Geleceğe yatırım | Hakan Kasapkaraoğlan

Darüşşafaka SK Genel Direktörü Hakan Kasapkaraoğlan: "Altyapı yaşını doldurmuş oyuncuların gelişimlerini kendi bünyemiz altında tamamlamak ve bir üst lige çıkarmak için TB2L'den İstanbul Basket ile anlaştık. Ayrıca İzmir ve Bursa gibi lokasyonlardaki çocukları, belli bir yaşa kadar bizim gözetimimizde, aileleri ile birlikte yetişmesini sağlıyoruz."

Geleceğe yatırım | Hakan Kasapkaraoğlan
02 Ekim 2021 - 15:29 - Güncelleme: 02 Ekim 2021 - 15:32
RÖPORTAJ: TOLGA YENİGÜN
 

TB2L ekiplerinden İstanbul Basket ile ortaklığımızın oluşmasına etken en temel sebep maçları ve antrenmanları Ayhan Şahenk Spor Salonu’nda yapıyor olmamız. Hem Garanti BBVA BGL hem TB2L hem de A Takım idmanlarına çıkan oyuncularımız var ve bu birlikteliği gerçekleştirebilmek için bir arada kalmamız gerekiyordu. 
 
Bu kapsamda istediğimiz gibi bir organizasyon oldu. İstanbul Basket bu anlamda açık destek verdi. Karşılıklı beklentiler olduğu gibi ortak çıkarlar da var. Amaç her ne kadar bir üst lig olsa da ana hedefimiz oyuncularımızı A takıma hazırlamak. 
 
İstanbul Basket her ne kadar ciddi mana da bütçesel ve lojistik destek verse de asıl amacımızdan sapmadan, transfer kararlarını da birlikte veriyoruz. Bu proje sayesinde, amaç altyapı sporcularımızı olgunlaştırmak olsa da A takım potansiyeli taşıyan genç oyuncuları (Kılıçarslan Şenkahya, Eren Has, Muhammed Ali) da bünyemize katma fırsatı bulduk. 
 
Eğer başarabilirsek, hem bizim altyapımızdan gelen hem de transfer ettiğimiz henüz bir üst basamağa geçememiş oyuncuların gelişmesi konusunda bu projenin bize çok faydası olacak.
 
Altyapıdan gelen oyuncular için makul bir planlama ile kısa süreler içinde karar verebilecek ortamı yaratmak gerekiyor. Bir an önce oyuncuların sahip oldukları potansiyeli ortaya çıkarıp kariyer planlarını yapmak gerekiyor ki, bu hem altyapıdan gelen diğer oyunculara yer açmak hem de bütçeyi doğru yönetebilmek için gerekli. 
 
Bu amaçla birkaç sene önce BGL kuruldu, fakat maalesef tek başına yeterli olmadı. O lig, gözlemlediğim oyuncular için, bir üst yaş grubunda altyapı faaliyeti olarak görünüyor. Her sene altyapı yaşını dolduran onlarca oyuncudan en fazla 1-2 tanesi A takıma çıkıyor ve 3-5 dakika ancak oynayabiliyor. 
 
Oyuncuların gelişimi için yeterli süre alamaması ciddi bir sorun, bunun yanı sıra yetiştirdiğiniz onlarca oyuncu için bir fikre sahip olamadan vedalaşmak da ayrı bir problem.
 
Tecrübe kazanmak için yaş sınırı olmayan bir ligde belli bir disiplin içinde, yeterli sürelerle çok sayıda maç oynamak gerekiyor. Bizim için bu süreci tamamlamak adına belirli prensiplere bağlı kalarak, BGL sonrası TB2L'de bir takım kurmak zorunluluk haline geldi.
 
Bu sene yapmaya çalıştığımız şeylerden bir tanesi, belirli lokasyonlarda kendi şubelerimizi açmak. İzmir’de ve Bursa’da buna başlıyoruz. Çocukların, belli bir yaşa kadar, bizim gözetimimizde, kendi bulundukları yerde aileleri ile birlikte yetişmesini sağlamak. 
 
Bir tarafta eğitimleri, diğer tarafta çocukların psikolojik, pedagojik gelişimleri için onları ailelerinden koparmamak var. Çocukları basket odaklı bir programa zorlayarak strese sokmamak lazım. 
 
Çocuklar basketbolcu olmak istiyorsa, buna sağlıklı bir zihinle karar versin. 14-15 yaşına kadar çocukların stresten uzak, keyifli bir ortamda yeteneklerini geliştirmelerini sağlamak gerek. 
 
Bizim yardımcı olacağımız tek yer basketbol tarafı, yetenekleri ortaya çıkarıp geliştirmek, basketboldan keyif almalarını sağlamak, gelişimlerini tamamlamak için ailelerinin yanında iyi bir eğitime de ihtiyaç var. 
 
Şubeleşmenin bizim içinde artıları var tabii ki, yetenekleri erken yaşlarda bulup ortaya çıkarmak büyük avantaj. Bunun yanında yerel takımlar kurmak hem oyuncu havuzumuzu genişletecek hem de maliyetlerimizi önemli ölçüde düşürecek.
 
Tesis bünyesindeki 10 odalı sporcu evlimizde 15 tane oyuncu kalıyor. 25 oyuncumuza da burs imkânı sağladık. Derslerine yardımcı olduğumuz gibi tüm oyuncu ve antrenörlerimize İngilizce kursları vereceğiz. 
 
Tesisler içinde hem sporcu evinde kalan hem de okuldan direkt antrenmana gelen oyuncularımıza, okul ile antrenman arasındaki boş zamanlarında, kendi sosyal becerilerini geliştirebilecekleri, ders çalışabilecekleri ve dinlenebilecekleri alanlar oluşturuyoruz.  Aynı zamanda  kulüp bünyemizde ki psikoloğumuz, sporcularımızla düzenli olarak iletişimde olup gruplar halinde periyodik programlar yapıyor.
 
TİPLEME
- En beğendiğiniz oyuncu? 

- Michael Jordan
- En beğendiğiniz koç?
- Phil Jackson
- En iyi 5'iniz? 
- Chris Paul, Michael Jordan, Kobe Bryant, Dennis Rodman, Wilt Chamberlain
- En zorlu deplasman?
- Partizan
- Tek kelime ile Darüşşafaka...
- Hayat

YORUMLAR

  • 0 Yorum