Değişim | Furkan Haltalı

"Basketbol son dönemde, eski yıllara göre çok farklılık gösterdi. Ben eski nesil bir uzunum, şut yüzdem yeni nesil uzunlara göre düşük. Lakin çalışarak geliştirmeyecek hiçbir şey yok. Şut, çabukluk veya fundamental... Bu yönde çalışırsam bir köklü değişim yaşayabilirim, ki çalışıyorum da!"

Değişim | Furkan Haltalı
05 Mart 2022 - 14:46
RÖPORTAJ: EGEMEN İSAR
 
Türkiye olarak İyi bir takımız, genç ve biraz deneyimli oyunculardan oluşan bir kadromuz var. Organizasyon olarak bir sıkıntımız yok. Takımda ben, Şehmus ve Sadık gibi gençler de var, tecrübe sahibi olanlar da... NBA’den gelecekler ile iyi olan kadromuz daha da güçlenecek. Elemeleri geçerek, Dünya Kupası’na gideceğimizi ve bu süreci atlatacağımızı düşünüyorum. 
 
A Milli Takım’da bir jenerasyon değişimi var. Ben de bu değişimin bir parçası olduğum için heyecanlıyım. Yaşadığımız bu süreç, bizim için farklı bir deneyim olacak. Yeni takım, yeni oyuncular, bu armanın ağırlığını taşımak kolay olmuyor. Ben de bu ağırlığı taşıyacağım için heyecanlıyım. Ay yıldızlı forma ile hedefim madalyalar kazanmak. Bu hedefi başarmak ayrı bir gurur olur. Her oyuncunun ulaşmak istediği hedeftir bu... Benimki de öyle. A Milli Takım’a her geldiğimde gururlanıyorum. Şu an çok gururlu ve heyecanlıyım. Türk Milli Takımı'na her çağırıldığımda çok farklı hisler ile geliyorum.
 
Basketbola Konya’da başladım. Bandırma’dan Ahmet Gürgen, Anadolu’yu gezerken Konya’ya da uğradı. Benim birkaç antrenmanımı izledi. Bundan sonraki süreçte, yaklaşık 1.5 yıl sonra yaz döneminde Bandırma’ya denemeye gittim. Bu denemede 50-60 oyuncu vardı. Benim oyunumu beğendiler ve takıma aldılar. Ben de bu süreçlerden geçip Banvit’e katıldım. O dönem Banvit’in pilot takımı Bandırma Kırmızı vardı. Genç ve gelişime açık oyuncuları burada değerlendiriyorlardı. Bir gelişim süreciydi bu. Bu süreçleri atlatanı A takıma alıyorlardı. Böyle bir süzgeçten geçtim. Güzel bir pilot ve A takım süreci yaşadım.
 
Bandırma’da bu maceraları yaşayan başka arkadaşlarım da vardı. Şehmus ve Alperen örneğin. Alperen gibi NBA Draftı’ndan yüksek sırada seçilirsem, kariyerime orada devam etmek isterim. Şehmus gibi 2. turdan seçilirsem, ben de EuroLeague’de bir takımda oynamak isterim. Kendimi bu süreçte geliştiririm. NBA’e daha iyi bir şekilde gitmek isterim. Şahsen benim gitmek istediğim sağlıklı yol da bu olur...

Her oyuncu gibi benim de hedeflerimden biri NBA tabii ki... Benim oyun tarzım biraz daha sert, savunma yönüm daha ağırlıklı ve old school bir oyuncu olduğum için NBA tarzına çok da uygun olmadığımı; EuroLeague'de daha başarılı olabileceğimi düşünüyorum. O yüzden ilk hedefim EuroLeague, orada kalıcı olduktan sonra da NBA yolu açılabilir.
 
NBA'deki temsilcilerimiz Cedi Osman, Furkan Korkmaz, Ömer Faruk Yurtseven ve Alperen Şengün ile gurur duyuyorum. Alperen Şengün zaten benim yakın arkadaşım... Onu her izlediğimde çok mutlu oluyorum... Hepsinin ellerine, emeklerine sağlık; umarım daha da iyi oynarlar. 
 
Beşiktaş Icrypex ile Şampiyonlar Ligi Play-In serisinde Hapoel Holon karşısına çok eksik kadro ile çıktık. Sakatlıklar ve hastalıklar peşimizi bırakmadı. Çok da güzel mücadele ettiğimiz bir seriydi. Eksiklere rağmen iyi mücadele ettiğimizi düşünüyorum. Tam kadro olsaydık Şampiyonlar Ligi’nde hedeflerimize doğru gidebilirdik. Fakat olmadı. Şu an orada bulunmuyoruz. Mücadelemiz fazla uzun sürmedi.
 
ING Basketbol Süper Ligi’nde de son dönemece girdik. Bu maçlar çok zorlu maçlar. Afyon dışındaki maçlarda play-off hattındaki rakiplerimiz ile karşılaşacağız. Çok zor ve heyecanlı maçlar bizi bekliyor. Play-off’lara girmek için elimizden geleni yapacağız. Eğer play-off'a kalırsak daha ileriye gitmek için mücadele etmeye devam edeceğiz. 
 
Özeleştiri yapmam gerekirse şut, hız ve fundamental açısından gelişmem gerekiyor. Kendimi parkede eski tip uzun olarak tanımlarım. Oyunum o yönde... Geliştirmem gereken özelliklerim var. En önemlisi de şutumu geliştirmem gerekli. Şutumu geliştirirsem çok başka seviyelere çıkabilirim. Post-move hareketlerimi geliştirmem gerekiyor ve çabukluk konusunda da biraz daha hızlanmalıyım.
 
Basketbol son dönemde, eski yıllarda oynana göre çok farklı. Sık sık söylediğim gibi ben eski nesil bir uzunum. Şut yüzdem yeni nesil uzunlara göre düşük. Lakin çalışarak geliştirmeyecek hiçbir şey yok. Şut, çabukluk ya da fundamental... Bunlar çalışarak geliştirilecek şeyler. Bu yönde çalışırsam bir değişim yaşayabilirim, ki çalışıyorum. 
Oyun sitilim old school. Bu tarzı seviyorum fakat new school basketbola da geçebilirim. Kendimi geliştirmek için sürekli çalışıyorum, antrenman yapıyorum. İleride forma giydiğim takımın değişme ihtimali olduğu kadar, parkedeki oyun tarzım ve stilim de şu anki hâlinden farklı bir noktada olabilir.
 
TİPLEME
- En beğendiğin koç?

- Zeljko Obradovic
- En beğendiğin oyuncu?
- Bojan Bogdanovic
- En iyi ilk 5'in?
- Spanoulis - Bogdan Bogdanovic - Bojan Bogdanovic - Georgios Printezis - Ekpe Udoh
- En zorlu deplasman?
- Karşıyaka
- Tek kelime ile A Milli Takım...
- Heyecan
- Tek kelime ile Beşiktaş Icrypex...
- Hedef

YORUMLAR

  • 0 Yorum