Damga

Türkiye Basketbol Federasyonu Merkez Hakem Komitesi Başkanı Recep Ankaralı, "Geride bıraktığımız sezon Türk hakemleri Avrupa kupalarında 223 maç yöneterek rekor kırdı. 2019 senesinde tam 10 finali yine hakemlerimiz yönetti. 2 temsilcimizin olduğu EuroLeague Final Four'u dışında neredeyse tüm finaller bizden soruldu..." diyor.

Damga
05 Eylül 2019 - 15:48
Esasında hakemlerimizin uluslararası alanda ne kadar başarılı oldukları sezon içerisinde belli idi. Sadece 'Euroleague Final Four'una hakem gönderemedik. Bunun nedeni; iki Türk takımının Final Four’da yer alması idi. Bunun haricindeki tüm önemli organizasyonlarda bizim hakemlerimiz vardı.

EuroCup finalinde Emin Moğulkoç görev yaptı. Kadınlar EuroLeague Final Four'unun finalinde Özlem Yalman vardı. Basketbol Şampiyonlar Ligi Final Four'unda Yener Yılmaz yer aldı.

Yaz turnuvalarına geldiğimizde beklentimiz daha da fazlaydı. Geçen sene yaz turnuvalarında hakemlerimiz 4 turnuva da final yönetmişti. Bu sene kendimize şöyle bir hedef koyduk: Türk Milli Takımının Final oynamadığı her turnuvada Türk hakemi final yönetecek. İlk turnuva Kadınlar Avrupa Şampiyonası idi ve Özlem Yalman final yönetti.

Ardından finaller peş peşe gelmeye başladı. Ali Şakacı U18 Kadınlar Avrupa Şampiyona A Division ve U18 Erkekler Avrupa Şampiyonası B Division, Özge Şentürk U18 Kadınlar Avrupa Şampiyonası B Division ve U20 Kadınlar Avrupa Şampiyonası B Division, Kerem Baki U20 Kadınlar Avrupa Şampiyonası A Division finallerini yönetti.

Bu turnuvada şöyle enteresan bir durum vardı. Bu turnuvaya 3 FIBA hakemimiz gitti. Kerem Baki finali yönetti, 3.-4.’lük maçını Özlem Yalman, 5.-6.’lık maçını Serkan Emlek yönetti. Yani final günü salona giren ve televizyon başında turnuvayı izleyen herkes nerede ise her maçta bir Türk hakem gördü. Ben televizyondan izlerken büyük gurur duydum.

Tayland’da oynanan U19 Kadınlar Dünya Şampiyonası’nda iki hakemimiz görev yaptı. Bunlardan Mehmet Karabilecen Avustralya- ABD final maçını yönetti. Buraya ayrı bir parantez açmak istiyorum. Altyapı Türk Milli takımları ilk defa dünya şampiyonasına katılma hakkını 1996 senesinde Avustralya’da oynanan U20 dünya şampiyonasında elde etmişti. Bundan dolayı altyapılarda dünya şampiyonalarında bir Türk hakeminin görev alması ilk orada oldu.

Daha sonrasında altyapı dünya şampiyonalarında hakemlerimiz görev almaya devam etti. Ancak Mehmet Karabilecen bir ilki gerçekleştirdi. İlk kez bir Türk hakemi altyapı dünya şampiyonasında final yönetmiş oldu.

Bununla birlikte bizi mutlu eden bir başka gelişme, Junior NBA Şampiyonası oldu. ABD'den 8’er kız ve erkek takımı katılıyor. Dünya 8 bölgeye ayrıldı. Oradan da kız ve erkeklerde 8’er
takım geliyor. Her kıtadan da bir hakem istenmiş. FIBA, Avrupa Kıtası’nı temsilen Mehmet Karabilecen'i seçti. Avrupa Kıtası'nda 300 civarı FIBA hakemi olduğu düşünüldüğünde bu gurur verici bir şey.

Her spor dalında olduğu gibi basketbolun zirvesi de Olimpiyat Oyunları. Şimdiye kadar Türk hakemleri 6 kez olimpiyatlarda görev yaptı. 1936 senesinde Rupen Semerciyan, 1948'de Naili Moran, 1952'de Turgut Atakol ve Yakovos Bilek, 1976'da Hüsamettin Topuzoğlu ve ondan 36 yıl sonra ben Londra’da görev yaptım.

Öncelikle hedefimiz bir daha bu kadar uzun bir ara olmaması, bundan sonra yapılacak tüm Olimpiyatlar‘da bir Türk hakemin görev yapması. Şimdi önümüzde 2020 Tokyo Olimpiyatları
var. Bir hakemimizin orada görev yapması için var gücümüz ile çalışıyoruz. Ama biz kendimizi ne zaman başarılı sayacağız diye bir soru sorduğumuzda cevabımız: Bir Türk hakemi Olimpiyatlar’da final yönettiği zaman. Bence bu da çok kısa zamanda gerçekleşecek inşallah.

Bu arada FIBA hakemimiz Yener Yılmaz Çin’de yapılacak Dünya Şampiyonası’nda görev yapacak. Ben kendisine giderken beklentimi söyledim. Kendisine başarılar diliyorum. 2019- 2020 sezonundan beklentimi soruyorsanız, Avrupa Kupası müsabakalarında hakemlerimiz, 2015-2016 sezonunda 58 maç, 2016-2017 sezonunda 88 maç, 2017-2018 sezonunda 178, 2018-2019 sezonunda 223 maç yönetti. Öncelikle 2019- 2020 sezonunda daha fazla sayıda maç yönetecekler. Bu sene yönettiklerinden daha fazla final yönetecekler. Takımlarımızın oynamadığı her finalde onlar olacak. Bizim beklentimiz bu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum