EN İYİ OLMA YOLUNDA...

"Kariyerinin en verimli dönemine giren Yunan guard, önümüzdeki 3-4 yılda bu şekilde devam ettiği takdirde, Avrupa’da liglerin en iyi oyun kurucusu olma hedefine ulaşacaktır diye düşünüyorum."

09 Ocak 2019 - 13:43

KOSTAS SLOUKAS


 
Murat MURATHANOĞLU
 
Kostas Sloukas bu sezon en verimli, belki de en iyi sezonun yaşıyor. Tabii ki bu çok doğal. Zaten Fenerbahçe’ye çok önemli bir takımın birinci guard'ı olmak için gelmişti ve bu sene o seviyeye geldiğini düşünüyorum. Şimdi yaş ve tecrübe olarak da kariyerinin en verimli dönemine giriyor. Obradovic’i, Fenerbahçe’yi, sistemi iyice öğrendi. Takım arkadaşlarının önemli bir bölümüyle yıllardır bir arada oynuyor. Vesely ile çok özel bir bağlantısı gelişti bu zaman dilimi içinde. Bu sezon EuroLeague’e baktığımız zaman genelde görüyoruz ki takımlar Fenerbahçe’nin kısalarına baskı uyguluyor. Buna rağmen sadece Khimki maçında 9 verimlilikte kaldı. Onun dışında bütün maçlarda çift haneli verimliliğe ulaştı. Bu da çok önemli bir başarı. Yine bu sezon baktığımızda en yüksek sayı ortalamasını gerçekleştirdi. 
 Şu ana kadar kariyerinde  % 47.1 üçlük isabetiyle, Olympiakos’taki ikinci sezonu dışında en yüksek üçlük yüzdesini yakaladı. Ki o sezon, bu sezona göre çok çok daha az üç sayılık şut kullanmıştı. % 57.1 ikilik ise kariyerinin en iyi yüzdesi. Sloukasla ilgili bence en önemli faktörlerden biri de % 89.2’lik serbest atış yüzdesi. Çünkü rakibin taktik faul yapmaya başlayacağı dakikalarda; ki bunu CSKA maçında da gördük, Sloukas’ın serbest atış çizgisine gidiyor olması Fenerbahçe için çok çok büyük bir avantaj.Şu ana baktığımız zaman verimlilik olarak da Mike James’in arkasında bütün EuroLeague’de en verimli oyun kurucu pozisyonunda yer alıyor. Mike James’in de tarz ve basketbol yapısı olarak Fenerbahçe gibi bir takıma ne kadar uygun olduğu çok tartışılır bir konu. O açıdan belki de Fenerbahçe için verimlilik olarak değerlendirdiğimiz zaman Sloukas, EuroLeague’in Fenerbahçe’ye en uygun, en verimli oyun kurucusu diyebiliriz. 
 Bu tabii ki bir alışkanlık, bir olgunluk meselesi. Ama Sloukas ile ilgili çok önemli bir detay da antrenmanlarda, ölü sezonda inanılmaz çalışıyor olması. Kendini en yüksek formda tutması, o forma ulaşmak için büyük çaba sarf etmesi gelişimine büyük katkı sağlıyor. Genelde Yunan guardlarda öyle oluyor. O çok antrenman yaparak üzerine bir şeyler koyabilen bir oyuncu. Bu sezon sakatlıklardan genelde uzak durdu. Ki geçmişte böyle beklenen seviyeye gelirken hep sakatlıklar yaşamıştı. Umarım bu sezon öyle bir şey olmaz. Bence adım adım hedefine ulaşıyor. Her yıl çok büyük iddiası olan bir takımın birinci oyun kurucusu oldu, oyununu geliştiriyor ve olgunlaşıyor. Bana sorarsanız hâlâ zaman zaman kendine olan güveninden kaynaklı, hakemlere faulleri gösterme çabasından dolayı gereksiz top kayıpları yapabiliyor. Ama bunları da çok aşağılara çekti ve şu anda Fenerbahçe’nin önemli bir saha içi lideri oldu. CSKA maçında bilmiyorum fark ettiniz mi ama Vesely, son çeyrekte arka arakaya iki top kaybı yaptıktan sonra Kostas, maç içinde gitti ona sarıldı, alnından öptü ve moral verdi. Bunlar tabii ki istatistikleri dışında, oyunu dışında bir liderin geliştirmesi gereken detaylar. Bu konuda Sloukas’ın çok önemli bir rol aldığını düşünüyorum. İnşallah böyle devam eder. Dediğim gibi kariyerinin en verimli dönemine giriyor. Önümüzdeki 3-4 yılda bu şekilde devam ettiği takdirde, Avrupa’da liglerin en iyi oyun kurucusu olma hedefine ulaşacaktır diye düşünüyorum. 

Kostas Sloukas
Yaş: 28
Boy: 1.90
Kilo: 95
Ülke: Yunanistan
Oynadığı Takımlar:
2008–2015 Olympiacos
2010–2011 Aris 
2015–  Fenerbahçe
 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum