Ediz Haksal: Bu lige gönülden bağlıyız

Herbalife Nutrition Türkiye Genel Müdürü Ediz Haksal: "Türkiye bir basketbol ülkesi. Hem ulusal takımlar hem de kulüp takımları çapında birbiri ardına büyük başarılar ülkemize gelmeye devam ediyor. Biz de Herbalife Nutrition Türkiye olarak basketbola gönülden desteğimizi sürdüreceğiz."

Ediz Haksal: Bu lige gönülden bağlıyız
05 Nisan 2021 - 13:10 - Güncelleme: 05 Nisan 2021 - 13:24
RÖPORTAJ: TOLGA YENİGÜN
 
İki sezondur kadın basketboluna büyük destek veren Herbalife Nutrition Türkiye Genel Müdürü Ediz Haksal, "Basketbol Federasyonu ile iş birliğimize başlarken 'Oyuna adını vermeye geliyoruz' demiştik ve bu bizim için büyük bir gurur. Kadınların gücünü göstereceğini, takım çalışmasının liderliğinin önemini, ön planda tutarak başladık. Buna yürekten inanıyoruz" diyor. Dünya çapında 200'den fazla spor etkinliği, takım ve sporcuya destek verdiklerini anlatan Ediz Haksal, kadın basketboluna verdikleri özel desteği keyifli röportajımızda anlattı...
 
-Kadın basketboluna destek olma fikriniz ilk ne zaman oluştu?
 
-Herbalife Nutrition, gücünü bilimden alan ürünleriyle dünya genelinde beslenme alışkanlıklarını iyileştirmeyi ve insanların dengeli ve sağlıklı beslenmesine yardımcı olmayı amaçlayan küresel bir beslenme şirketi. Tüm dünyadaki faaliyetlerimizde, yerel toplumsal değerlere ve kurum kültürümüze uygun sponsorluklarda ve projelerde yer alıyoruz. Dünya çapında 200'den fazla spor etkinliği, takım ve sporcuya destek veriyoruz.
 
Türkiye’de de hem distribütör ağımızdaki kadın gücünü sembolize etmesi hem de ülkemizin yükselen değerlerinden biri olması nedeniyle basketbolda Kadınlar Ligi’ne sponsor olmak istedik. Destek olma fikri ilk olarak 3-4 yıl önce oluştu.
 
KADIN SPORCULARIN HİKAYELERİ BİZE İLHAM VERDİ
 
- İş birliğinin başında olan beklentileriniz ile şu an bulunduğunuz nokta ne kadar kesişti? Bu iş birliğinin olumlu yönleri nelerdir? Pandemi süreci sonrasında bu iş birliğinden beklentileriniz hangi yönde?
 
- Türkiye bir basketbol ülkesi. Hem ulusal takımlar hem de kulüp takımları çapında birbiri ardına büyük başarılar ülkemize gelmeye devam ediyor. Biz de Herbalife Nutrition Türkiye olarak Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nin heyecan dolu yarışına eşlik etmenin mutluluğunu yaşıyoruz.


Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) ile iş birliğimize başlarken “Oyuna adını vermeye geliyoruz” demiştik ve bu bizim için büyük bir gurur. Kadınların gücünü göstereceğini, takım çalışmasının liderliğinin önemini, ön planda tutarak başladık.
Buna yürekten inanıyoruz.
 
Müşterilerimiz ve distribütörleriminiz nezdinde bu sponsorluk bizi doğru şekilde temsil etti. Kadın sporcularımızın hikâyelerinin de distribütörlerimize ilham verdiğini gördük. Bu anlamda beklentilerimizi tabii ki karşıladı. Ancak pandemi dönemi zordu. Ara verildi lige, geçen sezon oynanmadı, bu sezon ise tribünler boş kaldı. Ancak takımlar
heyecanlarını kaybetmediler, mücadelelerine devam ettiler.
 
Kadınlar her alanda çok başarılı, biz de Herbalife Nutrition olarak kadınların gücüne yürekten inanıyoruz. Kadın demek azim demek, mücadele demek, başarı demek. Kadınlar Basketbol Süper Ligi’ne adımızı verirken de tüm kadınların verdiği mücadele ve başarılardan ilham aldığımızı özellikle belirtmiştik. İş birliğimizin hedefi, toplumsal hayatta önemli izler bırakan kadınlarımızın spordaki başarılarının da vurgulamak, hayatın her alanında olduğu gibi sporda da örnek kişiliklerin yanında olmak.
 
Özellikle salonlar açılıp basketbol ile seyircisi yeniden buluştuğunda, bu ilham verici başarıların kamuoyunda daha geniş bir kitleye ulaşacağı ve aynı şekilde karşılık bulacağından eminim.
 
İMKANI OLMAYAN KIZ ÇOCUKLARINA FIRSAT SUNMAK İSTİYORUZ
 
- Sponsorluk anlaşmaları önemlidir; ama bundan sonraki ikinci basamak sponsorluk aktivasyon planıdır. Bu plan çerçevesinde yaptığınız ve yapacağınız etkinlikler bilgi verir misiniz?
 
- Her ne kadar pandemi ile birlikte bazı planlarımızı aksamış olsa da TBF ekiplerinin özverili çalışmaları ile hepsinin üstesinden geliyoruz ve gelmeye de devam edeceğiz. Biz tüm iletişim kanallarımızda sponsorluğumuzu mutlaka dile getiriyoruz, distribütörlerimiz ve tüketicilerimizle olan iletişimimizde her zaman basketbolun yeri var.
 
Herbalife Nutrition Türkiye’den bahsettiğimiz her yerde Kadınlar Basketbol Süper Ligi’ne desteğimizi vurguluyoruz ve daha çok gencimizi sporla iç içe olmaya davet ediyoruz. Umarım salonlara dönüşle birlikte Herbalife Nutrition Türkiye ailesi olarak tribünlerdeki yerlerimizi alacağız.
 
Çok net bir vizyonumuz vardı sponsorluğa başlarken ve bu çok büyük heyecanla içimizde duruyor... O da daha küçük yaşta kız basketbolu tanıtmak, onları basketbol ile buluşturmak. Özellikle imkânı olmayan kız çocuklarını, okullar ya da Türkiye'nin farklı yerlerinde basketbolla ulaşmaları için fırsatlar sunmak istiyoruz. Basketbol Federasyonu'nun da Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü projeler var.


 
Bununla birlikte profesyonel sporcuların beslenmesinin performanslarına ne kadar etkili olduğunu tüm dünya biliyor. Sporcuların uyku koçları bile var, konu nerelere geldi. Sporcu beslenmesi açısından çok önemli olan H24 serimiz sayesinde;
distribütörlerimiz daha çok sporcuya ulaşıyor.
 
300 BİNİ AŞKIN BİREYE SAHİP BÜYÜK BİR AİLEYİZ
 
- Bu iş birliğinin ürün tanınırlığının yanında, kadın basketbolunun sevilmesi ve tabana yayılmasında yaptığınız etkinliklerin ne gibi katkıları oluyor?
 
- Kadın basketbolu popülerliğini koruyor, hem kulüp takımlarımızın Avrupa'daki hem de A Milli Takımımızın turnuvalardaki başarıları da bu popülerliğinin artmasını sağlıyor. Bu sporun tabana yayılmasına katkımız ise iki şekilde oluyor. İlki Herbalife Nutrition Türkiye, distribütörleri ve ayrıcalıklı müşterileri ile birlikte 300 binden fazla bireye sahip büyük bir aile... Bugün online toplantılarla, normal şartlarda ise fiziksel toplantılarda büyük gruplar halinde buluştuğumuzda; sponsoru olduğumuz takımlara, sporculara sahip çıkıyor ve destek veriyoruz.
 
Dolayısıyla biz bu sponsorluğumuza başlayınca distribütörlerimiz aileleriyle birlikte kadın basketbolunda farkındalığı arttırdılar ve ligimizin maç programlarını, maç sonuçlarını takip edip, paylaşmaya başladılar. Kadın basketbolunu daha önce
izlemeyen birçok insan, ligimizi izlemeye başladı. Bu da bence tabana yayılmasını sağlayan önemli bir adım.
 
İkincisi ise size bahsettiğim gibi imkânı olmayan kız öğrencilere ulaştığımız ve basketbolu sevdirdiğimizde gerçekten tabana yayılacağımızı düşünüyoruz.
 
Kadın basketbolumuz her yıl daha iyiye gidiyor, Avrupa’da ve dünyada ses getiren başarılar arttıkça spora olan ilgi büyüyor ve daha çok gencimiz bu güzel sporun içinde yer almak istiyor. Takım sporlarının başarısında kulüpler kadar federasyonların
da çalışmaları başarının belirleyici kriterlerinden biri.
 
TBF’nin basketbolun kendine yeten bir ekonomisi olması için yaptığı çalışmalardan biri de doğru markalarla sporu buluşturmak. Biz de sponsorluğumuzun basketbolun daha çok sevilmesine destek olduğunu görüyoruz ve büyük gurur duyuyoruz.
 
HER ŞEYDEN ÖNEMLİSİ KADINI DESTEKLEMEK
 
- Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nin markanız Herbalife Nutrition için en önemli kazanımı ne oldu?
 
- Hayatın içinde bir markamız var. Hem iyi beslenme hem de daha iyi yaşam için ülkemize sunduğumuz ürünlerin yanında sağlıklı bir yaşam için fiziksel hareketlilik ve sporun da önemini her zaman dile getiriyoruz.
 
Herbalife Nutrition markasının basketbol gibi ayrıcalıklı bir sporla bir araya gelmesi hem distribütörlerimiz hem de tüketicilerimiz tarafından çok olumlu karşılandı ve pek çok tebrik mesajı aldık. Her şeyden önemlisi kadını destekleme önemliydi.
 
İkinci olarak bizim marka olarak distribütörlerimiz uyum içinde takım olarak çalışıyor. Bu basketbol ile çok güzel örtüştü ve bizim için anlamlı bir sponsorluk oldu. Ülkemizin yükselen değeri kadın basketbolu ile çok iyi bir uyum yakaladığımızı
görüyoruz ve geniş kitlelere mesajlarımızı iletmek anlamında çok olumlu bir süreç yaşıyoruz.
 
- Sosyal medyada basketbol severlerin markanıza ilgisi için neler söylersiniz, bu ilgi beklediğiniz düzeyde mi?
 
- Basketbol izleyicisi sosyal medyayı çok iyi kullanan, etik değerleri gözeterek çok iyi içerik paylaşımı yapan bir kitle. Bu yönüyle ayrıştıklarını söylemek isterim.
 
Ayrıca sporun gelişimi için atılan adımların değerini de çok iyi biliyorlar ve bu yönde her zaman destek oluyorlar. Basketbola gönül verenlerin hem kadın basketbolu hem de Herbalife Nutirition’a gösterdikleri ilgiden büyük mutluluk duyuyoruz.
 
FIRSAT EŞİTLİĞİ AÇISINDAN POZİTİF AYRIMCILIK YAPIYORUZ
 
- Sponsorluğunuzun ekonomik yanının dışında sosyal hayata katkısı için neler söylersiniz?
 
- Doğrudan satış sektöründe kadınlara girişimcilik fırsatı sunan bir firmayız. Herbalife Nutrition distribütörü olarak çalışan, işini tutkuyla yapan pek çok kadının başarılı olduğunu ve hikâyesiyle başkalarına ilham verdiğini gördük.
 
Fırsat eşitliği açısından bakarsak da kadınlara biraz daha pozitif ayrımcılık yaparak, kadın girişimcilere destek verecek bir noktadayız. Ve biz de bunu önceliklendirmiş bir markayız. Şimdi de kitleleri peşinden sürükleyen, gücünü dünyaya gösteren ve önyargıları kıran kadın basketbolcularımızın vizyonlarıyla gelecek nesillere ilham vermelerine destek olacağız. Ön yargıları kıran kadın basketbolcuların bize verdiği ilham bizim en büyük desteğimiz...
 
- Herbalife Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nde play-off heyecanı için düşünceleriniz nelerdir?
 
- Herbalife Nutrition Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nde normal sezon sona erdi bildiğiniz üzere. Normal sezonu yenilgisiz tamamlayan Fenerbahçe Öznur Kablo ile kadın basketbolunda her zaman liderliğe oynayan Galatasaray arasındaki rekabetin
play-off maçlarından da büyük heyecan yaratacağını düşünüyorum.
 
Ayrıca kadın basketboluna yıllardır yatırım yapan, Nesibe Aydın, OGM Ormanspor, Çankaya Üniversitesi, ÇBK Mersin Yenişehir Belediyespor, BOTAŞ ve Hatay Büyükşehir Belediyespor’un da zorlu rakipler olduğunu biliyoruz.
 
Dünya klasmanında bir final serisini büyük bir keyifle izleyeceğimizi, basketbol severlerin de bu heyecana ortak olacağına eminim.
 
- Takımlarımızın Avrupa'daki performansları için neler söylersiniz?
 
- Türk kadın basketbol takımlarının Avrupa’daki başarıları ülkemiz sporu için çok önemli bir örnek. İspanya’da oynanan Kadınlar Euroleauge serisinde Fenerbahçe Öznur Kablo ile Galatasaray arasındaki çeyrek final heyecanı tüm dünyada ilgiyle
izlendi. Fenerbahçe’nin bir kez daha Final Four aşamasına gelmesi ve kupanın favorilerinden olması ülkemiz için büyük bir gurur.
 
Aynı zamanda bizim de sponsoru olduğumuz Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nin kalitesinin de göstergesi. Umarım ülkemize uluslararası arenadaki büyük başarılar gelmeye devam eder.

PANDEMİ SONRASI COŞKULU BİR BAŞLANGIÇ İSTİYORUZ
 
- Kadın basketboluna uzun vadeli yatırımlarınız için neler yapacaksınız?
 
- TBF sponsorluk anlaşmamız devam ediyor. Pandemi süreci izleyiciyle buluşmamıza engel olsa da çok yakında salonlara döneceğimize ve tüm sporseverlerle birlikte kadın basketbolunu yerinde destekleyeceğimiz günlere kısa sürede kavuşacağımızı umuyorum. Herbalife Nutrition Türkiye olarak basketbola gönülden desteğimizi sürdüreceğiz, yeni dönem geldiğinde nasıl ilerleyeceğimizi koşullar gösterecek.
 
Pandemi sonrası salonların tekrar dolması için TBF ile bir araya gelerek; zaten hazırda coşkuyla bekleyen taraftarlar için güzel bir başlangıç yapmak istiyoruz. Yeni projelerle yola devam etmek istiyoruz.
 
- Profesyonel sporcular destek amaçlı olarak Herbalife Nutrition ürünlerini kullanıyor. Kadın sporcuların en çok tercih ettiği ürünler hangileri?
 
- Sporcu beslenmesi tüm dünyada büyük ilgi gören, başlı başına bilimsel çalışmaların yapıldığı, uzmanların bu konuya odaklandığı bir alan haline geldi.
 
Bu anlamda Herbalife Nutrition olarak çok önemli bir noktada duruyoruz. Markamız hem H24 serisiyle sporcu beslenmesinde çok güçlü bir ürün portföyüne sahip. Ayrıca birçok branşta farklı takımlarla çalıştığımız için doğru beslenme için yeterli bilgi birikimine de sahibiz.
 
Kısa mesafe bir koşucu ile uzun mesafe koşucunun beslenme ihtiyaçlarında bile ciddi farklar var. Kondisyon ya da güç gerektiren sporlarda farklı beslenme alışkanlıkları ortaya çıkıyor. Kadın basketbolculara baktığımızda ise spor sırasında CR7 Spor içeceği ilgi görüyor. Çünkü spor sırasında vücudun kaybettiği mineraller ve elektrolitleri hızla takviye edebiliyorlar.
 
Ayrıca protein barlarımız da sporcuların karbonhidrat ve protein ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu barları çantalarında ve ceplerinde taşıyabildikleri için özellikle atıştırmalık ihtiyacı hissettiklerinde kullanımı çok yaygın. Özetle spor öncesi, mücadele sırası ve spor sonrasında 3 kategoride ürünlerimizle kadın sporcularımıza besin takviyesi açısından alternatif sağlıyoruz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum