HÂLÂ DEĞERLİ

"Yaş ve tecrübe olarak kariyerinin en olgun döneminde. Ender‘in takımında aldığı dakika, geçmiş sezonlara nazaran değişmiş olsa da; liderlik ve karar vericiliği, koçun isteklerini yansıtma, inisiyatif alabilme serbestliği, hâlâ kendisini değerli kılıyor..."

HÂLÂ DEĞERLİ
09 Ocak 2019 - 13:49

ENDER ARSLAN



Gülşah AKKAYA
 
Sadece bu sezon özelinde değil; ama tüm sezonları düşünerek, Basketbol Süper Ligi'nde en beğendiğim oyun kuruculardan biridir Ender Arslan. Bu yazı dizisinde; biraz milliyetçi, biraz da duygusal bir yaklaşımla, kariyerinden, oyun kurucu özelliklerinden ve ligimizde yukarıları zorlayan Türk Telekom takımına katkılarından bahsetmek istedim.Basketbol topu hayatına 9 yaşında Efes Pilsen Yaz Spor Okullarında girmiş. Her ne kadar kendisi; o yaşlarda futbol oynamak istese de, ailesi onu basketbola yönlendirmiş ve kendi deyimiyle biraz zaman almış olsa da; turuncu topu çok sevmiş. Şunu da belirtmek isterim; kendisi hala Efes Pilsen yaz okulundan, A takıma yükselen tek oyuncu olma unvanına sahip.
 
Kariyerinin başlarında, kendisi gibi erken yaşlarda A takıma çıkarak büyük sorumluluklar alan Kerem Tunçeri‘yi örnek aldığını ve ondan destek aldığını her ortamda söylüyor. Petar Naumoski’yi, Orhun Ene'yi ve Sarunas Jasikevicius’u yüzlerce defa izleyerek; onların oyun zekalarını, saha görüşlerine dikkat etmiş. Özellikle Jasikevicius’un pick and roll oyunlarındaki pozisyonları okuyarak, rakibi cezalandırma kararlarından esinlenerek; kendi oyununu nasıl geliştirmeye çalıştığından hep bahsetmiştir. 
 
Bir oyun kurucuda aranan en önemli özelliklerden birisi de; ikili oyunları nasıl oynadığı, ne kadar efektif şekilde cezalandırabildiği, roll yapan uzun oyuncuları nasıl kullandığıdır. Ender Arslan’ın en kuvvetli yönlerinden bir tanesinin, tepe pick and roll'ünden sonra devrilen oyuncuları iyi tanıması, topla hangi pozisyonda, hangi zamanlamada buluşturacağını çok iyi bilmesi ve takım arkadaşlarını yukarıya çekmesidir. 2005-2006 senesinde birlikte oynadığı Kaya Peker’in Tau Ceramica’ya ve yine 2013-2015 sezonunda Galatasaray’da birlikte forma giydiği Furkan Aldemir’in NBA takımlarından Philadelphia 76ers’a transfer olmalarında, Ender ile birlikte oynadıkları periyodlarda, özellikle tepe ikili oyunlarından sonraki buldukları smaçların ve sayıların da etkisi olduğu kanaatindeyim.
 
Atletik ve fiziksel özellikleri çok ön planda olmasa da; bazı dezavantajlarını, oyun zekasıyla, basketbol görüşüyle ve bilgisiyle avantaja çevirmeyi bilmiştir. Kendisine yapılan faulleri çok açık ve net şekilde gösterebilmesi, oyunun kırılma anlarında kendisini çizgiye götürebilme başarısı da önemli vasıfları arasındadır. İyi oyuncular, hep bir sonraki pozisyonu, elit oyuncular ise sadece bir değil, iki pozisyon hatta üç pozisyon sonrasını görebilen oyunculardır. Ender Arslan’ın yukarıda saydığım özelliklerine, dış sut tehdidi ve durdurulması çok zor sol penetreleri de eklenince; Ender Arslan’ın Türkiye Süper Ligi’nin tüm zamanların en elit ve en iyi guardlarından birisi olduğunu düşünmekteyim.
 
Kariyerinde birçok başarıya imza atmış; en fazla milli formayı giyen oyuncu (300'ün üzerinde milli maça çıktı), 6 Türkiye Basketbol Ligi Şampiyonluğu, 2 Türkiye Kupası Ligi Şampiyonluğu, milli takımlar düzeyinde Dünya İkinciliği ve 2015 senesinde Türkiye Süper Ligi’nde 3000 sayı ve 1000 asist barajını geçen Ender, 2017 sezonundan beri Türk Telekom forması giyiyor. Yaş ve tecrübe olarak kariyerinin en olgun döneminde. Ender Arslan‘ın takımında aldığı dakika, geçmiş sezonlara nazaran değişmiş olsa da; liderlik ve karar vericiliği, koçun isteklerini yansıtma, insiyatif alabilme serbestliği, hâlâ kendisini değerli kılıyor.
 
Ender Arslan
Yaş: 35
Boy: 1.90
Kilo: 82
Ülke: Türkiye
Oynadığı Takımlar:
2000–2006 Efes Pilsen
2006–2007 Union Olimpija
2007- TAU Cerámica
2007- Panionios
2007–2011 Efes Pilsen
2011–2015 Galatasaray Liv Hospital
2015–2017 Darüşşafaka
2017– Türk Telekom

YORUMLAR

  • 0 Yorum