ilerlemesini sağladı. BGL takımlarının A takımların mini bir kopyası olmasının, oyuncuların gelişimine doğru katkı verdiğine inanıyoruz. Cem Akdağ’ın öğrettiği ve benimsettiği basketbol, temel fundamentalların öne çıktığı ve her oyuncunun kendisini geliştirebilecek ortam bulduğu bir anlayışa sahip. 
 
Genç oyuncuların BGL’den sonra BSL kadrolarında süre ve sorumluluk almalarının çok kolay olmadığını görüyoruz. Özellikle bu basketbolcuların oynayarak ve sorumluluk alarak gelişmelerinin sağlanması gerekiyor. BGL sonrası bir veya iki senelik geçiş sezonları olması gerektiğini düşünüyoruz.
 
Bu noktada çok özel oyuncuları bu sürecin dışında tutmak lazım. Bu geçiş dönemi için doğru seviyenin Misli.com TBL olduğuna inanıyoruz. Çünkü bu ligde her takımda 2 yabancı oyuncu var ve genç oyuncular kendilerinden büyük yaşta ve daha tecrübeli Türk oyunculara karşı oynuyorlar. Akran Gemlik ile gerek bahsettiğim nedenlerden dolayı gerekse de Gemlik ilçemizde basketbolu geliştirmek ve altyapılar seviyesinde yaymak amacıyla pilot takım projemizi hayata geçirdik. 
 
FIBA Şampiyonlar Ligi'nde geçen senenin üzerine koyarak 'Final Four' yapmak hedefindeyiz. FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi uzun soluklu düşündüğümüz bir organizasyon. Üst seviyede kalıcı olmak istiyoruz.
 
Döviz kurunda yaşanan artış her kulüp kadar Tofaş'ı da etkilendi. Sezon başı belirlenen bütçe içerisinde kalarak basketbol operasyonlarımızı yönetiyoruz. Ancak döviz kurundaki beklenmedik dalgalanmalar bizleri de etkiledi. Bu durumu doğru analiz ettiğimiz zaman basketbol kulüplerinin sürdürülebilir hâlde operasyonlarına devam edebilmesinin temel dayanağının, üst seviye yeni yerli oyuncular yetiştirmek olduğunu görüyoruz. Bu noktada alt yapı yatırımlarının daha fazla desteklenerek büyütülmesi gerekmektedir.
 
Sportive firması Türkiye’nin en önemli spor giyim markalarının başında geliyor. Birbirleri ile uyumlu bir şekilde çalışan iki kurumsal marka olarak 3 sezonumuza başladık ve kulübümüzün 50. kuruluş yılını da kapsayan bir anlaşmaya imza attık. Bu iş birliğimizden ötürü çok mutluyuz.
 
TİPLEME
- En beğendiğiniz koç? 

- Greg Popovic
- En beğendiğiniz oyuncu? 
- Michael Jordan
- En iyi ilk 5'iniz? 
- Kobe Bryant, Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird, Tim Duncan, Hakeem Olajuwon
- En zorlu deplasman? 
- Tenerife veya Gran Canaria. Çok uzak.
- Tek kelime ile TOFAŞ... 
- Tek kelime ile ifade edemem.


YORUMLAR

  • 0 Yorum