Eşsiz: Jerry West

"Jerry West, oyunculuk ve yöneticiliği bir araya getirdiğinizde, birinci olur. Mesela Magic Johnson çok büyük bir oyuncuydu. Ama ne koç olarak ne de yönetici olarak o seviyeye yaklaşamadı. Michael Jordan G.O.A.T. idi. Ama yönetici olarak ne Washington’da ne de Charlotte’ta başarılı olamadı. West'inki başka türlü bir başarı..."

Eşsiz: Jerry West
07 Şubat 2020 - 11:54 - Güncelleme: 08 Şubat 2020 - 12:37
MURAT MURATHANOĞLU

Jerry West, bugün bütün gençler dahil, NBA ve hatta Amerikan profesyonel sporlarında, benzer bir konumu olmayan seviyede. Yani, Kobe takasından tut, Shaq’ı transfer etmesi, Showtime’ı kurması… Sonra Kobe-Gasol olayı. Memphis Grizzlies’in ilk defa play-off oynadığı dönem. Sonra Golden State’e gidip bir hanedanlık kurması.

Golden State’te genel menajer az kalsın Klay Thompson’ı takas edecekti. Thompson’ı verip Kevin Love’ı alacaktı. Jerry West, “Sakın ha!” dedi. Olağanüstü… Mesela Kevin Durant’in Golden State’i seçmesinde, bence Jerry West’in olmasından kaynaklanıyor.

Şimdi Clippers’ın başına geçti. Jerry West’in Kahwi Leonard ve Paul Geroge’un gelişinde de çok etkisi var. Bir kere hakikaten, yaşlı olmasına rağmen, değişen basketbola çok iyi uyum sağlayan biri. Oynadığı zaman da çok büyük bir oyuncuydu.

Kendini yenilemek, oynanan basketboldaki gelişmeleri ve değişiklikleri takip etmek, ona göre de doğru kararları verebilecek birikimin olması muazzam bir şey. Onun bir benzeri, alzheimer olana kadar, Amerikan futbolunda, Oakland Raiders’ta Al Davis vardı. O da Jerry West gibiydi.

Eski zamanlarda, Boston Celtics’te Red Auerbach vardı. Jerry West’in oyunculuk döneminde 3 sayı olsaydı, herhalde kariyer ortalaması 40-45 sayı olurdu. Oyunculuğu bile, sanki bugün düşünülerek yaratılmış bir isim. Çünkü oyun kurucu diyemezdin, 2 numara da diyemezdin ama oyun da kurardı, skor da üretirdi.

West zor bir çocukluk dönemi geçirmiş. Babası ile problemleri varmış. O da onun kamçısı olmuş. 7 final kaybetti. Tek şanssızlığı o. Onun yanında Elgin Baylor vardı. Boston’da Bill Russell, Bob Cousy, John Havlicek. 7 tane Hall Of Fame oyuncu bir aradaydı.

Jerry West, oyunculuk ve yöneticiliği bir araya getirdiğinizde, birinci olur. Mesela Magic Johnson çok büyük bir oyuncuydu. Ama ne koç olarak ne de yönetici olarak o seviyeye yaklaşamadı. Michael Jordan G.O.A.T. idi. Ama yönetici olarak ne Washington’da ne de Charlotte’ta başarılı olamadı.

Bu başka bir şey. Jerry West’e ben yakın olarak bir Larry Bird’ü görüyorum. Bird, koç olarak da genel menajer olarak da başarılıydı. O, hem yılın koçu seçildi (1997-98) hem yılın yöneticisi hem de oyuncuyken MVP seçildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum