BASKETBOL ROTALARI: BELGRAD

BASKETBOL ROTALARI: BELGRAD
02 Haziran 2018 - 13:11

 

Avrupa’nın önemli basketbol üslerinden biri olan Belgrad, geçtiğimiz günlerde Final Four’a ev sahipliği yaptı. Ribaund Dergisi de bu önemli organizasyonun katılımcılarından biriydi. Sizler için 1 haftalık bu seyahatimizden ve geçmiş tecrübelerimizden faydalanarak Belgrad’da yapılabilecek en iyi aktiviteleri ve gidilecek mekanları listeledik.

 

5 – KRALİYET SARAYI

Sırbistan’ı temsilen yöneten Karadjordjevic Hanedanı’nın hâlâ aktif olarak kullandığı Belgrad’daki Palace Serbia, şık görüntüsü ve muhteşem iç tasarımıyla dikkat çekiyor. THY EuroLeague ödül törenine ev sahipliği yapan saray, içindeki küçük müzelerle kültürel anlamda da fazlasıyla etkileyici. Müthiş ön bahçesi ve sarayı çevreleyen parklar da görülmeye değer.

 

4 – SKADARLIJA

Belgrad’ın ünlü bohem caddesi Skadarlija, Sava kıyısıyla beraber eğlence hayatının merkezi konumunda. Sırbistan’ın yerel lezzetlerini bulabileceğiniz yine lokal müzik ve danslarla keyifli vakit geçirebileceğiniz bu cadde size keyifli saatler vaad ediyor. Caddenin en ünlü mekanı şüphesiz Dva Jelena. Yani iki geyik. Ve bu ününü geyik etine ve erik rakısına borçlu olsa da, bana kalırsa mekanın en güçlü yönü mezeleri. Öyle ki bu işi neredeyse Yunanistan ayarında yapıyorlar.

 

 

3 – KALEMEYDAN

Belgrad’ın Central Park’ı olarak nitelendirebileceğimiz Kalemeydan Parkı, şehir surlarını, devasa bir parkı ve teras kafeleri ihtiva ediyor. Bununla beraber tenis ve basketbol sahaları da Sırp kültürünün bir parçası olarak parka kondurulmuş. Şehrin ruhunun sıkıştırılmış bir versiyonu gibi. Avrupa’nın önemli hayvanat bahçelerinden biri de bu parkın arka kısmında. Aziz Sava’nın heykelinin altından, Sava Nehri’ni keyifle seyredebilirsiniz. Teraslarda bir şeyler içip, gün batımını seyretmek de; Belgradlılar’ın en sevdiği aktivitelerden. Veya park boyunca kurulu satranç tahtalarından birinin başına gidip, üstatların tatlı sert atışmalarını izleyebilirsiniz. Ancak kaçınmanız gereken bir şey varsa; Kalemeydan’a kurulmuş müzeler sadece kâr amacı güdülerek yapılmış ve oldukça yüzeysel oluyorlar.

2 – KNEZ MIHAILOVA

Belgrad’ın ana caddesi olan Knez Mihailova, kendisini çevreleyen 7-8 caddeyle beraber yaşamın aktığı ana yer. Buradaki restaurantlar ve yeni açılan Rajiceva alışveriş merkezi oldukça dikkat çekici. Ancak Türkiye’de bunlardan zaten var diyorsanız, Mihailova’yı çevreleyen caddelerden olan Obilicev Venac’a geçip, lokal Sırp yemeklerini tadabilirsiniz. Özellikle yenilenen Mihailo, bu mekanların belki de en iyisi. Knez Mihailova’nın en iyi mekanıysa şüphesiz Snezena. Burada bir şeyler atıştırdıktan sonra Katolik kilisesine geçmek iyi bir fikir olacaktır; zira müthiş bir bina. Ancak yol üstünde kahve içmek isteyenler için hem lezzet, hem de iç tasarım olarak bir müthiş bina daha var: Kafeterija 1907 Magazin. Bu tarihi kahve evi, hemen her zaman çok kalabalık olsa da, garip bir şekilde huzurlu ve keyifli olmayı başarıyor.

1 – AZİZ SAVA

Sırplar için tarihi öneme sahip kişilerin başında gelen Aziz Sava, şehrin koruyucusu olarak kabul ediliyor. Kalemeydan’daki heykel de esasen bunu temsil ediyor. Belgrad’ın Slavija caddesine doğru çıktığınızda sizi dev Aziz Sava Kilisesi karşılıyor. Kilisenin silüetine çok dikkat edilmiş. Kilometrelerce öteden Kralja Milana caddesinden aşağı yürürken bile kiliseyi görebiliyorsunuz. Aziz Sava kilisesinin Türkler için bir önemi de Osmanlı Devleti tarafından yaptırılmış olması. Klasik Bizans mimarisi ve ona ek olarak Mimar Sinan ekolünün dokunuşları kiliseye hakim. Osmanlı devlet yapısı içerisinde önemli bir yere sahip olan Sırplar’a yönelik bir jest olarak Aziz Sava adına yapılmış. Özellikle 2018 başında biten, Rusya destekli restorasyonla kilise iyice görülmesi gereken bir yer haline gelmiş durumda.


YORUMLAR

  • 0 Yorum