Değer

Turkish EuroLeague heyecanı tüm hızıyla devam ederken, sezona istediği gibi başlayamayan takımlara 'değer katan' yıldızlara yer verdik. Fenerbahçe Bekolu Jan Vesely, Anadolu Efes'ten Rodrigo Beaubois, Maccabi'den Scottie Wilbekin, Monacolu Mike James, ASVEL'den Elie Okobo'nun bu sezonki performanslarını masaya yatırdık. Dosyanın bonusu ise zirve mücadelesi veren Barcelona'dan Brandon Davies oldu.

Değer
03 Aralık 2021 - 11:44

DELİ Mİ, DAHİ Mİ?
JAN VESELY
FENERBAHÇE BEKO


"Fenerbahçe Beko'nun Çek yıldızı Jan Vesely bu yılki performansıyla da EuroLeague arenasında sivrilmeyi başardı. Saha içinde zaman zaman çılgın ve deli, ama çoğunlukla dahi. O zaman… Sen çok yaşa Vesely..."
 
MERİÇ TUNCA
 
En başından değil, en sonundan ve bir soruyla başlayalım... Eğer bir zaman makinesi olsa, geriye giderek Jan Vesely'i hangi yıl da görmek isterdiniz? Sizi bilmem ama ben 2018-2019 sezonuna gider, Çek oyuncunun Fenerbahçe Beko forması altında EuroLeague'in 'En değerli oyuncusu' (MVP) olduğu günleri bir kez daha yaşamak isterdim.
 
Hatta... Hatta.. Makineyi yeniden programlar, biraz daha gerilere giderdim. 2016'ya gelince 'Dur' derdim. Ve yine Vesely'nin Euroleague'de ocak ayının en değerli oyuncu olduğunu bir hatırlar, dümeni 2010'a, FIBA tarafından 'Avrupa'da yılın en iyi genç oyuncusu' olduğu Partizan dönemine çevirirdim.
 
Dönüş yoluna, yani 2021'e doğru gelirken, Fenerbahçe Beko forması altında EuroLeague Şampiyonu olan kadroda yer alan Jan Vesely ve arkadaşlarına bir selam çakardım.
 
Jan Vesely... Özellikle son 2 sezonda inişli-çıkışlı bir grafik yaşasa da, Fenerbahçe'ye adım attığı 2014 senesinden bu yana 'varlığı zaman zaman dert, ama yokluğu çok büyük bir yara' olan müthiş bir karakter.
 
Obradovic ile süper bir çıkış yakalayan, sadece Türkiye'de değil, Avrupa'nın en önemli takımlarını dize getiren, şampiyonluklara, kupalara ambargo koyan bir takımın parçası olan Çek yıldız, şu aralar yine takımın 'olmazsa olmaz' parçalarından biri.
 
Sırbistan'ın Partizan takımında 2010 yılında EuroLeague'de Final-Four oynayan kadroda yer alan Vesely, 2011 yılındaki draftlarda Washington Wizard tarafından 1'inci tur, 6'ncı sıradan seçilerek NBA kariyerine de başlangıç yaptı.
 
Çek oyuncu 2011-2014 yılları arasında Washington'da aslında iyi başlayıp, inişe doğru geçen bir kariyer sonucu kısa dönemde olsa 3'lü takas sonucu Denver Nuggest'in yolunu tuttu. Ancak ABD macerası burada da kısa sürdü ve her basketbolcunun rüyalarını süsleyen NBA'e noktayı koyup, rotayı Türkiye'ye, Fenerbahçe'ye çevirdi.
 
Sarı lacivertli forma altında geride kalan 7 sezonda 3 BSL Şampiyonluğu, 3 Türkiye Kupası, 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası'na bir de EuroLeague Şampiyonluğu apoleti ekleyen Jan Vesely, bu sezonki performansıyla da EuroLeague arenasında Fenerbahçe Beko'ya büyük katkı sağlamaya devam ediyor.
 
24 Nisan 1990 Ostrava doğumlu olan, 31 yaşında, 2.11 boyunda pivot pozisyonunda oynayan Vesely gerektiğinde uzun forvet olarak da görev yaparken onun Çek Cumhuriyeti Milli Takımı'nın da önemli parçalarından biri olduğunu söyleyelim.
Biz tekrar Fenerbahçe Beko performansına dönersek... Son sezonları eskisi gibi olmasa da gün gelecek, hep o zaman makinesinde gerilere giderek, ''Bu takımdan bir Jan Vesely geçti'' diyeceğiz.
 
Aynen Bogdan Bogdanovic için, aynen Ali Muhammed (Bobby Dixson), aynen Luigi Datome, aynen Kostas Sloukas, hatta daha da gerilere giderek Aliço için, Damir Mrsiç için, Hüsnü Çakırgil için, İbrahim Kutluay için, Mirsad Türkcan için, Ömer Onan için ve Fenerbahçe basketbol tarihine adını altın harflerle yazdırmış bir çoğu kişi için dediğimiz gibi.
Gelelim yazının başlığına;
 
Jan Vesely için ‘’Deli mi, dahi mi?’’ diye sormuştuk. Saha içinde zaman zaman çılgın ve deli, ama çoğunlukla dahi. O zaman… Sen çok yaşa Vesely...
 
EUROLEAGUE ORTALAMALARI

SÜRE: 29:08 dk.
SAYI: 12.5
RİBAUND: 6.5
ASİST: 2.4
TOP ÇALMA: 1.3
TOP KAYBI: 1.6
VERİMLİLİK: 17.2
 

EFOR
RODRIGUE BEAUBOIS
ANADOLU EFES

 
"Beabubois, havaya girdiğinde onu durdurmak neredeyse imkânsız oluyor. Fransız yıldızın sadece savunma yönünde biraz daha agresif ve sert olması gerekiyor. Son Şampiyon Anadolu Efes’in EuroLeague’de tekrar zirvede olmasında Rodrigue Beaubois’ın önemli rol ve görevi olacaktır."

HÜSEYİN DEMİR
 
Rodrigue Beaubois, basketbola Fransa’nın Cholet takımının altyapısında başladı. 2006-2007 sezonunda A takıma yükseldi. Rodrigue Beaubois, Erman Kunter’in çalıştırdığı Cholet forması ile 2008 yılında Semain d'As Kupası sevinci yaşarken, 2009 yılında ise Fransa Ligi’nde en çok gelişim gösteren oyuncu seçildi. 2008-2009 sezonunda Cholet ile FIBA Eurochallenge Kupası’nda final maçı oynayan Fransız oyuncu başarılı bir sezonu geride bıraktı.
 
Beaubois, 2009-2010 sezonunda NBA’in Dallas Mavericks takımına imza attı. 2011’de Dallas Mavericks ile NBA şampiyonluğu yaşadı. Jason Terry, kendisinin Devin Harris ayarında bir çabukluğa sahip olduğunu ve çok etkilendiğini söylemişti. Rick Carlisle, Rodrigue Beaubois için NBA’de süre alacağını ifade etmişti. Rodrigue Beaubois, yaz liginde dikkatleri üzerine çekti. Süratli olması, üçlük atışlardaki isabet başarısı ve kalabalık savunmayı geçen delici penetreleri ile öne çıktı.
 
27 Mart 2010 günü Golden State Warriors karşısında 40 sayı atarak kariyer rekoru kırdı. Aynı zamanda 11 üçlük atışında 9 isabet buldu.İlk sezonunda 7.1 sayı, 1,4 ribaund ve 1,3 asist ortalaması ile oynadı. Dallas’ta dört sezon forma giyen şutör guard 2013-14 sezonunda Belçika’nın Spirou Charleroi takımına transfer oldu.
 
2014-2015 sezonunda Fransa’nın Le Mans takımının yolunu tutan Rodrigue Beaubois, 2015-2016 sezonunda ise yine Fransa’nın Strasbourg takımında forma giydi. 2016-2017 sezonunda İspanya’nın Baskonia Vitoria Gasteiz takımına transfer olan Beaubois, iki sezon İspanyol ekibinin başarısı için mücadele ettikten sonra 2018-2019 sezonu başında Anadolu Efes’e geldi.
 
Rodrigue Beaubois, Anadolu Efes ile ilk sezonunda Basketbol Süper Ligi şampiyonluğu ve EuroLeague ikinciliği yaşadı. Beaubois, 2019-2020 sezonu başında Cumhurbaşkanlığı Kupası sevinci yaşadı. 2020-2021 sezonunda Anadolu Efes ile birlikte Turkish Airlines EuroLeague şampiyonluğu ve ING Basketbol Süper Ligi şampiyonluğu yaşadı.
 
Turkish Airlines Euroleague’de geçtiğimiz sezon Anadolu Efes forması ile 38 karşılaşmada 21:24 dakika ortalama süre alan Rodrigue Beaubois, maç başına 10.6 sayı, 1.8 ribaund ve 1.8 asist ortalamaları ile mücadele etti. ING Basketbol Süper Ligi’nde (BSL) ise geçtiğimiz sezon 22 maça çıkan başarılı oyuncu, maç başına 20:39 dakika süre alarak 11.5 sayı, 2 ribaund ve 2.6 asist ortalamaları ile oynadı.
 
Beaubois, bu sezon hem EuroLeague’de hem de Süper Lig’de etkili performansı ile iyi başladı. Anadolu Efes, bu sezon EuroLeague’de üst üste aldığı yenilgiler ile istediği gibi başlayamasa da Rodrigue Beaubois, oyuna girdiği her an takımını diri tutmaya çalıştı. Aldığı süreleri verimli kullanan Beaubois, takımına önemli katkı verdi.
 
Anadolu Efes, THY Euroleague 10 hafta maçında Olimpiakos'u 88-69 mağlup ettiğinde galibiyette önemli rol oynayan yıldız oyuncu, 29 sayıyla maçın en skorer ismi olmuştu. Maçtan sonra Rodrigues Beaubois ‘’Konsantre kalmaya çalışıyorum bu da kolay olmuyor tabii ki. Çünkü ısındığınız zaman savunmacınız da buna göre önlem alıyor. Bu karşılaşmada takım olarak iyi iş çıkardık. Maçla alakalı hatırladığımız tek şey bu olacak ikinci yarıda ki takımın eforu”  sözlerini kullandı.
 
Beaubois, Olympiakos maçında yarım kalan hikâyesini Monaco’ya karşı da devam ettirdi. Fransız yıldız, ilk yarısında damgasını vurduğu mücadelede 33 dakika süre alıp 17 sayı 3 ribaund, 7 asist ve 24 verimlilik puanı üretti. Rodrigue Beaubois, 7 asistle de EuroLeague’deki kariyer rekorunu kırmış oldu. Beaubois, bu sezonda ING Basketbol Süper Ligi’nde ortalama 25 dakika süre aldı. Şutör guard maç başına ortalama 18 sayı, 3 asist, 1 ribaund, 1 top çalma ile mücadele ediyor.
 
Koç Ergin Ataman’ın etkili silahlarından biri olan Rodrigue Beaubois, oyuna her zaman hareketlilik ve dinamizm katıyor. Hızlı olması, patlayıcı kuvveti ve isabetli şut yüzdesiyle rakiplerine korkulu anlar yaşatıyor. Perde çıkışlarından sonra hızlı bir şekilde kat ederek üçlük atabiliyor. Dribling üstü ya da sabit hiç fark etmiyor topu aldığı zaman çembere baktığında tehlike yaratabiliyor.
 
Beabubois, havaya girdiğinde onu durdurmak neredeyse imkânsız oluyor. Fransız yıldızın sadece savunma yönünde biraz daha agresif ve sert olması gerekiyor. Son Şampiyon Anadolu Efes’in EuroLeague’de ve BSL’de tekrardan zirvede olmasında Rodrigue Beaubois’ın önemli rol ve görevi olacaktır.
 
EUROLEAGUE ORTALAMALARI
SÜRE: 25:22 dk.
SAYI: 11.5
RİBAUND: 2.5 
ASİST: 2.1
TOP ÇALMA: 0.5
TOP KAYBI: 0.4
VERİMLİLİK: 10.6

 
İDDİA SEVER
SCOTTIE WILBEKIN
MACCABI TEL AVİV

 
"Onu gaza getirmek mi istiyorsunuz? Maçı kazandırmasını mı istiyorsunuz? Bir iddia ortaya koyun ve Scottie Wilbekin’in nasıl kazandığını izleyin. Bakalım Scottie’nin bu sezonki kahramanlıkları Maccabi’yi nihayet EuroLeague playoff’una ışınlayabilecek mi?"
 
ALP ULAGAY
 
17 Kasım Çarşamba akşamı. EuroLeague’de çift maç haftası. Maccabi Tel Aviv haftanın ilk maçında sahasında sezonun flaş takımlarından Monaco Basket’i ağırlıyor. Menora Mivtahim Arena pandemiden sonra ilk kez kapalı gişe. Maccabi taraftarının sezona iyi başlayan takımlarından beklentisi büyük.
 
Ama bir de soru işaretleri var: Acaba Scottie Wilbekin bu akşam ne yapacak? Walla web sitesinin basketbol editörü Arale Weisberg daha birkaç saat önce “EuroLeague’de Süperstarların Düşüşü” adlı makalesini yayınlamış ve hedefe koyduğu oyunculardan biri de Scottie.
 
Ama Scottie daha evvel çok kereler yaptığı gibi damgasını vuruyor maça: İlk çeyrekten hatta ilk dakikadan itibaren oyuna ağırlığını koyuyor. Maçın ilk sayılarını, tabii ki bir üçlükle attığı gibi, ilk çeyreği 11 sayıyla kapatıyor. İkinci yarıda topun el yaktığı anlarda tekrar sahneye çıkıyor ve toplam 37 sayıyla 95-84’lik skorla maçı takımına kazandırıyor. 
 
Öyle bir 40 dakika oynuyor ki gündüz eleştiriler yağdıran Arale Weisberg bu kez ‘rekorlar’ paylaşımı yapmak zorunda kalıyor Twitter’da onun için: EuroLeague’de kariyer rekoru 37 sayı, yine 37 indeks puanıyla kariyer rekoru ve sekiz asistle sezon rekoru. Zaten bu istatistiklerle kolaylıkla EuroLeague’in 10 haftasının en değerli oyuncusu oluyor Wilbekin.
 
Bunlar şaşırtıcı değil. Çok kısa AEK kariyerini hariç tutarsak Avrupa’ya adım attığı ilk akşam onunla yan yana oturan, EuroLeague’deki ilk idmanlarını ve ilk maçlarını saha kenarından izlemiş biri olarak böyle anlar beni şaşırtmıyor. Scottie’yi havaya sokmak için onunla adeta iddialaşmanız lazım. Onu ateşlemeniz lazım. 
 
Mesela 2016’nın aralık ayında Ülker Arena’daki EuroLeague maçında Bobby Dixon’ın kendisine kafa atmasından sonra da sinirlerine hâkim olmuş ve ipleri eline alıp 22 sayıyla maçın yıldızı olmuş Daçka’ya sürpriz bir galibiyet kazandırmıştı Fenerbahçe deplasmanında.
 
Daçka’daki son yılında saha içi liderliğini iyice benimsedi Scottie Wilbekin ve Maccabi’ye transfer olduğu 2018-19 sezonundan itibaren bu kez aynı rolü Tel Aviv’de üstlendi. Adeta olgunluk dönemine girdiği Maccabi’nin bir numaralı yıldız rolünü yadırgamadı. İsrail Ligi’nde birbiri ardına gelen şampiyonluklar sayesinde 2020’nin başında üç yıllık yeni sözleşmeyi de kaptı.
 
Ancak EuroLeague’de uzun yıllardır uzak kaldıkları playoff hedefini hep ıskalamaları bazı soru işaretleri yaratmadı değil. Sonuçta Maccabi yerel başarılarla yetinecek bir takım olmadı asla. Özellikle bu sezon sayı ortalamasının düşmesi, hücumda çok top kullanıp yeterince verimli olmadığı için eleştirilmeye başlanmıştı Wilbekin. 
 
Arale Weisberg birkaç hafta önce bana şu yorumu yapmıştı hatta: “Wilbekin kesinlikle Maccabi’nin en iyi oyuncusu. Ama ona çok fazla bağımlılar. Bu da takım için kötü bir durum. Bana Şved’in Kimki’deki halini hatırlatıyor.”
 
Tüm bu eleştirilerin üzerine Scottie’nin bir sıçrama yapması tam da onun iddia sever kişiliğine uyuyor. Baskonia ve CSKA deplasmanlarında hayal kırıklığı yaratan iki performanstan sonra Monaco’ya karşı bu sıçramayı yapması hiç şaşırtıcı değil. Zaten Maccabi, EuroLeague’de yedi sezon aradan sonra playoff’a kalmak istiyorsa Scottie’in bu motivasyonu koruması şart…
 
EUROLEAGUE ORTALAMALARI
SÜRE: 27:10 dk.
SAYI: 14.2
RİBAUND: 2.2 
ASİST: 4
TOP ÇALMA: 1.6
TOP KAYBI: 2
VERİMLİLİK: 13.3


 
İSPAT
MIKE JAMES
MONACO

 
“Büyük bir yetenek; fakat takımlarda yaşadığı sorunlar, istikrar sorunu ve bunların getirdiği mutlu sona bir türlü varamayış. Mike James, Monaco’da aradığını bulmak istiyor. Bir takıma liderlik edip mutlu sona ulaşmak…”
 
BERTAN ERMAN
 
Benim bazı EuroLeague oyuncuları için bir tabirim var; arafta kalanlar. Nasıl mı? NBA için yeterli değil ama EuroLeague’i aşan oyuncular. Ben Mike James’i arafta kalan oyuncular arasında görüyorum.
 
Baskonia ve Panathinaikos’ta göstermiş olduğu performansla kendini NBA’e atan James, 2017-2018 sezonunda, ne Phoenix Suns’ta ne de New Orleans Pelicans’ta istediği kalıcılığı sağlayabildi. Aynı sezon içinde PAO’ya geri dönen Avrupa için başarılı olan gardın ertesi sezon daha da yükseleceği Armani Exchange Olimpia Milano’ya geçişini yaptı. 
 
Ancak Mike James’in bireysel olarak iyi oynaması, takıma olumlu yansımıyordu. 2019-2020 sezonunda Milano’nun başına geçen Ettore Messina, James’i kadrosunda istemedi ve CSKA Moskova da, Fenerbahçe Beko’ya geçen Nando De Colo’nun yerini doldurmak için yıldız gardı kadrosuna kattı.
 
CSKA’daki düşünce şuydu; biz De Colo’nun yerini dolduracak skorer yeteneği kadromuza kattık ve şampiyonluk unvanımızı koruruz. Fakat işler tam tersine döndü. Mike James yine bireysel olarak iyi işler çıkarıyordu ama CSKA’nın kimyası bozulmaya başlamıştı. 
 
Bunun da temelinde Koç Dimitris Itoudis ile James arasındaki anlaşmazlıklar yatıyordu. Geçen yıl dedesinin cenazesine gitmek isteyen; ama Itoudis’in bu izni vermemesiyle Moskova ekibinin içinde dinamitler patlamaya başlamıştı. 
 
Geçen sezonun normal sezonunda Fenerbahçe Beko karşısında alınan yenilgi sonrasında James’in Itoudis ve bir oyuncuyla kavgası da, CSKA’nın hiç istemeyeceği cinsten durumlardı. Sonunda ayrılık yaşandı ve Mike James’in bir sonraki durağı NBA’de Brooklyn Nets oldu. 
 
Tabii ki, yıldızlar topluluğunda bir bench oyuncusu olmanın ötesine geçemeyecek olan James, bunun bilincindeydi ve kısa vadede takım başarısı da elde edebileceğini düşündüğü Nets’te, bulunduğu konuma göre fena maçlar çıkarmadı.
 
Geçen sezonun sonu da ne Mike James’in beklediği gibi gitti; NBA’de favori gösterilen Brooklyn Nets, şampiyon olacak Milwaukee Bucks’a konferans yarı finalinde takılmıştı. CSKA Moskova ise gafil avlanmanın eşiğinden dönmüştü; EuroLeague çeyrek finalinde Fenerbahçe Beko’yu “süpürmüş” ve Final Four’a kalmıştı. (Fenerbahçe'de koronavirüs vakaları olmasaydı CSKA’nın eleneceğini düşünenlerdenim) 
 
Ancak Final Four, CSKA açısından kötü geçmişti. Önce Anadolu Efes’e yarı finalde kaybettiler ve sonra da Mike James’i kendilerine gönderen Olimpia Milano’ya üçüncülük maçında yenildiler. CSKA’ya burada nokta koyalım artık.
 
NBA’de kendine ekmek kapısı bulamayan ve psikolojik açıdan da zor bir oyuncu olan Mike James’in nereye gideceği merak konusuydu. Arafta kalan bu oyuncuya beklenmedik bir talip çıktı. EuroCup şampiyonu olarak ilk kez EuroLeague’e adım atan AS Monaco, kadrosunun EuroLeague için pek kaliteli olmadığının farkındaydı ve sezon başlamadan Mike James’i kadrosuna kattı.
 
Büyük kulüplerde “Alfa” diye tabir edilen kişiler bir hayli fazladır ve orada bir dengesizlik çıktı mı, günün sonunda hayal kırıklığı yaşanır. 2020-2021 CSKA’sı ve Mike James durumu bunun en güzel örneklerinden biri. 
 
Şimdi Monaco, EuroLeague’de kalıcı olmak, kendini ispatlamak istiyor; ilk sezonlarında hedefleri play-off… Mike James de kendine güzellikler sunan böyle bir ortamda, EuroLeague’in güçlü kulüplerine karşı, Roca Team’in alfası olarak hem sayıda hem de asistlerde öne çıkıyor ve takımına olumlu katkılar sağlıyor. 
 
Bence Mike James’in mücadelesi önce kendi içinde. Bu da gittiği takıma olumlu ya da olumsuz yansıyor. James ive Monaco, ortak amaçta birbirini bulmuş ve bu yolda ilerliyor, kendilerini kanıtlamaya çalışıyorlar.
 
EUROLEAGUE ORTALAMALARI
SÜRE: 29:06 dk.
SAYI: 13.1
RİBAUND: 3.2 
ASİST: 5.2
TOP ÇALMA: 1.6
TOP KAYBI: 2.6
VERİMLİLİK: 13.5
 
 
SÜRPRİZ
ELIE OKOBO
ASVEL

 
"Okobo, Avrupa'ya döndüğünde herkes beklenti içindeydi. Ancak 24 yaşındaki guardın, MVP yarışı için ciddi bir aday olacağını sezon başında kimse tahmin edemezdi..."
 
LEVENT LEVENTCİ
 
23 Ekim 1997'de Bordeaux'da hayata gözlerini açan Elie Okobo, 2015 yılında Fransa Süper Ligi'nde Pau Orthez formasıyla boy göstermeye başladı. Pau Orthez ile üç sezon geçiren Okobo, özellikle 2018 NBA Draftı'na yaklaşık bir ay kala Fransa Ligi Play-offları'nda Avrupa'nın önde gelen savunmacılarından Aaron Craft'a karşı 11'de 8 üçlük isabetiyle 44 sayı atarak manşetleri süsledi ve arkasına rüzgarı alarak ABD yolunu tuttu.
 
2018 NBA Draftı'nda 31. sırada Phoenix Suns tarafından seçilen Elie Okobo, aslında kendi gelişimi için pek uygun olmayan bir takıma gitti. Aynı draftta ilk sıradan DeAndre Ayton'ı seçen Arizona ekibi, aslında yeniden yapılanıyordu. 
 
Takımın başına Igor Kokoskov'u geçiren Phoenix Suns için asıl amaç gençleri geliştirmekti; ancak Devin Booker&DeAndre Ayton özelinde kısmen başarılı olan bu strateji, takımın geri kalanında ve koç üzerinde başarı sağlamadı.
 
Kaosla geçen bir sezonda aldığı 19 galibiyetle Batı Konferansı'nın dibine demir atan Suns, başantrenör Igor Kokoskov ile yollarını ayırdı. Takımda veteran ve gençlerden verim almayı bilen bir oyun kurucunun bulunmaması, Okobo gibi daha önce sistem basketbolu oynamış oyuncular üzerinde çok olumsuz bir etki yaptı. 
 
NBA'deki ilk sezonunda 53 maça çıkan Fransız yetenek, sadece %29.5 üçlük isabetiyle maç başına 5.73 sayı üretebildi.
İkinci NBA sezonunda Elie Okobo için çok daha uygun bir ortam vardı. Ricky Rubio gibi Avrupalı lider bir oyun kurucu ve Dario Saric gibi genç bir Avrupalı yetenek kadroya dahil edilmiş; ayrıca takımın başına NBA çevrelerinde sayılan ve sevilen Monty Williams getirilmişti. 
 
Ancak sezona yavaş giren Okobo, hem sağlık olarak tamamen iyi olmamasının hem de Covid-19 sebebiyle sezonun kesintiye uğramasıyla yine beklentilerin altında performans sergiledi.
 
2020-2021 NBA sezonu başlamadan önce serbest bırakılan Fransız guard, Brooklyn Nets'in yolunu tuttu. Bu süreçte sağ ayak bileğindeki sakatlıkla boğuşan Elie Okobo, Nets formasıyla sadece NBA Gelişim Ligi'nde maça çıkabildi ve sonrasında verdiği röportajlarla bunun sakatlık yüzünden kariyerinin en zor dönemleri olduğunu vurguladı.
 
2021 Mart ayında sağ ayak bileğinden ameliyat olan Okobo, uzun bir rehabilitasyon süreci geçirdi. Kariyerindeki yeni durak için olası takımları değerlendiren solak guard, Tony Parker'ın dümeninde olduğu ASVEL projesine güvendi ve Lyon'un yolunu tuttu. 
 
ASVEL'in stabil bir kulüp olması, hücumda önemli bir rol teklif edilmesi ve oyuncuların burayı sıçrama tahtası olarak kullanabilmesi etkili oldu. Yabusele ve Fall, bunun en canlı örnekleri...
 
İlk kez EuroLeague'de boy gösteren Okobo'nun başarılı olması bekleniyordu ancak yaptığı bu başlangıç, herkesin ağzını açık bıraktı. Elie Okobo'nun yanı sıra kadrosunda genç Fransız yetenekler Victor Wembanyama ve Matthew Strazel'i barından ASVEL, herkesin izlemek istediği bir takımdı. Ancak Chris Jones&Elie Okobo ikilisi, bu takıma play-off iddiası getirdi...
 
1.91'lik guard, ilk 9 maç itibariyle EuroLeague'de MVP yarışının içinde. %46.3 üçlük isabetiyle maç başına 19.2 sayı üreten Okobo, 15 Kasım itibariyle EuroLeague'in en skorer oyuncusu konumunda. Skorerliğinin yanı sıra 4 ribaund, 3.6 asist ve 19 verimlilik puanı ortalamalarıyla da parlıyor. 
 
Fransız yıldızın zayıf yanı, maç başına yaklaşık 4 top kaybetmesi. ASVEL'in iç sahada kazandığı Anadolu Efes ve CSKA Moskova maçlarında oyuna etkisini gösterdi Okobo. Ancak Fransız yıldızın asıl imza maçları, OAKA'da 7'de 5 üçlükle 35 sayı attığı Panathinaikos maçı ve Mediolanum Forum'da 25 sayı attığı Milano karşılaşması oldu.
 
İlk 9 maçta 6 galibiyet alarak play-off resminin içine yerleşen ASVEL'i ve skorerliğiyle en etkili dönemindeki Keith Langford'ı andıran Elie Okobo'yu izlemek, ilk aylar itibariyle EuroLeague'de deneyimleyebileceğiniz en güzel deneyimlerden...
 
EUROLEAGUE ORTALAMALARI
SÜRE: 27:21 dk.
SAYI: 19.6
RİBAUND: 3.5 
ASİST: 3.5
TOP ÇALMA: 0.7
TOP KAYBI: 3.5
VERİMLİLİK: 18.5
 


ÇOK YÖNLÜ
BRANDON DAVIES
BARCELONA
 

"Bu sezon EuroLeague'de Barça'nın en skorer oyuncusu olan Davies, hem hücum hem de savunmada önemli katkı  sağlıyor. Brandon Davies, bu performansını sezon sonuna kadar sürdürebilirse, ismini EuroLeague tarihine altın harflerle yazdırabilir."
 
SERDAR SÖZKESEN
 
Philadelphia doğumlu olan Brandon Davies, bekâr bir anne Kathy Davies tarafından evlat edinildi. Davies’in çocukluğu ve gençliği Utah’da geçti. Çocukken birden fazla spor yaptı ve ilk önce futbola başladı. Herkesten daha hızlıydı ve başarıyı yakaladı; ancak bir anda fiziksel olarak büyümeye başladı.
 
Basketbola adım attıktan sonra tüm hayatı değişti. Becerileri ve fiziği gelişen Davies, basketbolda kendini hızlı geliştirdi. Takımının eyalet şampiyonluğu kazandığı Provo Lisesi'ne gitti. Davies, kolej kariyerine Brigham Young'da devam etti. Panathinaikos’un eski guardı Jimmer Fredette ile takım arkadaşı oldu. Davies bir okul kuralını çiğnediği için takımdan uzaklaştırıldığında NCAA'de 3. sırada yer aldılar.
 
Brandon Davies, 2009-2010 yılında birinci sınıfta kolej takımında çok süre alamıyordu. Davies, ikinci sınıfta Cougars için önemli bir oyuncu oldu. Maçlarda daha çok rol ve sorumluluk almaya başladı.
 
Küçük, keskin nişancı 2010–2011 Cougars takımında önemli başarılara imza attı. Davies, BYU'daki son iki sezonunun her birinde All-West Coast Konferansı ekibine seçildi. Brandon Davies, takım kaptanı olarak maç başına ortalama 17.7 sayı ve 8 ribaund ile mücadele etti. BYU'dan mezun olduktan sonra Davies, Portsmouth Invitational Tournament (PIT) NBA öncesi draft kampına katılmaya davet edildi.
 
Brandon Davies iyi bir performans sergiledi, %68 şut isabeti ile maç başına 20.7 sayı ortalama tutturdu ve maç başına 9.3 ribaund aldı. 2013 NBA Seçmeleri'nde draft edilmedikten sonra, 2013 NBA Yaz Ligi için Los Angeles Clippers'a katıldı. 5 Eylül 2013'te Clippers ile anlaştı, ancak daha sonra 21 Ekim'de feragat edildi.
 
2013'te Davies, Philadelphia 76ers ile anlaştı. Chicago Bulls'a karşı ilk NBA maçında oynadı ve iki dakika içinde iki sayı attı. 5 Kasım 2014'te Davies, Orlando Magic'e 89-91 yenildikleri maçta 20 sayı ile kariyer rekoru kırdı. 
 
2014'te Davies, Andrei Kirilenko, Jorge Gutiérrez, Nets'in 2020'de ikinci tur draft hakkı, 2018'de ikinci tur draft değiştirme hakkı ve nakit bedelleri karşılığında Brooklyn Nets'e takas edildi. 6 Ocak 2015'te yedi maçta forma giydikten sonra Nets tarafından feragat edildi.
 
2015'te Davies, 2014–15 LNB Pro A sezonunun geri kalanında sakatlanan bir oyuncunun yerine Chalon-sur-Saône, Fransa'daki LNB Pro Ligi'nden Élan Chalon ile sözleşme imzaladı. 
 
Élan'ın ligde play-offlara kalmasında önemli rolü oldu. Ağustos 2015'te Davies, 2015-16 sezonu için İtalya'nın Varese kentinde Pallacanestro Varese ile anlaştı. Davies, 2016-2017 sezonunda Monaco ile Şampiyonlar Ligi’nde mücadele etti.
2017'de Davies, Litvanya Basketbol Ligi'nden Litvanya takımı Žalgiris Kaunas ile sözleşme imzaladı. Zalgiris ile geçirdiği iki sezon boyunca Davies, takımın özellikle EuroLeague'de büyük başarılar elde  etmesine yardımcı oldu.
 
9 Mayıs 2019'da Davies, All-EuroLeague Birinci Takımına seçildi ve 2004'teki Arvydas Sabonis'ten bu yana 15 yıl içinde ödülü kazanan ilk Zalgiris oyuncusu oldu.
 
2019'da Davies, İspanyol kulübü Barcelona ile iki yıllık bir anlaşma imzaladı. Brandon Davies, ilk maçlarda kendini göstererek takımına uyum sağladı. İstatistikleri, verimlilik puanı ile takımına nasıl katkı sağlayabileceğini kanıtladı.
 
Brandon Davies, Zalgiris Kaunas’da ve Barcelona’da Saras Jasikevicius ile çalıştığı için kendini hep şanslı hissediyordu. ‘’Saras etkisi’’ gelişiminde önemli rolü oldu. Saras için ‘’Ona çok saygı duyuyorum. Saha içinde ve dışında gerçekten iyi bir ilişkimiz var, dürüstçe söyleyebilirim. Kariyerimde bu noktaya gelmemde büyük rol oynadı"diye açıklamalarda bulunmuştu.
 
Davies, Barcelona'nın EuroLeague'de normal sezonda en iyi rekorunu elde etmesinde önemli katkısı oldu. Brandon Davies, günümüzün modern uzun oyuncu özelliklerine sahip. Orta mesafeden, yayın gerisinden şut tehdidi var. Kuvvetli olduğu için çember altında etkili oynuyor. 
 
Post-up oyunları ders niteliğinde, güçlü aynı zamanda ayakları da hızlı olduğu için rakibini geçerek smaç ile bitirebiliyor.
Savunmada çemberi iyi koruyor ve rakiplerine kolay sayı şansı vermiyor. Hücum ve savunmada iyi ribaund çekiyor. Brandon Davies, çok yönlü özelliği ile verimli oynuyor.
 
Brandon Davies, Euroleague’de şuan ortalama 22 dakika süre alıyor. Ortalama 13 sayı, 3 ribaund ve 2 asist ile takımına katkı veriyor. Davies, Monaco maçındaki 38 sayı, 10 ribaund, 4 asist ile double double yaparak ses getirmişti.
 
Geçen sezonki kadrosunu büyük oranda koruyan Barcelona çok da zorlanmadan maçlarını rahat bir şekilde kazanıyor. Brandon Davies, Barcelona’nın en skorer oyuncu konumunda yer alıyor. Davies, EuroLeague’de en iyi pivot performansını sergileyen oyunculardan biri olarak gösteriliyor. 
 
Barcelona, bu sezonda Euroleague’de favori takımlara arasında yer alarak şampiyonluğa oynuyor. Brandon Davies, bu performansını sezon sonuna kadar sürdürebilirse, ismini EuroLeague tarihine altın harflerle yazdırabilir.
 
EUROLEAGUE ORTALAMALARI
SÜRE: 21:22 dk.
SAYI: 12.7
RİBAUND: 3.6 
ASİST: 1.6
TOP ÇALMA: 0.8
TOP KAYBI: 2.2
VERİMLİLİK: 12.8


YORUMLAR

  • 0 Yorum