Ömer Onan: Kadın istesin her alanda lider olur

TBF CEO'su Ömer Onan, “Herbalife Nutrition Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nde çok değerli oyuncularımız, A Kadın Milli Takım düzeyinde çok iyi gençlerimiz var. Evet bir jenerasyon değişimi söz konusu; fakat kadınlar istedikten sonra her alanda lider olabilir, bunu yıllarca kanıtladılar. Biz de yapacağımız projelerle altyapılardaki oyuncu havuzumu genişletip, yetenekli kızlarımızı basketbola çekeceğiz” diyor.

Ömer Onan: Kadın istesin her alanda lider olur
05 Nisan 2021 - 13:06 - Güncelleme: 05 Nisan 2021 - 13:23
Röportaj: Tolga YENİGÜN
 
Kadının her alanda olduğu gibi parkede de lider ruhlu olduğuna dikkat çeken Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) CEO'su Ömer Onan, "Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana kadın basketboluna özel önem verdik. Herbalife Nutrition gibi önemli bir markayla yaptığımız isim sponsorluğu anlaşmasının yanında, ligin naklen yayını ile kulüplere bütçe yarattık. Federasyon olarak özel bütçe ayırdığımız kadın basketbolunun gelişimi için başta Garanti BBVA Basketbol Gençler Ligi kızlar kategorisi olmak üzere, altyapılar düzeyinde önemli projeleri hayata geçirdik" diyor. Gelin giriş faslını daha fazla uzatmadan kadın basketbolunu masaya yatırdığımız söyleşimize geçip, sözü Ömer Onan'a bırakalım.
 
- Milli Takım ve jenerasyon değişimi ile başlasak... 16 yıllık geleneği devam ettiren ve kadroda yeni isimler olan ay yıldızlı kızların, EuroBasket'teki şansları için neler söylersiniz?
 
- Evet söylediğin gibi her şeyden önce jenerasyon değişti. Genç oyuncularımız arasında takıma sene içerisinde adapte olacaklar var... Her ülke zaman zaman bu tarz değişimler yaşıyor. Biz EuroBasket grup maçlarında kızlarımızın canla başla mücadele ettiğini gördük, önemli olan da buydu. A Kadın Milli Takımımızın başında yer alan Ceyhun Hoca (Yıldızoğlu) şu anda kulüp takımı çalıştırmadığı için tamamıyla Türk Milli Takımı'na konsantre olmuş durumda... Ceyhun Hoca oyuncuları daha iyi takip edebiliyor, onlarla birlikte olabiliyor. Takımımızdaki kısa oyuncular, tempolu ve ön sahada pres yapan isimler. Uzunlarımızda da gördük ki, sakatlık olmadığı sürece o bölgede iyiyiz.

Benim inancım; takım birlikteliği olursa ve takım halinde sahada mücadele ederlerse, kızlarımızın yapamayacağı şey yok. Her şeyden önce her maç sonuna kadar mücadele etmemiz lazım. Turnuvanın yapılacağı tarihte gruplardaki takımların formları da tabii ki önemli... Ama ben kızlarımızın sonuna kadar mücadele edip, ellerinden gelenin en iyisini yaparak Bosna Hersek, Slovenya ve Belçika'nın yer aldığı gruptan çıkacaklarına inanıyorum. Tabii ki bu anlattıklarım gönlümüzden geçenler...
 
Biz Basketbol Federasyonu'nda göreve geldikten sonra Hidayet Başkan'ın (Türkoğlu) takıma ilk söylediği şuydu: "Sahada sonuna kadar mücadele edin, savaşın! Bu milli takım için ter döktüğünüzü herkes görsün, ondan sonra elde edilecek dereceyi hep birlikte görürüz; ama bunun baskısı altında yaşamayın" bizim anlayışımızın özeti bu...
 
- Erkeklerden sonra kızlarda da Garanti BBVA BGL kızlar kategorisi projesi hayata geçti... Bu önemli hamle sonrası altyapılar için başka projeleriniz var mı?
 
- Bizim aslında görev süremiz olan 4 yıl doldu. Pandemi hayatımıza girdikten sonra her şey allak bullak oldu. Olimpiyatlar ertelendi, bu nedenle seçimler de ertelendi. Önümüzde bekleyen birçok proje var; ama bu ara dönemde, pandemi nedeniyle her şey durdu. Altyapılarda çalışma yapılamıyor. İlk etapta pandeminin bitmesi lazım ki, altyapılar için yeni projelerimiz hayata geçsin.
 
Garanti BBVA BGL kızlar kategorisi 10 takım ile başladı ve bunun pandemi sürecinde olması çok değerli. Bu dönemde çoğu kızımız maç yapamıyordu. Bunun yanında arttırarak devam ettireceğimiz projelerimiz var. Özellikle kadın oyuncu havuzumuzu genişletmemiz lazım. Bu alanda kadın voleybolunda çok iyi işler yapılıyor ve şu anda lider durumdalar. Biz yapacağımız projelerle oyuncu havuzumuzu genişletip, yetenekli kız oyuncularını basketbola çekmemiz lazım.
 
ROL SAHİBİ OYUNCU YETİŞTİRMEK ÇOK ÖNEMLİ
 
- Son yıllarda Avrupa'da hemen her kulvarda kadın takımlarımız, belli bir aşamanın üzerine
çıkıyor. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

 
- Kulüp bazında alınan başarılar ülke basketbolu için önemli. Avrupa'da kadınlarda ve erkeklerde bizim kadar başarılı lig yok. Kadın liglerinde birçok takımımız hem EuroLeague hem de EuroCup’da bizi başarıyla temsil ediyor.


 
Şu bir gerçek, Avrupa'da başarı için yabancı oyuncuların katkısı önemli. Biz göreve gelince kadınlarda 3+1 yabancı kuralını getirdik. İleride daha çok yerli basketbolcunun oynaması için yeni düzenlemeler olabilir. Daha çok Türk oyuncunun oynaması, milli takımlar için hazır oyuncu demek. Bizim rol sahibi oyuncular yetiştirmemiz lazım... O konu için çalışmalarımız var. Tabii ki kulüplerin Avrupa'da başarılı olması çok önemli; ama bizim gönlümüzde, rol sahibi Türk oyuncuları yetiştirmek yatıyor.
 
- Herbalife Nutrition Süper Ligi'ndeki yabancı oyuncu sayısı gelecek sezon da aynı mı devam edecek?
 
- Sonuçta biz bu tarz kararlar alırken, kulüplerimizle oturup konuşuruz. Yabancı oyuncu sayısı için bir tasarrufa gideceksek, bunu lig sonunda yapacağımız görüşmelerle karara bağlarız. Bu toplantılarda kulüpler ile mutlaka bir orta yol buluruz.
 
GERÇEKÇİ OLALIM BU SEZON SEYİRCİ ZOR
 
- Liglerin geri kalan bölümünde tribünlere seyirci alınmasına ilişkin tutumunuz nasıl?
 
- Zor bir dönemden geçiyoruz. Spor Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığımız ile sürekli konuşuyoruz. Futbol Federasyonu da bakanlıklarla sürekli iletişim halinde. Tabii ki bizim gönlümüzde de maçların seyircili oynanması yatıyor. Tribünde taraftarlar olmadan, oyuncuların, antrenörlerin maça motive olması kolay değil. Seyirci bu işin en önemli parçası...
 
'Bu sezon sonuna kadar tribünlere seyirci alınır mı?' bilmiyorum... 'Yüzde 10 ya da 15'lik kontenjanla seyirci alınabilir mi?' konusunda görüşmeler oluyor. Pandeminin şartları ağırlaşıyor, şu sıralar vaka sayılarının arttığı söyleniyor. Ömer Onan olarak benim şahsi fikrim; bu sezon seyircilerin tribüne dönmesi çok gerçekçi bir hedef gibi gözükmüyor.
 
KADIN TAKIMLARI İLK KEZ BU KADAR GELİR ELDE EDİYOR
 
- Ekonomik olarak zor zamanlar geçirilen bu dönemde spor ve basketbol sponsorlukları için neler söylersiniz?
 
- Biz her şeyden önce ligimizi yarışmacı yapmak zorundayız. Göreve ilk geldiğimizde kadınlar ligi, çok yarışmacı değildi, maçlarda farklı skorlar oluyordu. Bu sene Herbalife Nutrition Kadınlar Basketbol Süper Ligi'ne baktığımız zaman daha çekişmeli maçlar görüyoruz.
 
Sezon başında biz ligdeki takım sayısını 12'ye indirmeyi kararlaştırsak da kulüpler pandemi ortamında 14 takım ile devam etmek istedi. Biz de buna onay verdik. Bu sezon ligden düşen iki takım (Büyükşehir Belediyesi Adana Basketbol ve Samsun Canik Belediye) belli oldu. Ligde diğer kalan tüm takımlar birbirini yenebiliyor, maçlar başa baş geçiyor. Kadın Basketbol Ligi'nde de iyi bütçe ile başarılı ekipler kuracak takımlar var. Şunu söyleyeyim; gelecek seneden itibaren Herbalife Nutrition Kadınlar Basketbol Süper Ligi, sponsorların ilgisini daha fazla çekecek.
 
Ligimizin sponsoru Herbalife Nutrition ile çok güzel ve uyumlu şekilde çalışıyoruz. Onlar da bu birliktelikten, bizler de onların bu desteğinden çok mutluyuz. Tabii ki bu değerli sponsorluklar bizi çok sevindiriyor. Göreve geldiğimiz ilk günden beri, kadın basketboluna çok büyük önem verdik. Kadın takımları için TBF bütçesinden pay ayırdık. Herbalife Nutrition gibi sponsorların desteği de çok mühim.
 
Gelecek sezon isim sponsoru Herbalife Nutrition'ın altına gelecek birkaç ana sponsor ile ligi destekleyeceğiz. Pandemi çok kötü geldi; ama biz bu sezon ligde oynanan maçlarda bunun emarelerini görmeye başladık. Ligin kalitesi ve yarışmacılığının ardından sponsor ilgisinin de geleceğine inanıyorum.
 
Bizim dönemimizden önce kadınlar liginde bu tarz önemli sponsorlar yoktu. Ayrıca naklen yayın ihalesine Herbalife Nutrition Kadınlar Süper Ligi'ni de soktuk. Oradan da maddi kazanç sağlanıyor, kadın takımlarımız ilk defa bu kadar gelir elde ediyor.
 
ÇAĞLA NUR ÇOK ÖNEMLİ BİR FİGÜR
 
- Herbalife Kadınlar Basketbol Süper Ligi ve FIBA Avrupa Kupaları'nda yer alan ilk işitme engelli sporcu Çağla Nur Uzundurukan'ın bu başarı hikâyesi için neler söylersiniz?
 
- Spor engelleri tanımaz. Engelleri aşıp, mücadele etmemiz lazım, bu sporun ruhunda var... Çağla da bunu ispat eden önemli bir figür. Sonuç itibarıyla insan çalışıp kendine güvendikten sonra yapamayacağı bir şey yok. Farklı branşlarda güçlü, engel tanımayan kadınların öykülerine tanık olduk. Ülkemiz adına böyle bir hikâyeye imza atan Çağla Nur oldu. İnsan çalıştıktan sonra başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Bir işe inanıp, o yolda kararlılıkla yürürsen, mutlaka başarıyı da yakalıyorsun.
 
ALTYAPI ÇALIŞMALARIMIZI ÜLKE GENELİNE YAYMALIYIZ
 
- Son olarak kadın basketbolunun ülkemizdeki yeri için neler söylersiniz?
 
- Kadın basketbolunda bundan 10 sene önce çok iyi bir jenerasyon yakalandı. Şimdi de iyi bir jenerasyon yakalamamız lazım. Çok iyi oyuncularımız var ve kendilerini geliştiriyorlar. Kadın istedikten sonra toplumun her yerinde, her alanında lider olabilir. Bunu yıllarca kanıtladılar. Bizim de yapacağımız ortak projelerle kadın basketbolunu ülke geneline yaymamız gerekli. Bütün şehirleri tarayıp, yetenekli oyuncuları bulup, onlara basketbolu sevdirmemiz lazım.
 
Özellikle oyuncu havuzu konusunda Ceyhun Hoca ve Zeynepgül Ene çok büyük emek harcıyor. Kulüplerimiz altyapıya daha fazla önem veriyor. Altyapıda oyuncu yetiştiren kulüpleri desteklemek için de planlamaları hayata geçirdik. Bizim altyapıyı daha iyi yaymamız ve her şehre ulaşarak, kadın takımlarımızın sayısını artırmamız lazım. Böylece oyuncu havuzumuzu da artıracağımızı düşünüyorum

YORUMLAR

  • 0 Yorum