Gurur

Kadın Basketbol Milli Takımımız 16 yıllık geleneği sürdürerek 2021 FIBA Kadınlar Avrupa Şampiyonası'na katılım hakkı elde ederken bu gururun mimarları ile bir araya geldik. Türk kadın basketbolunu ay yıldızlı forma ile temsil eden Bahar Çağlar Ökten, Tuğçe Canıtez, Pelin Derya Bilgiç ve Alperi Onar'ın yanı sıra A Milli Kadın Basketbol Milli Takımı Genel Menajeri Yasemin Horasan'ın gelecek jenerasyonlar, kadın ve kadın basketbolunun ülkemizdeki yeri, A Milli Takım'ın turnuva şansı ve birçok konu üzerine düşüncelerini öğrendik...

Gurur
18 Mart 2021 - 13:50
RÖPORTAJ: OĞULCAN ÇOKSAYAR

DEĞER
BAHAR ÇAĞLAR ÖKTEN


"Baktığımızda geçmişten bugüne, kadın basketbolu olarak kulüp ve milli takımlar düzeyinde büyük başarılar elde ettik; ama verilen değerin ne yazık ki başarılar kadar büyük olduğunu söyleyemeyeceğim.."

Öncelikle A Milli Takım olarak geleneklere devam etmek çok önemli. Çünkü Milli Takım olarak kendimize koyduğumuz bir çıta mevcut ve tabii ki bu önemli organizasyonlarda yer almak bunun ilk adımı. Sürekli olarak bu tip şampiyonlarda yer almak hem kadın basketbolumuzun konumunu güçlendiriyor hem de yenilenen milli takım bünyesinde de, her zaman hedeflerin ne olduğunu, aramıza katılan yeni isimlere de göstermek açısından önemli oluyor.
 
Bu sene ve geçen sene mart ayından beri her şey pandeminin gölgesinde. Ne yazık ki, insan bu koşullara da alışmak durumunda. Uzun süredir salonlar da seyircisiz, ek önlemler, sürekli yapılan testler ile spor hayatımıza devam etmeye alıştık, bundan dolayı bu şampiyonada da yaşayacaklarımız esasında alıştığımız bir ortam olacak. Tabii ki kalabalıklar karşısında çok daha motive oynamayı tercih ederiz; ama koşullar ne olursa olsun hedefimiz turnuvayı en üst seviyede bitirmek. Katıldığımız turnuvalarda ülkemizi, bayrağımızı her zaman en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz ve bunun için çalışıyoruz.

Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nde mücadele seviyesi ve rekabet arttıkça, liglerimiz çok daha keyifli hale geliyor. Ülkemize gelen kaliteli yabancılar ve bizim jenerasyonumuz ve beraber oynadığımız yetenekli arkadaşlarımız sayesinde ligdeki mücadele seviyesi yükseliyor. Tabii ki bu hem daha fazla ilgi çekilmesine yardımcı oluyor hem de yeni jenerasyonun farklı oyuncularını, farklı oyun yapılarını seyretmemizi sağlarken; onların bu ortamda kendilerini geliştirmeleri ve sürekli öğrenmeye devam etmeleri için de olumlu alanlar yaratıyor.

Ben uzun yıllardır basketbolun içindeyim. Yabancı olsun, Türk olsun çok çok iyi oyuncularla beraber oynadım ve çok iyi koçlarla çalışma fırsatım oldu. Bu sene Botaş'ta Ayşe Cora, Işıl ve Tilbe gibi isimlerle beraberiz. Zaten birbirimizi yakından tanıyan, sahada ve sahanın dışında birbirini tamamlayan sporcularız. Ancak tabii ki bir takımda beraber olmak, beraber oynamak birbirimize sürekli çok daha fazla katkı sağlamamızı sağlıyor. Bunun yansımalarını uluslararası turnuvalarda tabii ki göreceğiz. Çünkü bu tip organizasyonlarda kritik saniyeler önemlidir, bu saniyelerde de birbirini yakından tanıyan, tamamlayan oyuncu yapıları maç kazandırır. Bu uyumun yansımaları milli takımda da hepimize olumlu katkı verecektir.

Türk kadın basketbolunun yeri konusu çok geniş cevap verilmesi gereken bir soru. Burada öncelikle Türkiye'de sosyal anlamda kadının yerini sorgulamalıyız. Ne yazık ki, hâlâ kadın cinayetleri, ayrımcılık ya da fiziksel şiddete uğrayan kadınların haberlerini her gün okumaktayız. Buna bağlı olarak toplumun kadına verdiği değer ile herhangi bir branşta kadın sporuna verdiği değer bence biraz paralel. Baktığımızda geçmişten bugüne, kadın basketbolu olarak takım ve milli takımlar düzeyinde büyük başarılar elde ettik; ama verilen değerin ne yazık ki başarılar kadar büyük olduğunu söyleyemeyeceğim. 

Gelecek hakkında ise şunu söyleyebilirim, genç yaşta sporcularla sıklıkla bir araya geliyorum. Yeni gelen nesil, hem yetenekli hem de sorgulayan, istediğini almak için çalışan, bizlere göre çok daha uluslararası ve hedeflerini ona göre kurgulayan bir nesil. Ben çok umutluyum.

Erkeklerden sonra kadınlarda da Gençler Ligi hayata geçmesi çok önemli bir hamle. Branşımızın gelişimi için, alt yaş gruplarında da mutlaka rekabetçi ligler olmalı, bu çok önemli bir hazırlık aşaması oluyor. Ayrıca tecrübe kazanmak ve süre alıp oyununuza katkı sağlamak için bu tip ligler çok mühim.  
 
BAHAR ÇAĞLAR
Doğum Tarihi: 28 Eylül 1988
Doğum Yeri: İzmir
Pozisyon: Uzun forvet
KARİYERİ
2005-2008 Ceyhan Belediyespor
2008-2016 Galatasaray
2016-2018 Yakın Doğu Üniversitesi
2018-2020 Beşiktaş
2020- BOTAŞ



 
İYİ ÖRNEK
TUĞÇE CANITEZ

"Biz kadınlar olarak önce ülkemiz ve sonra kendimiz için başarılardan başarıya koşacağız. Genç kızlarımıza güzel örnek olabilmek adına parkeye her çıktığımızda gururla ve zevkle basketbol oynamaya devam edeceğiz... "

 
İspanya ve Fransa’nın ev sahipliğinde düzenlenecek olan FIBA 2021 Kadınlar Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkını elde edip bu geleneği devam ettirdiğimiz için çok mutluyuz. Şu an takım olarak jenerasyon değişikliği yaşadığımız genç bir kadroya sahibiz. Güzel enerjisi olan bir ekibiz. Pandeminin de zorluklarıyla bizim için kolay bir turnuva olmayacak; ama ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek için hepimizin elinden gelenin en iyisini yapacağına ve şampiyonadan iyi sonuçlarla döneceğimize inancım sonsuz.

Baktığımızda bu sene pandemiden dolayı takımlar için zorlu bir sezon oluyor. Yine de Türk oyuncuların iyi süreler aldığını ve bu süreleri iyi değerlendirdiklerini görmek çok güzel. Bu durum tecrübe edinmeleri açısından genç oyuncularımız için çok önemli. Türk oyuncuların gelişimi, ligimizin geleceğini belirleyen en önemli etkenlerden biri ve tabii ki milli takımımızın geleceğini de şekillendiren bir durum. Bu yüzden ne kadar mücadele dolu bir sezon olursa, ne kadar şans tanınan ve süre verilen yerli oyuncu olursa ülke basketbolumuzda bu düzeyde olumlu anlamda etkileniyor.

Bu zamana kadar alınan onlarca başarıya baktığınızda aslında kadın basketboluna verilen değerin daha fazla olmasını bekliyorsunuz. Yakın zamanda gündeme gelen "kadınlara basketbol yakışmıyor, onlar için voleybol daha iyi. Basketbol erkek işi" tarzı düşünceler ve buna benzer yanlış tutumlar maalesef hâlen var ve bunları duymak gerçekten çok üzücü.

Bu zamana kadar ülkemizi 2012 ve 2016 senelerinde olmak üzere iki kez Olimpiyatlar'da temsil etmenin gururunu yaşadık. Avrupa aldığımız madalyalarla da bu gururu taçlandırdık.
 
İnsanlar ne düşünürse düşünsün, ne konuşursa konuşsun; biz kadınlar olarak önce ülkemiz ve sonra kendimiz için başarılardan başarıya koşmaya devam edeceğiz. Genç kızlarımıza da güzel bir örnek olabilmek adına parkeye her çıktığımızda gururla ve zevkle basketbol oynamaya devam edeceğiz.

Kadınların sporda ve toplumda iyi yerlere gelmesi adına farkındalık çalışmaları (HeForShe) yapan kulübüm Fenerbahçe, toplumun kanayan yarası olan kadına şiddete karşı da iki yıldır ses getiren adımlar atıyor. Fenerbahçe’nin bu anlamda rol üstlenmesini, çok anlamlı buluyorum, destekliyorum.. Bu kulübün bir parçası olmaktan gurur duyuyorum. Dokuz farklı spor branşında binlerce sporcu yetiştiren, milyonlarca taraftarıyla Türkiye’nin en büyük spor kulübü olan, attığı adımlarla toplumun gelişmesi adına çok kıymetli işler yapan Fenerbahçe; 2 yıldır kadınlar ve kız çocukları için çok güzel işler yaptı ve yapmaya da devam ediyor.
 
Umuyorum ki Fenerbahçe’nin ve sporun gücü ile bu konuda adımlar atılmaya devam edilir Çünkü aydınlık yarınlar için kadınlar ve erkeklerin bir arada eşit haklara sahip olmasından başka çözüm yolumuz yok!

Gençler Ligi bence kadınlar için geç kalınan bir hamleydi; ama sonuçta artık bu adımın atılması bizler için güzel bir gelişme. Başarılı genç jenerasyonun yetişmesi bir bakıma başarılı bir gelecek demektir. Hem kızlarımız daha çok basketbolun içinde yer alacak hem de daha çok tecrübe kazanacaklar. Kadınlarda bu sezon ilk kez düzenlenecek olan Gençler Ligi'ni birçok açıdan güzel bir hamle olarak görüyorum.

Covid-19'dan dolayı bütün takımlar için seyircisiz ve zorlu bir sezon oluyor. Aynı zamanda hızlandırılmış maçlardan oluşan bir sezon yaşıyoruz. EuroLeague ve EuroCup Women'da oynadığımız 'bubble' yoğun fikstürü hepimizi hem fiziksel hem de mental olarak çok zorluyor. Fenerbahçe olarak her zamanki gibi hem ligimizde hem de Avrupa'da iddialı bir kadroya sahibiz.

Bu sezon başarılı olmak için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır ve güzel bir enerjisi olan bir takıma sahibiz. Ligimizde şuan 21'de 21 yaparak namağlup lideriz. EuroLeague Women dörtlü final elemeleri için Salamanca'da mücadele edeceğiz. Sezonun hızlı temposuna ayak uydurup yine alışık olduğumuz gibi başarıdan başarıya koşmayı istiyoruz. Umarım bu değişik sezon, bizim için kupalarla dolu sağlıklı bir yıl olur.


TİPLEME
- En beğendiğiniz koç?
 Valerie Garnier
- En beğendiğiniz oyuncu?
Courtney Vandersloot
- En beğendiğiniz ilk 5'iniz?
- Courtney Vandersloot, Allie Quigley, Alina Iagupova, Emma Meesseman, Brittney Griner
- En zorlu deplasman?
- Salamanca
- Tek kelime ile Türk Milli Takım...
- Gurur

TUĞÇE CANITEZ
Doğum Tarihi: 
10 Kasım 1990
Doğum Yeri: İzmir
Pozisyon: Uzun forvet
KARİYERİ
2011-2013 North Idaho College / Westmont College
2013- Fenerbahçe



GELİŞİM
PELİN DERYA BİLGİÇ
 
"Öncelikli hedefimiz ülkemizi gururlandıracak şekilde mücadele vermek.  Kadın basketbolunun ilerde kulüplerin ve milli takımların başarısı ile doğru orantılı olarak ilerleyeceğinden şüphem yok..." 

Kadın Milli Takımımız, 2021 Avrupa Basketbol Şampiyonası'na gitmeye hak kazanarak 16 yıllık geleneği devam ettirdi. Öncelikle ilk hedefimiz ülkemizi gururlandıracak şekilde mücadele vermek. Daha sonra kürsüye çıkıp, bu şekilde başarımızı taçlandırmak istiyoruz. EuroBasket pandeminin gölgesinde geçecek olsa da biz bu sıkıntılı süreçte halkımızı mutlu edecek başarılarımıza bir yenisini daha eklemek istiyoruz. Daha başaracağımız birçok şey olduğunu düşünüyorum ve gurur dolu bir gelecek için çok çalışacağımızın sözünü verebilirim.

Herbalife Nutrition Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nin kalite düzeyi, Türk Milli Takımları'nı da illaki etkiliyor. Hatta ilk etkileyen şey yabancı sayısı ve kulüplerde oyunculara verilen şans... Bu duruma göre de oyuncu havuzu değişiklik gösteriyor. Ayrıca rekabetin her zaman oyuncuyu iyi etkileyeceğini düşünüyorum. Bir organizasyonda rekabet kalitesi ne kadar artarsa oyuncuların kalitesi de doğru orantılı bir gelişim gösterecektir. Bu açıdan baktığımızda ligimizin üst düzey rekabete sahne olması bizleri ve dolaylı yoldan A Milli Takım'daki performansları da etkileyebiliyor. Kendimizi geliştirmek açısından bunu bir avantaj olarak görebiliriz. 

Kadınlarda da Gençler Ligi'nin başlayacak olması sevindirici bir haber. Bence bu kadın basketbolu için çok önemli bir hamle. İnşallah sürekliliği olur. Bunun kadın basketboluna çok oyuncu kazandıracağını düşünüyorum. Hem yeni jenerasyonların daha etkili gelmesini hem de oyuncu yetiştirme konusundaki sürekliliği artıracak bir hamle olacaktır. Bu imkan sayesinde gelecek nesillerin, Türk basketbolunun değerini şimdi olduğundan çok daha yüksek seviyelere getirmesi de mümkün kılınacaktır. Kısacası her açıdan oldukça kritik ve yerinde bir karar alınmış.

Galatasaray forması ile mücadele etmek çok gurur verici. Gönül isterdi ki taraftara açık olan maçlar oynayalım. Ama taraftarımız bize verdikleri önemi bir şekilde sosyal medya aracılığıyla bize gösteriyor ve hissettiriyorlar. Tabii ki de hedefimiz şampiyon olmak. Ben de bireysel olarak sahada olduğum her an bunun için mücadele ediyorum. Pandemi sebebiyle taraftarımız salonlarda olamasa da her daim yanımızda olduklarını hissedebiliyoruz. Bu camiaya yakışır şekilde sezon sonunu şampiyonluklarla noktalamak en büyük arzumuz. Ve bu hedefimizi gerçekleştirmek için takım olarak en iyi şekilde hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.

Galatasaray gibi büyük bir camiada şampiyonluklara oynamak benim de bireysel gelişimime katkı sağlıyor. Tabii ki de takımda aldığım sorumluluk milli takım performansımı da olumlu yönde etkileyecektir. İnşallah böyle devam eder. En üst düzey kulüplerden birinde, forma şansı bulduğum her dakika ayrı bir öneme sahip. Bu seviyelerde oynamaya alıştıkça gelecek turnuvalarda milli forma ile sergileyeceğim performans da en etkin şekilde gelişecektir. Böylelikle hem kendi potansiyelime kavuşma şansım hem de ülkeme ve kulübüme vereceğim katkı maksimum düzeye ulaşabilme ihtimaline sahip.

Bugüne kadar kadın basketbolunda elde edilen başarılar azımsanmayacak kadar çok. Geçmişte elde edilen zaferlere geçmişte olduğu kadar bugün de yakınız. Kadın basketbolunun yakın zamanda kulüplerin ve milli takımların başarısı ile doğru orantılı olup ona göre ilerleyeceğini düşünüyorum. Her gelen jenerasyon bayrağı biraz daha ileri götürme şansına sahip. Biz kendimize düşen görevi yapar ve yeni başarılara yelken açarsak; insanlar, kadın basketboluna çok daha önce hak ettiği önemi vermek zorunda kalacaktır.

TİPLEME

- En beğendiğiniz oyuncu?
Courtney Vandersloot
- En zorlu deplasman?
Pandemiden fark etmiyor
- Tek kelime ile Türk Milli Takım...
Gurur
  
PELİN BİLGİÇ
Doğum Tarihi: 15 Temmuz 1994
Doğum Yeri: Mersin
Pozisyon: Gard
Kariyeri:
2011-2016 Botaş
2016-2018 Fenerbahçe
2018-2019 Çukurova Basketbol
2019-2020 OGM Ormanspor
2020– Galatasaray


 
İNANÇ
ALPERİ ONAR
 
"Herkesin terinin son damlasına kadar mücadele edeceğinden eminim. Elimizden gelenin en iyisini yaparak ülkemizi gururla ve en iyi şekilde temsil edeceğimize inancımız tam. Unutmayalım ki sporun her branşı kadına yakışır."
 
16 yıllık geleneği devam ettirerek Kadın Milli Takımı olarak İlk hedefimize ulaştık ve turnuvaya katılmaya hak kazandık. Ancak biliyoruz ki her şey yeni başlıyor. Bu sorumluluğu alan herkesin terinin son damlasına kadar mücadele edeceğinden eminim. Elimizden gelenin en iyisini yaparak ülkemizi gururla ve en iyi şekilde temsil edeceğimize inancımız tam.

Herbalife Nutrition Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nin kalitesinin ve rekabet seviyesinin yüksek olması ligi izleyen ve ilerde basketbolcu olma hayali kuran birçok genci daha çok çalışmaya ve profesyonel olarak bu sporu yapmaya teşvik edecektir. Her yıl artan mücadele seviyesi ve gelişme oranının yüksek olması daha iyi takımlar kurulmasına sebep olacaktır. Bu durum ise beraberinde Avrupa'da ülkemizi en iyi şekilde temsil etmemize yardımcı olacaktır.

Kendi açımdan sorumluluk aldığım güzel ve verimli bir sezon geçiriyorum. Bunda da kulübümün ve koçumun bana verdiği rolün etkisi çok büyük. Takım olarak sezona iyi bir başlangıç yapamasak da ilk yarıda kaybettiğimiz bütün maçları ikinci yarıda telafi ettik. Bu gelişmenin ışığında ligdeki sıralamamızı da yukarıya çektik. Ligin geri kalan kısmını en iyi şekilde bitirmek istiyoruz. Ve hedeflediğimiz noktalarda bir sezon sonu yaşamak istiyoruz.

Gerek milli takım gerekse kulüpler bazında Türkiye'nin kadın basketbolunda çok başarılı olduğunu düşünüyorum. Gün geçtikçe kadın basketbolu daha bilinir hale geliyor. Bunda bizden önceki jenerasyonların yakaladığı başarıların da rolü çok büyük. Aynı zamanda günümüzde maçların eskiye göre daha ulaşılabilir olması izleyici sayısını arttırıyor ve sosyal medyayla bir çok insana ulaşıyor. İnternetin etkisi sayesinde kadın basketboluna verilen değerin artacağına ve gelecekte daha fazla insana ulaşacağına inanıyorum. Unutmayalım ki sporun her branşı kadına yakışır.

Erkeklerden sonra kadınlarda da Gençler Ligi hayata geçmesi çok önemli bir adım. Ben Adana’da basketbolla tanışmış biriyim, bütün altyapı kategorilerinde sadece tek maç yapma şansımız vardı. Sonra Türkiye Şampiyonası'nı beklerdik bütün sene. O yüzden Gençler Ligi'nin hayata geçmesi, genç oyunculara daha çok maç yapabilme fırsatı veriyor. Özellikle de Anadolu takımları için büyük şans olduğunu düşünüyorum. Genç oyuncular ne kadar çok süre alırsa o kadar gelişme gösterme şansları söz konusu olacaktır. Bu nedenle böyle bir fırsat oldukça önemli.

TİPLEME
- En beğendiğin oyuncu?
- Miloš Teodosic
- En zorlu deplasmanlar?
- İzmit ve Hatay 
- En iyi ilk 5'in?
- Işıl Alben , Kayla McBride, Alina Iagupova, Tilbe Şenyürek, Elizabeth Williams
- Tek kelime ile Milli Takım...
- Gurur   
 
ALPERİ ONAR
Doğum Tarihi: 2 Ocak 1996
Doğum Yeri: Adana
Pozisyon: Gard
KARİYER
2012-2015 BOTAŞ
2015-2016 Çankaya Üniversitesi
2016-2018 Ormanspor
2018-2020 Galatasaray
2020- Ormanspor

YORUMLAR

  • 0 Yorum