EFSANELER ANLATIYOR | Çelen Memnun

"Sadece ülkemizde değil bu bütün dünyada sporda cinsiyet eşitsizlği sorunu var. 2023 yılında hâlâ bunu konuşuyor olmamız bence büyük bir skandal… Kadınlar o kadar güçlü ki; daha az ilgi, daha az parayla erkeklerden daha fazla başarı elde ediyorlar."

EFSANELER ANLATIYOR | Çelen Memnun
30 Haziran 2023 - 21:00
RÖPORTAJ: HÜSEYİN DEMİR

Yenilmez Armada formasıyla tarihi başarılara imza atan, 1999 sezonunda ilk kez Galatasaray ile Final Four’a kalan, milli takımımızın efsane basketbolcularından ve kadın basketbolunda önemli başarılar kazanan Çelen Memnun bu ayki konuğumuz oldu. Memnun, oyunculuk kariyerini, Galatasaray’la yaşadığı başarıları, altyapılar ve kadın basketbolumuzun gelişimine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Çelem Memnun, basketbola ilk başlangıcını şöyle anlatıyor: “Basketbola 12 yaşında TED Ankara Koleji’nde başladım. Beden Eğitimi Öğretmenim Zerrin Hocam'ın beni spora teşvik etmesiyle basketbol serüvenimin ilk adımlarını attım. 

O zamanlar tek TV kanalı olan TRT’de Beyaz Gölge dizisi sayesinde tüm çocuklar sokakta basketbol oynuyordu. Fiziğim ve becerilerim fark edilerek takımla antrenmanlara başladım. Orta okul ve lise yıllarımda tüm turnuvalarda başarılı olan kolej takımının bir parçası olarak basketbolu çok seviyordum. 

İlk antrenörüm Mustafa Erkoç oldu. Lise yıllarımın son senesinde Galatasaray benimle ilgileniyordu. Bende okulum bittikten sonra takıma dahil olabileceğimi söylemiştim. TED Ankara Kolejinden mezun olunca Faruk Süren Başkan olduğu dönemde 1992'de Galatasaray'a transfer oldum. Profesyonelliğe erken yaşlarda adım attım.”



GALATASARAY’I GÖNÜLDEN SEVİYORUM

Kariyerinin zirve dönemini Galatasaray’da yaşayan, sarı kırmızılılarla tarihi başarılara imza atan Çelen Memnun, Galatasaray’a olan sevgisini şöyle ifade ediyor: “Galatasaray camiasının büyüklüğünü ilk transfer olduğumda anladım. Hedefler, yapılan yatırımlar, çalışma ortamı çok profesyoneldi. Bu işin ne kadar ciddi bir meslek olduğunu Galatasaray’da farkına vardım. Sarı kırmızılı formayı giydiğimde henüz 18 yaşındaydım. Aslında babam Fenerbahçeli olduğu için bende çocukluk dönemimde Fenerbahçe’yi tutuyordum fakat transfer olduktan sonra zaman içerisinde aidiyet duygusu ortaya çıktı. Galatasaray’ın bir parçası olduğumu gönülden hissettim ve çok sevdim. Bu hislerim Galatasaray’a karşı hâlen devam ediyor. Sarı kırmızılıları canı gönülden seviyorum ve destekliyorum.”

İLK FINAL FOUR'U BİZ OYNADIK

Galatasaray ile Türkiye’de takım sporlarında ilk kez Final Four oynama başarısını gösteren Memnun, dönemin atmosferini ve takım ruhunu şu şekilde anlatıyor… “Galatasaray ile Final Four’a kalma başarısı uzun yıllar içerisinde sistematik bir şekilde geldi. 1988  ve 89 sezonlarında Final Four hedefiyle geleceğe yönelik yatırımlar yapıldı ve güçlü kadrolar kuruldu. Bu hedefe 10 sene içerisinde ulaştık… 

Böyle büyük hedefler için sabır, devamlılık, çok çalışarak inanmak gerekiyor ve biz bunu başardık. 1999 sezonunda Avrupa üçüncüsü olarak tarihi başarılara imza attık. Galatasaray’a 92 sezonunda geldim ve bu hedefe ulaşana kadar 7 sene Final Four hayali ile yaşadım. O sene şampiyon olamadık fakat Türkiye’de takım sporlarında ilk kez Final Four oynama başarısını gösterdik. 

Kadromuz profesyonel oyunculardan oluşuyordu. Sahada herkes bir bütün olur ve birbiri için çalışır, sonuna kadar mücadeleyi sürdürür, günün sonunda işini severek yapan insanlar bu çalışmanın sonucunu alırdı.”

Sarı kırmızılı formayla Avrupa’da önemli başarılar elde eden efsane basketbolcu unutamadığı bir maç anısını da bizimle paylaştı…“1999 sezonunda Final Four’a kalma maçında İstanbul’da oynadığımız müsabakada Sırp ekibi Hemofarm ile karşılaşıyorduk ve sayı farkı çok önemli… Normal sürede son anda benim kaçırdığım turnike ile maç uzatmalara gidince moralim çok bozuldu. Uzatmada daha farklı bir şekilde kazanarak Final Four için büyük avantaj elde etik ve sonunda amacımızı gerçekleştirdik.

GENÇLERİMİZE KAYBETMEYİ DE ÖĞRETMELİYİZ

Çelen Memnun, altyapı organizasyonlarından memnun ama daha da iyi olması gerektiğini ifade ederek önemli tavsiyelerde bulunuyor… "Altyapı organizasyonları artık eskiye göre daha iyi… Umarım ilerleyen dönemlerde daha da gelişir. Gençlerin daha fazla maça ve turnuvalara çıkması gerekiyor. Gençler süre aldıkça kendini geliştirir ve ilerler. Kazanma odaklı değil de verilen görevleri yerine getirme ve vazgeçmeme disipliniyle çalışmaları gerekiyor. 

Artık günümüzde her şey kazanmak üzerine kuruluyor, kazanırsan mutlusun… Geçlerimize kaybetmeyi de öğretmeliyiz. Hayatta her zaman kazanmak olmuyor, kaybetmeyi de doğal olarak yaşayıp öğrenmeliyiz. Basketbolcu kazanmayı öğrendiği gibi kaybetmeyi de öğrenmelidir.  Türk basketbolunun gelişmesi için altyapı antrenörlerinin daha donanımlı ve birikimli bir olmaları gerekiyor. Onlarında çok iyi yetişmeleri ve yaşam şartlarının iyileştirilmesi lazım…”



KADINLAR DAHA SAĞLAM DURUR

'Sporda cinsiyet eşitliği için neler yapmalıyız?' sorusunu içtenlikle yanıtlayan eski milli basketbolcu şöyle anlatıyor: ”Sporda cinsiyet eşitsizliği… Sadece ülkemizde değil bütün dünyada bu sorun var. 2023 yılında hâlâ cinsiyet eşitliğini konuşuyor olmamız bence büyük bir skandal… Kadınlar o kadar güçlü olduğu için daha az ilgi, daha az parayla erkeklerden daha fazla başarı elde ediyor. Kadınların doğasında mücadele etmek var. Kadınlar hep zorluklarla karşılaştıkları için her zaman sağlam durabiliyorlar.

A Milli Kadın Basketbol Takımımız; iki kez olimpiyat görmüş, defalarca Avrupa şampiyonasına katılarak madalya alma başarısı göstermiş. Destek ve yatırım artarsa kadınlar sporda daha da başarılı olacaktır.“

FENERBAHÇE EUROLEAGUE'İ BÜYÜK EMEKLE ALDI

Fenerbahçe Alagöz Holding bu sezon EuroLeague şampiyonu olurken Galatasaray EuroCup’ta final oynayıp ülkemizi gururlandırdı. Türkiye’de kadın basketbolun gelişimini sorduğumuzda Çelen Memnun şu şekilde anlatıyor… “Öncelikle Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı'nı tebrik ediyorum… Sarı lacivertliler, tıpkı Galatasaray’ın 90’lı ve 2000’li yıllarda yaptığı gibi yatırımla desteklerinden vazgeçmeyerek mutlu sona ulaştı. Hedeflenen yerlere bir iki yıl içerisinde ulaşmak zor olur. Başarılara süreç içerisinde ulaşılır, beklenilen bu hedefe büyük emekle vardılar. 

Ligimizin kalitesi her geçen sezon artıyor, WNBA oyuncularının Türkiye’ye gelmesi ayrıca lige değer ve kalite kattı. Milli takımımız Avrupa Şampiyonası'na hazırlanmaya devam ediyor, eski bir milli basketbolcu olarak çok kuvvetli, enerjisi yüksek, savunmayı seven bu takıma sonuna kadar güveniyorum. “

Çelen Memnun eşi A Milli Kadın Basketbol Takımı Koçu Ekrem Memnun'un basketbola olan sevgisini ise şu sözlerle anlatıyor… "Eşim Ekrem Memnun ben Galatasaray’da oynarken, erkek takımında antrenörlük yapıyordu. O dönemlerde hayatlarımızı birleştirdik ve şu an 17 yaşında bir kızımız var. Ekrem, basketbolu çok seven, sürekli basketbol düşünen ve basketbola faydalı olmak için çalışan, okuyan, kendini hep geliştiren biri… Antrenör olarak her zaman oyuncularına inandığı basketbolu  ikna eden, çok çalıştıran ve her anı heyecanla yaşayan bir antrenör oldu.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum