Ergin Ataman: ''Bu takım mücadele edecek''

FIBA 2023 Dünya Kupası Elemeleri’nde mücadele eden ve FIBA 2022 Avrupa Şampiyonası’na katılacak olan A Erkek Milli Takımımızda Başantrenör Ergin Ataman, TRT Spor’a gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Ergin Ataman: ''Bu takım mücadele edecek''
10 Ağustos 2022 - 13:01 - Güncelleme: 10 Ağustos 2022 - 13:14
Ejder Yasin Turhan’ın sorularını yanıtlayan Ataman’ın açıklamaları şu şekilde:- En son Temmuz başında Büyük Britanya ile maç yaptık. 3 haftalık tatil süresince oyuncularımız ve bizler dinlendik. Hazırlık planından sonra 1 Ağustos’ta İtalya’nın Bormio kentinde çalışmalara başladık. 8 günlük çalışmada herkesten uzak, sakin bir bölge seçtik. Orada hem kondisyon hem de teknik antrenmanlar yaptık. Yeni bir takımız. Büyük Britanya maçında 3 NBA oyuncumuz kadromuzda  değillerdi. Doğuş Özdemiroğlu ve Furkan Haltalı da sakattı. Kamp süreci çok iyi geçti. Temelimizi attık. Şu an hazırlık maçları başlayacak. Önümüzde ciddi bir süreç var. İlk resmi maçımıza 25 Ağustos’ta Letonya deplasmanında çıkacağız. Bu iki haftada 6 hazırlık maçı oynayacağız. Tam olarak sistemi ve rolleri belirleyeceğiz. Takımın havası çok iyi. Herkes çok heyecanlı. Bizler bir hedef doğrultusunda çalışıyoruz.

RAKİPLERİMİZİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ


- Sporda ne zaman nasıl sonuç çıkacağı belli olmaz. Kağıt üzerinde İspanya’nın kadrosu güçlü. Ancak onların da bazı eksik ve sakat oyuncuları var. İspanya’nın gücünü göreceğiz. Hazırlık maçları da oynanıyor. Rakiplerimizi yakından takip ediyoruz. Ev sahibi Gürcistan çok tehlikeli bir ekip. Seyirci avantajına sahipler. Gürcistan’ın 5-6 çok tecrübeli oyuncusu var. Diğer rakiplerimiz ise kapalı kutu. Özellikle bu turnuvalarda gün aşırı maç yapıyorsun. Bazı maçları akşam bazı maçları öğle saatlerinde oynuyorsun. Fiziksel ve mental olarak her maça hazırlıklı olmak lazım. Bizim gruptaki hedefimiz ilk 2 içinde yer almak.- Shane Larkin ile sürekli konuşuyoruz. Her yaz 1-2 haftalık dinlenme sürecinin ardından bireysel kondisyon çalışması ve antrenman programı yapıyor. Ona izin verdik ve hazır bir şekilde takıma katıldı. Çok istekli ve heyecanlı. Hazırlık turnuvasında belki 1-2 maç kullanmayabiliriz ama 2. ya da 3. maçtan sonra oynayacaktır. Büyük Britanya maçında çok iyi oynadı. Çok da istekli. Birçok Türk oyuncu gibi ilk kez bir Avrupa Şampiyonası’nda milli takım forması giyecek. Aslında Larkin’i 10 Ağustos’ta Türkiye’ye ilk kez getirdik. Anadolu Efes’te bile Eylül gibi takıma katılırdı. Milli takıma koşa koşa geldi ve şu an burada. 3 haftalık Avrupa Şampiyonası öncesi hazırlık maçlarında yer alacak. 18 Eylül’de final maçıyla turnuvayı bitireceğiz ve 20 Eylül’de Anadolu Efes ile çalışmalara başlayacağız.



ÖMER FARUK GENÇ BİR OYUNCU. İLERDE HATASINI ANLAYACAKTIR

- Kendi açımdan çok üzüldüm ve şok oldum. Kadro açıklandıktan sonra bu haber geldi, inanamadım. Ömer Faruk Yurtseven, Büyük Britanya maçında çok iyi mücadele etti. Antrenmanlar yaptı. Arkadaşlarıyla ve bizlerle çok iyiydi. Ömer Faruk için biraz soğuk ve içine kapanık deniyordu. Ama bizlerle hep sohbet ediyordu. Ben şok oldum ve üzüldüm. Yardımcılarım onları yıl boyunca takip ettiler. Son gün başkanı da aramış. Bizleri ABD’li menajerle muhatap etti. Bu menajerin bizlerin duygularını ve beklentilerini kavrayabileceğini düşünmüyorum. Çok ciddi anlamda menajer etkisi oldu. Önümüzdeki sezonun çok önemli olduğunu, yazın antrenman yapacağı gibi şeyler söylendi. Bir basketbol adamı olarak Avrupa’da üst düzey bir antrenör olarak anlam veremediğim bir durum. Doncic’ler Jokic’ler, en iyi oyuncular orada oynarken Ömer Faruk için bu durum fırsattı. O zaten NBA’de 5-10 dakika oynuyordu. Bu tecrübeyi kazanabilirdi. Sertaç çok tecrübeli, Alperen bire birci ama Ömer Faruk bizlere başka şeyler verebilecek bir oyuncuydu. Neden böyle bir karar aldığını ben anlamakta zorlanıyorum. Türk milli takımı çok üst düzey bir takım. NBA’de ve Avrupa’da üst düzey oyuncularla oynamak varken 1’e 0 antrenman yapacaksın, şut atacaksın. Bunlar görüntü... Dün Yunanistan ile İspanya hazırlık maçı oynadı. Giannis 30 sayı 10 ribaund yaptı. Adam zevkle oynuyor. Ayrıca dünya starı... Kimseyi zorla milli takıma getiremeyiz. Bu takım herkes için özel olmalı. Kardeşlerimiz bu ülke bayrağı için kanını akıtıyor. Ben de çok yorgunum… Üst üste EuroLeague şampiyonu olmuşum. Herkesin beklentisi var ve bir risk alıyorum. Ama orada bir Amerikalı menajer etkisi altına almış... Ben başkanla da konuştum. Bu tip olaylarda bu menajerlerin Türkiye’de iş yapmalarının engellenmesi gerekiyor. Bu menajerlere lisans vermemeliyiz. Milli takım oyuncusunu menfaati nedeniyle göndermeyen menajerler ekmek yememeliler. Onun dışında Ömer Faruk genç bir oyuncu. İlerde bu hatasını anlayacağını ve arkadaşlarının yanına döneceğini düşünüyorum. Burası Ay-yıldızlı bayrağın temsil edildiği bir yer. Türk halkı haftalarca bu oyuncuların oynamalarından gurur duyuyorlar. Oğlum Türk oyuncuların NBA maçlarını izliyor. Basınımız da öyle... Siz de gelin 1-1.5 ay ülkenin milli takımı için çaba verin. Ben hata yaptığını düşünüyorum. Umarım bundan geri dönecek.

MANEVİ HEYECAN


- Benim için bu takımla çalışmak büyük bir heyecan. Milli takım armasıyla bir hedefe doğru yönelmek çok büyük heyecan. Euroleague’de son iki yılda şampiyon olduk ama orası farklı bir yer. 8 ay devam eden bir yer... Burada her şey 2 haftada belli olacak. Uzun hazırlık dönemi ve benim için de heyecanlı. En son 2016 yılında milli takım antrenörüydüm ve sonrasında ilk kez Büyük Britanya maçında sahaya çıktım. EuroLeague finalinde her şey belli... Ama burada heyecanlıydım. Yeni takım, yeni oyuncular... Manevi heyecan ve teknik olarak da neleri başaracağız... 6-7 takım çok iddialı. Yunanistan, Slovenya, Sırbistan çok ciddi rakipler. Fransa, Litvanya ve İtalya da çok ciddi ekipler.



HALKIMIZ BİZE GÜVENSİN


- Türk basketbolseverlerin ciddi beklentilerinin olduğunu biliyorum. 2010’daki Dünya ikinciliği sonrasında bir madalyamız yok. Kulüp takımlarında ciddi başarılarımız var. Beklenti yüksek. Halkımız bize güvensin. Bu takım mücadele edecek. Milli takımda hep birlik olalım. Ligde bir rekabet var ama milli takımda kadroyu kulüp takımı gibi en üst seviyeye çıkartmalıyız. İnşallah beklentimiz olan madalyaya Avrupa Şampiyonası’nda ulaşırız. Üç gün üst üste hazırlık turnuvası oynanacak. Ciddi oyuncular burada olacak. Hem izleyiciler hem de milli takım sinerjisi açısından önemli. 28 Ağustos’ta Sırbistan ile kritik bir maçımız olacak. Sezon içindeki kadrosundan çok farklı bir kadroya sahip olacak. NBA’den ciddi oyuncuları olacak. İstanbul’daki taraftarları salona, basketbolseverleri de televizyon ekranına bekliyorum.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum