Amerikan rüyası

Herbalife Nutrition Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nde zirve rekabeti günden güne artarken, bu yarışa bir de WNBA patentli isimlerin gözünden baktık. Fenerbahçe Öznur Kablo'nun All-Star forveti Elizabeth Williams, OGM Ormanspor'un WNBA'de şampiyonluk ipi göğüsleyen ismi Courtney Paris ve Gelecek Koleji Çukurova Basketbol'un Atlanta Dream ile final gören ABD'lisi Alex Bentley ile Yaşlı Kıta'da oynanan basketbol ile Birleşik Devletler'de oynanan oyunun farkını, Türkiye'deki basketbol kalitesini ve takımların yarış içindeki yerini masaya yatırdık.

06 Mart 2020 - 14:11 - Güncelleme: 07 Mart 2020 - 14:27

OĞULCAN ÇOKSAYAR



ALL-STAR
ELIZABETH WILLIAMS


"İki yıl önce WNBA'de All-Star seçilmiştim. O sezon çok çalışmış ve hak ettiğimi almıştım.
WNBA gibi harika bir ligde en iyiler arasına seçilebilmek oldukça önemliydi.

Bu sezon bizim açımızdan tek kelime ile harika geçiyor. Şimdiye kadar geçen süreçte oldukça iyi işler başardık. Herbalife Nutrition Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nde neredeyse hiç maç kaybetmedik. Yalnızca bir firemiz var ve harika gidiyoruz. Sezon sonuna kadar bu performansı sürdürebilmek en büyük önceliklerimiz arasında yer alıyor. Liderliği geri vereceğimizi pek sanmıyorum çünkü bulunduğumuz yeri hak eden bir oyun oynuyoruz.

EuroLeague için de benzer şeyleri söyleyebilirim. İyi bir grupta mücadele ettik. Her şey istediğimize yakın gerçekleşti. Zorlu maçlar oynadık, belki biraz da yorucuydu; ancak her kulvarda yolumuza devam etmenin mutluluğunu da yaşıyoruz. EuroLeague'de bu seviyede ilerlersek sezon sonunda hedeflediğimiz yerin altında olmayacağımıza dair inancım tam. Çünkü büyük şeyler başarabilecek güce sahip bir takımız.

Türkiye'de oynamaktan memnunum. Burada oynanan basketbol seviyesi oldukça iyi. Fenerbahçe de oldukça heyecan verici bir takım. Türkiye'nin en iyi takımı, hatta Avrupa'nın da sayılı takımlarından biri. Muhteşem bir taraftar kitlesi var. Kulüpte bir sporcunun isteyeceği her şey mevcut. Harika bir atmosfer var ve gerçekten beklentileri karşılayabilecek bir ekip. Hedefleri olan bir kulüpte olmak her zaman avantajdır.

Bir şeyler başarmak için tek bir birey gibi hareket edilebiliyor. Tüm bunlar bir araya gelince güzel bir basketbol ülkesinde oynuyorum diyebilirim. WNBA ve Avrupa'daki kadın basketbolu oldukça farklı. Avrupa'da oynanan basketbol bir parça daha fiziğe dayalı diyebilmek mümkün. Oynanan oyun fiziksel olmasının yanında, oyun hızı da buna bağlı olarak değişebiliyor.

WNBA'de ise daha çok teknik kısımlar ön plana çıkıyor. Yetenek faktörü oldukça etki ediyor. Oynanan oyun daha akıcı ve skor bazında da daha yüksek sonuçlar veriyor. WNBA'de oynanan oyun ile Avrupa'da oynanan arasında ciddi anlamda kalıplaşmış farklılıklar var. Her iki basketbol tarzının belirleyici özellikleri, organizasyonların kendine has olmalarını sağlıyor. Ancak oyun olarak WNBA'deki sistemi kendi açımdan daha çok beğeniyorum.

İki yıl önce WNBA'de All-Star seçilmiştim. Bu benim için gerçekten çok önemli ve mutluluk verici bir olaydı. O sezon çok çalışmış ve hak ettiğimi almıştım. WNBA gibi harika bir ligde en iyiler arasına seçilebilmek oldukça önemliydi. Ve o sezon gösterdiğim performans, sergilediğim çalışma azmi bunu hak etmem için yeterli düzeydeydi. Mental olarak da bu duruma kendimi hazırlamıştım. Harika geçirdiğim sezonu All-Star'da yer alarak taçlandırmış oldum.

Yeniden Fenerbahçe'ye gelecek olursak. Bu sezon Süper Lig'i kazanacağımızı düşünüyorum. Aynı şekilde Türkiye Kupası'ndaki hedefimiz de o yönde. Her iki kupayı da kazanacak güçteyiz ve bir hata yapacağımızı zannetmiyorum. EuroLeague'de ise bu takımın hak ettiği en düşük seviye Final Four'da yer almaktır.

Yıllardır gelenek hâline gelmiş olan Final Four'u, bu sezon da deneyimleyeceğimize inanıyorum. Hatta bu sezon doğru şeyleri yapmaya devam edersek EuroLeague'i kazanabileceğimizi de düşünüyorum. Avrupa'nın en güçlü takımlarından biriyiz. Eğer kendimize yakışır bir oyun oynamaya devam edersek bunu başarmak zor olmayacaktır. Kurguladığımız oyun sistemini sürdürür ve adım adım ilerlersek şansımızın bir hayli yüksek olduğunu söyleyebilirim."

TİPLEME
- En beğendiğin koç?

- Darnell Doizer
- En beğendiğin oyuncu?
- Tim Duncan
- En zor deplasman?
- Duke
- En iyi 5?
- Maya Moore, Diana Taurasi, Sue Bird, Lisa Leslie, Tina Thompson
- Tek kelime ile Fenerbahçe Öznur Kablo...
- İnanılmaz
 




TAKIM OYUNU
COURTNEY PARIS


"WNBA'de en iyi sezonum şampiyonluğu kazandığımız 2018'di. Kişisel olarak istatistiklere bakılınca benim için en iyisi değildi; ama büyük hedefler, şahsi değil her zaman takım odaklı olanlardır.

Sezonun şimdiye kadarki bölümü bizim için oldukça olumlu geçti diyebilirim. Bence son derece özel bir ekibimiz var. Herbalife Nutrition Kadınlar Basketbol Süper Ligi ve EuroCup'ta bir şeyler yapma şansımız var. Bir şeyler kazanmak ve hak ettiğimizi düşündüğüm başarılar için çabalarımızı sürdürüyoruz.

Sadece takım kimyasını tam anlamıyla oturtmak ve oyun stilimizi geliştirmek üzere birlikte çalışmaya devam etmeliyiz. Ama kulübümüzün bir şeyler başaracağı konusunda oldukça olumlu hissediyorum.

Bir şeyler başarabilmek için yeterli yeteneğe sahibiz. Yaklaşık 10 sezondur bu ligin bir parçasıyım. Türk basketboluna saygı duyuyorum. Bu ülkede birçok takımda forma şansı buldum ve harika deneyimlerim oldu. Ve bu sezon OGM Ormanspor'da ilk sezonum olmasına rağmen, gayet memnunum. Saha içinde ve saha dışında takım olgusu çok güzel kurulmuş. Kulübün işleyişi ve kendini geliştirme arzusu da oldukça iyi. Kulübün çok profesyonel olduğuna ve sahada başarılı olmamıza yardımcı olacak kaynaklara sahip olduğuna inanıyorum.

WNBA ve Avrupa basketbolunu kıyaslamak gerekirse, gerçekten çok farklı iki basketbol tarzına sahip olduklarını söylemek mümkün. Avrupa'daki basketbol, daha çok saha içi organizasyona bağlılık gerektiriyor. Geleneksellik daha ön planda. Yarı saha organizasyonlarının iyi kurgulanması ve uygulanması gerekiyor.

WNBA'de ise bu durumun aksine tempolu oyun ön plana çıkıyor. Oradaki oyuncular oldukça yetenekli ve bu yetenek oyun hızına da etki ediyor. Hızlı oyunda yeteneklerin daha rahat sergilenmesi de iki basketbol tarzını birbirinden ayırıyor. Aralarındaki en belirgin fark da bu olabilir.

WNBA'deki en iyi sezonum şampiyonluk yaşadığım yıldı. WNBA'de harika bir zirve mücadelesi verdiğimiz ve sonunda şampiyonluğu kazandığımız 2018 yılı en iyi sezonumdu. Tamam, kişisel olarak istatistiklere bakılınca benim için en iyisi değildi; ama sonunda bir şeyler kazanmak harikaydı. Benim için büyük hedefler, şahsi değil her zaman takım odaklı olanlardır. Çünkü basketbol bir takım sporu. Takımınıza bir şeyler katabilmek en büyük hedef olmalı. O sezon da takımım harika şeyler başarmış ve benim de bir şekilde katkım olmuştu. Sonuç olarak WNBA'de şampiyonluk kupasını müzemize götürmüştük ve bu benim için harika bir anı.

Bu sezon OGM Ormanspor ile olan hedefim ise, takım olarak potansiyelimizi sahaya yansıtabilmek. Takımımın başarısı için elimden gelen her şeyi yapmaya hazırım. Çünkü takım olgusu bu oyunun değişilmezidir. Sezon için hedeflerimden ilki Herbalife Nutrition Kadınlar Basketbol Süper Ligi'ni zirveye yakın bir yerde tamamlamak.

Mücadele ettiğimiz üç kupada da başarı elde etmek istiyorum. Türkiye Kupası ve EuroCup'ta da kupayı kaldırmak en büyük isteğim. Tüm bunları başarmak için çok çalışıyoruz. Ve kazanmak için yarışımızı son ana kadar sürdüreceğiz. Sanırım hâlâ oyun kimyamızı bulmak için çalışıyoruz. Bu yüzden hedeflerimiz için bazı aksaklıklar yaşadık. Ancak zaman içinde takım kimyamızı bulursak, her şey için büyük şansımız var. Sadece bu uyumu zamanında bulmalıyız. Sonrasında hedeflerimizi birer birer sonuca erdirebiliriz."

TİPLEME
- En beğendiğin oyuncu?

- Shaquille O'Neal
- En iyi 5?
- Natalie Hurst, Anna Vajda, Bahar Öztürk, Courtney Paris, Katerina Snytsina
- En zor deplasman?
- Elazığ
-Tek kelime ile OGM Ormanspor...
- Profesyonel



YETENEK FARKI
ALEX BENTLEY


"WNBA'de basketbol, Avrupa'dakine göre çok daha hızlı. Orada oyun tarzı Avrupa'dakine göre daha üst bir seviyede. Bu tarz ile yetişme sebebiyle WNBA'deki oyuncular çok daha hızlı ve daha güçlüler.

Bu sezonun şimdiye kadar olan bölümü hepimiz için çok zorlu geçti. Hepimiz, maçları kazanabilmek ve takımı daha iyi bir pozisyona taşımak için çok çaba sarf ettik. Ekip, olarak hak ettiğimiz yere ulaşmak için fazlasıyla emek harcadık, ki bu kalan bölümde de böyle devam edecek. Bu sene, bugüne kadar birbirimize saygı duyarak ve birlikte oynayarak harika bir iş çıkardık. Ekip olarak, potansiyelimizin tamamını parkeye yansıtarak daha da iyiye gitmeye devam edeceğiz. Bu takım sezonu hak ettiği yerde bitirecek.

Türk basketbolunu bir bütün olarak düşünmek gerekiyor. Yapısal olarak oldukça farklı bir yere sahip. Takım talimatlarını ve oyun kurgusunu göz önüne alırsak, herkes topa saldırıyor ve sistemler içerisinde çok daha fazla top hareketi var. Defansif olarak ise yardımlaşma içeren bir savunma hakim ve bu bir takımın başarılı olması için çok önemli. Savunmacıya pozisyon sırasında yardım gelmesi, ciddi anlamda etkili.

WNBA ile Avrupa basketbolu arasında, uçurum sayılacak farklar var. WNBA'de basketbol, Avrupa'dakine göre çok daha hızlı. Orada var olan oyun tarzı Avrupa'dakine göre daha üst seviye bir oyun tarzı. Bu tarz ile yetişme sebebiyle WNBA'deki oyuncular çok daha hızlı ve daha güçlüler. Bununla birlikte yeteneklerindeki gelişimde bu doğrultuda oluyor. Doğal olarak, bu becerileri kendi WNBA'de yararımıza kullanıyoruz.

Avrupa basketbolu daha yapısal ve hesap edilebilir bir yapıya sahip. Avrupa'da oyun daha geleneksel bir sistemde oynanıyor. İki basketbol tarzını da birbirinden ayıran çok önemli özellikler var.

WNBA'deki en iyi yılım çaylak sezonumdu. O yıl Atlanta Dream'de çaylak olarak yer alıyordum. Harika bir sezon geçirmiştik ve sezon sonunda kendimizi WNBA Finalleri'nde bulduk. Şampiyonluk maçına kadar ulaştığım bir çaylak sezonu olmuştu. Çok iyi bir sezon geçirmemize rağmen maalesef finallerde kaybettik. Ancak bu sezon son derece eğlenceli ve başarılı geçti. O yüzden Atlanta Dream'deki çaylak sezonumu, diğer tüm sezonların önüne koyabilirim. Benim için harika bir deneyimdi.

Gelecek Koleji Çukurova Basketbol özelinde konuşmam gerekirse, bu sezon mutlaka bir şeyler kazanmak istiyorum. Takım olarak bu sezon kupa kazanmak istiyoruz. Mücadeleci ve çok yetenekli isimlerden kurulu bir ekibimiz var. Ve ekibimiz yarışmayı gerçekten seviyor.

Son zamanlarda takıma yapılan yeni eklemelerle daha fazla oyun kazanmaya başlayacağımızdan eminiz. Gelecek maçlarda, potansiyelimizi ve yeteneklerimizi sahaya yansıttığımızda, herkes neler başarabileceğimizi bir kez daha görecek. Bu sezon mutlaka bir şeyler kazanacağımıza inanıyorum. Ve bunun için de gerekli unsurlara sahip olduğumuzu biliyorum. Kişisel hedeflerimin tamamı bu yönde. Takım olarak hak ettiğimiz düzeye geleceğiz."

TiPLEME
- En beğendiğin koç?

- Coquese Washington
- En beğendiğin oyuncu?
- Allen Iverson
- En zor deplasman?
- Fenerbahçe
- En iyi 5?
- Michael Jordan, Kobe Bryant, Lebron James, Kareem Abdul-Jabbar, Shaquille O’Neal
- Tek kelime ile Çukurova Basketbol...
- Azim


YORUMLAR

  • 0 Yorum