Görünmeyen güç

Sevgi Uzun, “Babam Metin Uzun kesinlikle benim idolüm. Futbol oynamayı bırakalı seneler olmuş olsa bile, iş hayatındaki profesyonelliği her zaman hayranlık uyandırırken yaptığım işin ciddiyetini ve değerini her daim bana hatırlatıyor. O benim görünmeyen gücüm...” diyor.

Görünmeyen güç
09 Kasım 2020 - 14:42

RÖPORTAJ: OĞULCAN ÇOKSAYAR

Fenerbahçe Öznur Kablo'nun yıldızlarından Sevgi Uzun, profesyonel Beşiktaşlı eski futbolcu babası Metin Uzun'un kariyerine olan etkisini kelimelere döktü. 22 yaşındaki oyuncu, onu özel kılan hikayesinin yanı sıra geçtiğimiz sezon yarıda kalan EuroLeague hayali, bu sezonki hedeflerini, parkedeki oyun tarzı ve pek çok konu hakkında merak edilenleri cevapladı. Gelin, lafı fazla uzatmadan sözü Sevgi'ye bırakalım...

- İlk olarak, sporcu bir ebeveynin çocuğu olarak bu durumun spora başlamandaki etkisini anlatabilir misin? Basketbola nasıl yöneldin?

- Aslında annem de gençken atletizm ile uğraşmış. Bu açıdan bakınca tamamen sporcu bir aileden geliyorum. O yüzden hem annem hem de babam, sporun içinden gelen isimler olarak ablam ile benim spora başlamamızı, sosyalleşmemizi ve beraberinde getirdiği çoğu şeyi yaşamamızı istediler. Çünkü sporun hayata kattıklarını bizden çok daha iyi biliyorlardı.
 
Basketbola ablam Selin sayesinde yöneldim. Dürüst olmak gerekirse; ben en başında voleybolcu olma hayali ile büyüyen bir kız çocuğuydum. Ama ablam ben spora başlamadan önce basketbola başlamıştı. Bu nedenle onun idmanlarını izlemeye gidiyordum. Selin de bir gün gelip, onun için basketbolu denememi ve eğer beğenmezsem daha sonra voleybola da başlayabileceğimi söyledi. O dönem iyi ki onu kırmamışım... Çünkü ilk idmandan sonra bir daha topu bırakamadım.

- Kariyer basamaklarını tırmanırken profesyonel eski futbolcu olan baban Metin Uzun'un sana bir idol olduğunu söylemek mümkün mü? Sportif gelişimin konusunda hangi açıdan yararı daha çok oldu?

- Babam kesinlikle benim idolüm. Futbol oynamayı bırakalı seneler olmuş olsa bile, iş hayatındaki profesyonelliği beni her zaman kendine hayran bırakmıştır. Babamın bu özelliği yaptığım işin ciddiyetini ve değerini her daim bana hatırlatıyor. Sportif gelişimimin her yerinde yararı oldu, ki hâlâ da oluyor. Onunla oturup beslenme programımı konuştuktan sonra diğer gün sahadaki eksikliklerimi veya artılarımı konuşabiliyoruz. Sporun içinden gelen ebeveynlere sahip olmanın en büyük artısı da bu olabilir. Gelişiminiz için profesyonel bir dış göz size yardımcı olabiliyor. Sadece fiziksel değil psikolojik kısımda da yardımı çok fazla oluyor. Bu yüzden 'en çok şu konuda yardımı oldu' diye bir ayrım yapamam. O benim görünmeyen gücüm.

- Günümüze dönecek olursak.. Henüz 22 yaşında olmana rağmen iyi bir çıkış yakalayarak üst düzey rekabet ortamına uyum sağladığın ve şimdiden iyi bir CV oluşturduğun görülüyor. Bu durum hakkında neler söylemek istersin?

- Daha yolun başındayım. Bu sebeple her gün yeni bir şey öğrenerek, oyunuma bir şeyler katmak için çalışıyorum. Kendime ve basketboluma katmam gereken çok şey var. Doğru şeyler yapmaya devam eder ve bireysel çalışmalarımı da pes etmeden sürdürürsem hedeflediğim seviyeye gelebilirim. Bunun için de doğru kulüpte olduğumu düşünüyorum. Profesyonel basketbol kariyerimin henüz başında olduğumu düşünerek, çalışmalarıma devam ederek kariyerimin devamı açısından sonunun güzel olacağına inanıyorum.

- Geçtiğimiz sezon koronavirüs nedeniyle iptal edilene kadar takım halinde hem ligde hem de Avrupa'da harika bir sezon geçirdiğinizi söylemek mümkün. Geçtiğimiz sezon için kısa bir değerlendirme alabilir miyim?

- Geçtiğimiz sezon gerçek anlamda harika bir sezon geçiriyorduk. Sezona 4 kupa hedefi ile başlamıştık. Koronavirüs dolayısıyla ligler iptal olmadan önce hedefimizde yer alan 2 kupayı müzemize götürmeyi de başarmıştık. Tüm otoritelerin gözünde hem Süper Lig hem de EuroLeague'de şampiyonluğun en büyük adayıydık. Ancak hiçbirimizin beklemediği bir salgın ile karşılaştık. Hedeflerimizin bu şekilde yarıda kalması hepimizi çok üzdü.
 
Ne kadar bütün kupaları almak istesek de kendimizin ve ailemizin sağlığı adına en doğru karar alındı. 4 kupayı da almaya çok yakındık; ancak bizim için en büyük teselli şu an sağlıklı olmamız ve yeniden basketbol oynayabiliyor olmamız. Sonuçta hiçbir başarı insan sağlığından önemli olamaz.



Yeni sezona iyi bir başlangıç yaptığınızı söylemek mümkün. Fenerbahçe ve kendi performansını sezonun şimdiye kadarki bölümü özelinde değerlendirebilir misin?

- Bazı takım arkadaşlarımız WNBA dolayısıyla aramıza geç katıldı. Kadroda eksiklerimiz olmasına rağmen çok iyi mücadele verip, şimdiye kadar ki bütün maçları kazandık. Şu an tam kadroyuz ve çok güzel, güçlü ve potansiyelli isimlerden kurulu bir takıma sahibiz. Yaptığımız bu iyi başlangıcın devamını getirip hedeflerimizi tamamlamaya çalışacağız.
 
Kendi adıma sezona güzel bir başlangıç yaptığımı düşünüyorum. Koç Victor bana çok güven veriyor ve gelişimim için yardımcı oluyor. Koç sürekli benim ile iletişim halinde ve bu yüzden kendimi sahada rahat hissediyorum. Takıma verebileceğim maksimum katkıyı vermeye çalışıyorum. Umarım bu durum böyle devam eder.

- Geçen sezon en büyük favoriler arasında gösterildiğiniz EuroLeague'de bu sezon yarım kalan işi bitirebileceğinizi düşünüyor musun?

- Tabii ki de yarım kalan hikâyeyi tamamlamak takım olarak en büyük arzumuz. Geçen sezon neler hedeflediysek bu sezon da aynı hedeflerle yola çıktık. EuroLeague çok zorlu bir organizasyon. Bunun bilincinde olarak maçlara hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ama biz de bu kulvarda başarılı olacak güce ve yeteneğe sahibiz. Takım olarak bu turnuvada başarılı olabileceğimize de inancımız tam. Bu sezon elimizden geleni yaparak mutlu sona ulaşacak ve kupayı kulübümüze getireceğiz. En büyük arzumuz bu hedefimizi başarıyla sonuçlandırabilmek.

- Fenerbahçe forması altında kısa ve uzun vadeli hedeflerin neler?

- Fenerbahçe Öznur Kablo her sporcunun forma giymek isteyeceği bir kulüp. Çok büyük ve çok özel bir camianın mensubu olduğunuzu her hissedebiliyorsunuz. Her şeyden önce bu camiaya yakışan ve formanın hakkını veren bir oyuncu olmak istiyorum. Son gücüme kadar mücadele edip, formanın hakkını vermek ve Fenerbahçe'de kalıcı olmak en büyük amaçlarımdan bir tanesi. Umarım beklentileri tam anlamıyla karşılar, kendimi hedeflediğim düzeyde geliştiririm ve inşallah bu kulübe uzun yıllar hizmet etme şansı bulabilirim.

- Henüz kariyerinin başında olan bir oyuncu olarak milli takımlar düzeyinde belirlediğin hedefler var mı?

- Her sporcunun hayali olduğu gibi olimpiyat madalyası benim de hayallerimi süslüyor. Ay yıldızlı forma çok kutsal bir forma. Formayı sırtına geçiren her oyuncu, bu durumun bilincinde olarak parkeye çıkıyor. Ay yıldızlı formayı en iyi şekilde temsil etmek hepimizin asli görevi. A Milli Takım forması ile olimpiyatlarda bulunup orada madalya kazanmak en büyük hedeflerimden biri. Gelecek turnuvalarda formayı kim giyerse giysin hak edilen zaferlere ulaşmak için mücadele verecektir. Ben de şans bulmam halinde hedeflediklerimiz için çabalayacağım.

- Kendi oyun tarzında en sevdiğin yönün nedir? Sahada şu olduğunda oynadığım oyundan daha çok keyif alıyorum dediğin bir şey var mı?

- Saha görüşümün iyi olduğuna inanıyorum. Bu özelliğimi geliştirmek için de özen gösteriyorum. Maçta hızlı hücum oynamaktan çok keyif alıyorum. Hızlı gelip, rakibi eksik yakaladığımız zamanlarda bulunan kolay sayılar, 3'lükler veya yapılan asistler beni daha çok oyunun içine alıyor. Bir bakıma bu gerçekleşince tabir yerindeyse beni 'gaza getiriyor' diyebilirim.


TİPLEME
- En beğendiğin koç?
- Çalıştığım tüm koçlar
- En beğendiğin oyuncu?
- Sue Bird
- En zorlu deplasman?
- Basket Lattes Montpellier Association
- Tek kelime ile Fenerbahçe Öznur Kablo?
- Başarı


SEVGİ UZUN
Doğum Tarihi:
 25 Kasım 1997
Doğum Yeri: İstanbul
Pozisyon: gard
KARİYERİ
2013-2018  Beşiktaş
2016           Anadolu Üniversitesi
2018-2019 Çukurova BK
2019-         Fenerbahçe


YORUMLAR

  • 0 Yorum