Bu kavga bitmez

Milli Takımlar Direktörü Haluk Yıldırım, "FIBA ile EuroLeague arasındaki çekişme nedeniyle milli maçlarla EL karşılaşmaları aynı döneme denk geliyor. Federasyonlar için ayrı, kulüpler için ayrı, oyuncular için ayrı sıkıntı yaratan bu sorunun çözülmesini bekliyoruz. Fakat bu kriz kısa sürede aşılacak gibi değil."

Bu kavga bitmez
07 Şubat 2020 - 13:13
RÖPORTAJ: TOLGA YENİGÜN

- FIBA 2021 Erkekler Avrupa Şampiyonası Elemeleri’nde önce evimizde Hollanda ardından İsveç deplasmanı ile açılış yapacağız. Bu karşılaşmalarda azami beklentileriniz neler?


- 2021 Avrupa Şampiyonası Grup Eleme maçlarının ilkini 21 Ocak'ta Hollanda ile Ankara'da ikinci maçı ise deplasmanda İsveç ile oynayacağız. 4 takımın yer aldığı grupta 3 ülke Avrupa Şampiyonası'na gidecek. Bizim grup liderliği için Hırvatistan ile çekişeceğimizi düşünüyorum. Şampiyonaya baktığımız zaman belki yeni oyuncuları, yeni yüzleri Türk Milli Takımı havuzuna katabiliriz.

Bilindiği gibi hâlâ bir takvim sıkıntımız var. FIBA ile EuroLeague arasındaki çekişme nedeniyle milli takım maçlarıyla EL karşılaşmaları aynı döneme denk geliyor. Ve bu sıkıntılı konu için maalesef henüz bir adım atılmadı. Federasyonlar, kulüpler ve oyuncular bu sorunun kısa sürede çözülmesini bekliyor.

Federasyon için ayrı, kulüpler için ayrı, oyuncular için ayrı sıkıntı yaratan bu durumun çözülmesini bekliyoruz. Fakat bu kriz kısa sürede aşılacak gibi değil.

BAŞKENT BİZİ, BİZ BAŞKENT'İ SEVDİK

- Ankara'da oynanacak Hollanda maçına bir parantez açarsak, ay yıldızlılar ile özdeşleşen Başkent seyircisi için siz neler söylersiniz?


- Ankara seyircisi hakikaten bizim takımı çok sevdi ve müthiş bir enerji yaratıyorlar salonda... Maç biletleri günler öncesinden tükeniyor ve karşılaşmalarımıza gerçekten çok büyük bir talep var. Dolu bir salonda Türk Milli Takımımız da seyircilere keyif verecek bir mücadele sergiliyor. Hollanda maçında da salonu tamamen dolduracağını ve müthiş atmosferi sağlayacağını düşündüğüm Başkent seyircisine de destekleri için şimdiden çok teşekkür ediyorum.

LARKIN DÜŞÜNMEK İÇİN SÜRE İSTEDİ

- Son dönemin en çok konuşulan konusu Shane Larkin'in vatandaşlığa geçmesi oldu, onun ay yıldızlı formayı giymesi için sizin düşünceleriniz nelerdir? Larkin'in önümüzdeki iki maça yetişmesi mümkün mü?


- Shane Larkin şu anda Avrupa'nın en formda oyuncularından biri, tabii ki onu A Milli Takımımızda görmek isteriz. Açıklamalarından sonra Larkin ile All-Star öncesi bir görüşmemiz oldu, bu toplantıda Başkan Hidayet Türkoğlu da vardı. Shane Larkin'e hedeflerimizi anlattık, şimdi oyuncunun cevabını bekliyoruz. Larkin bizden düşünmek için biraz süre istedi.

Baktığın zaman şu an kadromuzda Scottie Wilbekin var. O da Maccabi'de çok iyi bir sezon geçiriyor, Wilbekin önemli, karakterli bir oyuncu. Geçen yıl Dünya Kupası eleme maçlarında hemen hemen tüm maçlarda yer aldı. Onun alternatifi için de çok önemli bir isim olur Shane Larkin.

Çin'e giderken böyle bir gündemimiz yoktu. Bu yıl Larkin'e nerede sorulsa, ay yıldızlı formayı giymek istediğini söyledi. Biz de vatandaşlık ve her türlü konuda elimizden gelen yardımı yapacağımızı Larkin'e ilettik. Bu işler dışarıdan daha kolay gözüküyor. Şöyle ki, oyuncunun 1 senelik kontratı var, NBA çıkışı var; yani birçok soru işareti barındırıyor.

OLİMPİYAT TAKVİMİ ÇOK SIKIŞIK

- Uruguay, Çekya ve çaprazdan Çin, Kanada ve Yunanistan ile muhtemel rakibiz. 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda yer alma ihtimalimizi nasıl değerlendirirsiniz?


- Olimpiyat elemeleri için çok kısıtlı bir zaman var önümüzde. Süper Lig takviminde final serisi son maça kalırsa 14 Haziran'da bitecek gibi gözüküyor. Belki biz 15'inde Kanada'ya geçeceğiz ve öyle olması durumunda 1 haftalık çalışma süremiz kalıyor. Yani çok çalışma vaktimiz olmayacak. Final oynayan basketbolcular formda gelecek, diğer oyuncuları ise daha erken toplayacağız. Kanada uzun bir seyahat onunla ilgili tüm hazırlıklarımızı yapacağız.

Tabii ki Olimpiyatlara katılmak bizim hedefimiz... Grubu 1. sırada bitiren çapraz eşleşmede diğer grubun ikincisi ile oynuyor. Çaprazda hem güçlü Yunanistan hem de tüm oyuncuları NBA patentli Kanada ihtimali var. Tüm takım eksiksiz olarak sahaya çıkıp, Olimpiyat hayalimizi gerçekleştirmek istiyoruz.

Bu arada işin NBA boyutu var, bu her takım için geçerli... Milwaukee'nin finale kalması halinde Ersan, Philadelphia'nın kalması halinde ise Furkan finallerden direkt yanımıza gelecek. Maalesef takvimi buraya sıkıştırdılar. Ama biz kısıtlı süreye rağmen elimizden gelenin en iyisini yapacağız.

YENİ JENERASYON YENİ HEDEFLER

- FIBA 2021 Kadınlar Avrupa Şampiyonası Elemeleri’nde Sırbistan, Arnavutluk ve Litvanya ile aynı grupta yer alıyoruz. Millilerimiz son iki turnuvadaki şanssızlığını sizce bu turnuvada kırabilecek mi?


- Grubumuzda Sırplar tabii ki önemli bir ekol, çok önemli bir galibiyeti kaçırdık. Mersin seyircisinin inanılmaz atmosferiyle Litvanya karşısında ise kazandık. Grup liderinin direkt katılacağı Avrupa Şampiyonası'na en iyi 5 grup ikincisi de gidecek. Hedefimiz tabii ki Avrupa Şampiyonası'na gidebilmek. Önemli oyuncularımızın milli takımı bırakması sonrası yaşanan jenerasyon değişikliği ve koç Ceyhun Yıldızoğlu ile birlikte yeni hedeflere gideceğiz.

İşimizin kolay olmadığını biliyoruz, oyuncu havuzu konusunda sıkıntılarımız var. Bu yaz Olimpiyatlar olduğu için takımımızın katılacağı bir organizasyon yok ama biz hazırlık kampı yapmayı planladık.

YORUMLAR

  • 0 Yorum