İmza: Deniz Kılıçlı & Alihan Demir

ABD Kolej Ligi NCAA'de Mart Çılgınlığı (March Madness) başlıyor. Profesyonel kariyer öncesinde atılan ilk adımlarda oyuncular, buradaki kıyasıya rekabette kendilerini kanıtlamaya çalışıyor. Türkiye'de her ne kadar popülaritesi fazla olmasa da, ABD'de önemli üniversite maçlarının ulusal yayınları yapılıyor. Biz de bu ay NCAA'in havasını solumuş iki isimle konuştuk. Şu an Bahçeşehir Koleji'nin kaptanlığını yapan Deniz Kılıçlı, 11 yıl önce NCAA'de Final Four oynayan ilk ve tek Türk oyuncu olmanın gururunu yaşadı. İki farklı üniversitede boy gösteren Alihan Demir ise, bu sezon Tofaş ile profesyonel kariyerine ilk adımını attı. 

İmza: Deniz Kılıçlı & Alihan Demir
18 Mart 2021 - 15:24
BERTAN ERMAN

İLK VE TEK
DENİZ KILIÇLI

 
“West Virginia benim ikinci evim gibi. Yabancı oyuncu olmama rağmen beni oranın çocuğu gibi sahiplendiler. Hayatımın en unutulmaz anılarını WVU’da yaşadım. NCAA’de Final Four’a kalan ilk Türk basketbolcu olmak, belki de basketbol kariyerimdeki en güzel anlardan bir tanesiydi...”
 
Türkiye’deki basketbol bence NCAA basketboluna daha yakın. NBA başlı başına bambaşka bir organizasyon; bütçeler bize göre çok yukarıda, iki ligi birbiriyle kıyaslamak gerçekçi değil bence. West Virginia benim ikinci evim gibi. Yabancı oyuncu olmama rağmen beni oranın çocuğu gibi sahiplendiler. Hayatımın en unutulmaz anılarını WVU’da yaşadım. Okuldaki öğrencilerin dışında, eyalette yaşayan herkes, her zaman bizim yanımızda oldu.
 
NCAA’de Final Four’a kalan ilk Türk basketbolcu olmak tabii ki muhteşem bir anı. belki de basketbol kariyerimdeki en güzel anlardan bir tanesi. Türkiye’deki spor medyası, 2009’da şu an olduğundan daha farklıydı. Özellikle konu basketbol olunca... O dönemde birkaç kez haber olarak yapıldı. Fakat bu durum sadece onunla kaldı.
 
NCAA’deki rekabetin çok daha gerçek olduğunu düşünüyorum. Oyuncuların hepsi amatör ve kendi kariyerlerini NCAA’de oluşturuyorlar; bu yüzden her oyuncu terinin son damlasına kadar savaşmak zorunda. Profesyonellikte almayacağınız sakatlık, hastalık gibi riskleri kolejde alıyorsunuz. Bu da oyun seyrine yansıyor.
 
NCAA kariyerimdeki en zorlu eşleşme, Duke ile Final Four’daki yarı final eşleşmemizdi. Koç K (Mike Krzyzewski) finallerde karşınızda istemeyeceğiniz bir koçtur. Diğer taraftan Duke, her sene final oynaması beklenerek kurulduğu için kaliteli oyunculara sahip bir takımdı. O yıl finalde Butler’ı yenerek şampiyon olmuşlardı.
 
Geçen sezon West Virginia’daki takım arkadaşlarımdan Gary Browne ile Türkiye’de karşı karşıya geldik. Maç içinde çok bir diyaloğumuz olmasa da saha dışında görüşüp kolej günlerinden bahsettik ve Avrupa’da oynayan diğer takım arkadaşlarımızı arayıp konuştuk. Zaten aynı yerlerde oynamasak da çoğu takım arkadaşlarımızla iletişimi kaybetmiyoruz.
 
Bu sezon Bahçeşehir Koleji’nde ne kadar zorlu bir sezon geçirsek de yavaş yavaş toparlanma emareleri gösteriyoruz. Takımımız kalan maçların hepsini kazanabilecek kapasiteye sahip. Ben de bunu başarabileceğimize ve play-off’u sonuna kadar zorlayacağımıza gönülden inanıyorum.
 
TİPLEME
- En beğendiğin koç? 

- Bob Huggins
- En beğendiğin oyuncu?
- Michael Jordan
- En iyi 5'in? 
- Michael Jordan, Kobe Bryant, LeBron James, Dirk Nowitzki, Shaquille O’Neal
- En zorlu deplasman?
- Yok
 
DENİZ KILIÇLI
Doğum tarihi: 23 Ekim 1990
Boy: 2,05 m.
Pozisyon: Pivot
NCAA KARİYERİ 
West Virginia        2009-2013
PROFESYONEL KARİYERİ
Anadolu Efes        2013-2015
İstanbul BŞB        2015-2017
Trabzonspor         2017
Büyükçekmece     2017-2020
Bahçeşehir Koleji 2020-
 

 
YENİ BAŞLANGIÇ
ALİHAN DEMİR

 
“NCAA’de oyuncular genç olduğu için pek bilinçli olunmuyor. Ama Tofaş’a gelince, burada otuzlu yaşlarda olan takım arkadaşlarım var. Daha bilinçli isimler var. Herkes o ciddiyet ve sertlikle en iyilerinin yapmaları gerektiğinin farkında. Tofaş’ta kendimi kanıtlamak istiyorum.”
 
Ben lisedeyken hep Amerika’ya gitmek istiyordum. Lise antrenörüm ile hep bu konu hakkında konuşuyorduk. Ailem maçlarımı videoya çekiyordu. Lise antrenörüm eskiden West Virginia Üniversitesi’nde antrenörlük yapmış. Onun bağlantıları sayesinde ben Amerika’da hazırlık okulu gibi bir yere gittim. Daha sonra Central Wyoming’te junior kolejin yolunu tuttum.
 
Orada iyi bir performans gösterince Drexel’dan bir teklif geldi. Birkaç okuldan daha teklif geldi; ama ben onların arasından Drexel’ı seçtim. Philadelphia’da, büyük bir şehirde olması benim hoşuma gitti. Aynı zamanda benim pozisyonumda yaşlı bir oyuncu olmaması da önemliydi süre açısından...
 
Koçlarla konuştuktan sonra, onların oyun sisteminin bana en uygunu olduğuna karar verdim. Kampüsü gezdikten sonra da hoşuma gitti. İşte Philadelphia, büyük bir şehir. Ben de Ankara’da doğup büyüdüm. Genelde oradaki kolejler küçük kasabalarda oluyor. Öyle olunca da ulaşımı zor oluyor. Drexel’da kampüs havası, buradaki gibi izole edilmiş değildi. Şehir ile iç içe. Hiçbir kapısı yok yani. Kampüse geldiğini anlamazsın bile. Drexel sportif anlamda orta bütçeli bir okul. Basketboldan ziyade akademik başarılarıyla öne çıkan bir üniversiteydi.
 
Basketbolda, Minnesota Üniversitesi’ne kıyasla çok büyük bir popülaritesi yoktu. Minnesota tam bir spor okuluydu. Minnesota zaten tesis olarak çok farklıydı. Biz Drexel’da fitness salonunu diğer branşlarla paylaşıyorduk. Minnesota’da her sporun kendine ayrı salonu, ayrı ayrı sahaları vardı. Zaten yeni yapılmıştı ve NBA standartlarında bir tesisimiz vardı. Bir de orası devlet okulu, Drexel ise özel okul idi.
 
Devlet okulu olunca, daha fazla öğrenci oluyor. Bir de Big 10 Konferansı, Amerika’da en iyi 5 konferanstan biri. O yüzden basketbol Minnesota’da çok popülerdi. Herkes bizi tanıyordu. Drexel’da forma giyerken şu an NBA’de boy gösteren Jalen Brunson, Mikal Bridges gibi isimlere karşı oynadım. Onlar Villanova’da oynuyorlardı. Onun dışında, Big 10’da oynarken neredeyse her maçta en az bir NBA oyuncusu oluyordu. Takım arkadaşım Daniel Oturu şimdi Los Angeles Clippers’ta oynuyor.
 
NCAA’in kendine göre kuralları olması benim hoşuma gidiyordu. Hücum süresi 30 saniye, üçlük çizgisi, bizim eski Avrupa seviyesindeydi. Amerika’ya gittiğimde biraz zorluk yaşamıştım. Burada takım olarak hep topu çevirelim, hücumu sonuna kadar kullanalım ve en iyi şutu bulalım mantığı var. Oraya gittiğimde boşluğu bulan şutu atıyor. Daha hızlı, fiziğe dayalı bir oyun var.
 
Türkiye'ye geri döndüğümde pek bir fark görmedim aslında. Şimdi yabancı sayısı da fazla ve çoğu da Amerikalı oluyor. Yetenek ve mücadele seviyesi burada daha fazla. Sonuçta profesyonel olunca burası insanın ekmek kazandığı yer... Oyuncular terinin son damlasına kadar mücadele ediliyor. Oradaki basketbolcular genç olduğu için pek bilinçli olmuyorlar. Ama Tofaş’a gelince, burada otuzlu yaşlarda olan takım arkadaşlarım var. Daha bilinçli isimler var. Herkes o ciddiyet ve sertlikle en iyilerinin yapmaları gerektiğinin farkında...
 
Pandemiden dolayı bu sene farklı geçiyor. Maçlara taraftar gelmiyor; ama bizi takip edenlerden sosyal medya üzerinden mesajlar alıyoruz. Dışarı çıktığımız zaman, maçları izleyip takip edenler, tanıyanlar oluyor. Değişik bir süreçten geçiyoruz. Ben aslında NBA Yaz Ligi’nde oynamak istiyordum. Ama Covid-19'dan dolayı olmadı bu sene. Direkt Avrupa’ya geçiş yaptım.
 
Öncelikle Tofaş’ta kendimi kanıtlamak istiyorum. NBA’de oynamak herkesin hayalidir. Açıkçası ben Philadelphia 76ers’ı isterim. Furkan Korkmaz ile de yakın arkadaşız. Philadelphia’da sürekli beraber zaman geçiriyorduk. Onunla aynı takımda oynamak çok hoş olurdu. Zaten 2 yılımı Philadelphia’da geçirdim. Onunla birlikte oynamayı isterdim.
 
TİPLEME
- En beğendiğin koç? 

- Gregg Popovich, Tom Izzo
- En beğendiğih oyuncu? 
- Kevin Durant
- En iyi ilk 5'in? 
- Chris Paul, Michael Jordan, Kobe Bryant, LeBron James, Kevin Durant
- En zorlu deplasman? 
- Michigan State
- Tek kelime ile Tofaş...
- Başlangıç
 
ALİHAN DEMİR
Doğum tarihi: 11 Temmuz 1996
Boy: 2.06
Pozisyon: Uzun forvet
NCAA KARİYERİ
Drexel        2017-2019
Minnesota  2019-2020
PROFESYONEL KARİYERİ
Tofaş          2020-

YORUMLAR

  • 0 Yorum