İmza: Alperen Şengün & Josh Owens

ING Süper Ligi'nin en potansiyelli yıldız adaylarından Beşiktaşlı Alperen Şengün, bu sezon gösterdiği çıkışla ona güvenenleri mahcup etmedi. Genç oyuncu hem ligde hem de ay yıldızlı forma ile EuroBasket elemelerindeki performansıyla tam not aldı. Ligimizin en renkli takımlarından Bahçeşehir Koleji'nde forma giyen, ligimize hiç de yabancı olmayan Josh Owens da konuğumuz oldu. İkili bu sıra dışı sezonda yaşadıklarını ve hedeflerini içtenlikle anlattı...

İmza: Alperen Şengün & Josh Owens
02 Aralık 2020 - 16:11
RÖPORTAJ: BERTAN ERMAN

YOLUN BAŞINDA
ALPEREN ŞENGÜN

 
"Henüz yolun çok başındayım... Kendimi biliyorum ama öğrenmeye de devam ediyorum. Hem eksiklerimi hem artılarımı her geçen gün öğreniyorum. Beşiktaş gibi büyük bir camiada çok değerli insanlarla çalışıyorum.  Hedeflerim doğrultusunda birçok özelliğimi geliştirmem gerekiyor."
 
Bandırma'da hep beraber yaşadığım ve basketbol oynadığım arkadaşlarımla kariyerimin bu döneminde yine beraber olmak benim için çok özel duygu. Bu durumdan ötürü kendimi şanslı buluyorum. 
 
Çünkü arkadaşlarım, artılarımı ve eksilerimi benim kadar iyi biliyor. Anlara göre nasıl davranacağımı ve onlar da bana nasıl yaklaşmaları gerektiğini çok iyi biliyorlar. Beşiktaş'ta alışma dönemini bu sayede çok çabuk atlattım. Bu tüm arkadaşlarım için geçerli bir durum. Bu şekilde başarıya daha çabuk ulaşacağımızı düşünüyorum. 
 
Arkadaşlarımla beraber Beşiktaş gibi büyük bir camiaya geldiğim için çok mutluyum. Adeta ikinci ailemle taşınmış gibi oldum. Onlarla hem saha içinde hem de saha dışında iyi bir arkadaşlığımız var. Bu durum bize çok avantaj sağlıyor. Onlarla bir arada olmaktan mutluyum. 
 
Basketbol Gelişim Ligi (BGL) ile ING Süper Ligi arasında dağlar kadar fark var. Süper Lig daha kontrollü oyunun oynandığı bir yer. Sertlik ve mücadele burada çok önemli; ama bir yerden sonra sahaya başka şeylerde koymak gerekiyor.  Bu yüzden iki lig arasında çok ciddi farkların olduğunu düşünüyorum. Oranın oyun tarzı farklı buranın oyun tarzı farklı. BGL daha çok oyuncuların form tutması için olan bir lig... 
 
Açıkçası iki ligi kıyaslamak pek mümkün değil benim açımdan. Bambaşka kulvarlar ve çok başka hedefleri var. Bireysel olarak bakacak olursak BGL form tutmam ve daha aktif olmam konusunda bana çok yardımcı oldu. Henüz yolun çok başındayım... Kendimi biliyorum ama öğrenmeye de devam ediyorum. 
 
Hem eksiklerimi hem artılarımı her geçen gün öğreniyorum. Çok değerli insanlarla çalışıyorum.  Onlar bana bilmem gerekenleri söylüyorlar.  Hedeflerim doğrultusunda bir çok özelliğimi geliştirmem gerekiyor. 
 
Şu anda iyi olduğumu düşündüğüm özelliklerimi de geliştirmem lazım ki istediğim hedeflere ulaşayım ve orada kalıcı olayım.  İlk etapta şutumu geliştirmem lazım. Bunun üzerinde hem ben hem de hocalarım çalışıyoruz. En kısa sürede bu özelliğimi daha iyi hale getireceğim. 
 
Tabii ki de Beşiktaş'ta oynamak çok büyük bir ayrıcalık. Beşiktaş çok büyük bir camia. Burada oynamak her oyuncuya mutlaka artı değer katar.  Burada hep göz önünde hep vitrinde yer alıyoruz.  Kötü performanslar sonrasında da taraftarlarımızdan olumsuz yorumlar alabiliyoruz.  Bu da bizi her zaman takip ettiklerini ve başarımızı istediklerini gösteriyor. Beşiktaş’ın ağırlığı büyük.
 
Beşiktaş'ın büyük bir camia olmasının yanında bir de inanılmaz bir taraftar gücünün olduğunu da hepimiz biliyoruz. Şu anda pandemi nedeniyle maçlarımızı seyircisiz oynuyoruz.  Onlarla buluşacağımızı günü iple çekiyoruz. Açıkcası bizim gibi genç oyuncular için böyle ateşli taraftarın önünde oynamak biraz zor gibi gözükse de onlarla beraber olacağımız günü düşünmek bizi daha çok motive ediyor.  Takım arkadaşlarım ve ben bir anca önce Akatlar'da dolu tribünler önünde galibiyetler almak istiyoruz. 
 
Oyunum da Mehmet Okur'u ve Nikola Jokic'i örnek alıyorum, Mehmet Abi'nin şut özelliğini Jokic'in ise post move'larını ve saha görüşünü örnek alıyorum. Umarım onlar gibi basketbola iz bırakan bir oyuncu olabilirim. 
 
Basketbolda uzun yıllar sahada yaptıklarıyla konuşulan bir oyuncu olmak istiyorum. Henüz yolun başındayım ama sorumluluklarımın farkındayım. Kısa ve uzun vadede diyerek hedeflerimi ayırmak istemiyorum. Ama üzerine koya koya heybemi doldura doldura gitmek istiyorum. Yeteneklerimi geliştirmek, eksik yönlerimi daha iyi hale getirerek hedeflerime ulaşmak istiyorum. 
 
Tabii ki her oyuncu gibi benim de NBA hedeflerim var. Şu anda böyle bir fırsatım da var; ama bu fırsatı daha gerçekleşebilir kılmak için çalışmaya devam etmem lazım. 
 
Hırvatistan ve Hollanda karşısında ilk kez A Milli Takım formasını giydim. Milli Takımda da uzun yıllar forma giyip büyük başarılar kazanmak istiyorum.
 
TİPLEME

- En beğendiğin basketbolcular?
- Black Griffen, Mehmet Okur
- En iyi ilk 5'in?
- Stephen Curry, Kobe Bryant, Michael Jordan, Shaquille O'neal
- En zorlu deplasman?
- Pınar Karşıyaka
- Tek kelime ile Beşiktaş...
- Aile
 
ALPEREN ŞENGÜN
Doğum Tarihi: 25 Temmuz 2002
Boy: 2.08 m
Pozisyon: Uzun forvet
 
SÜPER LİG KARİYERİ
2019 - 2020 Teksüt Bandırma
2020-            Beşiktaş


 
ÖNCE SAĞLIK
JOSH OWENS

 
“Şu an dünya üzerindeki birçok insan ekonomik, sosyal ve zihinsel olarak zor zamanlar geçirirken hâlâ sevdiğim şeyi yapabiliyor olmak benim için büyük anlam ifade ediyor. Bunu mümkün kılan herkese müteşekkirim ve umarım yalnızca sporcular değil, herkesin sağlığını öncelik halinde tutmaya devam ederiz.”
 
Hem İzmir hem de Bursa'da yaşama imkanı bulduğum için şanslıyım. İstanbul'u daha önce çok kez ziyaret ettim; ama burada yaşamak bambaşka bir tecrübe. En büyük fark tabii ki şehrin büyüklüğü ve burada yaşayan insan sayısı. COVID'e rağmen şehir hâlâ canlı ve çok hoşuma giden bir çeşitliliği var.
 
Geçtiğimiz ilkbaharda İtalya'da ilk kez karantinaya girdiğimden beri, durumun da gelişimiyle bu soruyu sıkça düşündüm. Her şeyden önce, şu an basketboldan daha önemli şeyler var. Bu zamanlarda aklım, hizmet sektörü çalışanlarıyla. Biz sporcular tanınır ve saygı görürüz; ancak bu zamanlarda gösterdikleri mücadele, bizim bu sezonu oynayabilmemiz için de hayati olan insanları, başta sağlık personeli olmak üzere, düşünüyorum. 
 
Tabii ki bu sezon normal değil; ancak yine de salonlarda taraftarları görmeyi özledik. Umuyorum ki pandeminin insan hayatından götürdüğü birçok şeyin yanında televizyondan da olsa maç izlemek insanları normal zamanlara geri götürür. 
Şu an dünya üzerindeki birçok insan ekonomik, sosyal ve zihinsel olarak zor zamanlar geçirirken hâlâ sevdiğim şeyi yapabiliyor olmak benim için büyük anlam ifade ediyor. Bunu mümkün kılan herkese müteşekkirim ve umarım yalnızca sporcular değil, herkesin sağlığını öncelik halinde tutmaya devam ederiz.
 
Pandemiyi bir kenara bırakacak olursak bu sezon, başlamasını istediğim gibi başlamadı. Kampı ve sezon öncesi yaptığımız hazırlık maçlarıyla birlikte iyi bir ritim yakaladığımızı düşünmüştüm; ama birkaç sakatlık buna sekte vurdu. Fakat sakatlık da bu oyunun bir parçası ve varsayım ya da alternatif senaryolar bize yardımcı olmuyor. 
 
Tabii ki bazı maçlar daha farklı olabilirdi ancak önemli olan şey, sezon başında gösterdiğimizin üzerine koyabilmek ve takım olarak değerli tecrübeler kazanmak.
 
Profesyonel kariyerimin önemli bir kısmı atletizm ve enerjimin avantajı üzerine kurulu. Bunu oynadığım her takıma, özellikle de işin savunma kanadında taşıdığım için gurur duyuyorum. Gençken zıplama ve çevikliğimi geliştirmek için yaptığım birkaç egzersiz vardı. Şu an, eskisi kadar iyi zıplayamıyorum. 
 
Yaşım ilerledikçe önceliğim, vücuduma iyi bakmak oldu. Benim oyun stilim vücudu fazlaca yoran ve yıpratan türden. Dolayısıyla diyet, uyku, dinlenme ve sakatlık önleyici aktivitelerle saha dışında da kendime dikkat etmek zorundayım. Bence bunlar herhangi bir sporcu için de olmazsa olmaz şeyler.
 
Yalnızca sporcular değil, birçok insandan ilham alıyorum. Son zamanlarda beni çok etkileyen insanlar Yvon Chouinard ve Reginald F. Lewis. 
 
Basketbol mentalitem, takımın kazanması için gereken her şeyi yapmak. Hiçbir zaman bireysel başarı ya da ödüllerle ilgilenmedim. Amacım, ne zaman parkeye adım atsam koçlarımın ve takım arkadaşlarımın benden beklediği şeyleri onlara vermek ve kolektif bir şekilde galibiyete ulaşmak.
 
Sanırım savunma üzerinde bu kadar fazla durmamın sebebi bu. Hiçbir şey yapamasam bile oyunun o tarafında sert olabileceğimi ve takımıma katkı verebileceğimi biliyorum. 
 
Bireysel ve kolektif olarak tek hedefim her gün bir öncekinden daha iyi olmak. Bu uzun bir sezon ve fazla ilerisini düşünmek, beni şu anki işime konsantre olmaktan alıkoyuyor. Ben her zaman küçük ve istikrarlı gelişimlerin daha büyük ve hatırda kalan başarıları mümkün kıldığına inanırım, tıpkı yolun sonundaki Türkiye Kupası ve play off'lar gibi.
 
TİPLEME
-En beğendiği koç? 

- Gregg Popovich
- En beğendiğin oyuncu? 
- Kareem Abdul-Jabbar
-En iyi ilk 5'in?
- Magic Johnson, Michael Jordan, LeBron James, Kevin Garnett, Shaquille O'Neal
- En zorlu deplasman? 
- Taraftarın olduğu Karşıyaka
- Tek kelime ile Bahçeşehir... 
- Aile
 
JOSH OWENS
Doğum Tarihi: 7 Aralık 1988
Uyruğu: ABD
Boy: 2.06 m
Pozisyon: Uzun forvet/pivot
 
SÜPER LİG KARİYERİ
2016 - 2017 Pınar Karşıyaka
2017 - 2018 TOFAŞ
2020 -          Bahçeşehir Koleji

YORUMLAR

  • 0 Yorum