Floridalı İtalyan

"Yaşı ilerledikçe daha da olgunlaşan Amerikalı oyun kurucu Jason Rich, şu ana dek gösterdiği performansla bekleneni vermişe benziyor. Florida yıllarının ardından Las Vegas Yaz Ligi dışında NBA bağlantısı kurmayan Rich, Avrupa'nın patlayıcı ama mütevazı skorerleri arasında yer alıyor. Floridalı İtalyan'ın yeni eseri ne olacak hep birlikte göreceğiz."

Floridalı İtalyan
03 Şubat 2019 - 12:19

KUZEY KILIÇ

Anlamı 'çiçek toprak' olan Florida'da dünyaya gelen Jason Rich, NCAA macerasının ardından 1 NBA'e kapak atamamış oyunculardan biri... Ortalama Avrupa kariyerinin en iyi senesini geçtiğimiz sezon geçiren 32 yaşındaki Rich, sezon başında Beşiktaş Sompo Japan ile bir yıllık sözleşme imzaladı. NCAA yılları, İtalya ile Fransa maceraları ve daha fazlası ile Jason Rich'i mercek altına alacağız.

Malik Beasley, Jonathan Isaac ve Dwayne Bacon dışında şu an aktif olarak NBA'de forma giyen oyuncusu olmayan Florida State, basamak atlamaktan ziyade oyunculara skorer kimlik kazandıran bir kolejdir. Sam Cassell, Al Thornton ve Dave Cowens gibi ortalama NBA oyuncularının yanı sıra; Chris Singleton gibi birçok Avrupai tarzda oyuncuya da ev sahipliği yapmıştır. İşte o oyunculardan birisi de Jason Rich. 2004-05 sezonunda doğduğu şehrin kolej takımı Florida State ile NCAA kariyerine başlayan Rich, 2008 sezonuna kadar toplam 129 maçta forma giydi. İstikrarlı bir skorer olarak gözükse de kolej kariyerinde %29'luk üçlük isabeti ortalaması yakaladı.

Tabii ki oyun görüşü, fizik, taktik beceri gibi alanlarda da kendisini geliştiremeyince 2008 Draftinda hiçbir takım tarafından seçilmedi. Draft seçimleri istediği gibi sonuçlanmayan Rich, aynı yıl İtalyan ekibi Cantu ile anlaşmaya vardı ve sezonu 9.8 sayı, 3.2 ribaund ortalamaları ile tamamladı. Bir senelik Cantu macerasının ardından sırasıyla; Hapoel Jerusalem, Telenet Oostende, Vanoli Cremona, Enisey Krasnoyarsk, Vanoli Cremona, Elan Chalon, Paris Levallois ve Scandone Avellino formalarını giydi.

Sekiz ayrı takım ile geçen sekiz sezon, Floridalı Jason Rich'i Avrupalı bir skorere dönüştürdü. 198 maçta 15.5 sayı, 3.5 ribaund ve 3.4 asist ortalamalarını yakaladı. Şut isabeti konusunda ise kolej kariyerine göre daha başarılıydı; %47.2 ile iki sayılık, %36.3 ile de üç sayılık isabet ortalamalarını yakaladı. Ancak tecrübeli oyun kurucunun en başarılı sezonu; Serie A'da MVP ve sayı kralı olduğu 2017-2018 idi.

Geçtiğimiz sezon Scandone Avellino forması altında İtalya Süper Ligi'nde oynayan 32 yaşındaki Birleşik Amerikalı oyun kurucu; çıktığı 34 maçta 18.4 sayı, 2.6 ribaund, 2.8 asist ortalamaları kaydetmişti. Yine Avellino forması ile FIBA Europe Cup'ta 13 maça çıkan Jason Rich, bu organizasyonda ise 18 sayı, 3.6 ribaund, 3.5 asist ortalamaları tutturdu.

Rich, geçtiğimiz sezon İtalya Serie A'da %38.8, Şampiyonlar Ligi'nde ise %21.2'lik isabet oranını yakaladı. Ancak ilerleyen yaşına rağmen atletizmi, patlayıcılığı ve enerjisi 32 ya- şındaki oyun kurucuyu ülkemize getirdi.

Ivan Buva, Robin Benzing, Phil Pressey, Joe Alexander ve Kyle Gibson ile birlikte Beşiktaş'ın yabancı kotasını dolduran Jason Rich, ekim ayından beri hem ligde, hem de Avrupa'da gösterdiği performans ile Beşiktaş'ın yıldız oyuncusu oldu.

Can Maxim Mutaf, Enes Taşkıran, Joe Alexander, Kenan Sipahi, Kyle Gibson, Phil Pressey ve Ömer Útku Al ile Beşiktaş'ın kısa rotasyonunu oluşturan Rich, saha içi liderliğini sadece skorer kimliği ile sınırlamıyor.

Ligde oynadığı maçlarda yalnızca 4 kez tek hanelerde kalan Rich, İstan- bul BŞB mücadelesi dışında da her maçı asist ile tamamladı. 32 asistine karşılık 19 top kaybı yaptı ve tecrübesi ile de maçın kritik anlarında sorumluluğu eline aldı.

Jason Rich'in yanı sıra pota altı oyuncuları Robert Benzing ve Ivan Buva'nın form grafiği takımın yıldız üçlüsünü meydana getirdi. Isolation olarak tanımlanan birebir pozisyonlar, pick&roll hücumu, atletizm kullanımı ve oyun tecrübesini sahaya yansıtarak Beşiktaş'ın demirbaş oyuncusu oldu.

Rich'in istatistik verileri, bu söylediklerimizi destekler nitelikte; ligde oynadığı 11 maçta 12.9 sayı (takım lideri), 3 asist ve 2.1 ribaund ortalamalarını yakaladı. İstikrarsız olduğu üç sayı isabetinde ise %37.1'lik ortalamaya ulaştı. Ligde takımı adına verimli performanslar sergileyen ABD'li, Avrupa arenasında da aynı çizgisini koruyor. Buna en iyi örneği MVP seçildiği haftadan verebiliriz.

Beşiktaş'ın Strasbourg'u deplasmanda 64-69 mağlup ettiği karşılaşmada takımını neredeyse tek başında sırtlayan Jason Rich, maçı; 7/11 iki sayı, 3/6 üç sayı ve 5/7 serbest atış isabeti ile 28 sayı ve 4 ribaund, 2 asist, 2 top çalma 1 blok ile tamamladı. Toplamda 27 verimlilik puanına da erişen Rich, FIBA Şampiyonlar Ligi'nde normal sezonun 10. haftasında taraftar oylarıyla haftanın MVP'si seçildi. Yaşı ilerledikçe daha da olgunlaşan Amerikalı oyun kurucu, şu ana dek gösterdiği performansla bekleneni vermişe benziyor.

Florida yıllarının ardından Las Vegas Yaz Ligi dışında NBA bağlantısı kurmayan Rich, Avrupa'nın patlayıcı ama mütevazi skorerleri arasında yer alıyor. Beşiktaş ile nereye kadar gideceği ve kariyerinin nasıl yol alacağı da akıllarda soru işareti olarak kalıyor. Ancak Jason Rich'in şu ana kadar olan Avrupa turu, basketbol kariyeri açısından doygunluğa ulaşmış durumda. Floridalı İtalyan'ın yeni eseri ne olacak hep birlikte göreceğiz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum