Alperen de değerli Larkin de

A Milli Basketbol Takımı Koçu Orhun Ene, "Bu sene ING Basketbol Süper Ligi’nde gösterdiği çıkışla dikkat çeken ve istatistikleriyle ligi domine eden Alperen Şengün’ün ve geçen sene Euroleague MVP’si seçilen Shane Larkin’in milli takıma katılması hem performansımıza hem de takımdaki mevcut havaya bir kez daha olumlu bir katkı sağlayacak" diyor.

Alperen de değerli Larkin de
03 Şubat 2021 - 14:19
RÖPORTAJ: TOLGA YENİGÜN
 
- Milli takımdaki görevi devraldığınız zaman takımın havası nasıldı? Shane Larkin ve Alperen Şengün’ün performansları ve milli takıma olan katkıları için neler söylemek istersiniz?

 
- Milli takımımıza yeni katılan Shane Larkin ve Alperen Şengün’ün gösterdikleri performans bizim için çok önemli. Bu sene ING Basketbol Süper Ligi’nde gösterdiği çıkışla dikkat çeken ve istatistikleriyle ligi domine eden Alperen Şengün’ün ve geçen sene Euroleague MVP’si seçilen Shane Larkin’in milli takıma katılması hem performansımıza hem de takımdaki mevcut havaya bir kez daha olumlu bir katkı sağlayacak.
 
Bu değerdeki iki oyuncuyu milli takım havuzuna katmak bizim için çok değerli. Shane Larkin belirli bir süre sakatlık problemi yaşadı ve bu süreçten biraz geç döndü. Shane ilk pencerede çok fazla bizimle olamasa bile ilerleyen süreçte performans anlamında ritim tutmaya başladıkça bize katkı sağlayacaktır.
 
Milli takım havası ve ortamıyla her zaman kulüplerden farklı olmuştur. Buraya gelen oyuncular öncelikli olarak manevi duygularla hareket ettikleri için koşullar ne olursa olsun milli takımımızı üst seviyelere çıkarmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu noktada asıl önemli olan tüm takımın beraber uyum içerisinde güzel bir oyun ortaya koyması.
 
Bunun örnekleri zaten ilk penceredeki maçlarda, takımın beraber oynama isteği ve coşkusu ile ortaya çıkmıştı. Milli takım adına sahada mücadele edebiliyor olmak her zaman için çok değerli olmuştur ve çoğu oyuncu kulüpler seviyesinden daha çok milli takım organizasyonlarında başarılar elde etmiştir.
 
YERLİLER ESKİYE KIYASLA DAHA AZ SÜRE ALIYOR 
 
- Avrupa’daki uluslararası organizasyonlarda ve NBA’de birçok oyuncumuz mücadele ediyor, bu seviyelerde oynayan oyuncularımızın milli takım havuzuna olan katkısını nasıl buluyorsunuz?

 
- Süre alabilen oyuncularımız olduğu kadar süre alamayan oyuncularımız da var. Bu noktada büyük bir dezavantajımız bulunuyor. Eskiye kıyasla şu an bu seviyelerde sahada bulunan ve sorumluluk alabilen oyuncu sayımız maalesef daha az. Bu yüzden süre alabilmekten çok bu oyuncuların fizik olarak hazır olabilmesi bizim için çok daha önemli.
 
EuroLeague’de olmasa bile bizim kendi ligimizde gerektiği zaman inisiyatif alabilen oyunculara sahibiz, bu oyuncuları tüm takımla harmanladığımız zaman verim alabiliyoruz. NBA’deki oyuncularımız hakkında konuşmak gerekirse, aynı şekilde bizler için onların da performansları çok önemli.
 
Maç içerisinde zamanı geldiğinde tecrübelerinden ve yeteneklerinden yararlanacağımız oyuncular bulunuyor. Fakat geçmiş yıllarda, milli takım düzeyinde oynanan turnuvalarda gördük ki çok fazla NBA yıldızına sahip olmak her zaman yeterli olmuyor. Tüm sorumluluk NBA’de bulunan oyuncuların omuzlarına yüklenemez. Önemli olan bu kıymetli oyuncularla kendi ligimizdeki değerli oyuncular arasında güzel bir kimya yaratmak.
 
GARANTİ BBVA'NİN DESTEĞİ TAKDİR EDİLESİ
 
- 2001 yılında milli takımların ana sponsorluğunu üstlenen Garanti BBVA, 20 yıldır bu desteğini sürdürüyor. Bu süreçte hem oyuncu hem de koç olarak yer almış değerli bir isim olarak bu değerli sponsor desteği hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyiz?

 
- Öncelikle şunu söylemek lazım, sponsorlar ve kamuoyu futbola gösterdiği ilgiyi hiçbir zaman basketbola göstermedi. Bu anlamda Garanti BBVA’nın en başından beri gösterdiği destek cesur ve takdir edilesi bir karardı. Aynı zamanda Türk basketbolunun gelişimi için de çok önemliydi. Geçen bu süreç içerisinde Garanti BBVA da ne kadar doğru bir karar verdiğini  görmüştür.
 
Başında sonucu tahmin edilemeyen bu sponsorluk anlaşması zaman içerisinde onlara da çok olumlu bir şekilde geri dönüş sağlamıştır. Esasında, Garanti BBVA artık basketbolla beraber anılan bir kurum haline geldi ve bu herkese örnek teşkil edecek bir durum. 2 jenerasyonla beraber oynamış bir oyuncu olarak söyleyebilirim ki sponsorların göstermiş olduğu destek her zaman takım içerisinde olumlu bir hava yaratmıştır.

BGL OYUNCU HAVUZUNA KATKI SAĞLAYACAK
 
- Milli Takımların ana sponsorluğunu üstlenen Garanti BBVA, bu yıl erkeklerin yanı sıra; ilk kez kızlar kategorisinde de düzenlenecek olan Basketbol Gençler Ligi’ne de sponsor oldu. Bu kararla ilgili neler düşünüyorsunuz?

 
- Sponsor desteklerinin altyapı seviyelerine kadar gelmesi bana göre A takımlara verilen destek kadar değerli diyebilirim. Garanti BBVA’nın aldığı bu karar, milli takımlarımızın oyuncu havuzuna katkı sağlayacak olan bu liglerde oynayan oyuncuların kendilerini değerli hissetmeleri açısından da çok önemli.
 
- A Milli Takım, EuroBasket elemelerinde İstanbul'da çok kritik 2 maça çıkacak, İsveç ve Hırvatistan karşılaşmalarına ilişkin genel bir değerlendirme alabilir miyiz?

 
- Bizim için hayati önem taşıyan 2 maça çıkacağız. Oyuncularımızla ilk pencereden sonra dönem dönem hem telefon hem de yüz yüze konuşma fırsatımız oldu. Onlar da bu 2 maçın ne kadar kritik olduğunun farkındalar ve heyecanlı bir bekleyiş içindeler. Tekrar bir araya geldiğimiz zaman, yapacağımız çalışmalar ile birlikte yeniden hedeflediğimiz seviyeye çıkacağız.
 
Bizim oyuncularımız milli takım adına mücadele etmenin bilincine diğer milli takım oyuncularına kıyasla çok daha fazla sahip. Önümüzdeki bu süreçten kazasız şekilde çıkabildiğimiz zaman özgüveni artmış bir takım meydana gelecek ve bu takım artık sadece bizim ülkemizdeki turnuvalarda değil, yurt dışında düzenlenen birçok organizasyonda da iddialı şekilde boy gösterecek seviyeye ulaşacak.
 
 
ERKEKLER 2022 EUROBASKET ELEMELERİ
 
D GRUBU PROGRAMI
20 Şubat Cumartesi
TÜRKİYE – İsveç
Hırvatistan – Hollanda 
22 Şubat Pazartesi
TÜRKİYE – Hırvatistan
İsveç – Hollanda
SALON: BJK Akatlar Spor Kompleksi
 
D GRUBU PUAN DURUMU
TAKIM           O    G    M    A    Y    P
Hırvatistan*    4    4    0    307    249    8
Hollanda        4    2    2    280    283    6
İsveç              4    1    3    291    317    5
TÜRKİYE       4    1    3    280    309    5
* Hırvatistan gruptan çıkmayı garantiledi.
 
2021 EUROBASKET ELEMELERİ
E GRUBU PROGRAMI

4 Şubat Perşembe
TÜRKİYE – Litvanya 
6 Şubat Cumartesi
Sırbistan – Litvanya

SALON: Ahmet Cömert

E GRUBU PUAN DURUMU
TAKIM        O    G    M    A    Y    P

Sırbistan*    3    3    0    234    203
TÜRKİYE    3    1    2    206    193
Litvanya      2    0    2    122    156
* Sırbistan gruptan çıkmayı garantiledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum